Autor |
Poruka |
bodul

Spol: 
|
Postano: uto 05 ruj 2006, 19:24
Naslov : GrkokatoliĆØka liturgija Sv. Ivana Zlatoustog |
|
|
Dali viŔe volite iæi na grkokatolièku bizantsku liturgiju ili rimokatolièku? Odnosno zanima me kako doživljavate istoèno pojanje na staroslavenskom jeziku a "preživljavate" u danaŔnjem vremenu (kad je malo tko od mladih (skoro nitko) lud za gregorijanskim koralom,ViŔeglasnim zborskim i starocrkvenim puèkim pjevanjem kao npr. ja ) bez duhovnih Ŕansona na vaŔoj(predivnoj,mistiènoj, slikovitoj, i sve naj naj bolje) svetoj bizantinskoj Misi(Liturgiji)? |
|
A isto æeŔ umriti! |
|
|
 |
Maki

Spol: 
|
Postano: uto 05 ruj 2006, 19:28
Naslov : |
|
|
Meni je gregorijansko jevanje predivno i imam neke strane poznate pjesme koje su gregorijanci prepijevali. Fenomenalne su. A Ŕto se tièe samih liturgije, volio bih otiæi jer sam æuo da je vrl lijepo. |
|
|
|
|
 |
Žan
mod team leader

Spol: 
|
Postano: uto 17 lis 2006, 8:51
|
|
Sudjelovao sam prije tjedan dana u SoŔicama na Misi u grkokatolièkoj crkvi po liturgiji sv. Ivana Zlatoustog Evo, to mi je prvi susret s takvom liturgijom, i mogu reæi da mi se na prvi dojam svidjela Ne znam, jako podsjeæa na (daleki) istok, to pjevanje, kaðenje, odavanje poèasti ikonama itd. a opet kad znaŔ da je centar naŔ Bog, sve je nekak posebno i mistièno Sviða mi se kad se posebno upozorava na Rijeè Božju kad se èita: "Budite pažljivi" ili "Mudrost" pa zatim "pomolimo se opet i opet Gospodinu..." Ŕto želi pokazati kako je molitva uvijek i stalno potrebna. Sviða mi se Ŕto posebno èaste i Bl. Dj. Mariju Ima puno simbolike u toj liturgiji...
Ali, ako bih iŔao usporeðivat naŔu liturgiju s grkokatolièkom, naŔa mi je daleko draža i milija I jedna i druga je prava jer je Euharistija - Isus u srediŔtu, al ipak, naŔu liturgiju ne bih mijenjao  |
|
Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge! (Iv 13, 35) |
|
|
 |
sneni
iskljuĆØen
Spol: 
|
Postano: uto 17 lis 2006, 11:01
|
|
Ja sam viŔe puta sudjelovao na toj liturgiji - èak sam jednom i koncelebrirao. Ta liturgija (mislim na sv. Ivana Zlatoustog) obiluje simbolikom, Ŕto je iz naŔe službene liturgije potpuno izbaèeno, i tako je osiromaŔena. Uzmimo samo kaðenje. koliko sveæenika kadi u sveèanim misama, jedan broj sveæenika upotrebljava tamjan samo na groblju kod sprovoda (kadi se mrtvo tijelo èesto èovjeka koji nikad nije ulazio u crkvu) Ŕto postaje apsurd. Kod mene u župi su joŔ saèuvani brojni stari obièaji koji su vrlo slièni istoènjaèkim jer su nekada bili isti.
Dakle naŔa zapadna liturgija odgovara zapdanom mentalitetu èovjeka (PRAZAN DUH I SRCE - PRAZNA LITURGIJA) jednom rijeèju za mene je istoènjaèka liturgija obogaæenje naŔ zapadnjaka. |
|
Što da uzvratim Gospodinu za sve Ŕto mi je uèinio?
ĆaÅ”u spasenja uzet Ʀu i Ime Gospodnje prizvat Ʀu. |
|
|
 |
Žan
mod team leader

Spol: 
|
Postano: ned 22 lis 2006, 23:36
|
|
sneni napisa: |
Ja sam viŔe puta sudjelovao na toj liturgiji - èak sam jednom i koncelebrirao. Ta liturgija (mislim na sv. Ivana Zlatoustog) obiluje simbolikom, Ŕto je iz naŔe službene liturgije potpuno izbaèeno, i tako je osiromaŔena. Uzmimo samo kaðenje... |
Iznimno puno simbolike U vezi kaðenja, posebno mi ostao u glavi prizor crkve ispunjenog kâdom, i posebno izraðene zrake sunca koje dopiru iz svetiŔta Je, Ŕteta Ŕto je puno simbolike nestalo iz naŔe liturgije...
Dakle naŔa zapadna liturgija odgovara zapdanom mentalitetu èovjeka (PRAZAN DUH I SRCE - PRAZNA LITURGIJA) jednom rijeèju za mene je istoènjaèka liturgija obogaæenje naŔ zapadnjaka. |
ŽeliŔ reæi da je naŔa liturgija prazna? I da je ona rezultat praznog duha i srca? |
|
|
|
 |
sneni
iskljuĆØen
Spol: 
|
Postano: pon 23 lis 2006, 10:41
|
|
Žan napisa: |
ŽeliŔ reæi da je naŔa liturgija prazna? I da je ona rezultat praznog duha i srca? |
Da se razumijemo jezik liturgije je pun simolièkog govora kojeg danas nitko ne shvaæa: stajanje, poklecanje, kleèanje, znak križa, ispružene ruke, kaðenje, Ŕkropljenje blagoslovljenom vodom, mazanje uljem, i joŔ bezbroj drugih èina koje soadaju u simboliku, a koja danaŔnjem èovjeku niŔta ne govori.
Ali obredi su potpuno svedeni u jednostavnost, bez nekih pompoznih ceremonija (neŔto je opstalo u liturgiji sv. Trodnevlja) ostralo sve izbaèeno, jasno da to ukazuje na veliku prazninu zapadnog duha, nisam ovo isisao iz prsta veæ citiram uvažene autore. |
|
|
|
 |
Gogi

Spol: 
|
Postano: pon 23 lis 2006, 18:24
|
|
Meni je liturgija sv. Trodnevlja nesto prekraŔno!
A moji doma nikako nemogu shvatit zaŔto u 4 dana idem 5 puta u crkvu  |
|
|
|
|
 |
Rainy

Spol: 
|
Postano: pon 23 lis 2006, 21:02
|
|
jel možete nama koji ne znamo pojasniti kakva je to liturgija Sv. Ivana Zlatoustog, a kakva Sv. Trodnevlja? koja je razlika???? kakve liturgije joŔ postoje? |
|
|
|
|
 |
sike

Spol: 
|
Postano: uto 24 lis 2006, 11:38
|
|
Sneni,kad to kritiziraŔ jel misliŔ na greŔke sveæenika u tome,ili vjernika-laika ili oboje? |
|
Gospodine,kome da idemo?Ti imaŔ rijeèi života vjeènoga! |
|
|
 |
Mara

Spol: 
|
Postano: uto 24 lis 2006, 13:10
|
|
Rainy napisa: |
jel možete nama koji ne znamo pojasniti kakva je to liturgija Sv. Ivana Zlatoustog, a kakva Sv. Trodnevlja? koja je razlika???? kakve liturgije joŔ postoje? |
Liturgija sv. Ivana Zlatoustog je sveĆØana misa koja se vrlo ĆØesto slavi kod grkokatolika. Zapravo ne znam da i koriste joÅ” koju drugu. Naravno, radi se o istoĆØnom obredu slavljenja mise.
Sv. trodnevlje se odnosi na vrijeme od Velikog èetvrtka do Uskrsa kada su i u zapadnoj liturgiji obredi neŔto složeniji. Ranije bilo puno viŔe obrednih gesta koje su potpomagale i doživljaj odreðenog slavlja jer su bili bogati simbolikom. Danas je samo pitanje da li je simbolika razumljiva i da li stvara ono pravo, istinito raspoloženje u ljudima koji slave.
Kao primjer navodim iskustvo mog prvog sudjelovanja u grkokatolièkoj liturgiji. Tada je nama (studentima) vlè. Živko Kustiæ tumaèio znaèenje obreda i ja sam ih jako zavoljela. oSOBITO PAK VOLIM STAROSLAVENSKO PJEVANJE - TU VIŠE MISLIM NA MELODIJE MAKAR MI NI JEZIK NIJE NE DRAG.
PS ispriĆØavam se za velika slova, sluĆØajno sam stisnula. |
|
Ljubi i èini Ŕto hoæeŔ |
|
|
 |
Rainy

Spol: 
|
Postano: uto 24 lis 2006, 17:34
|
|
ahaaaa.... fino, fino... nikad bio al dobro zvuĆØi.... |
|
|
|
|
 |
sneni
iskljuĆØen
Spol: 
|
Postano: čet 26 lis 2006, 11:36
|
|
sike napisa: |
Sneni,kad to kritiziraŔ jel misliŔ na greŔke sveæenika u tome,ili vjernika-laika ili oboje? |
Na žalost svi smo mi (i biskupi i sveæenici i profesori liturgike) djeca naŔeg vremena. A naŔe vrijeme je sve siromaŔnije u duhu, gledajte samo èime se duhovno hrani naŔa mladež - cajke, Big Brother. Dekadenca u svakom pogledu pa i pogledu liturgije.
Krivi smo svi svatko prema svom udjelu. |
|
|
|
 |
nata
Spol: 
|
Postano: ned 05 stu 2006, 18:36
|
|
Nisam prisustvovala, ali imala sam prilike sluŔati liturgiju sv. Ivana Zlatoustog. Zvuèi predivno, vjerujem da je i obred takav. |
|
Ja sam s vama u sve dane - do svrŔetka svijeta!!! |
|
|
 |
Žan
mod team leader

Spol: 
|
Postano: pon 05 vel 2007, 17:05
|
|
Mara napisa: |
oSOBITO PAK VOLIM STAROSLAVENSKO PJEVANJE - TU VIÅ E MISLIM NA MELODIJE MAKAR MI NI JEZIK NIJE NE DRAG. |
Neke molitve su na hrvatskom, a ostalo na tom staroslavenskom.
ZaŔto se i to nije prevelo na hrvatski?  |
|
|
|
 |
Zvijezda

Spol: 
|
Postano: pon 05 vel 2007, 17:10
|
|
oSOBITO PAK VOLIM STAROSLAVENSKO PJEVANJE - TU VIÅ E MISLIM NA MELODIJE MAKAR MI NI JEZIK NIJE NE DRAG. |
Možda zato da se doĆØara izvornost, tj. poĆØeci krŔæanstva meưu Slavenima. Mene to redovito podsjeti na svetu braƦu Ćirila i Metoda. |
|
Mi smo želje Boga spuŔtene do zemlje. (A.B.Šimiæ) |
|
|
 |
fratar

Spol: 
|
Postano: sri 07 vel 2007, 23:45
|
|
Meni je istoèna liturgija predivna, imao sam viŔe puta prilike iæi u Grkokatolièku Crkvu na misu, u poèetku mi je bilo mal èudno i pomalo dosadno(zbog èestog ponavljanja nekih rijeèi), ali kad sam shvatio èemu sve to, oduŔevio sam se
Žao mi je Ŕto je "naŔa" Misa toliko "skraæena", istoèna mi je litrugija nekako mistiènija, ljepŔa.... |
|
"A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav
- to troje -
ali najveƦa je meưu njima ljubav." 1 kor 13,13
 |
|
|
 |
Mara

Spol: 
|
Postano: čet 08 vel 2007, 8:02
|
|
Jer je Crkva od poèetaka živjela u dva krila, veæ su se vrlo rano razvile dvije liturgije, odnosno 2 naèina i slavljenja i pjevanja. Uostalom, ta se razlika vidi veæ od Otaca, naèin pisanja onih s istoka i onih sa zapada je bitno razlièit. Zato je istoèni naèin slavljenja mise takav, a zapadni se mijenjao kroz niz stoljeæa. Makar liturgija sv. Ivana Zlatoustog je isto tako pretrpila neke, ali ne velike promjene. Meni je vrlo draga, ali ne bih za stalno. Ako ti se sviða, a u Zagrebu si, uživaj svake nedjelje. |
|
Ljubi i èini Ŕto hoæeŔ |
|
|
 |
bodul

Spol: 
|
Postano: uto 13 ou 2007, 20:26
Naslov : lijepo |
|
|
Pa stvarno mi se sviða naèin na koji razmiŔljate veæina. Ipak žar tinja |
|
A isto æeŔ umriti! |
|
|
 |
Žan
mod team leader

Spol: 
|
Postano: sri 21 ou 2007, 11:14
|
|
Gdje u Hrvatskoj, Zagrebu itd. postoje grkokatolièke crkve u kojima se održava ta liturgija? |
|
|
|
 |
Mara

Spol: 
|
Postano: sri 21 ou 2007, 11:33
|
|
Gornji grad, Ćirilometodska, svake nedjelje - e sat ne znam toĆØno. |
|
Ljubi i èini Ŕto hoæeŔ |
|
|
 |
bodul

Spol: 
|
Postano: sri 11 tra 2007, 19:57
|
|
èujeŔ, onda možeŔ i pitati:"zaŔto se i oni ne okrenu prema narodu kao na zapadu?" evo, sveæenik sve molitve s kojima vrsi neki dijalog sa narodom moli na hrvatskom a molitve koje moli on potiho(jer ima i toga dosta samo mi neèujemo) moli na staroslavenskom jer ipak nemožeŔ potpuno izbaciti taj jezik iz te liturgije koji je u biti izvoran takoðer i starogrèki. te zbor tj puk odgovara isto neke manje djelove na staroslavenskom (ektenije,trisvjataja pjesan, Heruvimskaja pjesan, tebje pojem, oèe naŔ, mnogoljetstvije itd...) a veæe djelove npr vjerovanje , tropare ,kondake , bogorodièane puk takoðer moli odnosno pjeva na hrvatskom. poŔto je uskrsno vrijeme evo vam uskrsnji tropar na staroslavenskom jeziku: [size=18Hristos voskrese iz mertvih , smertiju smert poprav i suŔæim vo grobijeh, život darovav. U prijevodu: Krist uskrsnu iz mrtvih, smræu smrt uniŔti, i mrtvima u grobu život darova[/size][b/] |
|
A isto æeŔ umriti! |
|
|
 |
bodul

Spol: 
|
Postano: sri 11 tra 2007, 20:03
|
|
Rainy napisa: |
Liturgija sv. Ivana Zlatoustog je sveĆØana misa koja se vrlo ĆØesto slavi kod grkokatolika. Zapravo ne znam da i koriste joÅ” koju drugu. Naravno, radi se o istoĆØnom obredu slavljenja mise.
Sv. trodnevlje se odnosi na vrijeme od Velikog èetvrtka do Uskrsa kada su i u zapadnoj liturgiji obredi neŔto složeniji. Ranije bilo puno viŔe obrednih gesta koje su potpomagale i doživljaj odreðenog slavlja jer su bili bogati simbolikom. Danas je samo pitanje da li je simbolika razumljiva i da li stvara ono pravo, istinito raspoloženje u ljudima koji slave.
Kao primjer navodim iskustvo mog prvog sudjelovanja u grkokatolièkoj liturgiji. Tada je nama (studentima) vlè. Živko Kustiæ tumaèio znaèenje obreda i ja sam ih jako zavoljela. oSOBITO PAK VOLIM STAROSLAVENSKO PJEVANJE - TU VIŠE MISLIM NA MELODIJE MAKAR MI NI JEZIK NIJE NE DRAG.
PS ispriĆØavam se za velika slova, sluĆØajno sam stisnula. |
Koriste nekoliko puta godiŔnje i liturgiju "Vasilija vjelikago" Bazilija velikog slièno je samo ima nekih razlika u kanonu koji je duži i joŔ sveèaniji. |
|
A isto æeŔ umriti! |
|
|
 |
|