HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: sri 16 sij 2019, 11:32. Pogledaj neodgovorene postove
Odricanje i post
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeća tema
Pitanje : Postim

Nikada 
0%
 0%  [ 0 ]
par puta godišnje 
71%
 71%  [ 20 ]
petkom 
10%
 10%  [ 3 ]
vrlo često 
17%
 17%  [ 5 ]

Ukupno glasova : 28

Autor Poruka
sike
Spol: muško
Postovi: 3435
Lokacija: Sušak-Trsat
PostanoPostano: pet 03 ožu 2006, 15:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

heartsong napisa:
Neka mi netko pokaže veću žrtvu i veće odricanje od konkretnih djela ljubavi... Neka nam upravo Ljubav bude smjernica i najveća zapovjed kroz ovu korizmu, a ne tradicija, ne mi sami, ne čak ni post, osobito nemrs, jer to ništa nije bez ljubavi Bogu milo...


Odreknimo se dijela svog slobodnog vremena u korist potrebitih oko nas i učinit ćemo najbolju korizmu..
Nek se cigara i čokolada odriču oni od svijeta,kojima je to sport a mi se odreknimo topline svog doma,svoje udobnosti i izađimo među one koji ne znaju što je to topli dom..

Gospodine,kome da idemo?Ti imaš riječi života vječnoga!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
pingi
Spol: žensko
Postovi: 1243
Lokacija: nebu pod oblacima
PostanoPostano: pet 03 ožu 2006, 16:59
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ja se ničeg posebno nisam odrekla u korizmi, ali sam odlučila jedan dio svog slobodnog vremena podariti onima kojima je to potrebno. Tako npr. 2 put tjedno dolazim obaviti neke poslove u crkvi, i mislim da je to bolje nego da sam se nečeg odrekla.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
sneni
isključenSpol: muško
Postovi: 607
Lokacija: Dol/Brač
PostanoPostano: pet 03 ožu 2006, 17:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ja djeci danas kažem na župskom vjeronauku hajde odrecite se jedne svoje omiljele TV serije. jednoglasno su odgovorili "Nema šanse" :

Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Čašu spasenja uzet ću i Ime Gospodnje prizvat ću.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: sub 04 ožu 2006, 10:51
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Subota nakon Pepelnice

A kad izađe odatle, opazi carinika, imenom Levi, gdje sjedi u carinarnici, pa mu reče: "Hajde za mnom". On ostavi sve, ustade i pođe za njim.
Lk 5, 27-28

Naši životi su određeni da budu poput Isusovog. Potpuna nakana Isusova poslanja je da nas dovede kući Ocu. Nije Isus došao samo zato da nas oslobodi spona grijeha i smrti, nego je također došao da nas uvede u intimnost svoga božanskog života. Teško nam je zamisliti što to znači. Imamo potrebu naglašavati razliku između Isusa i nas. Vidimo Isusa kao sveznajućeg i svemogućeg Sina Božjeg koji je nedohvatljiv nama grešnicima, nesavršenim ljudskim bićima. Ali razmišljajući na taj način, zaboravljamo da je Isus došao k nama da nam daruje svoj život. Došao je da nas uzdigne do ljubljenog jedinstva s Ocem. Tek kad shvatimo radikalnu nakanu Isusova poslanja, moći ćemo razumjeti značenje duhovnog života. Sve što pripada Isusu, dano je za nas.

“Biti u svijetu a ne biti od svijeta.” Ove riječi dobro sažimlju način Isusova govora o duhovnom životu. To je život u kojem smo potpuno transformirani Duhom ljubavi. Pa ipak, to je život u kojem se čini da sve ostaje isto. Živjeti duhovni život ne znači da moramo ostaviti svoje obitelji, napustiti posao, ili promijeniti način rada; to ne znači da moramo napustiti društvene i političke aktivnosti, ili izgubiti interes za literaturu i umjetnost; to ne zahtjeva ozbiljne oblike askeze ili duge sate molitve. Zapravo takve promijene mogu nekoga povući iz duhovnog života. Za druge pak ljude radikalne promijene su bitne. Duhovni život se može živjeti na toliko načina koliko je ljudi. Novost je u tome da se od mnoštva stvari okrenemo prema kraljevstvu Božjem. Novost je da smo oslobođeni od prisile svoga svijeta i da priklonimo srce jedino potrebnom. Novost je da ne doživljavamo više stvari, ljude, događaje kao beskonačne uzroke briga, nego da ih počnemo doživljavati kao bogatstvo različitih načina kako nam se Bog objavljuje.

učiniti dobro, a zatim otići bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: sub 04 ožu 2006, 21:31
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Prva korizmena nedjelja
Henri J.M. Nouwen

Gospodinu Bogu svom se klanjaj,
Njemu jedinom služi.

Mt 4,10

Isusu je bila najvažnija poslušnost Ocu, i trajni život u njegovoj prisutnosti. Samo tako mu je postala jasna njegova zadaća u odnosu prema ljudima. To je put koji Isus preporuča svojim apostolima: “Ovime se proslavlja moj Otac: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.” (Iv 15,8 ). Čini se da se neprestano moramo podsjećati da je prva zapovijed, koja traži od nas da ljubimo Boga cijelim svojim srcem, svom dušom i svim umom svojim, uistinu prva. Zanima me da li stvarno vjerujemo u to. Jer to znači da bismo trebali živjeti tako da dajemo bratu čovjeku što je više moguće svoga srca, duše i uma, a u isto vrijeme ne zaboraviti Boga. Čini se kao da svoju pažnju moramo razdijeliti između Boga i bližnjega. No Isusov zahtjev je puno radikalniji. On zahtjeva da se potpuno predamo njemu i samo njemu. Bog želi naše čitavo srce, sav razum i cijelu dušu. To je ta bezuvjetna i bezrezervna ljubav prema Bogu koja nas dovodi do brige za bližnjega; ne kao aktivnost koja nas odvlači od Boga ili se natječe s našom pažnjom prema Bogu, nego kao izraz naše ljubavi prema Bogu koji se objavljuje kao Bog svih ljudi. U Bogu pronalazimo svoje bližnje i otkrivamo svoju odgovornost za njih. Možemo, dapače, reći da samo u Bogu naš bližnji postaje bližnji, a ne da je to ugrožavanje naše slobode; i da je samo u Bogu i kroz Boga moguće naše služenje.


Ipak, znam da istinska radost dolazi kada dopuštam Bogu da me on voli na način na koji on to želi, bez obzira da li je to bolest ili zdravlje, promašaj ili uspjeh, siromaštvo ili bogatstvo, prezir ili slava. Teško mi je reći: “Sa zahvalnošću ću prihvatiti, Gospodine, sve što je tebi po volji. Neka bude volja tvoja.” No kada uistinu vjerujem da je moj Otac čista ljubav, sve više je moguće to reći iz svega srca.
Charles de Foucauld je napisao molitvu predanja koja lijepo izražava duhovno shvaćanje kakvo bih i sam želio imati…
Čini se da je dobro moliti ovu molitvu često. Riječi su to sveca i pokazuju put kojim moramo ići. Shvatio sam da nikada svojom snagom ne mogu učiniti da se ove riječi obistine. Ali Duh Isusov koji mi je dan može mi pomoći da se one ostvare. Znam da moj unutarnji mir ovisi o želji da ova molitva postane i moja osobna molitva.

Molitva

Oče, predajem se u tvoje ruke; čini sa mnom što želiš.
Štogod učiniš, zahvaljujem ti; spreman sam na sve, prihvaćam sve.
Neka se samo ispuni tvoja volja u meni, i u svim tvojim stvorenjima.
Ništa drugo ne želim, o Gospodine.
U tvoje ruke predajem dušu svoju; darujem ti je svom ljubavlju srca svoga,
Jer te volim, Gospodine, i imam potrebu da se predam u tvoje ruke, bez rezerve
I s bezgraničnim povjerenjem.
Jer ti si moj Otac.

učiniti dobro, a zatim otići bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: uto 07 ožu 2006, 13:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Utorak prvog korizmenog tjedna

Kada molite, ne brbljajte kako to pogani čine, jer misle da će biti uslišani zbog mnoštva riječi. Ne budite kao oni; zna Otac vaš što vam je potrebno i prije nego li ga zamolite.
Mt 6, 7-8

Mnogima od nas moliti ne znači ništa više nego razgovarati s Bogom. I budući da se obično čini da je to prilično jednostrani posao, molitva jednostavno znači govor Bogu. Ova je ideja dovoljna da stvori jake frustracije. Ako ukažem na problem, očekujem riješenje; postavim li pitanje, očekujem odgovor; tražim li zaštitu, očekujem odgovor. I kada se čini da govorim potpuno u prazno, nije čudo da uskoro počinjem sumnajti da je moj dijalog s Bogom zapravo monolog. Tada se pitam: Kome ja zapravo govorim, Bogu ili sebi?…
Kriza molitvenog života je u tome da naš um može biti ispunjen idejom Boga dok naše srce ostaje daleko od njega.

Konačno, poslušaj svoje srce. To je mjesto gdje ti Isus najintimnije govori. Molitva je prvenstveno i najvažnije - slušanje Isusa koji stanuje u dubini tvoga srca. On ne viče. On se ne gura preda te. Njegov glas je skroman, sličan šapatu, glas nježne ljubavi. Štogod činiš od svog života, prvo poslušaj Isusov glas u svom srcu. To slušanje mora biti aktivno i vrlo pažljivo jer, taj pun ljubavi Božji glas, može biti zaglušen u našem nemirnom i bučnom svijetu. Moraš odvojiti vremena svaki dan za aktivno slušanje Boga, barem dest minuta. Deset minuta svaki dan samo za Isusa može donijeti radikalne promijene tvoga života.
Uvidjet ćeš da nije lako biti miran cijelih deset minuta. Odmah ćeš otkriti da mnogi drugi glasovi, glasovi koji su vrlo bučni i zbunjujući, glasovi koji ne dolaze od Boga, zahtjevaju tvoju pažnju. Ali ako ustraješ u svojem dnevnom molitvenom vremenu, tada ćeš polako ali sigurno čuti nježni glas ljubavi i čeznut ćeš sve više i više da ga slušaš.

Duboka šutnja nas vodi do sumnje da je moliva, na prvom mjestu, primanje. Čovjek koji moli je čovjek koji stoji otvorenih ruku prema svijetu. On zna da će se Bog objaviti u prirodi koja ga okružuje, u ljudima koje sreće, u okolnostima u kojima se nađe. On vjeruje da svijet drži Božja tajna unutar njega, i očekuje da mu se tajna objavi. Molitva stvara otvorenost u kojoj se Bog daje čovjeku. Uistinu, Bog se želi dati; želi se darovati čovjeku kojega je stvorio, čak moli da mu se dozvoli pristup u ljudsko srce.

Molitva
Zašto mi je, Bože, tako teško usmjeravati srce prema tebi?
Zašto moj um luta okolo, i zašto moje srce želi stvari koje me vode pogrešnim putem?
Daj mi osjetiti tvoju prisutnost usred nemira.
Uzmi moje umorno tijelo, moj zbunjeni um i moju nemirnu dušu u svoje ruke
I daruj mi mir, jednostavno samo mir.

učiniti dobro, a zatim otići bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
sike
Spol: muško
Postovi: 3435
Lokacija: Sušak-Trsat
PostanoPostano: sub 01 tra 2006, 15:11
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Kako vam ide do sada u Korizmi s odricanjima i djelima ljubavi?
Čovjek nikad ne može biti zadovoljan ali vidim na sebi napredak u odnosu prema svojima doma,potrebitima te u svom odnosu prema Bogu.Još sve to treba biti 1000000 puta bolje,ali..

Nemojmo se pokolebati!Ako smo kiksali,pali,pridignimo se i počnimo ispočetka jer bližimo se vrhuncu!Pred nama je posljednji korizmeni tjedan a onda Veliki tjedan..

Gospodine,kome da idemo?Ti imaš riječi života vječnoga!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
little_angel
Spol: žensko
Postovi: 2001
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sri 21 vel 2007, 20:44
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Evo, stigla nam je i Korizma... Wink
Najčešće pitanje koje ljudi vežu uz nju jest čega se odreći?
Neki se odriču čokolade, neki cigareta, a neki psovke.

Neću vas pitati da li ste se vi nečega odrekli, nego kakvo je vaše mišljenje o odricanju? Koji je uopće smisao odricanja?

Da li se za Korizmu nephodno nečega odreći? Ili puno veću dubinu i na kraju samo Uskrsnuće donosi nešto drugo? Možda da postanemo ustrajniji u molitvi? Da više molimo? Možda da se napokon osvrnemo na ljude oko sebe? Da uvidimo njihove patnje i probleme? I na kraju - da budemo tu za njih?

Ili se odgovor na to pitanje razlikuje od osobe do osobe. Nekome će možda odricanje od neke drage navike biti žrtva koju će prikazati Bogu i zbog koje će možda duhovno rasti, a nekome će dobro djelo biti ono što će ga približiti Uskrslome Kristu.

A čemu uopće težimo u Korizmi? Što je svakome od vas glavni cilj Korizme?

I zato križat rane neću ja
jer postat one niz će zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
Gogi
Spol: muško
Postovi: 267
Lokacija: Split
PostanoPostano: sri 21 vel 2007, 21:19
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pa ja se uvijek pokušam necega odreci. Što se tice cinjenja dobrih djela i nepsovanja recimo, na to smo pozvani i tjekom cijele godine. Ja cu se ovu korizmu konkretno odrec crne kave. Nije kava sama po sebi toliko losa, al jednostavno poruka korizme za mene je da bez svega u zivotu mozemo osim bez Božje ljubavi.

Primit ćete snagu,
Duh Sveti sići ce na vas
i bit ćete mi svjedoci,
sve do na kraj svijeta!
Dj 1, 8
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailICQ [Vrh]
MARIJA
Spol: žensko
Postovi: 269
Lokacija: 3. Planet od Sunca
PostanoPostano: sri 21 vel 2007, 21:41
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

za mene korizma znači duhovni rast,mjenjanje sebe...
Potrudit ću se da svakodnevno budem na Euharistiji,odreći ću se svega onoga što je na bilo koji način priječilo da Bog bude u svakom trenu na prvom mjestu u mom srcu i životu,molit ću se više i eto-zaista se želim promijeniti ove korizme,a to je zapravo i njezina bit i za to će mi trebati puuuno Božje milosti...
Citat iz Biblije koji će me pratiti ove korizme: "Tražite najprije Božje kraljevstvo i sve drugo bit će vam nadodano."

jako sretan

http://www.youtube.com/watch?v=B7kcKczSrDo&feature=related
Korisnički profilPošalji privatnu porukuICQ [Vrh]
little_angel
Spol: žensko
Postovi: 2001
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: čet 29 ožu 2007, 22:37
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Čitala sam da na zapadu post potječe i od nekršćanskog zaleđa koje se zasniva na shvaćanju da unos mesa, tj. životinja koje se seksualno razmnožavanju nije preporučljiv kao unos ribe za koje se držalo da su aseksualne.

Što se tiče kršćanskog shvaćanja, post je nedjeljiv od molitve, solidarnosti...

"Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove; podijeliti kruh svoj s gladnima, uvesti pod krov svoj beskućnike, odjenuti onog koga vidiš gola, i ne kriti se od onog tko je tvoje krvi."
(Iz 58,6-7).

Sad kad smo malo proštudirali Wink o Korizmi, mogli bismo malo i o postu. Vaša razmišljanja o postu koji je značajka ovih 40 dana? Možda iskustvo kroz ovu Korizmu (koja istina još nije prošla, ali...)?

I zato križat rane neću ja
jer postat one niz će zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
banana
Spol: žensko
Postovi: 1501
Lokacija: Rijeka
PostanoPostano: sri 06 vel 2008, 13:53
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pelepnica je - na ulaznim smo vratima još jedne Korizme!

Meni je predivna ona pjesma koja bi mogla biti i cilj Korizme, cijeloga života!

"O, da mi Te sresti
na uskrsno jutro
kao Magdalena
...
i ostati, Isuse s Tobom
dijelit taj osjećaj divan
osjećaj divan"


Blagoslovljen vam hod kroz Korizmu Wink !

Bog moj i sve moje!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
Lux
Spol: muško
Postovi: 215
Lokacija: Knežija
PostanoPostano: sri 06 vel 2008, 16:16
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

I ja želim svima da ustraju u svojim odlukama.
Samo hrabro!

Ja sam svjedok Isusa Krista u duhu Don Bosca
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
mala_ive21
Spol: žensko
Postovi: 31
Lokacija: Split
PostanoPostano: sri 06 vel 2008, 22:23
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Neka nam ova korizma svima bude prilika,iskoristimo je dobro i za sebe i druge,
neka nam dragi Bog pomogne u našim nastojanjima,..
želim vam svima blagoslovljeno ovo milosno vrijeme u koje smo ušli. lepi bil

.. kako bismo mogli uživati u nekoj stvari, ako je ne bismo ljubili? Ljubav prethodi i nadi. Jer nadamo se samo onome što ljubimo. Ljubav prethodi i mržnji. Jer mi mrzimo zlo samo za volju ljubavi koju gajimo prema dobru. (Franjo Saleški, Teotim)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
merkat
Spol: muško
Postovi: 1347
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: čet 07 vel 2008, 10:04
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Čega se odreći u korizmi ?
Možda sebe ?

Što će mi život bez vjere ?
Što će mi vjera bez života ?
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Lux
Spol: muško
Postovi: 215
Lokacija: Knežija
PostanoPostano: čet 07 vel 2008, 11:21
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Nije nužno samo se odricati. Možeš i nekaj dobro raditi.
To dobro može biti za tvoje osobno, a može i za druge.

Ja sam svjedok Isusa Krista u duhu Don Bosca
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
little_angel
Spol: žensko
Postovi: 2001
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: čet 07 vel 2008, 17:39
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Lux napisa:
Nije nužno samo se odricati. Možeš i nekaj dobro raditi.
To dobro može biti za tvoje osobno, a može i za druge.

Osobno mislim da se trebamo odricati neke grešne navike koje se nikako ne možemo "rješiti". Npr. ako se odreknemo psovke tih 40 dana, onda postoji velika mogućnost da ćemo i nakon Korizme istrijebiti tu "naviku". Jer zaista ne vidim svrhu u odricanju od čokolade ili mesa... Nit je strašno loše to jesti (naravno ako se radi o umjerenim količinama Laughing ), nit je grijeh.

I zato križat rane neću ja
jer postat one niz će zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
Lux
Spol: muško
Postovi: 215
Lokacija: Knežija
PostanoPostano: čet 07 vel 2008, 22:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

little_angel napisa:
Lux napisa:
Nije nužno samo se odricati. Možeš i nekaj dobro raditi.
To dobro može biti za tvoje osobno, a može i za druge.

Osobno mislim da se trebamo odricati neke grešne navike koje se nikako ne možemo "rješiti". Npr. ako se odreknemo psovke tih 40 dana, onda postoji velika mogućnost da ćemo i nakon Korizme istrijebiti tu "naviku". Jer zaista ne vidim svrhu u odricanju od čokolade ili mesa... Nit je strašno loše to jesti (naravno ako se radi o umjerenim količinama Laughing ), nit je grijeh.


Apsolutno se slažem kaj se tiče takvih odricanja.
Ja sam se tak prije 4-5 godina odreka psovke, a fakat sam puno psovao.

Ja sam svjedok Isusa Krista u duhu Don Bosca
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
merkat
Spol: muško
Postovi: 1347
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: pet 08 vel 2008, 14:17
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

naravno da se može i treba nešto dobro raditi, baš današnje čitanje govori o postu i djelima gdje se djela stvaljaju ispred posta.
ali i odricanje i dobra djela mogu skupa a ne "ili".
vjerujem kako je odricanje put, oružje koje nas čini boljima a takvi ćemo sigurno raditi dobra djela.
danas sam čuo na hkr od prof.Ivančića jednu monašku izreku:
"umri prije smrti ". možda jest radikalnog prizvuka ali vjerujem u taj smisao.

itekako se može spojiti umiranje u sebi s djelima. primjer, ne idem na pizzu da bi taj novac dao siromahu...ne idem na utakmicu nego u posjet dječjem ili domu za stare i nemoćne...

Što će mi život bez vjere ?
Što će mi vjera bez života ?
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
mala_ive21
Spol: žensko
Postovi: 31
Lokacija: Split
PostanoPostano: pet 08 vel 2008, 15:29
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

baš sam na pepelnicu slušala propovijed i stvarno mi je ostalo nekako urezano kad je fratar rekao da bi kroz korizmu trebale 3 komponente bit izražene i to ne jedna bez druge;POST,DOBRA DJELA I MOLITVA.
Ja bi se u potpunosti složila.
Jer post bez molitve po meni nema smisla,a kroz sve to trebala bi ić dobra djela.
Po meni odricanje nije ako se ja odreknem nečega i onda sam ljuta na cijeli svijet što ja sad npr.nemogu pušit kroz korizmu...etc
Kako trebamo provest korizmu lijepo nam piše u sv.Pismu,...mislim da ako to slijedimo da se nećemo izgubiti u takozvanim odricanjima nego ćemo shvatit njihovu bit i onda će nam slađi bit;i post i pokora a dobra djela će samo biti kruna na sve to....

.. kako bismo mogli uživati u nekoj stvari, ako je ne bismo ljubili? Ljubav prethodi i nadi. Jer nadamo se samo onome što ljubimo. Ljubav prethodi i mržnji. Jer mi mrzimo zlo samo za volju ljubavi koju gajimo prema dobru. (Franjo Saleški, Teotim)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
Ficko
Spol: muško
Postovi: 259
Lokacija: Zagreb- Kaptol (r. virovitica)
PostanoPostano: pet 08 vel 2008, 21:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Po meni u korizmi ne bismo se trebali odričati samo od nečega (materijalno odricanje), nego bismo se trebali odricati za nešto ( činiti djela milosrđa) moliti za osobe za koje nitko ne moli paziti na one koje nitko ne čuva!
Otvoriti Isusu koji kuca!!! Very Happy Wink molitva
Molite!!!!
Neprestano molite!!!! molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva

Sve je ispraznost, samo ispraznost, živite u dobroti i jednostavnosti, budite dobri ako možete,jer sve drugo je ispraznost!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
davorseljan
Spol: muško
Postovi: 2572
Lokacija: sv. Petar Apostol Zagreb
PostanoPostano: sub 09 vel 2008, 20:55
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ficko napisa:
Po meni u korizmi ne bismo se trebali odričati samo od nečega (materijalno odricanje), nego bismo se trebali odricati za nešto ( činiti djela milosrđa) moliti za osobe za koje nitko ne moli paziti na one koje nitko ne čuva!
Otvoriti Isusu koji kuca!!! Very Happy Wink molitva
Molite!!!!
Neprestano molite!!!! molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva molitva

Slažem se sa ovim.

U radu je spas.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
SINDJO87
Spol: muško
Postovi: 35
Lokacija: Subotica
PostanoPostano: sub 09 vel 2008, 23:25
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Post? Odricanje? Evo u četvrtak sam bio u poslastičarnici. ( Ja tokom korizme petkom strogo postim, a ostalim danima se trudim jesto manje mesa, slatkiša) I tako ja u poslastičarnici i stojim u redu, čekam da kažem šta želim, a muž i žena iza mene se dogovaraju šta će. Kaže žena, a joj pa ja postim, ne bih ništa. Muž na to, ma kakav post, ostavi se toga, i naruče dva kolača njoj, dva njemu.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailMSNM [Vrh]
Anny
Spol: žensko
Postovi: 388
Lokacija: Slavonski Brod, Podvinje
PostanoPostano: sub 09 vel 2008, 23:29
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Shocked Shocked Shocked

nemam komentara

samo ću reć da korizma nije odricanje..........

Dami la mano, voglio restar per sempre insieme a Te
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
SINDJO87
Spol: muško
Postovi: 35
Lokacija: Subotica
PostanoPostano: ned 10 vel 2008, 0:22
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mnogi se na primer odreknu nečega što vole, jedan od primera je čokolada, i onda ide hvalisanje, e ja sam se odrekao čokolade, znaš kako mi je teško, ja je jako volim, a ne jedem je uopšte sada, e kako ja patim .... i to se nastavlja za svaki predmet odricanja. Nije stvar u tome, ako neko smatra da treba nečega da se odrekne, neka učini to. Ako će se bolje osečati zbog toga, neka istraje u tome. Neko će mnogo više moliti, neko će se odreći nečega i mnogo će moliti ( zahvaljivati). Korizma je jedan period godine kada treba da pogledamo samoga sebe, da vidimo kakva smo osoba, ne da se hvalimo okolo, nego da se ponizno poklonimo Gospodinu i molimo, zahvaljujemo.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailMSNM [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group