HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: uto 22 ruj 2020, 8:54. Pogledaj neodgovorene postove
Odvojen odgoj djeĆØaka i djevojaka
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Pitanje : Kakav bi trebao biti odgoj djeĆØaka i djevojĆØica u Å”kolama?

odijeljeni 
28%
 28%  [ 8 ]
zajedniĆØki 
71%
 71%  [ 20 ]

Ukupno glasova : 28

Autor Poruka
Žan
mod team leaderSpol: muško
Postovi: 2638
Lokacija: u Isusovom zagrljaju
PostanoPostano: uto 02 lis 2007, 17:49
PostNaslov : Odvojen odgoj djeĆØaka i djevojaka
Citiraj i odgovori

ProĆØitah jednu knjigu (I. Merz: Ti i ona) pisanu prije 80-tak godina u kojoj je spomenuto da su u to vrijeme tadaÅ”nji biskupi potpuno osudili koedukaciju, zajedniĆØki odgoj djeĆØaka i djevojĆØica u Å”kolama i opƦenito svaki zajedniĆØki mjeÅ”toviti skup i dogaĆ°anje (uz neke iznimke), nazivaju to protukrÅ”Ć¦anskim itd. te se zalažu za iskljuĆØivo odijeljeni odgoj.

Citat:
To je sam Bog sve tako udesio. U svojoj je mudrosti dao ljudima putokaz, kako valja odgajati djeĆØaka, a kako djevojĆØicu. Bog nas preko prirode upuƦuje, da djeĆØake valja uzgajati odijeljeno od djevojĆØica. Vlastitosti njihove i sposobnosti treba da se posve odijeljeno razvijaju do Å”to veƦeg savrÅ”enstva. DuÅ”evni svijet djeĆØaka ne smije da utjeĆØe na duÅ”evni svijet djevojĆØica, ali ni obrnuto, a niti smije da jedan drugomu smeta. Samo onda, ako se budu djeĆØaci odijeljeno uzgajali od djevojaka, ako se i jedni i drugi budu uzgajali valjano, kako se to radi npr. u hrvatskim orlovskim organizacijama, djeĆØak Ʀe postati potpunim mužem, a djevojĆØe potpunom ženom.

Citat:
Tijelu i duÅ”i mladiƦa i djevojke treba dati vremena i snage, da se nesmetano razviju do potpune zrelosti. U naÅ”im krajevima bit Ʀe to prosjeĆØno kod mladiƦa izmeĆ°u 12. i 23. otprilike, a kod djevojke izmeĆ°u 10. do 20. godine.

Citat:
To je razlog Å”to se kod kat. omladinskih druÅ”tava mnogo pazi na to, da muÅ”ka budu odijeljena od djevojaĆØkih. Zato katoliĆØka uzgojna znanost zazire od mjeÅ”ovitih uloga u kazaliÅ”nim komadima za omladinu, a s nepovjerenjem gleda na mjeÅ”ovite omladinske pjevaĆØke zborove, ako nijesu djeĆØaĆØki, i zato odluĆØno odbija tako zvani mjeÅ”oviti Å”kolski uzgoj, koedukaciju, gdje djeĆØaci i djevojĆØice zajedno polaze Å”kolu i zajedno se nalaze u istoj Å”kolskoj sobi.

Å to se dogodilo u meĆ°uvremenu? ZaÅ”to Crkva viÅ”e ne inzistira na tome? Koliko je meni poznato, u Zagrebu postoje dvije, tj. samo jedna srednja Å”kola - Ženska opƦa gimnazija sestara milosrdnica u koju mogu iƦi samo djevojke. Ova druga srednja je Nadbiskupska klasiĆØna gimnazija koja je 80 godina bila iskljuĆØivo za muÅ”ke, a od nedavno otvorila vrata i djevojkama... PoÅ”to je to gimnazija koju pohaĆ°aju i sjemeniÅ”tarci, buduƦi sveƦenici, zaĆØuĆ°uje me kako to Å”to Crkva danas viÅ”e nije onako oÅ”tra ko prije 80-tak godina, i u ovom sluĆØaju i opƦenito, kako nema viÅ”e onog interesa da "djeĆØaci jednog dana postanu potpuni muževi i djevojke potpune žene"...

Å to mislite o ovome? PodsjeƦam, ovo je doÅ”lo od biskupa onoga vremena...
Je li Crkva odluĆØila popustit danaÅ”njem svijetu ili kako to protumaĆØiti, objasniti?

Po ovom Ʀe svi znati da ste moji uĆØenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: uto 02 lis 2007, 18:02
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Prije 120 godina nije bilo moguƦe u dalmaciji vidjeti na istoj plaži momke i cure... A o Hercegovini da ne govorimo...
Sigurno da postoje prednosti odvojenog odgoja i sazrijevanja. O nekim studijoznim saznanjima ne bih znao.

ne ubij, ni maĆØem, ni traĆØem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
El Pepe
Spol: muško
Postovi: 446
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: uto 02 lis 2007, 19:03
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ne vidim smisla u odvojenom odgoju, poznato je da djeca koja imaju braƦu i sestre imaju bogatiji emocionalni život i lakÅ”e shvaƦaju braĆØne partnere poslije, naravno uz primjeren roditeljski odgoj.

Å to joÅ” reƦi o odvojenom odgoju osim da je nepotreban i frustrirajuƦi i ne uĆØi ljude kako poÅ”tovati drugi spol, kako se odnositi prema njemu i stvara nepotrebne razlike. Danas su spolovi izjednaĆØeni u pravima a sve viÅ”e i u obavezama pa mi je ovo vraƦanje u proÅ”lost skroz nepotrebno, ustvari imaju ga samo neke islamske zamlje.

Tak si ja to mislim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
delfinica
Spol: žensko
Postovi: 36
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 8:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

covjek je stvoren kao drustveno bice. odvajat djecake od djevojcica smatram besmislenim. djeca bi se od najranije dobi trebala upoznavat sa vrsnjacima suprotnog spola.uostalom,mislim da se tako djeca nadopunjuju.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Žan
mod team leaderSpol: muško
Postovi: 2638
Lokacija: u Isusovom zagrljaju
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 9:35
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Evo joŔ nekoliko citata iz knjige koji se mogu povezat s vaŔim razmiŔljanjima...
Citat:
VeƦ smo u poĆØetku rekli, da uzgoj djeĆØaka i djevojke mora da se vrÅ”i odijeljeno, tako da djeĆØaci dozriju do potpunih muževa, a djevojke do potpunih žena. Iz toga ne slijedi, da djeĆØake valja ograditi od djevojaka kineskim zidom. Od vremena do vremena, izuzetno mogu se u porodicama prirediti zajedniĆØke sveĆØanosti. Tu može da bude i zabave. Mogu braƦa i sestre i s drugim mladiƦima i djevojkama pod nadzorom roditelja poƦi i na izlet, ali to ne smije da bude redovito i ĆØesto. To valja da bude u rijetkim samo zgodama. U tim sluĆØajevima prisutnost djevojke djeluje na mladiƦa posebnim ĆØarom, pa je razumljivo, da Ʀe se on s jednom bolje zabavljati negoli s drugom. Može mladiƦ da se divi djevojĆØinu ĆØaru, njenoj ljepoti, kao Å”to se divi i ostalim umjetninama Stvoriteljevim. Mora da je podoban radovati se djevojaĆØkoj ljepoti, a da kod toga ne zavlada njime nikakova strast.

Citat:
Omladinski pokret u NjemaĆØkoj pokuÅ”ao je, da zajedno uzgaja djeĆØake i djevojke. Svi su se, i djeĆØaci i djevojke, oduÅ”evili za iste ideale, a ipak je iskustvo pokazalo, da takav uzgoj nije dobar. Pokus se ovaj izrodio. DjeĆØaci su si prisvojili narav i Ʀud djevojaĆØku, a djevojke djeĆØaĆØku. DjeĆØaci su postali slabi, mekuÅ”ni, bez volje, a djevojke surove. Osim toga su se u duÅ”ama omladine rodile strahovite bure, koje su u njoj uniÅ”tile duÅ”evnu ravnotežu.

Velika veƦina nas zajedniĆØki je odgajana s djecom suprotnog spola i zato nam se ĆØini besmislenim odvajat odgoj... Jel itko od vas vidi pozitivne strane odijeljenog odgoja? Kao Å”to citirah, ne radi se o stvaranju kineskog zida izmeĆ°u spolova gdje jedan spol isljuĆØuje drugi, veƦ posebno usmjereni odgoj u dobi izmeĆ°u 10. i 20. godine...

Po ovom Ʀe svi znati da ste moji uĆØenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
little_angel
Spol: žensko
Postovi: 2001
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 10:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

IÅ”la sam u Žensku opƦu gimnaziju, gdje su naravno vjerovali ili ne - samo djevojke Laughing Wink ƈesto sam tamo mogla od nekih ĆØasnih sestara ĆØuti kako doista postoje i znanstveni dokazi kako je u toj dobi koristan upravo odvojen odgoj djevojaka i mladiƦa. I ja se s tim u potpunosti slažem. Kao prvo - to ne znaĆØi totalno odvojen život djeĆØaka i djevojĆØica. Nego samo odgoj, Å”kolovanje, tih 7 ili viÅ”e sati koliko se provedu u Å”kolskim klupama.

El Pepe napisa:
Å to joÅ” reƦi o odvojenom odgoju osim da je nepotreban i frustrirajuƦi i ne uĆØi ljude kako poÅ”tovati drugi spol, kako se odnositi prema njemu i stvara nepotrebne razlike.

FrustrirajuƦi sigurno nije, naprotiv, mislim da je manje frustrirajuƦi od onog mjeÅ”ovitog odgoja Wink A mislim da sam baÅ” tamo najviÅ”e nauĆØila kako poÅ”tovati suprotan spol. Jer smo tamo ĆØesto sluÅ”ali i o nekim temama vezanim uz život, pa tako i odnos muÅ”karaca i žena, i baÅ” sam tamo dosta nauĆØila o odnosima izmeĆ°u muÅ”karaca i žena i Å”to znaĆØi poÅ”tovati suprotni spol. Razlike se uopƦe ne stvaraju, kakve razlike?

To Å”to sam provodila tamo svakodnevno 7 sati nije utjecalo na to da ja nemam prijatelje. Napokon - zar je Å”kola jedino mjesto gdje možeÅ” naƦi prijatelja ili potencijalnog deĆØka? Wink Po mom miÅ”ljenju, u toj dobi se osoba nekako izgraĆ°uje, i najbolje je da sam odgoj i Å”kolovanje proteknu u odvojenom odgoju, tim viÅ”e Å”to znamo da se sam razvoj djeĆØaka i djevojĆØica razlikuje. A kad osoba stekne odreĆ°enu zrelost koja se nakon srednje Å”kole može steƦi, svakako Ʀe na ispravniji i zreliji naĆØin gledati na muÅ”ko ženske odnose, bez posljedica koje nosi tako ĆØesto neispravno shvaƦanje muÅ”ko-ženskih odnosa u danaÅ”njem svijetu.

I zato križat rane neƦu ja
jer postat one niz Ʀe zlatnika
a svi Tvoji Bože teŔki križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 11:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

el pepe napisa:
Ne vidim smisla u odvojenom odgoju, poznato je da djeca koja imaju braƦu i sestre imaju bogatiji emocionalni život i lakÅ”e shvaƦaju braĆØne partnere poslije, naravno uz primjeren roditeljski odgoj.


Ne bih usporeĆ°ivao braƦu i sestre sa kolegama iz Å”kole...

el pepe napisa:
Å to joÅ” reƦi o odvojenom odgoju osim da je nepotreban i frustrirajuƦi i ne uĆØi ljude kako poÅ”tovati drugi spol, kako se odnositi prema njemu i stvara nepotrebne razlike. Danas su spolovi izjednaĆØeni u pravima a sve viÅ”e i u obavezama pa mi je ovo vraƦanje u proÅ”lost skroz nepotrebno, ustvari imaju ga samo neke islamske zamlje


Heh gdje je granica u izjednaĆØavanjima... Danas se kaže da je spol vlastiti izbor... pa se može slobodno promijeniti spol (toliko o pravima i obvezama) Mislim da je vraƦanje u proÅ”lost vraƦanje u normalu i sklad ako Ʀemo opƦenito (neƦemo nabrajati ekstremne pojedinaĆØne sluĆØajeve)

ne ubij, ni maĆØem, ni traĆØem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
El Pepe
Spol: muško
Postovi: 446
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 11:30
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

VraƦanje u proÅ”lost je ĆØesto znak i zaostalosti.
Uostalom kad kažem da odvojen odgoj imaju sve islamske zemlje onda sam sve rekao. No to je moje miŔljenje.

Tak si ja to mislim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 11:35
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

moje miÅ”ljenje je da to nije zaostalost. VeƦ samo pruža naĆØin da se u pubertetsko vrijeme lakÅ”e oblikuje osoba u svakom smislu.

Meni je npr danaÅ”nji neoliberalizam vraƦanje u pretkrÅ”Ć¦ansko vrijeme i po meni nema veƦe zaostalosti od toga....

ne ubij, ni maĆØem, ni traĆØem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
El Pepe
Spol: muško
Postovi: 446
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 11:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

sv.Franjo legenda napisa:
moje miÅ”ljenje je da to nije zaostalost. VeƦ samo pruža naĆØin da se u pubertetsko vrijeme lakÅ”e oblikuje osoba u svakom smislu.

Meni je npr danaÅ”nji neoliberalizam vraƦanje u pretkrÅ”Ć¦ansko vrijeme i po meni nema veƦe zaostalosti od toga....


Pa tvoje je miÅ”ljenje onda sliĆØno miÅ”ljenju u islamu ma koliko ti to možda straÅ”no izgledalo.
Svatko ima pravo na svoje miŔljenje ja sam proŔao odgoj koji je bio mjeŔoviti i pomogao mi je.
Litle angel ti govoriÅ” o obrazovanju a ja o odgoju to su ipak neÅ”to razliĆØite stvari. Mislim da ženska djeca u svemu lakÅ”e savladavaju odgoj a deĆØki teže tako da je prvenstveno radi deĆØkiju potreban zajedniĆØki odgoj. Å to se tiĆØe Å”kole njena funkcija je obrazovanje a ne odgoj, odgoj trebaju dobiti u obitelji.

Tak si ja to mislim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 11:57
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

kojom lakoƦom mi ti priljepi rijeĆØ Islamski (da se ĆØovijek smrzne)
Po toj logici Onda su i oni biskupi Å”to ih Žan spomenu , prije 80 godina razmiÅ”ljali islamski i ove ĆØasne u zagrebu odgajaju na islamski naĆØin...

Eh, pepe pepe.

ne ubij, ni maĆØem, ni traĆØem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
little_angel
Spol: žensko
Postovi: 2001
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 11:58
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

El Pepe napisa:

Litle angel ti govoriÅ” o obrazovanju a ja o odgoju to su ipak neÅ”to razliĆØite stvari.

Kada govorim o Ženskoj opƦoj gimnaziji, uvijek govorim i o odgoju, samo za tvoju informaciju Wink Mislim da u obrazovni plan nijednog predmeta ne spadaju neke stvari koje sam tamo imala prilike nauĆØiti. A mislim da bi i ostale Å”kole (samo je pitanje koliko su to doista) trebale biti i odgojne ustanove, a ne samo obrazovne, ali to je možda veƦ neka druga tema.

El Pepe napisa:
Mislim da ženska djeca u svemu lakÅ”e savladavaju odgoj a deĆØki teže tako da je prvenstveno radi deĆØkiju potreban zajedniĆØki odgoj.

Ne, nego baÅ” suprotno. BaÅ” zato je potreban odvojen odgoj kako bi se deĆØkima možda posvetilo viÅ”e pažnje onda u tim stvarima gdje im treba duže, a kako bi djevojke možda mogle posvetiti nekim drugim stvarima. Å to deĆØkima pomaže Å”to se tiĆØe toga odgoj zajedno sa djevojkama? Ma samo jedni drugima papaju živce jer se ne mogu razumjeti.

I zato križat rane neƦu ja
jer postat one niz Ʀe zlatnika
a svi Tvoji Bože teŔki križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
El Pepe
Spol: muško
Postovi: 446
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 12:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

little_angel napisa:
Å to deĆØkima pomaže Å”to se tiĆØe toga odgoj zajedno sa djevojkama? Ma samo jedni drugima papaju živce jer se ne mogu razumjeti.


Pa pitala si i odgovorila, odista samo da uoĆØe razliku i potrebu za razumijevanjem veƦ je to velika stvar. Ako su zajedno moraju se nauĆØiti i komunicirati, raditi zajedno a ne da te stvari uĆØe kad se ožene ili udaju.
No dolazi vrijeme sve veƦeg pluralizma pa Ʀe biti i viÅ”e Å”kola. Onaj koji bude želio dati djecu na zajedniĆØki odgoj dt Ʀe ju a onaj koji bude htio na odvojeni isto Ʀe moƦi. LoÅ”e bi bilo nametati nekome neki naĆØin izbora.

Tak si ja to mislim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Mara
Spol: žensko
Postovi: 966
Lokacija: sjever i jug; Podravina, BraĆØ
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 14:36
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Radim 16 godina s djecom imladima i sve viÅ”e dolazim do zakljuĆØka da su jednospolne Å”kole bolje.

Ljubi i ĆØini Å”to hoƦeÅ”
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
El Pepe
Spol: muško
Postovi: 446
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 15:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mara napisa:
Radim 16 godina s djecom imladima i sve viÅ”e dolazim do zakljuĆØka da su jednospolne Å”kole bolje.

Anketa ipak govori suprotno.
ZaŔto se onda ne obavi nezavisna studija o tome ili zaŔto se ne osnuje viŔe takvih Ŕkola?

Tak si ja to mislim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Fleki
Spol: žensko
Postovi: 47
Lokacija: Pod suncem...
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 16:29
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Zanimljiva tema.

Djelim miÅ”ljenje koje potvrĆ°uje i anketa. ZaÅ”to? Prije svega zato Å”to smatram da obrazovanje treba pripremiti ĆØovjeka za konkretan život, ne samo prenjeti mu informacije ili struĆØno ga usmjeriti, nego i omoguƦiti mu da se socijalno, psiholoÅ”ki i duhovno formira u zrelu i odgovornu osobu.
Odvajanje spolova po meni je velika opasnost da djete ili mlada osoba zakržlja u druÅ”tvenom odnosu prema suprotnom spolu Å”to poslije u životu tih osoba može biti veliki problem jer na bilo kojem životnom podruĆØju oba spola su potrebna i prisutna.
Mislim da smo svi svjesni danas problema radikalnog feminizma, ne poÅ”tivanja jednog spola prema drugome, nadmetanja i neslaganja u druÅ”tvu po tom pitanju. Moje miÅ”ljenje je da se ovakvi stavovi najĆØeÅ”Ć¦e raĆ°aju, stvaraju i izgraĆ°uju unutar zajednice ljudi istoga spola, pa, zbog toga ali i puno drugih razloga mislim da je puno bolje da razredi u naÅ”im Å”kola ostanu mjeÅ”ani.

Ako danas prelomim granu, ne dopusti da uvene drvo...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
little_angel
Spol: žensko
Postovi: 2001
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 16:42
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Fleki napisa:

Odvajanje spolova po meni je velika opasnost da djete ili mlada osoba zakržlja u druÅ”tvenom odnosu prema suprotnom spolu Å”to poslije u životu tih osoba može biti veliki problem jer na bilo kojem životnom podruĆØju oba spola su potrebna i prisutna.

Da, ali ja se slažem za odvojeni odgoj samo za ono razdoblje kad su djeca najosjetljivija, kada istražuju neke stvari, i kad misle da su odrasla, a joŔ su itekako nezrela. Npr. u razdoblju kada idu u srednju Ŕkolu, samo te 4 godine. Pa svi smo bili takvi u tim godinama Smile

A za 4 godine "ne gledanja" djeĆØaka u svome razredu neƦe sigurno doƦi do toga da osoba "zakržlja" u druÅ”tvenom odnosu prema suprotnom spolu. Ima puno primjera da je ĆØak priliĆØno suprotno Laughing

I zato križat rane neƦu ja
jer postat one niz Ʀe zlatnika
a svi Tvoji Bože teŔki križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
Žan
mod team leaderSpol: muško
Postovi: 2638
Lokacija: u Isusovom zagrljaju
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 20:00
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

El Pepe napisa:
Anketa ipak govori suprotno.

Mislim da anketa za sada s 13 glasova ne može biti premjerodavna Wink

El Pepe napisa:
ZaŔto se onda ne obavi nezavisna studija o tome ili zaŔto se ne osnuje viŔe takvih Ŕkola?

E, to i mene zanima! ZaÅ”to Crkva ne potiĆØe viÅ”e takav odgoj i ne osniva takve Å”kole?
Što se promjenilo u Njezinom stajaliŔtu u posljednjih 80 godina na to, itd.?

Ljudi se obiĆØno boje nepoznatog. Ne znam, nekako to iÅ”ĆØitavam i u nekim vaÅ”im postovima... Mislim da je potpuno neosnovano donositi zakljuĆØke tipa "djeca i mladi odgajani odijeljeno od suprotnog spola izrastaju u zakržljale osobe". Na osnovu ĆØega su ti zakljuĆØci? Suprotno tome, upravo iskustvo nekih Å”kola, znanstvenika i moralista govori da odijeljeni odgoj pomaže u ispravnom i potpunom rastu djece i mladih.
Pogledajmo danaÅ”nju mladež, sve viÅ”e ih je razuzdanih, izgubljenih u ljagama ovoga svijeta, hedonizmu i prostaĆØluku... Mislite da zajedniĆØki "odgoj" nema svog udjela u tome? Roditelji koji se nadaju da Ʀe im djecu odgojiti u Å”koli, dobivaju propalice prepuÅ”tene samima sebi. ZaÅ”to? Zato jer su danaÅ”nje Å”kole izgubile potpuno svoj odgojni karakter, a "odgoj" primaju s ceste, s tv ekrana, nebrojenih filmova, serija, koji filaju mladima glavu i srce neĆØistoƦama i nemoralnim "vrijednostima". Mislim da bi Crkva kao u ono vrijeme trebala ĆØvrÅ”Ć¦e i žeÅ”Ć¦e stat u zaÅ”titu i spas onih koji ostaju i koji dolaze. Odijeljeni odgoj djeĆØaka i djevojaka jedan je od bitnih faktora u tome. U tom kriznom razdoblju od 10. do 20. godine kada mladež skuplja i definira vrijednosti i poglede na svijet, treba ispravno usmjeriti i odgojiti.
I pomalo su mi smijeÅ”ne izjave da je odijeljeni odgoj kao sterilan i da stvara nerazumijevanje i nepoÅ”tivanje drugog spola. U takvom odgoju se obavezno promiĆØu vrijednost osoba drugog spola i tako stvara u mladom ĆØovjeku sliku njih kao posebnih Božjih stvorenja koje treba na poseban naĆØin poÅ”tovati.
Aj za razliku od apriornog odbijanja probajte razmiÅ”ljati malo na ovakav naĆØin... Ako je danas neÅ”to moderno i in, jel to znaĆØi da je nužno dobro? Lako gubimo iz vida prave vrijednosti i prihvaƦamo ono Å”to danaÅ”nji svijet servira...

Po ovom Ʀe svi znati da ste moji uĆØenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
El Pepe
Spol: muško
Postovi: 446
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 20:08
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Žan napisa:

Ljudi se obiĆØno boje nepoznatog. Ne znam, nekako to iÅ”ĆØitavam i u nekim vaÅ”im postovima... Mislim da je potpuno neosnovano donositi zakljuĆØke tipa "djeca i mladi odgajani odijeljeno od suprotnog spola izrastaju u zakržljale osobe". Na osnovu ĆØega su ti zakljuĆØci? Suprotno tome, upravo iskustvo nekih Å”kola, znanstvenika i moralista govori da odijeljeni odgoj pomaže u ispravnom i potpunom rastu djece i mladih.
Pogledajmo danaÅ”nju mladež, sve viÅ”e ih je razuzdanih, izgubljenih u ljagama ovoga svijeta, hedonizmu i prostaĆØluku... Mislite da zajedniĆØki "odgoj" nema svog udjela u tome? Roditelji koji se nadaju da Ʀe im djecu odgojiti u Å”koli, dobivaju propalice prepuÅ”tene samima sebi. ZaÅ”to? Zato jer su danaÅ”nje Å”kole izgubile potpuno svoj odgojni karakter, a "odgoj" primaju s ceste, s tv ekrana, nebrojenih filmova, serija, koji filaju mladima glavu i srce neĆØistoƦama i nemoralnim "vrijednostima". Mislim da bi Crkva kao u ono vrijeme trebala ĆØvrÅ”Ć¦e i žeÅ”Ć¦e stat u zaÅ”titu i spas onih koji ostaju i koji dolaze. Odijeljeni odgoj djeĆØaka i djevojaka jedan je od bitnih faktora u tome. U tom kriznom razdoblju od 10. do 20. godine kada mladež skuplja i definira vrijednosti i poglede na svijet, treba ispravno usmjeriti i odgojiti.
I pomalo su mi smijeÅ”ne izjave da je odijeljeni odgoj kao sterilan i da stvara nerazumijevanje i nepoÅ”tivanje drugog spola. U takvom odgoju se obavezno promiĆØu vrijednost osoba drugog spola i tako stvara u mladom ĆØovjeku sliku njih kao posebnih Božjih stvorenja koje treba na poseban naĆØin poÅ”tovati.
Aj za razliku od apriornog odbijanja probajte razmiÅ”ljati malo na ovakav naĆØin... Ako je danas neÅ”to moderno i in, jel to znaĆØi da je nužno dobro? Lako gubimo iz vida prave vrijednosti i prihvaƦamo ono Å”to danaÅ”nji svijet servira...


Ma ovo Å”to si napisao je Å”uplje jer da ne idemo na istok u islamske zamlje poĆ°imo u Veliku Britaniju koja zasigurno ima jako dugu tradiciju odvojenog odgoja a puna je nasilja, predbraĆØnih odnosa, huliganstva na utakmicama, tuĆØnjave, nemorala itd.
Dakle opƦenito raĆØeno nema nikakavog valjanog dokaza da bi odvojen odgoj smanjio te negativne trendove (kaj ih ti nabroja) koji nisu posljedica zajedniĆØkog odgoja veƦ civilizacijskog trenda koji obilježava opƦa kriza morala.

Tak si ja to mislim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: sri 03 lis 2007, 20:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

žan, potpisujem u potpunosti sve Ŕto si napisao u postu ...

zaŔto Ŕkola sve viŔe gubi odgojnu funkciju?
zato Ŕto je problem u roditeljima i obitelji ...
s roditeljima ĆØiju djecu treba samo dalje usmjeravati,
raditi manje korektive - s njima nema nikakvih problema ...
no, s roditeljima djece koju doslovno treba poĆØeti odgajati
onim danom kad doĆ°u u Å”kolu (govorim o nižim razredima OÅ )
- ima itekakvih problema ...
i oni takav odgoj smatraju zlostavljanjem ...
i nemojte se ĆØudit Å”to je veƦina uĆØitelja
veƦ umorna od "ispravljanja krivih drina" ...
a oni malobrojni, koji imaju volje i ne žele posustat,
zaista su izloženi teroru roditelja ĆØiju djecu pokuÅ”avaju odgojiti ...

no, to je veƦ za drugu temu ...


p.s. nemojte brkat odvojeni odgoj i odgoj u internatima ...
to su dvije potpuno razliĆØite stvari, dva potpuno razliĆØita pristupa ...
a GB ima upravo odgoj internatskog tipa ... koji donosi viŔe Ŕtete no koristi ...

uĆØiniti dobro, a zatim otiƦi bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Sarah
Spol: žensko
Postovi: 46
Lokacija: Dalmacija
PostanoPostano: pet 05 lis 2007, 8:05
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Definitivno sam za mijeÅ”ane Å”kole. Mislim da je to daleko zdravije i prirodnije. MeĆ°utim, mislim da bi trebali postojati dijelovi programa koji bi bili usmjereni specifiĆØno na deĆØke tj. cure. I tada bi bili odvojeni, dakako. ZaÅ”to ovako razmiÅ”ljam? Mislim da odvajanje nije dobro jer potiĆØe distancu meĆ°u spolovima koja po meni nije dobra. Ipak, nema sumnje da su muÅ”karci i žene razliĆØiti i da imaju razliĆØit naĆØin sazrijevanja i funkcioniranja. Zato mislim da bi i jedni i drugi trebali biti zastupljeni i u svojim specifiĆØnostima.

Velika Britanija ima i internate i "obiĆØne Å”kole", oboje sa dugom tradicijom odvojenog odgoja. Ima i zajedniĆØkih Å”kola. Ni jedno ni drugo ne daje osobite rezultate zato Å”to Å”kole uopƦe nisu odgojne ustanove. Ni kod nas, a kamoli u Britaniji.
(iskljuĆØujem sve odgojne ustanove koje vode ĆØasne sestre jer se one po mom iskustvu uvijek posveƦuju odgoju, osobito Å”k. sestre franjevke.)

Mislim da je razmiÅ”ljanje o odvojenom ili zajedniĆØkom odgoju danas manje viÅ”e bespredmetno. Poruke koje djeca dobivaju su iste u medijima u Å”koli i kod kuƦe i jednako ne valjaju i tu leži problem. Mislim da bi imalo smisla viÅ”e razmiÅ”ljati o katoliĆØkim Å”kolama koje bi nudile pozitivnu moralnu sliku i usmjeravale razvoj mladih.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web stranice [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: ned 07 lis 2007, 8:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Sarah napisa:
Ni jedno ni drugo ne daje osobite rezultate zato Å”to Å”kole uopƦe nisu odgojne ustanove. Ni kod nas, a kamoli u Britaniji.


po ĆØemu zakljuĆØujeÅ” da Å”kole
uopƦe nisu odgojne ustanove?

jesi li upoznata s ranolikoÅ”Ć¦u odgojnih programa
koji se provode u hrvatskim osnovnim Ŕkolama?
znaÅ” li barem za jedan (a ima ih desetak)?

ili je ovaj zakljuĆØak samo jedna u nizu (negativnih) pauÅ”alnih ocjena
naŔeg Ŕkolstva?


iz kojeg razloga nema spektakularno vidljivih rezultata
odgojnog aspekta Ŕkole? ...

uĆØiniti dobro, a zatim otiƦi bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
El Pepe
Spol: muško
Postovi: 446
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 07 lis 2007, 12:36
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

klara napisa:

ili je ovaj zakljuĆØak samo jedna u nizu (negativnih) pauÅ”alnih ocjena
naŔeg Ŕkolstva?

Pa nije to pauÅ”alno svi koji rare u Å”kolstvu to znaju. Problema je puno a vidjeli smo i na temi BespuƦa kateheza kako je pristup odgoju i tamo gdje bi trebao biti primjeren, skroz sumljiv.

Citat:
iz kojeg razloga nema spektakularno vidljivih rezultata
odgojnog aspekta Ŕkole? ...


Pa spektakularnih rezultata jednostavno nema ni u Å”kolama s odvojenim obrazovanjem i odgojem. A nije li malo preambiciozno tražiti odgovor ovdje od nas koji smo veƦina s FER-a Wink Laughing

Tak si ja to mislim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: ned 07 lis 2007, 13:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

el pepe,
zaŔto misliŔ da svi koji rade u Ŕkolstvu znaju
da Å”kola uopƦe nije odgojna ustanova?
radiÅ” u Å”koli pa možeÅ” sa sigurnoÅ”Ć¦u govoriti iz prve ruke?
(bez brige, proĆØitah da si s fer-a ... )


kad se daje bilo kakvo miÅ”ljenje ili ocjena neĆØega,
onda bi valjda bilo logiĆØno argumentirati ga/ju ...


ili je preambiciozno i oĆØekivati smislene argumente?


p.s.
ako netko tko radi u Ŕkoli može tvrditi da Ŕkola nema i odgojnu funkciju,
onda bih ga priupitala za kvalitetu obavljanja vlastitog posla ...

uĆØiniti dobro, a zatim otiƦi bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
El Pepe
Spol: muško
Postovi: 446
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 07 lis 2007, 14:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

P.S.
Nekako mi se ĆØini da bi daljnja rasprava bila razgovor s hormonima pa Ʀu se suzdržati od daljnje reakcije na ovo.
Mir tebi Shocked

Tak si ja to mislim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group