|
 |
Autor |
Poruka |
Zvijezda

Spol: 
|
Postano: pon 29 sij 2007, 21:18
Naslov : |
|
|
|
 |
emanuel
Spol: 
|
Postano: pon 29 sij 2007, 21:42
Naslov : Božji poziv |
|
|
Mislim da smo svi pozvani govoriti i svjedoèiti Božju Rijeæ.Svjedoæiti vlastitim životom na prvom mjestu jer tako imamo kredibilitet pred onima kojima svjedoèimo.Mi smo to sveto sveæenstvo, sveti puk kako nas apostol Pavle naziva dok se u svojim poslanicama obraæa crkvama.
Bog nas poziva sve na taj put i želi nas koristiti gdje god da jesmo.Njegove zadnje rijeèi i uputstva bijahu...idite po svem svijetu i navještajte radosnu vijest.To nije hoæu-neæu, veæ imperativ.Dakle ako ne svjedoèimo...tada griješimo grijehom neposlušnosti.
S druge strane zašto razmišljati o stranim misijama...makar se slažem da ima potreba svugdije...kad imamo potrebite svugdije oko nas.Naš prvi susjed, kolega na radnom mjestu...prijatelj niz škole...puno je onih kojima treba Bog...zato smatram da nismo sluèajno postavljeni upravo ovdje gdje jesmo...Bog ima plan za naše živote i živote naših najmilijih...dao nam je u ruke silu neba da s njom dotièemo potrebite i mijenjamo lice naših gradova i cijele nacije.Na nama je ta velika odgovornost prema Bogu da talente i sposobnosti koje nam je dao upotrijebimo za širenje Božjeg kraljevstva...umjesto na vlastitu promociju.
Živimo u posljednjim vremenima pred drugi Isusov dolazak...velike su kušnje...a Bog je rekao da nitko bez posveæenja neæe vidjeti Gospoda.
Stoga smom pozvani na svetost.Na ljubav prema bilžnjima, na opraštanje i svrhovit život.
Božji blagoslov svima.
Emanuel
Citat: |
Prvenstveno se trebamo upitati da li odgovaramo na prvi i glavni Božji poziv:jesmo li na Njegovom putu ili na putu Ne vjerujem da postoji neki treæi put..
E sad,unutar ovog prvog puta,jasno da trebamo prepoznati kako Gospodina što bolje slijediti, kako bi sebe ostvarili u Crkvi. Jasno da to nije jednostavno i to treba osluškivati kroz duboku i ustrajnu molitvu i onda donijeti konaènu odluku...
|
 |
|
|
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: sri 31 sij 2007, 11:52
|
|
Kako se odnositi prema pozivu kojeg osjeæamo u sebi?
Svaki èovjek u sebi nosi klicu poziva. Preko poziva mi se ostvarujemo. Zato Bog zove svaku osobu da odgovori na ono poslanje što je za nju najbolje, tj. da odgovori tamo gdje æe osjeæati mir i blagoslov za svoj život. Tako nalazimo veæinu ljudi koja se posveæuje obiteljskom životu, ima i osoba koje se ne žene niti idu u redovnièki život, nego se posveæuju služenjem meðu ljudima živeæi u beženstvu. Ali ima i onih koji osjeæaju da su pozvani živjeti kao redovnici i redovnice ili kao sveæenici.
Kada se govori o pozivu - kako pristupamo tome, što osjeæamo?
1) Koji su tzv. prvi znakovi:
Postoje mnogi naèini za otkriti da li nas Bog zove. Najèešæi znakovi mogu biti:
- želimo ostvariti nešto važno u svome životu za sebe i za druge;
- primjeæujemo u svojoj nutrini da Bog od nas traži nešto više;
- osjeæamo veliku suosjeæajnost kada oko sebe vidimo ljude koji pate i traže pomoæ;
- tzv. obièni, normalni život koji sada živimo, možda nam se sviða, no ipak u dubini sebe osjeæamo da nešto nedostaje.
2) Treba se biti iskren:
- prema samome sebi i prema Bogu;
Zbog èega?
• Zato jer samo mi, ja trebam(o) odgovoriti Bogu
• Treba se biti iskren zato jer su mnoge mlade osobe koje se boje duhovnoga zvanja, i radije se skrivaju preko tisuæu razloga da se ne odazovu;
• Šteta je misliti ili promatrati poziv od Boga kao nešto što ne èini sretnim.
3) Trebamo imati neke kvalitete:
Ako nas dobri Bog zove, darovat æe nam sasvim sigurno i sve ono potrebno za postati posveæena osoba. Tu je uvijek važno duhovno vodstvo preko kojega se može pomoæi, no s druge strane treba znati da se kvalitete razvijaju s vremenom kako se dublje živi poslanje. Smisao duhovnoga vodstva je pomoæi osobi da otkrije što zapravo Bog želi od nje, a ne da se npr. uvjerava osoba da ima zvanje.
4) Sve ovo reèeno vodi do zakljuèka da je poziv PROCES:
Poziv je dakle proces kao i sve drugo. Kao kada je mladiæ zaljubljen u neku djevojku, on i djevojka rastu u ljubavi meðusobnim upoznavanjem, odricanjem, razumijevanjem itd.
U pozivu je uvijek bitno sjetiti se da se Bog skriva kada zove, jer u nama ostavlja mjesta za slobodan izbor (jer inaèe to ne bi bio odgovor iz ljubavi). Zato je bitno biti odluèan i s vjerom tražiti Boga kroz molitvu, sakramente, duhovne obnove i duhovno vodstvo.
preuzeto s: www.karmel.hr |
|
uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ... |
|
|
 |
lujo2
Spol: 
|
Postano: ned 04 vel 2007, 16:03
Naslov : Narav duhovnog zvanja |
|
|
Svi smo mi dolaskom na ovaj svijet pozvani od Nebeskoga Oca raditi na izgraðivanju
nebeskoga kraljevstva ovdje na zemlji. Svatko na svoj naèin odgovara Bogu
na taj poziv u svome staležu i prema darovima i sposobnostima koje je
od Boga primio. Meðutim, Božji se pogled posebno zaustavlja na ovome ili
onome, na isti naèin kako se zaustavio na prvim uèenicima:
I prolazeæi uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reèe im Isus: "Hajdete za mnom i uèinit æu vas ribarima ljudi!" Oni odmah ostaviše mreže i poðoše
za njim.
Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana:
u laði su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u
laði s nadnièarima i otiðu za njim.
(Mk 1, 16-20).
U Isusu Kristu svi vjernici èine sveto i kraljevsko sveæeništvo i po njemu
prinose duhovne žrtve Bogu. Dakle, svaki ud ima uèešæa u poslanju cijelog
Tijela. Sv. Pavao veli da "svi udovi nemaju iste službe" (Rim
12, 4). Sam Gospodin je postavio neke da budu službenici, da u društvu
vjernika posjeduju svetu vlast reda da prikazuju žrtvu i da opraštaju
grijehe te da za ljude javno obavljaju sveæenièku službu u Kristovo ime.
Isus je poslao apostole naviještati Radosnu vijest, oni biskupe, a zadatak
njihove službe je u nižem stupnju predan prezbiterima. |
|
|
|
|
 |
sneni
iskljuèen
Spol: 
|
Postano: ned 04 vel 2007, 19:18
|
|
Isus pozva ribare, praznih ruku, praznih mrža, razoèarana srca... Petar preplašen doživljajem govori: Odlazi od mene Gospodine, jer sam èovjek grješan... Isus se ne obazire na tu ispovjed, ne zanimaju ga grijesi (ta on ih kao Bog pozna) Izaiji èisti usne (i grijehe) Savla ne pita za grijehe...
Isus u susretu s ljudima ne pita što mi daješ, što imaš, što posjeduješ. Nego poziva: izvezi na puèinu...
Naše su ruke prazne, svi znamo što je to poraz, što je to osjeæaj bezuspješnosti, svi imamo prazno srce. I nas Isus poziva da isplovimo ( a znaš li što je puèina tvog života)? Jesmo li spremni?
Susret s Isusom raða povjerenjem: Gospodine na tvoju rijeè bacit æu mrežu!
I usprkos svakom iskustvu, usprkos svim znanstvenim istraživanjima mreže su, na zaprepaštenje i divljenje Petra i drugova, pune
Jesmo li spremni baciti mrežu usprkos svim znanstvenim preporukama svih modernih teoretièara.
I ako s povjerenjem u Isusovu rijeè, bacimo mreže i one æe biti pune:
- kad šutim s nekim tko podnosi patnju
- kad nekom bolesniku donesem dah proljeæa
- kad sretnem sakatog, a da se pri tom ne osjeæam nelagodno
- kad nekom koji me drži za ruku pokažem dom
- kad onom koji zdvaja poklonim malo pažnje i vremena
- kad s nekim koji je zalutao hodam malo dužom putem
- kad sam radostan s nekim tko se veseli i kad tu radost odsijavamo dalje i tako hvalimo našega Gospodina Isusa Krista.
To je naša puèina, izvezimo na puèinu, s povjerenjem recimo: Na tvoju rijeè bacit æu mrežu... i one æe biti pune pa æemo èuti Isusov zov: poði za mnom! |
|
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je uèinio?
Èašu spasenja uzet æu i Ime Gospodnje prizvat æu. |
|
|
 |
jozo
Spol: 
|
Postano: pon 05 vel 2007, 10:22
|
|
lijepo si to rekao sneni.okruženi smo ribama a to ne vidimo |
|
|
|
|
 |
little_angel

Spol: 
|
Postano: pon 05 vel 2007, 22:32
|
|
Da, baciti mrežu na Njegovu rijeè. Predivno je shvatiti neke stvari koje je Isus èinio, shvatiti njihovu dubinu i poruku. Kad sam bila manja, mislila sam kako je jedino znaèenje tog dogaðaja s mrežama i ribom spoznaja da Isus èini èuda. A samo je èudo kako se ta poruka može prenijeti na svakidašnje situacije u našemu životu. Ljudi æe nam reæi, nemoj, to ti je nemoguæe, zašto uopæe probati. Ali negdje duboko u sebi, èut æemo glas da to možemo uèiniti. I u onim najbanalnijim stvarima se može oèitovati takva poruka. Bog je tu i zove nas. Proslavimo Ga svojim životom... |
|
I zato križat rane neæu ja
jer postat one niz æe zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi |
|
|
 |
emanuel
Spol: 
|
Postano: uto 06 vel 2007, 6:56
Naslov : Re: Božji poziv |
|
|
little_angel napisa: |
Isus je otkrio svoj životni poziv u ostvarenju Oèeva Božjeg Kraljevstva na zemlji. Zapovjedio je da se svatko tko se osjeæa pozvan odazove pozivu Oca za sveæenièku i redovnièku službu. Svakome od nas važno je otkriti svoj životni poziv, da se u njemu ostvarujemo u zajedništvu s Bogom i ljudima.
Kako vi gledate na Božji poziv? Kako ga ostvarujete? Da li mislite da ste ga prepoznali? Kako se taj poziv, a osobito redovnièki poziv, uopæe prepoznaje? Da li Božji poziv u sveæenièku službu svatko doživljava na jednak naèin? |
Spasiteljev poziv
Matej 11,28:
"Doðite k meni svi koji ste umorni i optereæeni, i ja æu vas okrijepiti"
Svi smo mi umorni i optereæeni.Svi imamo svoja bremena.Neki od nas imaju mnoga bremena, drugi malo, ali nitko od nas nije bez njih, bez poteškoæa,bez kušnji, bez boli i tuge u srcu.Svi ljudi traže žarko dvije stvari.Traže sigurnost.Traže mir.Svi mi želimo znati da æemo imati dovoljno hrane, da æemo imati krov nad glavom, odjeæu na sebi, krevet u kojem æemo spavati.Želimo biti sigurni da æemo imati dovoljno novaca da platimo dugove, odjeæu, hranu, obrazovanje i da brinemo za dom i za svoju djecu.Želimo znati da æe nam naše zdravlje dopustiti da radimo i da zaraðujemo naš svagdašnji kruh.Želimo sigurnost.Bez nje smo uznemireni.
Želimo mir: mir s Bogom,mir sami sa sobom, mir jedni s drugima.To je osnovna potreba ljudske duše.Ništa ne može zauzeti njeno mjesto.Tu glad za mirom otkrit æete i na najnevjerojatnijim mjestima u najnevjerojatnijim ljudima.Mir je vapaj ljudskog srca.
Gdje æemo naæi sigurnost?Hoæe li ga novac postiæi?Hoæe li ga za nas postiæi dobar posao, ugodan ili èak luksuzan dom, društveni položaj, politièke prednosti, ekonomski ugled?Tijekom prošlih godina, one stvari koje smo držali najstabilnijima, razbile su se pod našim nogama.Institucije,organizacije, prakse, programi, naizgled izgraðeni na sigurnim temeljima, razbili su se pod snažnim napadom svjetskih sila.Novac je propao.Obrazovanje nije bilo ni od kakve koristi. Vlasti se mijenjaju , svi su gramizljivi za plijenom koji uzimaju od veæ odavno osiromašenog naroda . Ljudi su potišteni, nesigurni glede vlastite buduænosti, uznemireni su i obeshrabreni.
Gdje æemo naæi mir?Hoæe li ga i imetak osigurati? Hoæe li ga zabava osigurati? Jesu li bogatašu pomogli njegovi milijuni kad su mu oteli sina ili kad mu je žena iznenada otkrila da boluje od snrtonosne bolesti?Kakv mir i kolikog trajanja može nam dati ovaj svijet i sve na njemu?Kada doðe bolest, kad nas snaðe žalost, kad trpljenje postane pravilo, kad nam netko od ljubljenih umre, kada doðe naše vlastito vrijeme da odemo, što onda? Hoæemo li skupiti oko sebe ono što nas je zabavljalo, svoj novac, svoje diplome, svoje dionice, svoja jamstva, svoje èasti i svoj prihod te u njima naæi mir? Dragi moji,ništa od toga.To je veæ mnogo puta isprobano.Bog je milostiv da vam ovo kažem, a neka i svima nama bude milostiv da ovo primimo. Kada vaše vrijeme doðe da umrete, kada moje vrijeme doðe da umrem , žalit æemo za svakom m inutom, za svakim novèiæem koji smo potrošili na neki drugi naèin, a ne u službi i u Kristovu zajedništvu.
Bog je zapisao svoj poziv na gotovo svaku stranicu Biblije.Ne postoji prièe, ne postoji obeæanje, ne postoji nauka, ne postoji prilika, ne postoji proglas koji negdje u sebi ne sadrži ruku i srce Božje koji posežu za nama.Netko je otkrio da je rijeè "DOÐITE" spomenuta 642 puta u toj Knjizi.Razmislite o tome dragi moji!Bog je tako zabrinut za našu dobrobit da nas 642 puta poziva da budemo dionici njegove dobrostivosti .
Na križu Golgote Svevišnji je iscrpio sve svoje planove, sve svoje naume, sve svoje programe, svu svoju snagu da nas uvjeri u svoju ljubav, da nas pozove k svojoj milosti, da nam poželi dobrodošlicu k svome milosrðu.Krist je slika èežnjiva srca Božjega.I upravo zbog krvlju poškropljenog križa motramo doæi k Bogu.
Ivan 6,37 :
"A tko doðe k meni, sigurno ga neæu izbaciti van" odavno |
|
|
|
|
 |
sneni
iskljuèen
Spol: 
|
Postano: uto 06 vel 2007, 16:06
|
|
i ovo spada u poziv (naðoh meðu materijalima za nedjeljnu propovijed)
blaženstva
blago mladima
koji ne dopuštaju da ih se hrani
paroloma to æeš ti vidjeti
blago mladima
koji ne vjeruju da najprije trebaju uspjeti
da bi bili ljudi
blago mladima
koji ne vjeruju društvu koje govori
za mlade treba nešto napraviti
blago mladima
koji ne vjeruju u uspješnost
blago mladima
koji riskiraju drugaèije misliti
blago mladima
koji pokušavaju
živjeti drugaèije
blago mladima
koji spoznaju da su mnoga
priznanja bez ikakve buduænosti
jer se ljudi otpisuju
i odbacuju
blago mladima
koji traže
iznova vjerovati
nadati se
ljubiti
suprotno od ovog svijeta
bez vjere
bez nade
i bez ljubavi
i onih koji ga èine
blago mladima
koji nalaze uskrs
alfons jestl: mein rahmen fällt in die hoffnung |
|
Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je uèinio?
Èašu spasenja uzet æu i Ime Gospodnje prizvat æu. |
|
|
 |
sike

Spol: 
|
Postano: et 08 vel 2007, 18:30
|
|
Isus „onih dana iziðe na goru da se pomoli. I provede noæ moleæi se Bogu. Kad se razdanilo” (Lk 6, 12 – 13a), „pozove koje sam htjede. I doðoše k njemu. I ustanovi Dvanaestoricu da budu s njim, pa da ih šalje propovijedati…” (Mt, 3, 13 – 21)
Poslije dva mjeseca pošalje ih Isus u Savjetovalište za zvanja u Jeruzalem da èuje mišljenje mjerodavnih struènjaka o pojedinim kandidatima. Evo oèitovanja struènjaka:
Poštovani rabi Isuse!
Zahvaljujemo na povjerenju koje si nam iskazao šaljuæi nam na promatranje Dvanaestoricu ljudi koje si izabrao za glavna mjesta u svojoj novoj Družbi. Svi su prošli potrebna ispitivanja u trajanju od deset dana. Naši su psiholozi razgovarali sa svakim osobno, a i naši viši savjetnici za pojedine zanate i službe susreli su se sa svima pojedinaèno i sa svima zajedno. Svaki pojedini èlan Tvoje zajednice ima svoju kartoteku koju æeš pažljivo prouèiti. Mi bismo iznijeli neke primjedbe koje su potpisali svi naši psiholozi:
Opæenito: Svi se u Savjetovalištu slažu da veæina Tvojih izabranika nema ni najosnovnije pretpostavke, ni odgoja, niti su imalo prikladni za vodeæu ulogu i pothvate koje im kaniš povjeriti. Ne znaju ništa o zajedništvu, ni o zajednièkoj akciji i odgovornosti. Jako æeš se razoèarati u njima. Mi bismo Ti preporuèili da potražiš druge osobe koje æe imati više iskustva u vodstvu i više potrebnih sposobnosti.
Pojedinaèno: Iznosimo samo sažetke o svakom kandidatu…
Šimun Petar: èuvstveno nestabilan. Reagira bez razmišljanja. Ne obuzdava svoju strastvenost. Nedosljedan. Više puta ne zna što je rekao.
Andrija: njegov brat, nema uopæe svojstva voðe. Uvijek æe biti na drugom ili posljednjem mjestu. Sklon gnjevu.
Jakov i Ivan: takoðer braæa, sinovi Zebedejevi, stavljaju svoje osobne i obiteljske interese iznad šire zajednice. Nagli i nepromišljeni. Opasni po družbu.
Filip: veoma naivan, nesnalažljiv, povodljiv.
Bartolomej ili Natanael: pokazuje veliko nepovjerenje prema ljudima, vjerojatno æe ga pokazati i prema novoj zajednici i prema Tebi osobno.
Matej: bivši carinik, èovjek loše prošlosti (bio je na popisu Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala).
Toma: nepovjerljiv i sumnjièav. Ruši moral u zajednici. Povlaèi se iz zajednice kad vidi da nije po njegovu.
Jakov Alfejev i Tadej: povuèeni u sebe, skloni depresiji. Bilo ih je teško testirati.
Šimun Revnitelj: skloniji svaði i fizièkim obraèunima negoli lijepoj rijeèi i uvjeravanju. Ne uzima u obzir dijalog i toleranciju, nije uopæe za Tvoju organizaciju.
- Jedini kandidat koji oèituje veliki duhovni potencijal, silnu intelektualnu sposobnost i moralnu podobnost, koji neobièno uspješno komunicira s ljudima, tip poslovnog èovjeka, komunikativan i prodoran, snalažljiv i okretan, vrlo motiviran, ambiciozan i odgovoran, jest Juda Iškariotski. On ti može biti desna ruka. Zamjenik. Dobio je najviše bodova u ispitivanjima. Èovjek koji obeæava.
Želimo Ti uspjeh u pronalaženju novih ljudi i u Tvome pothvatu!
„Savjetovalište za zvanja”
preuzeto s palotinci.hr |
|
Gospodine,kome da idemo?Ti imaš rijeèi života vjeènoga! |
|
|
 |
little_angel

Spol: 
|
Postano: pet 27 tra 2007, 19:56
|
|
Što je s onim osobama koje osjete Božji poziv, budu npr. redovnice neki niz godina i onda ipak odluèe izaæi iz samostana? (npr. s. Bernardica Juretiæ) Naravno, ni to se ne dogaða tek tako jednostavno.
Mislite li da je redovnièki život bio pogreška tih ljudi, ili je baš Bog htio da se daju kroz taj poziv neki niz godina, ali ipak ne i cijeli život? Da li one same taj svoj "bivši" redovnièki poziv shvaæaju kao pogrešku? I da li postoji podatak koji govori koliko èesto se to dogaða uopæe? |
|
I zato križat rane neæu ja
jer postat one niz æe zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi |
|
|
 |
Mara

Spol: 
|
Postano: sub 28 tra 2007, 7:36
|
|
Na neka od ovih pitanja ili na veæinu nije moguæe odgovoriti. U pravilu je redovništvo do groba, ali... Tisuæe je razloga zašto netko promijeni odluku. Što Bog o tome misli, donekle može znati osoba sama kroz svoju savjest, mi drugi ne. Što je vrijeme vaganja odluke za ulazak u neki red dulje i zahtjevnije to je odustajanja manje. To se vidi kod klauzurnih redova. |
|
Ljubi i èini što hoæeš |
|
|
 |
Èokolada
iskljuèen
Spol: 
|
Postano: pon 09 srp 2007, 20:24
|
|
Al ja moram osjetit božji poziv i otiæ u sveæenike ili redovnike?Šta ako ja osjetim poziv kasnije u mladosti,recimo sad kad imam 24-25 godina,u smislu da Bog želi totalno predanje od mene- da budem bez svjetovnih želja,da samo želim Njega,da budem u apsolutnoj èistoæi i celibatu a da opet ostanem "samo" vjernik laik.Ha,ljudi?!  |
|
|
|
|
 |
braslav
Spol: 
|
Postano: pon 09 srp 2007, 21:19
|
|
A da odes u Opus Dei? Tamo vecinu cine laici koji zive u celibatu. |
|
|
|
|
 |
Coje

Spol: 
|
Postano: pon 09 srp 2007, 22:29
|
|
Èokolada napisa: |
Al ja moram osjetit božji poziv i otiæ u sveæenike ili redovnike?Šta ako ja osjetim poziv kasnije u mladosti,recimo sad kad imam 24-25 godina,u smislu da Bog želi totalno predanje od mene- da budem bez svjetovnih želja,da samo želim Njega,da budem u apsolutnoj èistoæi i celibatu a da opet ostanem "samo" vjernik laik.Ha,ljudi?!  |
Bez brige! Kad Bog daje svoj poziv, daje ga na naèin da bude i ostvariv. Ne poziva On nikoga na nešto što je nemoguæe. Ako te poziva na neko laièko redovništvo ili nešto slièno - dat æe ti i jasne smjernice što to treba biti i što je Njegova volja za tebe. Ne boj se, ako te zove.  |
Zadnja promjena: Coje; uto 10 srp 2007, 21:04; ukupno mijenjano 1 put. |
http://www.kumi.hr |
|
|
 |
teta Jeja
mod team

Spol: 
|
Postano: uto 10 srp 2007, 5:31
|
|
Bog zove na razne naèine i na razne službe, ali ne zove tek tako!
krenuvši od sebe i svog života, iako sam katkad (odn. èesto ) tužna što sam još sama i razmišljam što mi On time želi reæi, upravo u tome nalazim snage. On je prvi u mom srcu! ali, On me stvorio sa željom prema ''drugome''. ne bez razloga. u tom mom èekanju On me uèi cijeniti, ne samo Njega, nego i njega (drugoga). u tome ja prepoznajem Njegov poziv za mene.
ne zove nas sve na redovništvo, ne zove nas sve u isto vrijeme života, ne zove nas sve na celibat, ne zove nas sve na dugotrajno èekanje, ne zove nas sve na potpunu èistoæu - ali zove nas SVE! svakoga po njegovim/njenim karakteristikama |
|
Svevišnji, dièni Bože, rasvijetli tamu moga srca
i daj mi pravu vjeru, èvrstu nadu i savršenu ljubav, osjet i spoznaju,
o Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinitu zapovijed. |
|
|
 |
Èokolada
iskljuèen
Spol: 
|
Postano: uto 10 srp 2007, 18:17
|
|
zašto malo bolje ne èitate što sam napisao?!rekao sam što ako,nisam rekao da sam osjetio božji poziv |
|
|
|
|
 |
pingi

Spol: 
|
Postano: sri 11 srp 2007, 7:11
|
|
mislim da se Božji poziv ne dogaða tek tako i preko noæi.
osobno smatram (a možda sam u krivu) da se to u èovjeku
mora "kuhati" neko vrijeme... |
|
|
|
|
 |
Srki

Spol: 
|
Postano: sri 12 ruj 2007, 11:42
|
|
Istina je da taj poziv u èovjeku tinja kroz dulje vrijeme,ne odjednom.
Kao i obraæenje. Svaku veliku stvar u životu ne možeš napraviti u trenu,èim to zamisliš,jer to onda ne završi dobro. |
|
Vjeruj u ljubav u dobru i zlu |
|
|
 |
eufrazije

Spol: 
|
Postano: pon 14 sij 2008, 18:17
Naslov : Duhovni poziv |
|
|
Volio bi da pod ovom temom iznesete iskustva svoga poziva da odete u sjemenište ili samostan. Ukljuèite se vi bogoslovi, mladi redovnici, redovnice. Opišite svoj put.
Ja osobno osjeæam da me Bog zove da krenem putem sjemeništa, no o tome æu nešto kasnije. Htio sam pokrenuti ovu temu kako bi svi zajedno podjelili svoja iskustva i možda potaknuli druge na razmišljanje o duhovnom pozivu. |
|
|
|
|
 |
Èokolada
iskljuèen
Spol: 
|
Postano: pon 14 sij 2008, 21:54
|
|
Moje mišljenje je da su puno sretniji ljudi koji odaberu duhovni poziv nego ovi koji se ožene.Toliko sretniji da se to uopæe ne da usporedit. |
|
|
|
|
 |
eufrazije

Spol: 
|
Postano: pon 14 sij 2008, 22:36
|
|
Dijelimo isto mišljenje iako uvijek ima iznimaka, nismo svi jednaki.
Pa evo krenut æu ja od sebe. Imam 28 godina,iako to nije mali broj godina, ipak sam odluèio krenuti tim putem - želim postati sveæenik. Svi u sebi imamo taj poziv koji bi ja okarakterizirao kao poziv služenja narodu Božjemu kjega samo treba otkriti, a najlakše se otkriva sakramentalnim naèinom života. Prije svega tu je osobna molitva koja je razgovor s Gospodinom, Euharisija gdje nam se daruje sam Krist u živom obliku, i naposljetku ispovijed - pomirenje s Bogom, obraæenje od starog grešnog èovjeka. Ja sam taj poziv prepoznao prije otprilike 4 godine kada sma bio na teæoj godini fakulteta. Tada sam se našao na raskrsnici. Da li prekinuti fakultet kojeg sam zapoèeo ili odmah sve ostaviti i krenuti u sjemenište. Odluèio sam još malo razmišljati i u toj nezainteresiranosti za fakultet kojega sam pohaðao shvatio sam da to zvanje nije za mene. Želim biti sveæenik. Naravno, bilo je tu uspona i padova. Ipak sam završio taj studij i kada sma ga završio osjeæao sam se jako prazo, sam sam sebi govorio da to zvanje nije za mene. Bog je bio uporan i na kraju sam eto odluèio ove godine upisati bogosloviju. Moji kod kuæe još ne znaju (samo nekoliko osoba), ali kada im kažem, mislim da se neæe previše iznenaditi. Tražim posao do ljeta u struci (dipl.oec.) iako s druge strane molim Boga da ga ne dobijem jer bi mi se okolnosti mogle promjeniti...bojim se da ne skrenem s puta i da odustanem. Ustrajat æu u molitvi i nadam se da da æu biti upotpunosti ispunjen kada postanem sveæenik.
Možda je moje svjedoèansvo malo dugo, ali samo sam htio malo potaknuti i vas da se prikljuèite temi i da kažete vaša svejdoèansta, kako ste osjetili poziv, kako ga ostvarujete i sl.  |
|
|
|
|
 |
Luka7

Spol: 
|
Postano: uto 15 sij 2008, 8:35
|
|
Da, obièno niti roditelji koji su vjernici ne reagiraju baš svaki put preveselo, ali sam vidio sluèajeva di su na kraju i roditelji koji su ateisti, prihvatili to i podržali odluku. Najgore je kad te uhvati nasred studija, kao što je tebe uhvatilo. Jer niti si na poèetku pa da možeš lako odustat, a niti si pri kraju pa da možeš reæ, ajde još malo pa æu izgurat. Ali upravo je to veliko blago crkve, da ima veliki intelektualni potencijal u sveæenicima.
Ponekad baš razmišljam koliko puno molim za neke stvari, a za duhovna zvanja malo. Zbilja nam treba više soli u ovom svijetu! |
|
|
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: uto 15 sij 2008, 9:50
|
|
Samo da se nadovežam na èokoladu: Istina je i vidi se da su ljudi koji se odazovu na duhovni poziv sretni. Njih je nekako lakše zamjetit. Al ja bi rekao da je sretan svatko tko posveti svoj život i zvanje Gospodinu. |
|
ne ubij, ni maèem, ni traèem! |
|
|
 |
Chico

Spol: 
|
Postano: uto 15 sij 2008, 11:03
|
|
Èokolada napisa: |
Moje mišljenje je da su puno sretniji ljudi koji odaberu duhovni poziv nego ovi koji se ožene.Toliko sretniji da se to uopæe ne da usporedit. |
ovdje se ne mogu složiti s tobom.nitko ne može reæi da oni koju odaberu put obitelji nisu barem jednako sretni ako ne i više od onih koji su odabrali duhovni poziv.
ako su tako sretniji zašto se zato danas sve više i više svako malo èuje da je neki sveèenik izašao.hvala Bogu na onima koji uspiju izdržati sve kušnje |
|
tvoj prijatelj je odgovor na sve tvoje molitve |
|
|
 |
|
|
Ne moe otvarati nove teme. Ne moe odgovarati na postove. Ne moe ureivati svoje postove. Ne moe izbrisati svoje postove. Ne moe glasovati u anketama.
|
|