|
 |
Autor |
Poruka |
Kristijan

Spol: 
|
Postano: pet 19 lis 2007, 17:53
Naslov : |
|
|
Može li netko od vas navesti ukratko neka osnovna obilježja raznoraznih sekti (jesu to sekte?) poput pentekostalaca, adventista, metodista i sl.? Oduvijek me zanimalo po èemu se razlikuju od katolika ali kada odem na njihove stranice veæinom sreæem na propagandu stoga bih volio èuti od jednog katolika/katolikinje koje su razlike. I koliko sekti uopæe ima? Thx onome tko se namuèi tipkajuæi ! |
|
"Pulsate et aperietur vobis!" (Mt 7,7) |
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: pet 19 lis 2007, 19:21
|
|
|
 |
ioannes corvus
Spol: 
|
Postano: sub 20 lis 2007, 11:38
Naslov : Sekte - problem danaŔnjice |
|
|
Veæ sam vidio kako mnogi na forumu piŔu o sektama, ali pojedinaèno.
Svjestan sam da je danas to veliki problem u svijetu. Nažalost mi katolici èesto samo Ŕutimo, a kad- kad i nesvjesno budemo ''plijen'' njihovog krivovjerstva. Želim otvoriti ovu temu u kojoj æemo progovoriti o svim sektama, te o tome po èemu ih prepoznati i kako postupiti i Ŕto èiniti kada se naðemo s njima ''licem u lice''. Ja nisam nikakav struènjak (daleko sam od toga) jer sam tek sjemeniŔtarac, ali znam ŔtoŔta jer nam se o tome govori i jer sam veæ imao iskustva i susrete s sektama koje ''vrebaju da koga proždru'' diljem Hrvatske i svijeta. Vidim da na forumu ima i pokoji teolog, tako da i njih posebno molim da nas isprave ukoliko pogrijeŔimo, te da zajedno s nama diskutiraju o ovoj temi. Molimo Boga da nas prosvijetli preko Duha Svetoga!
Ako itko želi pitati o nekoj sekti ili pak želi o nekoj sekti diskutirati neka napiŔe. |
|
Suvremeni èovjek radije sluŔa svjedoke negoli uèitelje ili ako sluŔa uèitelje, sluŔa ih zato Ŕto su svjedoci!
Pavao VI (Evangeli Nuntiandi) |
|
|
 |
Atolla
Spol: 
|
Postano: sub 20 lis 2007, 16:24
|
|
Mislim da nam sekte i sektaŔi uopæe nisu opasnost niti problem. Bitno je na koji naèin ih prihvatimo. Ono Ŕto oni nauèavaju za njih nije krivovjerje jer oni vjeruju u to kao Ŕto mi vjerujemo u svoje. No bitno je prihvatiti èovjeka takvim kakav jest. Moramo shvatiti da svatko bira svoj put i sam sebe traži.
Ako smo sigurni u naŔem izboru i èvrsto stojimo sa naŔim uvjerenjima niti jedna sekta ni njihovi pripadnici ne mogu nam niŔta.
Kao pravi krŔæanin bitno nam je slijediti Isusa i njegov nauk pa po tome možemo vidjeti da se On s nikim nije svaðao ni prepucavao.
vjerujem da je sektaŔe dovoljno posluŔati,a onda im iznjeti da mi ne vjerujemo na takav naèin i da imamo svoje uvjerenje. |
|
|
|
|
 |
Kristijan

Spol: 
|
Postano: sub 20 lis 2007, 20:10
|
|
Hm.... Juèer sam postavio pitanje na podforumu i zamolio ukratko najosnovnija obilježja nekih sekti (usput, hvala klari ), a danas sam ispred zgrade naletio na dvije Jehovine svjedokinje koje su mi uvalile besplatne primjerke njihovih èasopisa uz rijeèi "Pokažite svojim ukuæanima, dobro æe doæi". Na naslovnici su natpisi tipa "ZaŔto Bog dopuŔta zlo" i "ZaŔtitimo djecu od zlostavljanja"... Samo sam im zahvalio na tome (kurtoazija), proèitat æu to kad stignem da vidim èime me žele "prosvijetliti". Slažem se s Atollom, ako smo dovoljno jaki u svojoj vjeri, neæe nas odvuæi svakojaka obeæanja onih koji su se možebit razoèarali u katolièkoj vjeri pa osnovali neku svoju sektu i skrojili svoja pravila.
Ali istina je da ima mnogo sekti, pa je pitanje Ŕto se toliko ljudima ne sviða u katolièkom nauku, radi li se tu o želji da se skroje nova pravila po kojima je "lakŔe" živjeti ili su stvari fanatièke prirode i ljudi se jednostavno izgube pa Bibliju koja je puna prenesenog znaèenja poènu tumaèiti doslovno svako slovo... Mene posebno zanimaju pentekostalci i adventisi jer ne znam niŔta o njima, volio bih znati po èemu se razlikujemo... |
|
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: sub 20 lis 2007, 20:34
|
|
Kristijan napisa: |
Mene posebno zanimaju pentekostalci i adventisi jer ne znam niŔta o njima, volio bih znati po èemu se razlikujemo... |
vjeruj mi - ne želiŔ ...
Ŕala mala, naravno ...
svojevremeno smo imali ulet pentekostalaca na forum
i misionarenje na skoro dvadeset stranica teme
Razgovor ugodni naroda krŔæanskoga ...
e, sad, podosta o njima možeŔ tu pronaæi,
samo ako imaŔ živaca iŔèitavat tolike stranice ...
nadam se samo da otvaranje ove teme
neƦe shvatit kao otvoren poziv na predstavljanje ...  |
|
uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ... |
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: sub 20 lis 2007, 21:01
|
|
heh, npr. u Italiji je prisutno oko 700 alternativnih vjerskih pokreta
i viŔe od 100 sekta ...
evo, koga viŔe zanima,
najvažnije karakteristike:
adventisti
pentekostalci
evangelici
raspad jedinstva
jehovini svjedoci
baptisti
p.s. to nisu isti linkovi koje ostavih na onoj drugoj temi ...  |
Zadnja promjena: klara; ned 21 lis 2007, 9:58; ukupno mijenjano 1 put. |
|
|
 |
Kristijan

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 9:58
|
|
klara napisa: |
nadam se samo da otvaranje ove teme
neƦe shvatit kao otvoren poziv na predstavljanje ...  |
Vjerojatno neæe, a sve i da poènu napadati tu je uvijek "svemoguæi" admin pa se to da rijeŔiti
Dakle, koliko ja vidim iz svega napisanog na ovoj stranici koju si ponudila, "kriv" je Henrik VIII. Naravno, ne može se njega optužiti za totalni raspad sistema koji vlada danas ali sigurno je da je zapoèeo sve... Raskol 1054. je bio veoma tužan dogaðaj u povijesti Crkve ali odvajanje Engleske odakle su potekle, koliko vidim, brojne sekte je napravilo puno teži problem.
Sad baŔ prouèavam èasopis "Probudite se" Jehovinih svjedoka i èitam èlanak o tome Ŕto se dogaða s nama kada umremo. PiŔe kako je èovjek isto Ŕto i životinja, napravljen od istih stvari, imamo isti duh u nama kao i životinje i po naŔoj smrti prestajemo biti svjesni ièega i postajemo prah.
"Smræu ne poèinje bolji život", piŔe. Takoðer piŔe da je smrt kazna zbog grijeha koji je poèinio Adam i koji viŔe nije bio dostojan zvati se Božjim sinom. Pa ga je Bog kaznio smræu i tako, zahvaljujuæi Adamu, mi danas umiremo. I onda na kraju ovog depresivnog èlanka, koji je ispunjem citatima iz Biblije, stoji kako je Isus uskrsnuo Lazara i pouka: "Bog se može sjetiti svake pojedinosti u vezi s mrtvima, osobnosti, fizièkog izgleda i sjeæanja, može ih vratiti u život".
I eto veæ u prvim minutama èitanja gomile nelogiènosti, a prva je ta Ŕto na poèetku piŔe "smrt ne vodi u bolji život", a na kraju "Bog æe vratiti mrtve u život i neæemo tugovati i iæi na groblje". Ne sviða mi se usporedba Boga sa opcijom "Restore Point" iz Windowsa. On æe doæi, vratiti me kakav sam bio i Ŕto onda? Na to nisu dali odgovor, ne piŔe da æemo Ga gledati u lice, uživati u neizmjernoj slavi i sreæi nego samo da neæemo odlaziti na groblje viŔe. NeŔ ti...
Opæenito ne volim kada se stvari vade iz konteksta i onda se barata djelomiènom istinom kao da je potpuna. Vjerujem da Ŕto dalje budem èitao da æu nailaziti na joŔ viŔe ovakvih paradoksa.... |
|
|
|
 |
ja
Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 10:35
|
|
Mislim da treba razlikovati izmeðu sekte i vjerskih zajednica proizaŔlih iz Reformacije. To piŔem jer, koliko vidim po naslovu, ovdje je rijeè o sektama, a Klara je u svome postu navela neke vjerske zajednice (evangelici, baptisti) koje ubrajamo u odijeljene krŔæane.  |
Zadnja promjena: ja; pon 22 lis 2007, 9:44; ukupno mijenjano 2 put/a. |
Ljubiti nekog ĆØovjeka znaĆØi vidjeti ga onakvim kakvim ga je Bog zamislio. (F. M. Dostojevski) |
|
|
 |
ioannes corvus
Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 11:14
|
|
Za poèetak æu se pretstaviti (bez obzira Ŕto nije bilo izravno, ali želim da imate povjerenja u mene), zapravo veæ sam spomenuo da sam sjemeniŔtarac. Nemam nikakvog bloga ili neŔto slièno kao dokaz.
Atolla' napisa: |
Mislim da nam sekte i sektaŔi uopæe nisu opasnost niti problem. Bitno je na koji naèin ih prihvatimo. Ono Ŕto oni nauèavaju za njih nije krivovjerje jer oni vjeruju u to kao Ŕto mi vjerujemo u svoje. No bitno je prihvatiti èovjeka takvim kakav jest. Moramo shvatiti da svatko bira svoj put i sam sebe traži.
Ako smo sigurni u naŔem izboru i èvrsto stojimo sa naŔim uvjerenjima niti jedna sekta ni njihovi pripadnici ne mogu nam niŔta.
Kao pravi krŔæanin bitno nam je slijediti Isusa i njegov nauk pa po tome možemo vidjeti da se On s nikim nije svaðao ni prepucavao.
vjerujem da je sektaŔe dovoljno posluŔati,a onda im iznjeti da mi ne vjerujemo na takav naèin i da imamo svoje uvjerenje. |
Da, imaŔ pravo, to je jednostavno za one koji su pravi katolici. Što je s onima koji joŔ nisu upoznali Krista dovoljno dobro, koji joŔ ne znaju dovoljno dobro Ŕto Ctkva Katolièka nalaže. Takvim ljudima je potrebno naŔe svjedoèanstvo, takvim ljudima je dovoljno da doðe neki sektaŔ i spomene im Krista i oni æe misliti da je to dobro.
Sam Isus je rekao kako æe mnogi u njegovo ime propovijedati. VidiŔ da i Isus upozorava. SektaŔi su janjad preruŔena u vuèju kožu.
ja napisa: |
Mislim da treba razlikovati izmeðu sekte i vjerskih zajednica proizaŔlih iz Reformacije i smatram da ih se ne bi trebalo poistovjeæivati. |
Tako je. Moramo se paziti toga. Mi trebamo provoditi ekumenizam, ali ne s sektama veæ s odjeljenim krŔæanima. |
|
Suvremeni èovjek radije sluŔa svjedoke negoli uèitelje ili ako sluŔa uèitelje, sluŔa ih zato Ŕto su svjedoci!
|
|
 |
Kristijan

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 12:29
|
|
Slažem se s gornjim ali problemi nastaju kada ljudi postanu fanatici i ne puŔtaju te na miru (poput Jehovinih svjedoka, susjed mi je bio jedan pa znam kako je to izgledalo.) Ja nikad nisam bio grub prema nekome tko me doŔao "uvjeriti" da vjerujem krivo, isto kao Ŕto nisam otpilio one dvije svjedokinje nego zahvalio na èasopisima i nastavio dalje.
Hvala Klari koja je ubacila link na sada veæ zakljuèanu temu gdje se vodila žestoka rasprava s jednim pentekostalcem i jednim neizjažnjenim èlanom... Bilo je i niskih rijeèi, optužbi i sl. Ekumenizam se može ostvariti sa ljudima koji su sazreli u svojim uvjerenjima, ne s onima koji koriste svoja uvjerenja da napadaju i optužuju druge, za takve se može samo moliti... Sreæom, toga ima malo ali ima. Koje su to vjerske zajednice proizaŔle iz Reformacije? Ustvari, kada se misli na Reformaciju, jel se misli na Henrika VIII? Jer na onoj stranici piŔe da su nastale Luteranska, Anglikanska i Reformirana Crkva te joŔ neke...
Ioannes, možda nam možeŔ pojasniti razliku izmeðu sekte i vjerske zajednice? Mislim da vidim u èemu je razlika ali za svaki sluèaj  |
|
|
|
 |
ioannes corvus
Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 13:14
|
|
Sekte- kod njih se prilikom ulaska pojedinac obvezuje da æe èiniti sve Ŕto mu se nalaže (pa makar to bilo ubiti sebe ili nekoga, a bilo je takvih sluèajeva kod nekih sekti). Kod njih možemo reæi vrijedi ptavilo ''Takla Makan'' tj. uðeŔ ne izaðeŔ. Sekte ''popunjavaju'' nedostatke Crkve, tamo gdje Crkva ''grijeŔi'' tu sekta stupa na snagu. Npr. Crkva vjeruje u djevièanstvo Blažene Djevice Marije, dok to jehovini svjedoci smatraju ludoŔæu. Vjeruju da je Marija zaèela po Duhu Svetome a ne vjeruju da je mogla po Duhu Svetome i roditi. Naravno da prirodni procesi to ne mogu shvatiti(mislim da žena ostane djevica nakon poroda). U sektama vlada tzv. elitizam, tj. pripadnici sekti pripadaju ''eliti koju je Bog odabrao''.
Sekte se protive uèenju Crkve i ne priznaju papu kao vjerskog voðu. Smatraju da je Crkva pohlepna. VidiŔ, oni strogo èuvaju svoje pripadnike, dok recimo u Crkvi ti imaŔ slobodu (slobodu nam je na kraju krajeva svima Bog podario), ne ovisiŔ o neèijoj ideologiji, dok sekte èvrsto stoje iza svog voðe. Važno je po èemu se može prepoznati lažnost neèijeg pokreta- to je neposluŔnost prema papi.
Vjerske zajednice proiziŔle iz Reformacije- To je neŔto drugo. One isto spadaju pod pojam religija. To je bitna razlika od sekti. dalje ne želim govoriti jer upravo prouèavam o tj razlici. ne želim neŔto krivo reæi. Kada to prouèim reæi æu, ukoliko ti veæ ne doznaŔ o tome.  |
|
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 20:08
|
|
Iznenaưen sam nepoznavanjem biti stvari a pogotovo shvaƦanju da su gore nabrojane vjerske zajednice i crkve sekte.
Mogla bi nam Klara objasniti kojim se to kriterijima vodila da je oznaèila te nabrojane sektama jer jedna od njih sudjeluje i u Ekumenskim molitvama. Stoga se radi ipak o greŔki jer teŔko mi je povjerovati u Ekumenizam s sektom  |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 20:33
|
|
El Pepe napisa: |
Iznenaưen sam nepoznavanjem biti stvari a pogotovo shvaƦanju da su gore nabrojane vjerske zajednice i crkve sekte.
Mogla bi nam Klara objasniti kojim se to kriterijima vodila da je oznaĆØila te nabrojane sektama |
a ja sam iznenaðena kolièinom zlonamjernosti koja je u tebi ...
negdje sam napisala da su to sekte?
kristijana su zanimali pentekostalci i adventisti
i ubacih i linkove na ostale manje poznate ...
na svakom linku piŔe radi li se o sekti ili ne ...
pametnome dosta ...
a Ŕto se tièe mojeg nepoznavanja biti stvari
- no comment ...  |
|
|
|
 |
Kristijan

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 20:46
|
|
Ja imam jednu ideju! Mogli bismo otvoriti podforum "Svaðaonica"... (trebam li pisati da se Ŕalim? Iako riskiram misunderstanding ako ne napiŔem... )
Dobro, Ioannes je pojasnio Ŕto su to sekte, iako sam slutio o èemu je kod njih rijeè... Ali i vjerske zajednice su opet okrenule (svaka u svojoj mjeri, naravno) leða Katolièkoj Crkvi, samo bi s takvim zajednicama trebalo biti puno lakŔe ostvariti dijalog, zar ne? Samo Ŕto one teŔko prihvaæaju èinjenicu da smo "mi u pravu, a oni na krivom putu", pa zato su i nastale, na kraju krajeva... Ja bih baŔ volio jednom prisustvovati "misama" svih tih sekti/VZ da doživim iz drugu stranu medalje (bez brige, moja vjera je dovoljno èvrsta da mogu razluèiti pravu istinu od "naŔtimane", to piŔem ako je tko pomislio da se joŔ pronalazim). Vidi se da me krasi znanstveni duh, sve bih odmah istraživao  |
|
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 20:48
|
|
a ja sam iznenaðena kolièinom zlonamjernosti koja je u tebi ... |
Ajmo bez osobnih zloèestih konotacija i to bez i jednog argumenta, može?
Hvala.
Citat: |
negdje sam napisala da su to sekte?
kristijana su zanimali pentekostalci i adventisti
i ubacih i linkove na ostale manje poznate ...
na svakom linku piŔe radi li se o sekti ili ne ...
pametnome dosta ... |
Post je prilièno neprecizan pa otuda i neshvaæanje i nerazumijevanje. Ne moraŔ odmah s visoka i oholo jer utrpati tu Baptiste je stvarno ono
Citat: |
a Ŕto se tièe mojeg nepoznavanja biti stvari
- no comment ...  |
Pa i dalje nema kriterija za ocjenu Ŕto je sekta a Ŕto nije zar ne? |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 20:54
|
|
el pepe napisa: |
Mogla bi nam Klara objasniti kojim se to kriterijima vodila da je oznaèila te nabrojane sektama jer jedna od njih sudjeluje i u Ekumenskim molitvama. Stoga se radi ipak o greŔki jer teŔko mi je povjerovati u Ekumenizam s sektom :shock |
i ti naðeŔ problem gdje ga nema |
|
ne ubij, ni maĆØem, ni traĆØem! |
|
|
 |
Kristijan

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 20:56
|
|
sv.Franjo legenda napisa: |
Mogla bi nam Klara objasniti kojim se to kriterijima vodila da je oznaèila te nabrojane sektama jer jedna od njih sudjeluje i u Ekumenskim molitvama. Stoga se radi ipak o greŔki jer teŔko mi je povjerovati u Ekumenizam s sektom :shock |
 |
|
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 20:57
|
|
Zakaj?
Recimo sad si me podsjetil bil je jedan èlanak di je tajnik Svete Stolice govorio o sekti Meðugorana ali ne znam po kojim je to kriterijima procjenio? Morti ti znaŔ? |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 21:04
|
|
Zakaj?
Recimo sad si me podsjetil bil je jedan èlanak di je tajnik Svete Stolice govorio o sekti Meðugorana ali ne znam po kojim je to kriterijima procjenio? Morti ti znaŔ? |
E, sad si se nadmaŔio....  |
|
|
|
 |
little_angel

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 21:09
|
|
NadmaŔio se on veæ davno ovdje...
Da, i ja bi voljela prisustvovati "misama" svih tih sekti da vidim kako to kod njih izgleda. Htjela bi saznati viŔe o njima iz razloga Ŕto mislim da bi tek tada moja vjera postala èvrŔæa. To je jedan od razloga Ŕto nekad znam posluŔati Jehovine svjedoke i ostale, kad me uhvate na trgu dok èekam tramvaj  |
Zadnja promjena: little_angel; ned 21 lis 2007, 21:10; ukupno mijenjano 1 put. |
I zato križat rane neæu ja
jer postat one niz Ʀe zlatnika
a svi Tvoji Bože teŔki križevi
prvi znaci su pobjedi |
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: ned 21 lis 2007, 21:10
|
|
Zakaj?
E, sad si se nadmaŔio....  |
Ja ti ne lažem deèec.
Nu pogleĆØ sam
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=41774
nis ja nikaj izmislil.
I meni puno stvari ni jasno, pa sam i Ŕtel da najprvo vidimo kaj je u stvari sekta i gdo tu spada? |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: pon 22 lis 2007, 8:20
|
|
Ćuo sam ja za tu izjavu od Bertonea....
Klara je gore jasno napisala
u Italiji je prisutno oko 700 alternativnih vjerskih pokreta
i viŔe od 100 sekta ... |
ZnaĆØi da nije ove sve stavila pod sekte  |
|
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: pon 22 lis 2007, 9:13
|
|
ioannes corvus napisa: |
Npr. Crkva vjeruje u djevièanstvo Blažene Djevice Marije, dok to jehovini svjedoci smatraju ludoŔæu.
Sekte se protive uèenju Crkve i ne priznaju papu kao vjerskog voðu. |
i ne samo jehovini svjedoci ...
i jedno i drugo smatraju i protestanti, koji nisu sekta ...
niti priznaju Sakramente ...
izraz sekta dolazi od latinske rijeèi sequi = slijediti, iæi za nekim ...
sekta je relativno mala vjerska zajednica koja se posebnim nazorom
odvojila od vladajuƦe Crkve.
obièno se istièe moralnim rigorizmom, fanatizmom i žarom
u pridobivanju novih sljedbenika...
sekte obiĆØno zastupaju uĆØenje zasnovano na subjektivnom tumaĆØenju
svetih knjiga i službenih dogmi ...
dakle, kod sekti je naglasak na subjektivnom religioznom iskustvu,
subjektivnom tumaĆØenju Biblije ili kojeg njezinog dijela ...
uoèi reformacije nastaju husiti, moravska braæa i njihovi ogranci,
a nakon reformacije unutar protestantizma nastaju ove sekte:
anabaptisti, kvekeri, mormoni, adventisti sedmoga dana,
Novoapostolska crkva, KrŔæanska znanost, jehovini svjedoci,
Kristova opƦina, pentekostalci.
izvor: OpƦi religijski leksikon, (A. RebiƦ), str. 484. |
|
|
|
 |
clermont
iskljuĆØen
Spol: 
|
Postano: pon 22 lis 2007, 11:10
|
|
Jehovini svjedoci jedini znaju pravu istinu jer svoju vjeru temelje iskljuèivo na Bibliji. Katolièka crkva je izmislila hrpu gluposti i iskrivila Bibliju. Mi živimo u posljednjim danima i uskoro æe Krist siæi ponovo na Zemlju. Biti æe bitka kod Armagedona i Zemlja æe se pretvoriti u raj. Mrtvi koji su zaslužili æe uskrsnuti i živjeti 1000 godina s Kristom. Zatim æe sotona biti nakratko puŔten iz zatvora i ljudi koji æe mu se predati æe umrijeti, a oni koji neæe æe zauvijek živjeti u rajskoj Zemlji. Nema èistiliŔta, pakla i sliènih gluposti. |
|
|
|
|
 |
|
|
Ne moe otvarati nove teme. Ne moe odgovarati na postove. Ne moe urešivati svoje postove. Ne moe izbrisati svoje postove. Ne moe glasovati u anketama.
|
|