HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretranik Pretranik lanstvo lanstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: pet 13 pro 2019, 9:04. Pogledaj neodgovorene postove
Kako èitati BIBLIJU?
Zaponi novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedea tema
Autor Poruka
sike

Spol: muko
PostanoPostano: uto 17 lis 2006, 12:54
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ove nedjelje smo mogli èuti kako je Isus jedini istinski znak koji nam je potreban a vjera su te naoèale kroz koje može ugledati taj znak.Svi ostali ne pokazuju ono što pokazuje Isus - prolaz u život vjeèni

Okanimo se vjerovanja samo u èuda!

Gospodine,kome da idemo?Ti imaš rijeèi života vjeènoga!
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
banana

Spol: ensko
PostanoPostano: sri 08 stu 2006, 12:47
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Èitam nešto juèer u Novom listu kak je u Njemaèkoj netko kao napravio politièki konkretan prijevod Biblije...
U njoj su prve rijeèi Oèenaša izmijenjene pa glase '' Naša Majko i Oèe koji jeste na nebesima'', Isus se obraæa ''braæi i sestrama'', a u hramu proziva ''farizeje i farizejke''. Isus više nije ''sin Božji'' veæ '' dijete Božje'', a naziv ''Gospodin'', ocijenjen je suviše maèistièkim i ukida se u korist ''Boga, Svevišnjeg'' Rolling Eyes

Bog moj i sve moje!
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
logica

PostanoPostano: sri 08 stu 2006, 14:58
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Baš èistim inbox od starih mailova... tako sam naišla na jedan kratki.

Što znaèi Bible?

Basic
Instructions
Before
Leaving
Earth

Ti me rukom svojom nosiš, o Bože moj.
Gledam, ime moje piše na dlanu tvom.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Žan
mod team leader

PostanoPostano: sri 24 sij 2007, 11:39
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Novi hrvatski prijevod Biblije u izdanju Glasa Koncila
U suizdanju Hrvatskoga biblijskog društva, Vrhbosanske nadbiskupije i Glasa Koncila u Zagrebu je objavljeno popravljeno izdanje prijevoda Svetoga pisma Ivana Evanðelista Šariæa na hrvatski jezik. (...) Novo izdanje prijevoda Svetoga pisma Ivana Evanðelista Šariæa usklaðeno je stoga sa znanstvenim izdanjem Biblije na hebrejskom i grèkom te s hrvatskim standardnim jezikom i pravopisom. (gk)

Zna li netko po èemu je ovaj prijevod bolji ili možda lošiji od dosadašnjeg kojeg imamo?
Ako je bolji, hoæe li se liturgija, tj. èitanja prilagodit tom novom prijevodu ili?

Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Bernard

PostanoPostano: pon 29 sij 2007, 18:04
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Što se èitanja Biblije tièe, èitam redovito godinama. Stari i Novi zavjet. U poèetku sam išao redom od knjige do knjige, nastojeæi pri èitanju odgonetnuti što se u tekstu odnosi na mene konkretno...je li spomenut neki oèigledan grijeh kojeg trebam izbjegavati, ili kakva vrlina kojoj bih trebao strijemiti...
U posljednje vrijeme nastojim povezivati Stari i Novi zavjet, kako bih vidio kako se Božja poruka razvijala i produbljivala.
I zapažam nešto zapanjujuæe: u Starom Zavjetu imamo niz ljudi koji su u svoje vrijeme i u svojoj situaciji imali nešto Isusovog.
Josipa je Bog uzvisio u Egiptu kako bi spasio Izraelove pretke pred smræu od gladi; egipatski naslov "Safenat Paneah" znaèi "Spasitelj".
Ilija je korio kralja Ahaba koji je jako zastranio, gotovo jednako kao Ivan Krstitelj Heroda.
"Velike nevolje" u Otkrivenju (katastrofe koje prethode Isusovom ponovnom dolasku) zapravo su nalik "egipatskim ranama", samo su u Otkrivenju protegnute na cijeli svijet.
Bez želje da se pravim egzegetom (nisam teološki obrazovan), kao da se na razlièitim vremenskim razinama ponavlja isti tip teološke drame sa sljedeæim likovima:
a) Božji narod koji ide k odreðenom povijesnom cilju suoèavajuæi se s raznim iskušenjima; ponekad podliježe, pa ga Bog "èisti" kroz kušnje da bi narod dao prave plodove. Pa imamo dogaðaje na putu iz Egipta u Kanaan, zatim hrvanje s poganstvom u Kanaanu, rešetanje kroz bablonsko sužanjstvo, itd.
b) èovjek kojeg Bog šalje svojem narodu (Mojsije, Ilija, Isus)...taj ide do samopožrtvovnosti, a najveæe batine dobiva upravo od naroda kojem treba služiti
c) okružje "svijeta" s ljudima i narodima koji su prema Bogu raspoloženi èas neutralno ili èak sa simpatijom (Egipæani u Josipovo vrijeme) ili neprijateljski (Egipæani u vrijeme Mojsijevo, Babilonci, itd).
d) vladar "svijeta" koji je katkad sklon Božjem narodu (faraon u Josipovo vrijeme), ili-èešæe-postaje prototip antikrista (faraon u Mojsijevo vrijeme, Nabukodonozor, rimski carevi, itd).
Ukratko, vidim jednu temelju istinu: Bog vodi svoj narod i nas kao pojedince kroz proces sazrijevanja da bi nas u jednom povijesnom i vremenskom trenutku "ubrao" kao dozrele plodove. Èisti svaku mladicu koja ne daje roda, itd.
Cilj je u eshatonu, u Kraljevstvui koje dolazi, a svi smo na putu s kojeg ne smijemo skrenuti.
Kad to primijenite na svoj život i zbivanja u društvu oko nas, dobivate maksimalno pouzdane koordinate za procjenu vremena u kojem živite.

Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mail [Vrh]
Mara

PostanoPostano: pon 29 sij 2007, 19:58
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Bernarde, prerijetko te ima, a užitak te èitati!

Ljubi i èini što hoæeš
oko

Spol: neodreen
PostanoPostano: et 03 svi 2007, 10:18
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Èesto èitam Bibliju a najbolji prijevod mi je Duda - Fuæakov Novoga Zavjeta. Imam nekolikjo izdanja ali se najviše koristim Jeruzalemskom Biblijom i zbog gore navedenog prijevoda kao i odliènih objašnjenja nekih teških odlomaka. Preporuèam svima. U ovoj korizmi sam bio odluèio proèitati cijeli Novi Zavjet ali nisam baš uspio do kraja.
Puno puta sam našao u Svetom Pismu odlomke koji su se upravo mene ticale toga èasa. I to može biti jedan od dokaza da je Sveto Pismo nadahnuto jer èovjek nije sam mogao uopæe smisliti takvo velebno dijelo. U svakom èitanju uvijek pronaðem nešto novo makar sam dotièni odlomak veæ èuo ili proèitao tisuæu puta. Zato preporuèam svima da što èešæe uzimaju Bibliju u ruke i slušaju što im Bog želi reæi. Jedan od najveæih problema današnjice je i da su ljudi zaboravili slušati. Treba Gospodina moliti da nam da milost da možemo sa više volje slušati prvenstveno Gospodina, a onda i ljude iz svoje okoline. Siguran sam da bi mnogi problemi u meðuljudskim odnosima bili manji kad bi se više slušali ali i nadahnjivali Rijeèju Božjom slušajuæi Njega.
bodul

PostanoPostano: sri 16 svi 2007, 20:24
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

A lipo! Uzeti u ruke lipo se namistiti i èitati.

A isto æeš umriti!
logica

PostanoPostano: sub 19 svi 2007, 14:21
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Metoda èitanja biblijskog teksta

Na tjednim susretima u Zdencu pored molitve i meditacije prakticiramo i ovakvu metodu èitanja biblijskog teksta. Uvijek razmatramo Evanðelje od sljedeæe nedjelje da bi kroz tjedan zaživjela Rijeè koju æemo slušati u nedjeljnoj sv. Misi.

1. korak: proèitati tekst
2. korak: drugo èitanje teksta
3. korak: prepoznati situacije u tekstu, ne tumaèiti!
4. odgovoriti na pitanja:

- Što je po ovom èitanju Božja volja?
- Tko su vršitelji Božje volje?
- Koji su plodovi?
- Tko je naš Bog?
- Gdje je naš Bog?
- Što želi od mene?
- Kako mu mogu odgovoriti?

Ova metoda èitanja biblijskog teksta je jednostavna i ako je budete primjenjivali otkrivat æete u svojoj svakodnevnici prisutnost Živoga Boga, a otkrivajuæi Njegovu volju za vaš rast u dobroti i savršenosti.
Pokušajte!

Objašnjenje metode èitanja i tumaèenja nedjeljnih evanðelja koju primjenjuju èlanovi i suradnici Zdenca
Nedjeljna misna èitanja imaju zadaæu nahraniti nas Božjom Rijeèju. Dati nam smjernice za djelovanje u narednom tjednu. Nadahnuti naš svakodnevni život:osobno ponašanje,obiteljske i društvene odnose. Božja Rijeè otvara nam nove moguænosti i pokazuje put njihova ostvarivanja. Poznavajuæi u dubinu i širinu Evanðelje upoznat æemo Isusovu osobu i to poznavanje æe nas suoblièavati Njemu iznutra, u okolnostima našeg dnevnog življenja. Njegova Rijeè æe nas FERMENTIRATI I PRETVARATI u Kruh koji je sišao s Neba, od Oca, za Život u Punini. Kako bismo bili dobar teren, pripravljen za primiti Božju Rijeè na kojemu æe ona rasti i svojevremeno donijeti Bogom željeni plod, uzeli smo pet glavnih koraka kroz koje dublje pronièemo biblijske tekstove:
Prvi korak: polaganim i ponovljenim èitanjem zapaziti sve detalje u Evanðelju. To nam omoguæuje veæe poznavanje i suživljavanje s dogaðajima u konkretnim opisanim okolnostima u kojima Isus djeluje.
Drugi korak: Zatim slijedi uoèiti i predoèiti okolnosti: mjesto dogaðanja, vrijeme, ljude koji su prisutni, osobe koje su u prvom planu, njihova tjelesna, duševna, mentalna stanja, njihov društveni položaj, stalež, da li su u braku ili su samci, njihovu dob, nacionalnu i vjersku pripadnost, obièaje, osjeæaje, želje, potrebe, probleme koji su ih doveli Isusu…
Uoèiti Isusovo ponašanje, Njegove osobine ljudske i Božanske, Njegove vrijednosti, odnos s Ocem, s Duhom Svetim, s pojedincem, grupom, svojom rodbinom, uèenicima, nepoznatima, zakonoznancima, prirodi, samom sebi, svome tijelu, Njegovo duhovno stanje, Njegov mentalitet …
VOLJA BOŽJA: U povijesti spasenja kroz Stari Zavjet èesto puta nije dovoljno jasno što je Volja Jahve Boga. Èesto puta to je zasjenjeno ljudskim pristranim shvaæanjem i tumaèenjem Jahve i Njegova zahvata u živote naroda i pojedinaca. U Novom Zavjetu Volja Božja se oèituje kroz osobu Isusa iz Nazareta. On je u potpunosti kao èovjek bio poslušan Ocu, do smrti na križu. Sve što je On rekao i uèinio jest vidljiva i opipljiva Volja Nebeskog Oca.
Zato što nikad nije prekršio Oèevu Volju, nije ni sagriješio. Bio je ljudima u svemu jednak, osim u grijehu.
Važno je imati Isusovu glavnu odrednicu : potpuno spasenje svakog èovjeka poèevši hod spasenja u zemaljskim okolnostima. To je Kraljevstvo Božje.
Volja Božja ne smije se tumaèiti izolirano od nastale situacije pojedinca i zajednice. Jer situacija joj daje na težini.

sa stranice udruge
Zdenac

Ti me rukom svojom nosiš, o Bože moj.
Gledam, ime moje piše na dlanu tvom.
ja

PostanoPostano: sub 19 svi 2007, 19:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

logica napisa:
Metoda èitanja biblijskog teksta

1. korak: proèitati tekst
2. korak: drugo èitanje teksta
3. korak: prepoznati situacije u tekstu, ne tumaèiti!
4. odgovoriti na pitanja:

- Što je po ovom èitanju Božja volja?
- Tko su vršitelji Božje volje?
- Koji su plodovi?
- Tko je naš Bog?
- Gdje je naš Bog?
- Što želi od mene?
- Kako mu mogu odgovoriti?

Ovakva metoda ne èini mi se baš primjerenom za svaki biblijski tekst. Mislim da se neki biblijski tekstovi prvo trebali protumaèiti (a ne kao što to traži 3. korak) da bi se moglo odgovoriti na pitanja koja traži 4. korak.

Ljubiti nekog èovjeka znaèi vidjeti ga onakvim kakvim ga je Bog zamislio. (F. M. Dostojevski)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuICQ [Vrh]
Žan
mod team leader

PostanoPostano: pet 23 svi 2008, 12:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Nepoznavanje Pisma je nepoznavanje Krista.
    sv. Jeronim

Ova èinjenica bi nam trebala biti izvanredan poticaj na redovito èitanje i upoznavanje Pisma, a samim time i Krista. palac gore

Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Kika

PostanoPostano: et 10 srp 2008, 21:22
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

evo jedan link na Bibliju koju si možete dowlondirati na komp i imati sva nedjeljna èitanja i raditi pretraživanja i svašta Smile

super je stvar!!!

svkako preporuèam!!!

http://www.etfos.hr/%7Ebasic/Prebib/

When GOD leads you to the edge of the cliff, trust Him fully! Only one of the two things will happen; either He will catch you when you fall or He will teach you how to fly!
klara

PostanoPostano: pet 20 vel 2009, 7:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Otvori svoju Bibliju

u svakoj situaciji, u svakom trenutku, u svakoj poteškoæi,
On ima rijeè za tebe ...

¤ kada zapoèinješ s novim zadatkom: Psalam 1; Izreke 16

¤ kada želiš s ljudima oko sebe pravilno postupati: Rimljanima 12

¤ ako imaš brige u obitelji: Psalam 121; Izaija 40

¤ kada si obeshrabren: Psalam 23, 42, 43

¤ kada nevolja postaje veæa: II. Timoteju 3; Hebrejima 13

¤ kada te prijatelji napuste: Matej 5; I. Korinæanima 13

¤ kada dolazi iskušenje: Psalam 15, 19, 139; Matej 4; Jakov 1

¤ kada ti je svega previše: Psalam 34, 71

¤ kada ne možeš zaspati: Psalam 4, 56, 130

¤ kada si imao svaðu: Matej 18; Efežanima 4; Jakov 4

¤ kada si umoran: Psalam 75:1-7; Matej 11:28-30

¤ kada želiš dobiti oproštenje: Luka 15; Filemon

¤ kada si bolestan: Psalam 6, 39, 41, 67; Izaija 26

¤ kada je tvoja vjera slaba: Psalam 126, 146; Hebrejima 11

¤ kada ti se èini da je Bog daleko: Psalam 25, 125, 138; Luka 10

¤ kada se osjeæaš usamljeni i nesiguran: Psalam 27, 91; Luka 8

¤ kada se bojiš smrti: Ivan 11, 17, 20; II. Korinæanima 5

¤ kada si sagriješio: Psalam 51; Izaija 53; Ivan 3; I. Ivanova 1

uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ...
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: Magali
enkidu

PostanoPostano: sri 24 lip 2009, 6:34
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Wink Prvo sam letimièno pogledao što ste napisali, a ja bih samo pokušao dati savjet za one koji vole Bibliju ili koji bi ju željeli zavoljeti.
Ako je za uzgoj bonsaja (japanka drvca) potreban teèaj ili literatura, kako je tek potreban jedan solidan uvod u Bibliju.
Jer:
- Biblija je nastajala tisuæama godina, ako uzmemo nezine krijene u usmenoj predaji, koja je tek kasnije zapisana.
- Biblija prati razvitak èovjeka i njegove moralne, socijalne i ine druge svijesti od bronèanog doba pa nadalje.
- Na nastanak Biblije je utjecala i paralelna literatura onoga vremena.
- Biblije nije samo jedna knjiga, nego ih ima 73 koje su po sadržaju vrlo razlièite.
- Stoga se Biblija ne èita od ''korica do korica'', nego se pomoæu uvoda, a svaka Biblija koja ima crkveni imprimatur treba imati i iscrpan uvod; pokušaju pohvatati glavni konci ili ona nit koja nas vodi putem spasenja kojim je najprije išao samo jedan narod izabrani, a kasnije po Isusu, tom su Izvoru spasenja pridruženi svi narodi svijeta koji èine jednu Kristovu Crkvu.
Kada smo shvatili strukturu Biblije i njezin ''kostur'' onda æemo moèi èitati tekstove koji nas utvrðuju u vjeri i daju nam odgovore na mnoge naše dileme i lutanja, premda su ti tekstovi nastali u davnoj prošlosti.
- Premda je Biblija nadahnuta knjiga, nisu svi tekstovi jednako spasonosno snažni za naš duhovni život.
- Mi kršæani Bibliju èitamo Kristocentrièno. To znaèi, kroz osobu Isusa Krista. On sam je udario temelje pravom tumaèenju Biblije, a koje veæ naziremo kod proroka.
Tako Isus veli: '' Stari su rekli ( Stari Zavjet); oko za oko, zub za zub, a ja vam kažem, ljubite svoje neprijatelje..... (citat je pisan po sjeæanju!)
- Èesto æete biti zbunjeni, jer æete naièi na razlièita tumaèenja, posebno Knjige postanka u SZ-u. Tako postoji doslovno ili literarno tumaèenje (fundamentalistièko), posebno kod nekih sekti, ali i kod katolika.
Postoji alegorijsko tumaèenje, toliko obljubljeno kod sv. otaca i primjereno svakom vjerniku.
Hu, dosta! Tko æe to èitati...
banana

PostanoPostano: pon 07 ruj 2009, 20:16
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Naš Franjevaèki hod (Marš) je ove godine bio pod motom: "Upravi Rijeèju svoje korake"

Bila je to super prilika da si posvjestim koliko u biti rijetko posežem za otvaranjem Svetoga pisma, kako slabo osluškujem tu Rijeè koju mi Gospodin upravlja, Rijeè koja nam ide ususret, koja usmjerava, koja poziva, koja hrani...

Kolikim samo ispraznim rijeèima pridajemo važnost, s kolikom samo pažljivošæu ih èuvamo...
A Rijeè Života Vjeènoga tako èesto preèujemo, zaboravljamo...

Bog moj i sve moje!
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
dora

PostanoPostano: pon 07 ruj 2009, 21:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

1.Kad si tužan nazovi Ivana na 14

2.Kad te ljudi iznevjere nazovi psalam 27

3.Ako želiš donositi plodove nazovi Ivana na 15

4.Ako si zgrješio nazovi psalam 51

5.Kad si zabrinut,nazovi Mateja na 6,19-34

6.Kad si u opasnosti,zovi psalam 91

7.Kad se èini da je Bog jako daleko,zovi psalam 139