HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretranik Pretranik lanstvo lanstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: ned 08 pro 2019, 17:11. Pogledaj neodgovorene postove
TAJNA ISPOVIJEDI - kako i zašto ...
Zaponi novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedea tema
Autor Poruka
Mara

Spol: ensko
PostanoPostano: pet 26 sij 2007, 9:40
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ja sam rekla nauk Crkve. Naime teški grijeh èovjeka odvaja od Boga jer je ono što dotièni èini posve nespojivo s prianjanjem uz Boga. Zato uz ispovijed postoji pravilo - ako se iskreno ne pokaješ i doneseš odluku da æeš bježati od tog grijeha (a to iskljuèuje unaprijed svijest da æeš to ponovo napraviti) nema odrješenja. Ako ja nešto ispovijedam, a vjernica sam, želim dakle to više ne èiniti, to odbacujem i toga se odrièen, onda nemam stav da æu to sutra napraviti, premda ljudska slabost može do svega dovesti - to je èesto kod psovke.
No, možda bi bilo dobro da potražiš savjet ispovjednika, jer je moje znanje teoretsko, a njihovo iskustveno, a to je prilièna razlika.

Ljubi i èini što hoæeš
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
bicikl

Spol: muko
PostanoPostano: pet 26 sij 2007, 10:19
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

i u samom kajanju "èvrsto odlucujemo" da vise necemo grijesiti, ali ...

sve to kaj ti velis je istina, ali...

slazem se ja s tobom da nas grijeh odvaja od Boga, ali ne i sa tim da na taj nacin odbacujemo Njega ili Njegovu ljubav.

jedan svecenik je na propovjedi rekao, a to mi se i jako svidjelo, da je najopasnije sebe uvjeriti kako nesto nije grijeh, da je u tome prava opasnost.
sve dok smo svjesni ucinjenog grijeha dobro je, no nakon pocinjenog grijeha vazno je da se kajemo, ispovijedamo i odlucujemo na borbu.
a kad opet padnemo idemo sve ispocetka i tako do „7 puta 77“.

Bolje je i pasti nego okretati glavu od grijeha kao da ga nema.
Mara

PostanoPostano: pet 26 sij 2007, 10:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Apsolutno se slažem. I jasno da svi griješimo. Samo jedno je sagriješiti zbog slabosti, a drugo je svjestno raditi nešto znajuæi da je to zlo. Jer svako se zlo protivi Bogu i ako ga radim svjesno i namjerno onda svjesno i namjerno napuštam Boga. Ako èinim što nije dobro, ali ne zato što hoæu, nego zato što i pravednik pogriješi 7 puta, onda ja ne želim Bogu okretati leða, ali je slabost u tom trenutku bila jaèa.

Ljubi i èini što hoæeš
sike

PostanoPostano: pet 02 vel 2007, 13:44
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Jel bio netko na životnoj ispovijedi?
Po èemu se ona razlikovala od "obiène" ?
Kako ste se pripremali za to?

Gospodine,kome da idemo?Ti imaš rijeèi života vjeènoga!
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
Jole

PostanoPostano: pet 02 vel 2007, 14:02
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

a sto je to zivotna ispovijed? Rolling Eyes

"Gdje ti je blago, ondje æe ti biti i srce" (Mt 6,21).
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailMSNM [Vrh]
klara

PostanoPostano: pet 02 vel 2007, 15:21
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Jole napisa:
a sto je to zivotna ispovijed? Rolling Eyes

ti je ispovjed koju èiniš tako da ispovijediš sve svoje grijehe otkad znaš za sebe...

e, sad, meni tu baš i nije sve posve jasno ... Embarassed
voljela bih kad bi mi netko "mjerodavan" razjasnio stvari ...

zar krštenjem, a kasnije na svakoj svetoj ispovijedi èovjek ne dobija
oprost od Boga ukoliko se istinski i iskreno kaje i donosi odluku ne griješiti ili nastojati se èuvati grijeha?

nije li nauk Crkve da se ispovijeðeni grijesi
ne moraju se više ispovijedati?

èemu ispovijedati grijehe koje sam veæ ispovijedila?
ispada mi onda da ne vjerujem Isusu da mi ih je oprostio ...

možda sad totalno krivo zborim, ne znam ...

uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ...
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mail [Vrh]
teta Jeja
mod team

PostanoPostano: pet 02 vel 2007, 15:39
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

na forumu www.tebe-trazim.com piše:
    Mislim da je životna ispovijed preduvijet obraæenja, tj. napuštanje starog èovjeka i kretanja novim putem. U zajedništvu s Bogom. Životna ispovijed obièno dolazi do izražaja kad osoba postane svjesna svojih grijeha, svega negativnoga kod sebe i ne želi to više potiskivati. Osoba odluèuje svjesno reæi NE grijehu, a DA Bogu. Potrebno je moliti Duha Svetoga da ti otkrije sve grijehe od trenutka roðenja da ih sve možeš reæi sveæeniku, koji je u tome trenutku samo sredstvo u Božijim rukama. Ne treba ostavljati dobar dojam pred sveæenikom, veæ spoznati svoju bijedu i priznati svoju grešnost.
    Životna ispovijed nije tradicija odlaženja na ispovijed kao na primjer za velike blagdane, veæ odluènost da se sve otkirije. Od roðenja pa do danas. Da se slomi grijeh i moæ zloga koja dolazi po grijehu te krene putem Božije milosti koja u tome trenutku dolazi do velikog izražaja. Priznavanje grijeha više ne mora biti po formularu i molitveniku, veæ je to priznavanje svega što smatraš da te sprijeèava u primanju obilnih Božijih milosti.
    Potrebno je iskreno sve reæi i pokajati se ponizno. Prestati èiniti stare grijehe i odluèno krenuti novim putem. Neka ti se uvuæe u svijesti kad kažeš na kraju ispovijedi NEÆU VIŠE GRIJEŠITI.

ali, ne kažemo li mi na s v a k o j svojoj ispovjedi "ne grijehu, a da Bogu"?!
    "mrzim na sve svoje grijehe"

"èvrsto odluèujem da (...) neæu više griješiti"

Svevišnji, dièni Bože, rasvijetli tamu moga srca
i daj mi pravu vjeru, èvrstu nadu i savršenu ljubav, osjet i spoznaju,
o Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinitu zapovijed.
klara

PostanoPostano: pet 02 vel 2007, 15:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ako netko redovito ide na ispovijed
i ako je ispovijed valjana
- i dalje ne kužim u èem je finta životne ispovijedi ...

Citat:
Da se slomi grijeh i moæ zloga koja dolazi po grijehu te krene putem Božije milosti koja u tome trenutku dolazi do velikog izražaja. Priznavanje grijeha više ne mora biti po formularu i molitveniku, veæ je to priznavanje svega što smatraš da te sprijeèava u primanju obilnih Božijih milosti.
Potrebno je iskreno sve reæi i pokajati se ponizno.

nije li to potrebno kod svake ispovijedi? razmislja

sneni
iskljuèen

PostanoPostano: pet 02 vel 2007, 18:04
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Što ste navalili na te životne ispovjedi, to je postala neka manija.
Rekao bih psihoterapija bez nekih naroèitih plodova.
Ako sam se iskreno i valjano ispovjedio onda su mi grijesi oprošteni i Bog ih je "zaboravi" "jer ako bezbožnik ostavi svoj put i obrati se - živjet æe" poruèuje prorok.

Nama nisu duhovni voðe preporuèali èestu životnu ispovijed, èak su i zabranjivali, ona vodi u neku vrst skrupuloznosti, a ona vodi prema nevjerovanju u Božje praštanje i ljubav jer nikad se ne zna da li sam se ja dovoljno kajao...

Neæu reæi za osobe ne višem stupnju savršenstva, a tih je malo.

Sjeæam se korizmenih propovijedi jednog sveæenika; sada je biskup - njegova omiljela tema je bila: jesi li se dobro ispovjedio, posebno grijehe protiv šeste...ma nije on sam sjeæam se jednog, danas poznatog sveæenika, kad je "natjeravao" jednu djevojku da javno prizna da je imala spolni odnos kojeg nije imala...

No da zakljuèim. Tko je jednom obavio životnu ispovjed nije mu potrebno više, jer Bog je oprostio i zaboravio (kazna za grijehe je nešto drugo) i ja trebam vjerovati Božjoj ljubavi i rijeèi, da mi je Bog oprostio.

Reèe Isus
vaš govor neka bude da - da, ne - ne, što je više od toga od zloga je.

A potreba današnjih ljudi da èaèkaju po svojim duhovnim ranama prošlosti ukazuju na to, da ta psiha i nije zdrava.

Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je uèinio?
Èašu spasenja uzet æu i Ime Gospodnje prizvat æu.
klara

PostanoPostano: pet 02 vel 2007, 21:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

jooooooooooj, sneni ... a tko je navalio? Wink

ja bih ponovno molila konkretan odgovor
na postavljena pitanja,
jer u tvom postu nisam to pronašla ...

nije pitanje samo toga da ne treba svako malo
trèati na životnu ispovijed i time se koristiti za zalijeèivanje psihe,
veæ me zanima slijedeæe:

sneni napisa:
Tko je jednom obavio životnu ispovjed nije mu potrebno više

pa æu ponovit ono što sam veæ pitala:
ako netko redovito ide na ispovijed
i ako su ispovijedi valjane
- i dalje ne kužim u èem je poanta i potreba životne ispovijedi ...

nije li nauk Crkve da se ispovijeðeni grijesi
ne moraju se više ispovijedati?

èemu ispovijedati grijehe koje smo veæ ispovijedili?

eto, ako nije problem odgovorit mi jasno na ova pitanja ... Wink

Mara

PostanoPostano: sub 03 vel 2007, 7:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Evo, dok snenog nema, kušat æu ja odgovorit.
Životna ispovijed ima velikog smisla kod nekih osoba. Tu je prije svega obraæenje. Ako je netko 40 godina išao ili ne išao na misu, živio kojekako i onda došao k sebi, to ima smisla. Možda u trenutku stupanja u brak ukoliko je prije toga bio bitno neozbiljniji i neodgovorniji, a sad želi previ kršæanski brak, kod osobe koja ide u samostan pa želi još jednom sav svoj život preispitati.
Takva ispovijed ima puno s duhovnim vodstvom, koliko je tu stvarno priznanje grijeha i traženje oproštenja (jer nema ih ako smo ih ozbiljno prije ispovjedili), a koliko je to zapravo preispitivanje svog života pred Bogom i sveæenikom.

Ljubi i èini što hoæeš
sneni
iskljuèen

PostanoPostano: sub 03 vel 2007, 7:24
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Dobro, evo odgovaram. Ali proèitaj pažljivije moj post malo više pa sve sam tu odgovorio ali možda malo uvijeno.

Pa evo mog odgovora.
Crkvena nauka je da grijesi jednom ispravno i valjano ispovijeðeni i ako je za njih izvršena sakramentalna pokora oni su i oprošteni. Jasno ako je i poèinjena šteta popravljena.
Jednom ispovjeðene grijehe više nije potrebno ispovijedati.

Životne ispovjedi (ili dužeg vremenskog perioda) se preporuèaju osobama koje se dugo vremena nisu ispovijedale, dvadesetak godina i više.

Takve ispovijedi mogu napraviti i ljudi koji su se obratili to jest temeljito izmijenili svoj naèin života i razmišljanja.

Takvu se ispovijed može shvatiti ako neki mladiæ i djevojka prije ženidbe naprave "veliku" (tako smo mi nekad nazivali ) ispovijed, ne zato da im nešto nije oprošteno nego da im posluži u jaèanju odluke da sada doista zapoènu novi život.

I velike ispovijedi, æe razumni duhovni voða, odobriti i osobama koje idu višim putem savršenstva - no i tu treba duhovni voða paziti da takvim naèinom ne optereti tu dušu skrupulama. Nije to baš uvijek tako jednostavno.

Ovo što se danas èesto propagiraju te zajednièke ispovijedi, pa životne ispovijedi te nekakva èišæenja duše, to mi se ne uklapa u nauèavanje Crkve, to mi slièi na pomodarstvo, èak i pokušaj imitiranja nekih istoènih religija (sveto pranje na Gangesu!).

Pametan i razuman kršæanin, koji je ispovijedio svoje grijehe i za njih dobio odriješenje više nema što ispovijedati. Djeca smo dobrog oca koji pozna naše slabosti i to je tajna i velièina našeg kršæanstva..

banana

PostanoPostano: sub 11 kol 2007, 19:02
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Hehe, a sada jedno èudnoo pitanjce.
Jel glupo uèi u ispovjedavaonicu sa šalabahterom tj. nekim papirèekom na kojem piše sve ono što želimo ispovijediti ( poslije to poparati i baciti )..
Ono, nisam do sada to prakticirala ali..
Iako se prije trudim koliko toliko pripremiti puno puta se ustrtarim pa mi se dogodi da u svemu tome ponekad nešto i zaboravim..

Ma sjetih se toga jer sam se jednom nasmijala kada sam èekala na ispovjed ( ne u "kuæici" ) pa je jedan deèko koji je se išao ispovjedati prije mene kada je sjeo do sveæenika izvadio mobitel i valjda od tamo èitao, a možda i griješim, može biti da je razmjenjivao broj telefona, ne znam.. Wink

Bog moj i sve moje!
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
Biliæeva

PostanoPostano: sub 11 kol 2007, 19:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

i meni se to ponekad dogodi!!!
Šalabahter Question ja ga nisam pisala,.... mislim da to nije smješno!!! Wink Nama je naša èasna rekla da je to i pametno ponekad napraviti... jer baš zbog treme, kao što si rekla, neki grijesi se zaborave.... Kojih se naravno uvijek sjetim èim poènem moliti pokoru!!!

Uvelike zauzdavaj jezik i misli, te osjeæaje redovito upravljaj Bogu, pa æe se tvoj duh božanski ražariti.
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
fratar

PostanoPostano: sub 11 kol 2007, 20:22
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Viš meni to nikad nije palo napamet ali mislim da bi možda trebao pisati šalabahter za ispovijed jer se baš uvijek ustratarim kad se ispovijedam, ali neam pojma zašto,... Confused

"A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav
- to troje -
ali najveæa je meðu njima ljubav." 1 kor 13,13

andjelcic
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceYIMMSNMICQ [Vrh]
sneni
iskljuèen

PostanoPostano: ned 12 kol 2007, 6:18
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

banana napisa:
Hehe, a sada jedno èudnoo pitanjce.
Jel glupo uèi u ispovjedavaonicu sa šalabahterom tj. nekim papirèekom na kojem piše sve ono što želimo ispovijediti ( poslije to poparati i baciti )..
Ono, nisam do sada to prakticirala ali..
Iako se prije trudim koliko toliko pripremiti puno puta se ustrtarim pa mi se dogodi da u svemu tome ponekad nešto i zaboravim..

Ma sjetih se toga jer sam se jednom nasmijala kada sam èekala na ispovjed ( ne u "kuæici" ) pa je jedan deèko koji je se išao ispovjedati prije mene kada je sjeo do sveæenika izvadio mobitel i valjda od tamo èitao, a možda i griješim, može biti da je razmjenjivao broj telefona, ne znam.. Wink

Šalabahter - nama ga u sjemeništu nisu preporuèivali - U ostalom što æe ti: Ako se pripremiš za ispovijed pa ti se dogodi da zaboraviš neki grijeh onda je i taj ukljuèen u ono pokajanje i ispovijed - ako ti drugi put padne na pamet možeš ga reæi.
No ako svijesno "zaboraviš svoj grijeh" onda je pitanje tvoje volje i nakane. Onda ispovijed nije valjana - mislim da kužiš što mislim - ono neæu reæi - a sebe æu uvjeravati kako sam zaboravio...

Pisanje šalabahtera grijeha nije dobro ni za duhovno duševno zdravlje - jer znaèi da nemaš povjerenja u sebe, postoji opasnost da padneš u skrupule.

vjernik

PostanoPostano: uto 06 stu 2007, 18:51
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Da vas pitam o vezi ispovjedi.
Ako se grijeh namjerno zataji tj.od nekog straha, da li je ostatak ispovjedanih grijeha oprošteno.

To mi se i dogodilo i još u Meðugorju-osjeæao sam se loše poslije ispovjedi!! place place

Želim to što prije popraviti i doslovno se ispovjediti

"Objavljeno ti je, èovjeèe, što je dobro,
što Jahve traži od tebe:
samo èini pravicu,
milosrðe ljubiti
i smjerno sa svojim Bogom hoditi."

Mihej 6, 8
berno

PostanoPostano: sri 07 stu 2007, 7:31
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mislim da to nije valjana ispovjed. Ja sam imao sliènih problema sa time, moja ti je preporuka molitva Duhu Svetom i prije ispovjedi i posebno kada se spremaš za tu ispovjed.
Inaèe ne slažem se baš sa snenijem da "šalabahter" nije dobar. Meni se èini to jako dobrim i dosta sveæenika to preporuèa, zapravo on je prvi od kojeg sam èuo da nije preporuèljiv. Zna se dogoditi da doðemo na ispovjed i zaboravimo nešto reæi što smo htjeli napomeniti. Onda kasnije se sjetimo toga i stalno se pitamo jeli valjana ispovjed, zaboravio sam to, mogu li sada na prièest... I kasnije to èak možemo i zaboraviti i uopæe ne spomeniti drugi put na ispovjedi. I onda se to polako gomila i potrebna nam je opet Božja milost da to sve izbacimo (možda životna ispovjed).
Dakle molitva Duhu, šalabahter u ruke i piši Smile (još se malo pomoli da ti Bog dadne jakosti da sve rekneš i da blagoslovi tog sveæenika kod koga æeš se ispovjedati).
Marijeta

PostanoPostano: sri 07 stu 2007, 9:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

vjernik napisa:
Da vas pitam o vezi ispovjedi.
Ako se grijeh namjerno zataji tj.od nekog straha, da li je ostatak ispovjedanih grijeha oprošteno.

Baš smo prošli put na vjeronauku uèili da ako jedan teški grijeh zatajiš ni ostali nnisu oprošteni.

Inaèe i ja pišem "šalabahter" tako mi je puno lakše i to su mi mnogi sveæenici preporuèili.

U srcu Crkve, moje majke, ja æu biti ljubav.
sv. Mala Terezija
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web stranice [Vrh]
sv.Franjo legenda

PostanoPostano: sri 07 stu 2007, 11:35
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

"Šalabahter" je oèito stvar oko koje se dijele mišljenja....
Meni nikada nije trebao.
Moje mišljenje je da nije potreban al ako netko misli da mu treba neka ga piše...

ne ubij, ni maèem, ni traèem!
berno

PostanoPostano: sri 07 stu 2007, 12:11
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

sv.Franjo legenda napisa:

Moje mišljenje je da nije potreban al ako netko misli da mu treba neka ga piše...

Jesi li radio životnu ispovjed?
sv.Franjo legenda

PostanoPostano: sri 07 stu 2007, 12:32
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

nisam

ne ubij, ni maèem, ni traèem!
cassie-10

PostanoPostano: sri 07 stu 2007, 12:34
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ja kod ispovijedi uvijek na kraju kažem molim Gospodina da mi oprosti i one grijehe koje nisam prepoznala ili sam eventualno nešto zaboravila,tako su nam preporuèili na vjeronauku.

Ne zanima me koga poznaješ i kako si dospio ovamo.Želim znati hoæeš li i dalje sa mnom stajati u žaru vatre i ne posustajati.
berno

PostanoPostano: sri 07 stu 2007, 13:37
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

sv.Franjo legenda napisa:
nisam

Moja ti je preporuka da to napravis Smile Gdje si inace u Hercegovini?
Tko zna mozda sam ja puno veci gresnik pa mi treba salabahter da nesto ne zaboravim Laughing Laughing
cassie to je lijepo trebo bi i ja to raditi Very Happy
Luka7

PostanoPostano: et 08 stu 2007, 0:05
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pred sve svete sam bio na ispovijedi i dogodilo mi se 2-3 puta da sam rekao sitnu laž. Konkretno, kaže frend ajmo na cugu, a ja njemu, neda mi se jer moram pisat neki seminar, a u biti ne moram. Šta mislite, jel ovo strašniji propust?
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Zaponi novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne moe otvarati nove teme.
Ne moe odgovarati na postove.
Ne moe ureivati svoje postove.
Ne moe izbrisati svoje postove.
Ne moe glasovati u anketama.