|
 |
Pitanje : Postim |
Nikada |
|
0% |
[ 0 ] |
par puta godišnje |
|
71% |
[ 20 ] |
petkom |
|
10% |
[ 3 ] |
vrlo èesto |
|
17% |
[ 5 ] |
|
Ukupno glasova : 28 |
|
Autor |
Poruka |
merkat

Spol: 
|
Postano: pon 11 vel 2008, 14:27
Naslov : |
|
|
Anny napisa: |
nemam komentara
samo æu reæ da korizma nije odricanje.......... |
filozofski gledano nije, baš kao i ljubav koja bi trebala biti davanje...ali ako se filozofski zavrtimo, napraviti æemo krug pa æemo doæi na isto s dva tumaèenja...odricanje=davanje |
|
Što æe mi život bez vjere ?
Što æe mi vjera bez života ? |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: pon 17 ou 2008, 19:20
Naslov : Post |
|
|
vjerujem da ste u korizmi postili i imate iskustvo na tom podruèju.
Možda bi mogli podijeliti s nama vaše iskustvo.
Uglavnom ljudi to vežu samo uz hranu... Ali!
Može se postiti od mnogo stvari...
Oèima npr... izbjegavati gledati, èitati ono što nas udaljava od Boga...
Èuo sam još nekoliko naèina al se sad ne mogu sjetiti...
Što vi kažete? |
|
ne ubij, ni maèem, ni traèem! |
|
|
 |
penziæ

Spol: 
|
Postano: uto 18 ou 2008, 21:15
|
|
post je jedna jaaako velika i dobra stvar, samo kaj je jako zapostavljena. meni je jednom moj bivši župnik rekel da je post jednako moæno oružje kao i molitva, dapaèe, da molitva i nije potpuna bez posta.
post je uvijek nekakvo odricanje od neèega kaj nam šteti u životu, ail i odricanje od onoga kaj nam je jako važno ali se ipak odrièemu Bogu na zahvalnost.
a kolko se odregnemo, bog nam to stostruko vraæa.
i ja sam jako zapostavljam post i uvijek nalazim nekakve isprike da ga se ne držim. |
|
|
|
|
 |
vicky

Spol: 
|
Postano: uto 18 ou 2008, 22:15
|
|
iskreno reèeno ne postim baš preèesto. onako - s vremena na vrijeme. slažem se s penziæem da je post moæno oružje i da post i molitva u kombinaciji mogu èiniti èuda.
post ojaèava i množi našu vjeru.
kao što su moji predhodnici rekli može se u postu odreæi i drugih stvari (osim hrane) - na kraju krajeva bitna je svrha toga što radimo, te da se približimo Bogu kroz to naše odricanje (koje bi trebali èiniti radosna srca). i kao što je penziæ rekao Bog æe nam to stostruko vratiti |
|
Zgræite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rða ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje æe ti biti i srce. (Matej 6:20-21) |
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: ned 23 ou 2008, 18:30
|
|
S obzirom da uzimam teške ljekove ja postim rijetko.
Mislim da post ima smisla.
Ja bi volio da postim èesšæe ali iz gore navedenog postim rijetko. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
Magali
mod team

Spol: 
|
Postano: pon 24 ou 2008, 17:21
|
|
vicky napisa: |
post ojaèava i množi našu vjeru.
|
Ovo je definitivno prava reèenica...
Post stvarno pomaže da oèvrsnemo,
da razmislimo o mnogo stvari
i budemo bliži Bogu...
Pokušati æu i dalje nastaviti postiti, kad god æu moæi... |
|
Ovo je upisano u knjizi života: Pod mojim nogama ocean buci. Vjetar puse oko mene, na Kristu, stijeni, temelj je moje nade, i moje sve. Usred bure da li si našao ovaj zaklon. Uhvati ovu mocnu ruku Isusa koji me je spasio... |
|
|
 |
robert

Spol: 
|
Postano: pon 24 ou 2008, 19:21
|
|
penziæ napisa: |
dapaèe, da molitva i nije potpuna bez posta.
|
Ja bih ovu definiciju okrenuo , dakle mislim da bi trebala glasiti da nema potpunog posta bez molitve.
U apsolutnom sam postu ( osim kave ujutro, cijeli dan samo voda i eventualno malo kruha) dva puta godišnje na Pepelnicu i na Veliki Petak.
Apsolutni post ponekad prinesem i kao žrtvu za neku posebnu nakanu uz molitvu.
Svaki petak sam u nemrsu ( bez masna hrana, bezalkolna piæa) i na zapovijedne dane nemrsa ( to je kod nas još uvijek malo diskutabilno oko Badnjaka)
Za vrijeme korizme se obièno odrièem stvari koji su više kao poroci, od kojima sam skoro pa ovisan i za koje baš osjeæam da mi nedostaju svo vrijeme korizme.
To je vrijeme razmišljanja zašto smo ovisni o neèemu što nam u životu ne bi trebalo ništa znaèiti i uz molitvu tražimo snagu da te želje možemo kontrolirati o njima ne ovisiti. |
|
"Ljudi danas žive kao da Boga nema" |
|
|
 |
Živac
Spol: 
|
Postano: pon 24 ou 2008, 19:41
|
|
Pitanje u vezi ankete: Koja je razlika "petkom" i "vrlo èesto"? Šta petkom nije veæ vrlo èesto?
I mislim da bi izmeðu 2 puta godišnje i petkom trebala biti neka meðumoguænosti, malo je velika razlika. |
|
Tražite najprije Božje kraljevstvo i pravdu njegovu, a sve drugo æe vam se nadodati. |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: pon 24 ou 2008, 23:49
|
|
napisao sam "par puta godišnje"....
Jeste li primjetili da su gotovo svi sveci najviše napredovali kada su išli na osamu i postili...
I Isus je postio 40 dana da bi pronašao snagu za ono što mu se sprema....
Nekako mi se èini da je post autocesta za raj!  |
|
|
|
 |
Živac
Spol: 
|
Postano: uto 25 ou 2008, 1:11
|
|
sv.Franjo legenda napisa: |
napisao sam "par puta godišnje".... |
Par znaèi 2. Pretpostavljam da si mislio na nekoliko. No svejedno, ionako smo svi poèeli krivo to govoriti, pa te se uglavnom razumije.  |
|
Tražite najprije Božje kraljevstvo i pravdu njegovu, a sve drugo æe vam se nadodati. |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: uto 25 ou 2008, 16:00
|
|
Živac napisa: |
napisao sam "par puta godišnje".... |
Par znaèi 2. Pretpostavljam da si mislio na nekoliko. No svejedno, ionako smo svi poèeli krivo to govoriti, pa te se uglavnom razumije.  |
nema frke
Verbalna komunikacija ipak ima prednosti nad virtualnom. |
|
|
|
 |
Živac
Spol: 
|
Postano: uto 25 ou 2008, 23:19
|
|
Nego, glede ovih koji poste èešæe od petkom, šta to nije malo pretjerano? Kao oni koji "mole" 5 sati dnevno. |
|
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: sri 26 ou 2008, 13:15
|
|
Meni je pretjerano samo ako èovjek sebi ugrožava zdravlje.... Nismo svi isti i svatko sebi može naæi granicu u "postu" tako da ne pate svakodnevne obveze...
Nema mi ništa gore od ljudi koji poste a cijeli dan su namrgoðeni.. |
|
|
|
 |
Magali
mod team

Spol: 
|
Postano: sri 26 ou 2008, 19:30
|
|
Meni je pretjerano samo ako èovjek sebi ugrožava zdravlje.... Nismo svi isti i svatko sebi može naæi granicu u "postu" tako da ne pate svakodnevne obveze...
Nema mi ništa gore od ljudi koji poste a cijeli dan su namrgoðeni.. |
Ej...u potpunosti se slazem s Legendom...ako se èovjek osjeæa živo kada posti, ako ga to diže, onda je normalno i da èovjek može postiti i devetnicu...
normalno...treba misliti na fizièko zdravlje...
i svoje psihièko stanje jer i to je osjetljivo kada èovjek ne prima hranu i vodu...
no svaki èovjek je prièa za sebe...netko može više, netko manje izdržati... |
|
Ovo je upisano u knjizi života: Pod mojim nogama ocean buci. Vjetar puse oko mene, na Kristu, stijeni, temelj je moje nade, i moje sve. Usred bure da li si našao ovaj zaklon. Uhvati ovu mocnu ruku Isusa koji me je spasio... |
|
|
 |
robert

Spol: 
|
Postano: sri 26 ou 2008, 20:32
|
|
MAGALI napisa: |
kada èovjek ne prima hranu i vodu... |
vodu
Mislio sam da je post o kruhu i vodi
Naravno za kruh podrazumijevam hostiju, ali bas za vodu
Prosvijetlite te me  |
|
"Ljudi danas žive kao da Boga nema" |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: sri 26 ou 2008, 21:11
|
|
vjerojatno je magali mislila na to da pri postu èovjek uzima manje hrane i tekuæine...
Znam ljude koji su bili na seminaru posta i molitve tjedan dana. (samo kruh i voda, eventualno èaj)
Prvi i drugi dan je kriza. Treæi dan je prijelomni. Tko izdrži treæi dan, ostala 4 dana nije problem. Kažu da na kraju seminara bude obilna veèera al se nikom ne jede...
post je zdrav sa medicinske strane, jer se organizam èisti i rekuperira.... |
|
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: sri 26 ou 2008, 21:42
|
|
o postu smo poprilièno toga svojevremeno
napisali na ovoj (klikni) temi ...
pa možda da bacite malo i tamo pogled ...
da ne ponavljamo neke stvari ispoèetka ...  |
|
uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ... |
|
|
 |
Jopica

Spol: 
|
Postano: sri 11 vel 2009, 0:00
|
|
Evo uskoro æe i ovogodišnja korizma, post i obavezni nemrs petkom.
To æe mi biti prvi (svjesni) post u životu i nadam se da æu naæi smisla u njemu, da æu biti radosna i da æe me osnažiti u predanju Gospodinu.
Klara je bila na ovoj temi nešto spominjala kruh koji se peèe baš za post o kruhu i vodi.
Ne znam gdje je taj recept, naš pretražnik nije baš najpouzdaniji, ali klaro ako imaš volje i ako još imaš recept napiši nam ga opet.
I još žašto se jede baš takav kruh? |
|
"Molitva" je poniznost èovjeka, koji priznaje svoju duboku bijedu i velièinu Boga kojemu se obraæa i kojemu se klanja na naèin da sve oèekuje od Njega, ništa od sebe.
Sv. Josemaria Escriva |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: sri 11 vel 2009, 9:42
|
|
meni nema ništa teže od posta. Ne bi se na meni reklo al je istina
ej kako sam bez koncetracije taj dan. |
|
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: sri 11 vel 2009, 10:25
|
|
Jopica napisa: |
Klara je bila na ovoj temi nešto spominjala kruh koji se peèe baš za post o kruhu i vodi.
Ne znam gdje je taj recept, naš pretražnik nije baš najpouzdaniji, ali klaro ako imaš volje i ako još imaš recept napiši nam ga opet.
I još žašto se jede baš takav kruh? |
recept je bio daaavno napisan na temi Kužina,
no obrisana je èitava tema
pa æu ga sad napisati ovdje ...
zašto se jede baš takav kruh?
mislim da odgovor možeš pronaæi u ovom postu ...
a i onom (mom) napisanog prije njega ...
a sad recept:
Posni kruh
sastojci:
1 kg brašna
3/4 l vode zagrijane na 37°C
1 jušna žlica soli
20 g svježeg kvasca ili 1 èajna žlica suhog kvasca
malo ulja
po želji: jedna šalica zobenih pahuljica ili drugih žitarica (sjemenki)
priprema:
- u posudu staviti brašno i dodati ovim redom: vodu s kvascem, ulje, sol
i (eventualno) žitarice
- sve promiješati i dovoljno dugo mijesiti (kojih èetvrt sata)
- ostaviti da stoji najmanje 2 sata (još bolje: cijelu noæ) na mjestu
sa stalnom temperaturom višom od 25°C
- oblikovati kruh
- staviti u dobro nauljen kalup i ostaviti da stoji još 30 min
- peæi na 180°C oko 50 minuta
napomena:
za vrijeme posta treba piti puno tekuæine
što se brašna tièe:
ja radim od odokativne mješavine oštrog bijelog (možda kojih 100-130g),
crnog (veæi dio), neprosijanog pšeniènog i Podravkine mješavine za dizana tijesta ...
eto ...
stvar je puno jednostavnija ako doma imaš pekaè kruha ...
na žalost, iako postim svaki petak,
ne ide mi post samo na kruhu i vodi ...
a nekako sam i za ovu Korizmu odluèila nastojati ustrajati
u èim veæoj mjeri u ovoj vrsti posta ...
premda bi na njemu trebalo ustrajavati svakog dana u godini ...  |
|
uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ... |
|
|
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: |
Jopica, JeLeNkO, Magali, antea, davorseljan |
 |
Jopica

Spol: 
|
Postano: sri 11 vel 2009, 11:20
|
|
Taj post - pravi post - imam veæ copi pejstan i ide u printanje!!
To je u biti pravi post za nas, a ovakvi postovi hrane možda imaju više smisla u nekom monaškom okruženju
ili na duhovnim obnovama, negdje gdje si sav posveæen molitvi i meditaciji, pa taj post može biti zbilja shvaæen.
Eto ja æu probati post jednom dnevno do sita, te æu jednom probati i ovaj post o kruhu i vodi, no neæu se uzrujavati
ako mi ne ide ili ako ne naðem smisla u tome. Dovoljno je da pokušam držati se pravila pravog korizmenog "posta",
koja si navela i da ustrajem.
Možda mi se i svidi post od hrane, a možda kao i Franjo legenda, ne naðem u tome smisao, veæ me bude ometalo.
Inaèe imam pekaè za kruh, ali kruh je bolji ruèno izraðen. No kad se nema vremena i ovo je dostojna zamjena, svakako ukusnije od kupovnog.
Ta navika da ne obadivam katolièke bladgane je tako duboka, da èak i sada kad svako malo gledam na katolièki kalendar, idem na važne mise èak i one u tjednu, ja zaboravljam na nemrs petkom.
Možda kad stvarno petkom poènem drugaèije jesti, i mome tijelu i umu æe postati jasno da je vrijeme za nove tradicije i navike.
Hvala na receptu!! |
|
"Molitva" je poniznost èovjeka, koji priznaje svoju duboku bijedu i velièinu Boga kojemu se obraæa i kojemu se klanja na naèin da sve oèekuje od Njega, ništa od sebe.
Sv. Josemaria Escriva |
|
|
Magali |
 |
Jopica

Spol: 
|
Postano: pet 13 vel 2009, 18:36
|
|
Evo krasnog poduljeg teksta sa:
http://www.benedictus.info/lectio_divina.html?news_ID=108
podebljala sam meni drage momente "žaruljice": a ha!
POSTITI I MOLITI
Poput mudrih djevica iz Evanðelja i mi èekamo zaruènikov dolazak trudeæi se saèuvati zapaljene svoje svjetiljke. Rijeè nam je Božja ulje i pomoæ u našem oèekivanju. Jer zaruènik nije više ovdje a mi imamo tek njegovo obeæanje da æe doæi. Kada? Nitko toga ne zna.
Ta odsutnost Isusova i naša ustrajnost u oèekivanju Njegova dolaska izražava se na još jedan naèin u našem životu: »Tada pristupiše k njemu Ivanovi uèenici govoreæi: »Zašto mi i farizeji postimo, a uèenici tvoji ne poste? Nato im Isus reèe: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaruènik? Doæi æe veæ dani kad æe im se ugrabiti zaruènik, i tada æe postiti« (Mt 9,14-15). Kršæanski je post, dakle, znak da Isus dolazi i da je velika kušnja, koja ima prethoditi kraju vremena, veæ pred vratima. Post je, kako se èini, igrao sliènu ulogu u Isusovu životu. U samoæi pustinje, pred njegovo javno djelovanje, velika Isusova kušnja bijaše spojena s postom u napastima, u toj pravoj borbi prsa o prsa s ðavlom kojega je pobijedio (Lk 4,14) snagom Duha Svetoga koji ga je i odveo u pustinju (Mt 4,1).
Isus je pobijedio u toj borbi naoružan jedino rijeèima Pisma koje je odapinjao poput strjelica na prijedloge napasnika, potpuno sam u pustinji, posteæi i bdijuæi na tom negostoljubivom mjestu kakvo je redovito odabirao za svoju molitvu pred Ocem. Samoæa, post i bdjenje nad Rijeèju bili su za Njega škola u kojoj je kao èovjek u ovom svijetu nauèio moliti. Stoga je naravno da i naš post ima neke sveze s molitvom, a ujedno jedno i drugo opet s kušnjom i borbom protiv ðavla. Jedna veoma stara varijanta evanðeoskog teksta to pobliže pokazuje: »Ovaj se rod nièim drugim ne može izgonili osim molitvom i postom« (Mk 9,29). Sve kad ta varijanta ne bi pripadala prvotnom tekstu, ona izražava veoma staro mišljenje tradicije koja se oslanja na Isusov primjer.
Post mora biti potpuno prihvaæen u duhovnom dinamizmu kako bi donio ploda, a kad se radi o plodu molitve, onda je to moguæe samo po Duhu Svetom. Kršæanski post nije neka vrsta dijete u korist fizièke i psihièke ravnoteže. To bi bilo nedostatno. Tjelesna glad treba da nas neposredno usmjeri prema jednoj drugoj gladi: gladi za Bogom. Tjelesna i duhovna glad skladno se povezuju u postu življenom u Duhu Svetom i tako mogu postati tehnikom molitve. Jer onaj tko posti mora u svome tijelu iskusiti da èovjek ne živi samo o kruhu nego o svakoj rijeèi koja izlazi iz Božjih usta. Izak Sirac pripovijeda nam èudnu ali znaèajnu anegdotu. Neki monah imaše obièaj da blaguje samo dva puta tjedno. Ostale dane provodio bi u potpunom postu.
No, zamijetio je da mu post postaje gotovo nemoguæ na samu pomisao da æe morati prekinuti molitvu i šutnju tijekom dana. Post koji nije od samoga poèetka mogao raèunati na neprekidnu molitvu, postajao bi tako fizièki nemoguæ.
Prema istom autoru neki drugi monah iskusio je nešto slièna, samo u obratnom smislu, èim bi ustrajao u samoæi i molitvi, bilo bi mu nemoguæe jesti. Morao bi se na jelo prisiljavati i ne bi mu to uvijek uspijevalo, »jer bijaše u neprestanom slobodnom i nesmetanom razgovoru s Bogom, bez i najmanjeg napora«. Post, dakle, normalno prerasta u molitvu, a molitva neizbježno vodi k spontanoj uzdržljivosti u jelu i pilu. Ovdje se ponovno susreæemo sa srcem i tijelom u njihovu plodnom meðusobnom djelovanju.
Kako je to moguæe? Prije nego post prijeðe u molitvu i ne može više opstati bez molitve, on treba da izdubi u ljudskom srcu još jednu novu dimenziju. Post pogaða èovjeka u jednom od najživotnijih ritmova: dvostrukom ritmu hrane koji se oèituje naizmjenièno i kao potreba i kao užitak. Od prvih trenutaka svoga bivovanja izvan majèina krila, ljudsko je biæe strukturirano slijedom tih dvaju momenata. Tako ono može ostati na životu i postupno zauzeti svoj stav prema stvarima koje ga okružuju. Novoroðenèe je ili gladno ili sito. Potreba i zadovoljenje, glad i sitost s njihovim znaèajkama trpljenja i ugode, neprekidno se izmjenjuju.
Što se više odrastao èovjek razvija prema dubinama svoga biæa, to dublja postaje njegova potreba i to je manje može zasititi materijalnom hranom koja mu se pruža. Dolazi dan kad se u njemu raða glad i žeð za Bogom i, nadvladavši hranu zemaljsku, utiskuje se u njegovo tijelo. »Kao što košuta žudi za izvor-vodom, tako duša moja èezne Bože, za tobom. Žedna mi je duša Boga, Boga živoga!« (Ps 5,2; usp 63,2). Od toga èasa jedino nam Isus može potpuno utažiti ovu žeðu: »Ako je tko žedan, neka doðe k meni, neka pije...« Time je htio naznaèiti Duha kojega su imali primiti (Iv 7,37-39).
Post zasjeca duboko u èovjeka. On ga èak ranjava iako mu ne škodi samo ako se tjelesna uzdržljivost upravlja vjerno prema jednoj duhovnoj i dubljoj uzdržljivosti koja ga, pravo govoreæi, stoji još mnogo više: odsutnost Isusa Zaruènika. Odreæi se tjelesne hrane znaèi da želimo izraziti èak i tijelom svoju glad za novim svijetom i za Isusom, kruhom koji je za nas s neba sišao (Iv 6,33).
Kad se post živi u takvoj perspektivi, tada on pokreæe u nutrini èovjeka jedan proces duhovnog sazrijevanja, po kojem polagano ali sigurno èovjek biva privuèen novoj stvarnosti svoga bitka, prema svom biæu u Duhu Svetom. Primijetimo usput da i znaèenje i snaga euharistijskog posta proistjeèe iz istog procesa.
Napetost stvorena postom uklanja se tek sakramentalnom prièešæu s Isusom kao što se izvan prièesti ona smiruje samo u intimnoj molitvi s Isusom. Tako molitva i post djeluju dubinski na psihološki razvoj èovjeka. Jer oni djeluju do neke mjere i na išèezavanje tragova grijeha u njemu. I psihološka potreba, kako god bila slijepa i èesto teško optereæena strašæu, tu se dubinski preobražava. Nije dovoljno, uistinu, da na duhovnom planu postom sublimiramo potrebu za tjelesnom hranom. Jer postoji i duhovna proždrljivost, isto tako egocentrièna kao i ona prva, koja isto tako koèi slobodu djelovanja milosti u nama. Naprotiv, post zahtijeva mnogo više. Radi se o tome da se odreknemo svake sebiènosti i da preobrazimo svaku potrebu, kakva god ona bila, u želju za Drugim, strpljivu i punu pažnje: jer samo Drugi u svojoj potpunoj drugotnosti može nam se darovati slobodno i bez prisile. Naša potreba za Bogom, manje ili više ohola, koja bi željela Boga okovati u naše kaprice, preobražava se molitvom i postom u otvorenost prema Njemu, poniznu i punu oèekivanja. Mi ne možemo drugaèije zazivati Boga osim iz dubina, i nikada neæemo moæi staviti na Njega ruku (Ps 130,2).
Stvarno je nemoguæe uhvatiti Boga kao što držimo u ruci komad kruha. Ne može se piti Duha kao što pijemo èašu vode. Da upotrijebimo psihološki žargon, post i molitva mogu u nama proizvesti prijelaz od potrebe u želju. To u govoru Biblije znaèi da se više ne sladimo mlijekom koje se daje novoroðenèadi, nego da sada možemo takoðer uzimati èvršæu hranu Duha na koju imaju pravo oni koji su doprli do mjere uzrasta punine Kristove (usp. 1 Pt 2,2; Ef 4,13). Post i molitva su tada izraz jedne velike oèišæene ljubavi - kako bi rekli oni u srednjem vijeku - koja se oèituje u bezuvjetnoj predanosti i strpljivom oèekivanju Božjih èudesa koja æe Bog spontano i slobodno izvesti u našem životu. Kako kaže sv. Romuald u jednoj vrlo toènoj slici, èovjek molitve je »kao pilence posve zadovoljno milošæu koju mu Bog daje (contentus de gratia Dei) i koje nema ništa za jelo ako mu mati - kvoèka to jest milost (mater gratia!), ne da.« Kad je svaka nesvjesna potreba preobražena u želju i Bog æe odgovoriti u svem svom milosrðu. Sloboda kojom nas obdaruje bez ikakve naše zasluge, ali nad kojom neæemo nikada imati vlasti: »Koga ja imam na nebu osim tebe? Kada sam s tobom ne veseli me zemlja.« (Ps 73,25).
Post tada postaje izvorom neizrecive radosti. Radost onoga koji blaguje samo iz Božje ruke. Dok nam bdjenje pomaže da kao nadiðemo vrijeme, post nam pomaže da siðemo duboko sve do nesvjesnih slojeva našega biæa, ondje gdje se snagom Duha možemo suoèiti sa svim potrebama i strastima. U bdjenju èovjek nalikuje anðelima koji dan i noæ promatraju Božje lice.
Post nas stavlja u stanje življenja u svom vlastitom biæu, u stav duboke gladi cijelog stvorenja, gladi koja se ne može zadovoljiti u tijelu, koju jedini Duh može zadovoljiti. Jer Duh je onaj koji uvijek daje snagu i svrhovitost postu i molitvi, On koji uslišava i jedno i drugo, bez mjere, preko svake potrebe i iznad svake želje.
Priredio: Samostan sv. Margarite - Pag |
|
Sv. Josemaria Escriva |
|
|
5rich, sv.Franjo legenda, davorseljan |
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: ned 15 vel 2009, 0:04
|
|
Ja zbog posla <bakterije> na poslu ne mogu postit i uz to uzimam jaki ljek.
Mogu ne jesti meso u to vrijeme na sto cu se odlucit ovaj put.
Mislim da post ima svrhe jer se time jacamo. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
Magali
mod team

Spol: 
|
Postano: uto 24 vel 2009, 22:37
|
|
Sutra...sutra nam naša jedina hrana nek bude Tijelo Kristova...
neka naša volja bude jaka...
u molitvi i poniznosti...
dajmo ono ljudsko od sebe...odbacimo sve ono što nam nije važno za spasenje...a prihvatimo ono dobro...
ono što nam znaèi život vjeèni...
Isusa Krista... |
|
|
|
Jopica |
 |
Mara

Spol: 
|
Postano: sri 25 vel 2009, 8:12
|
|
Crkva propisuje što je post, a sve više od toga je osobni izbor pri kojemu treba biti odgovoran i prema sebi, svome zdravlju i duševnom i tjelesnom. |
|
Ljubi i èini što hoæeš |
|
|
Jopica |
 |
|
|
Ne moe otvarati nove teme. Ne moe odgovarati na postove. Ne moe ureivati svoje postove. Ne moe izbrisati svoje postove. Ne moe glasovati u anketama.
|
|