HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: čet 24 sij 2019, 14:11. Pogledaj neodgovorene postove
Utjecaj glazbe na čovjeka
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeća tema
Autor Poruka
jehohanno
Spol: muško
Postovi: 11
Lokacija: varaždin
PostanoPostano: sub 29 srp 2006, 16:07
PostNaslov : Utjecaj glazbe na čovjeka
Citiraj i odgovori

Bog!

Eto, dragi forumaši, potaknut vašim postovima o glazbi, želio bih vam približiti razmišljanja, tvrdnje, argumente koje Providnošću nađoh u jednom časopisu franjevačke provincije Bosne Srebrene.
Jer srce ,ponekad, i tijelo na glazbu zaplaču, čitavo biće se uzbiba...

UTJECAJ GLAZBE NA ČOVJEKA

Glazba je apstraktna, ona djeluje izravno na nesvjesni dio čovjekove duše i djeluje snažno, jer nosi u sebi prirodne zakone koji su upisani u ljudsko biće. Moć glazbe krije se u sličnosti njezine strukture s čovjekom : ritam, harmonija i melodija imaju veze s tijelom, dušom i duhom.
S glazbom smo tako prirodno povezani da od nje ne možemo biti oslobođeni sve i kad bismo htjeli. Gotovo da ne postoji čovjek koji bi bio imun na bilo kakvu vrstu glazbe i kojemu biće neće zatitrati bar na neku melodiju ili ritam. Glazba uopće nije nužna za preživljavanje, no ipak, nešto u nama žudi za njom. Ta žudnja-njezino ispunjenje-mogu biti veoma raznoliki, ovisno o čovjeku i situaciji. Takvih je bezbroj, a kreću se od prepuštanja snažnim i dugotrajnim ritmovima s ciljem padanja u trans, preko veselja ili tuge uz narodnjak, iskazivanja patriotskog zanosa uz Thompsona, do istinskog uživanja u Bachovim, Mozartovim i Beethovenovim tonovima, koje može dovesti ne samo do umjetničkog doživljaja nego ponekad čak i do meditacije i potrebe za molitvom. Svi ovi oblici uživanja u glazbi ( od kojih su neki gotovo dijametralno oprečni ) imaju jednu zajedničku stvar: slijed nekih zvučnih frekvencija na gotovo magičan način prodire u čovjeka i s različitim dijelovima njegova bića stvara rezonanciju, koja varira u opsegu spomenutih primjera : od pobude nižih strasti i jeftinih osjećaja do plemenitih stanja duha, ovisno o tome koji dio pojedinog čovjeka snažnije titra. Najčešće, zapravo, nismo ni svjesni svoje potrebe za glazbom, načina na koji tu potrebu zadovoljavamo i činjenice da to ima neko dublje značenje. No činjenica je da ta potreba postoji, da glazba na nas čudesno utječe i da to sve skupa nešto govori o nama.

Zašto je glazba važna za čovjeka?
O važnosti glazbe i njezinom utjecaju govori se već odavno. Platon je sve umjetnosti, a u prvom redu glazbu, smatrao snažnim sredstvima za oblikovanje čovjekova karaktera. Glazba utječe na neracionalni dio duše i pobuđije strasti. Izgraditi krepost ponajpije znači ovladati strastima. Zato je Platon glazbu stavio u vrh edukacije, smatrajući da ona, kao i druge umjetnosti, zbog moćnog i raznovrsnog utjecaja na čovjeka, u državi treba biti cenzurirana i pažljivo primijenjena. Poznata je Platonova izreka: kakva muzika takva i država.
Kroz povijest se nije mnogo govorilo o tome zašto je glazba važna i kako to ona utječe na čovjeka. U novije vrijeme važnost glazbe sve se više uviđa i sve su učestalija istraživanja njezina djelovanja. No ,još uvijek nema dovoljno dubokih i sustavnih saznanja. Ako o tome potražite neku informaciju, najčešće ćete naići na opće i ponekad površne tvrdnje : klasična glazba oplemenjuje duh, djeluje pozitivno, smiruje i ozdravlja, teški rock može djelovati destruktivno. Točno, ali zašto i kako? Je li to stvar koju treba uzeti zdravo za gotovo, ili se može zaroniti ispod površine i pronaći neke dublje razloge?

nastavit će se...

Vječna je Ljubav Njegova!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
merkat
Spol: muško
Postovi: 1347
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sub 29 srp 2006, 20:20
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

odličan post...samo nastavi...pljesak

zanimljiv je ovaj dio o podsvjesti i platonovom razmišljanju gdje muziku stavlja kao prvu od umjetnosti koja utjeće na oblikovanje čovjekova karaktera...nama je najzanimljivija duhovna koja budi vjerske osjećaje i zanos te teški rock i metal koji je ustvari lihgt ili izravni sotonizam, suprotnost našem smislu djelovanja koji ustvari preko muzike koju mnogi smatraju benignom, utjeće na mlade vrlo negativno.

za sada bih podvukao gothic metal stil koji je poznat po destrukciji i suicidalnosti ljubitelja te vrste glazbe.
nama je to vrlo važno ne bi smjeli odmahivati rukom nudeć potpuno krivu precepciju koju liberalizam želi nametnuti a ta je da se svakome dozvoli da radi što hoće.
u redu, ali ako time ne ugrožava druge gdje kao i dileri drogom šire zlo na druge pa jednoga dana i vaše dijete bude zaraženo time, tada vliki oprez !

bl. Ivan merz je za sekte rekao da su dokaz da kršćani nisu ispunili svoju zadaću.
mi nikome ne možemo braniti nit naređivati ali ukazivati dobronamjerno možemo i moramo, ako smo zaista pravi kršćani !

Što će mi život bez vjere ?
Što će mi vjera bez života ?
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: pon 31 srp 2006, 0:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

jehohanno napisa:

U novije vrijeme važnost glazbe sve se više uviđa i sve su učestalija istraživanja njezina djelovanja. No ,još uvijek nema dovoljno dubokih i sustavnih saznanja.


ovaj dio teksta baš i ne stoji ...
no, ovisi što se podrazumijeva pod pojmom "u novije vrijeme" ...

naime, saznanja postoje, i to znanstvena ...
čak i u Hrvatskoj ...
još 1971. je na psihijatrijskom odjelu tadašnje bolnice
"dr. Mladen Stojanović" - sadašnja KB Sestara milosrdnica (Vinogradska)
u radu s djecom i mladeži uvedena muzikoterapija ...

kad sam bila na faksu,
omogućeno nam je da završimo seminar muzikoterapije
u Vinogradskoj ...
a to je bilo fest davno ... Laughing Laughing Laughing Cool

glazbu ne čujemo samo ušima nego i dodirom, kožom i ostalim osjetima,
jer je glazba ritam, tempo, dinamika i puno toga
što utječe na fiziološke funkcije čovjeka ...

muzikoterapija uopće nije novost ... Wink
liječnici su se tijekom cijelog srednjeg vijeka bavili odnosom glazbe i medicine...
iz naše hrvatske liječničke prakse valja spomenuti Julija Bajamontija,
rođenog u Splitu 1744. godine, doktorirao je u Padovi,
nakon čega je u Hvaru djelovao kao liječnik, skladatelj i orguljaš...
godine 1796. izdaje "Il medico e la musica”...
međutim, glazbu kao terapiju među prvima sustavno počinje primjenjivati
Englez H. H. Newigton i to od 1891. godine...
danas se muzikoterapija primjenjuje dvojako:
aktivnim muziciranjem i pasivnim slušanjem ...
u SAD se muzikoterapija u liječenju psihičkih oboljenja primjenjuje još od 1950.

utjecaj glazbe na čovjeka se proučava još od stare Grčke ...

dakle - postoje i znanstvene studije,
tako da nije točna tvrdnja da nema dubokih i sustavnih spoznaja ...
drugi par postola je što je to usko specijalizirano područje,
o kojem većina ljudi nema (sa)znanja ... Wink

učiniti dobro, a zatim otići bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
jehohanno
Spol: muško
Postovi: 11
Lokacija: varaždin
PostanoPostano: pon 31 srp 2006, 14:51
PostNaslov : Utjecaj glazbe na čovjeka 2
Citiraj i odgovori

Bog!

drago mi je što je ova tema pobudila interes

...nastavak

Često se za neko glazbeno djelo ( ili umjetničko djelo uopće ) kaže da posjeduje ravnotežu forme, što otprilike znači da je u njemu svega onoliko koliko treba, ni manje ni više, i da se sve događa na pravome mjestu, ni ranije ni kasnije. Analizom najuspjelijih glazbenih i drugih umjetničkih djela otkrilo se pravilo zlatnog presjeka, po kojemu je idealno da se vrhunac djela nalazi otprilike na mjestu koje cjelinu dijeli tako, da se manji dio prema većemu odnosi kao veći prema cjelini. Te proporcije izražava broj 0.62( približno) , i one su u matematici poznate neovisno od umjetnosti, a prisutne su i u prirodi. Zanimljivo je da prosječna dužina ljudske ispružene šake( od vrhova prstiju do zapešća ) prema dužini ruke od vrhova prstiju do lakta – stoji u istom omjeru. Ili dužina ruke od lakta do ramena prema cijeloj ruci također. Možda je podudarnost ove proporcije u prirodi, matematici i umjetnosti slučajna, ali više ima izgleda da nije. S prirodom smo neobično povezani i u naše biće upisani su isti kodovi koji su ukodirani svugdje oko nas. Čini se logičnim da te kodove nesvjesno projiciramo u glazbu koju proizvodimo i slušamo, te da glazba stoga povratno djeluje na nas snažno i izravno.

Izravnost i snaga djelovanja glazbe
Ono što glazbu izdvaja iz drugih umjetnosti jest upravo to-čimjenica da djeluje izravno, ne-posredno. Sve se umjetnosti izuzev glazbe, služe nekim likovima da bi nešto izrazile. To nešto trebao bi biti neki sadržaj koji je višeg reda od onog koji predstavljaju likovi kojima se taj sadržaj posreduje. Postoji nešto više od jabuka i krušaka koje vidimo u jednoj uspjeloj mrtvoj prirodi, to znamo. No ta činjenica posredovanja predstavlja za nas i izvjesnu poteškoću. Sva naša iskustva djeluju na nas kao placebo, ometaju donekle nas izravan susret sa stvarnošću, stvarajući efekt obojenih naočala. Ono što smo doživjeli prilično određuje način onoga što ćemo doživjeti, nove stvari gledamo kroz prizmu starih. Tako nas likovi u umjetnosti često smetaju da vidimo ono što stoji iza njih.
S glazbom to nije slučaj: sadržaj koji ona prenosi odvojen je od bilo kakvih posrednih oblika. Glazba je zato apstraktna, jer u njoj nema likova koji mogu predstavljati paravan između čovjekove duše i sadržaja s kojim se u umjetničkom djelu ona susreće.
Ovoj činjenici u prilog idu i suvremena istraživanja. Tehnološki razvoj omogućio je pristuo ljudskom mozgu i promatranju njegova rada. Promatranjem reakcija čovjekova mozga na slušanje glazbe ustanovilo se da se glazba čuje u onom dijelu mozga koji je ključan za područje izravne percepcije, doživljaja i osjećaja. Nervni podražaji pridošli od zvučnih valova zaobilaze centre u mozgu koji imaju veze s razumom i svjesnim donošenjem odluka i idu izravno u nesvjesni , doživljajni dio. Elektroencefalograf je potvrdio ono što su stari Grci vjerovali o glazbi.
Dakle, ove dvije činjenice ukazuju u kojemu bi možda smjeru trebalo tražiti dublje razumijevanje djelovanja glazbe na čovjeka: ona djeluje izravno jer je apstraktna, zaobilazi paravan svijesti i ustaljenog načina doživljavanja svijeta i – ona djeluje snažno jer je neobično povezana s matematikom i kodovima upisanim u ljudsko biće i prirodu. Može li se neki od kodova dešifrirati?


nastavit će se...

Vječna je Ljubav Njegova!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
jehohanno
Spol: muško
Postovi: 11
Lokacija: varaždin
PostanoPostano: ned 03 ruj 2006, 23:21
PostNaslov : MEĐUGORSKA GLAZBA!
Citiraj i odgovori

Mir s vama!

Slušam album „The story of Christmas“ by Tatiana Mateyas – Cameron, Tajči
, detaljno sam pretražio njen site: www.idobelieve.com

Ovo bi bio mali intro u ono što slijedi:
Dozvolite...

Eto, sa svojom zajednicom otišao sam u Međugorje na 17. po redu susret mladih. Za mene bijaše to prvi susret, no definitivno ne i posljednji. Jamačno su raznoliki osobni motivi koji nas potaknuše hodočastiti u Međugorje tih dana. Nisam znao mnogo o tim susretima, bolje rečeno gotovo ništa... Moj motiv bijaše, pošto sam imao problema s molitvom, otići na svojevrsnu duhovnu obnovu, nekamo, a evo providnost htjede da pohodim Marijino međugorje u vrijeme Mladifesta. Zaista Bogom dana prilika...

Vjerujem da je Marija posredovala događajima koji su uslijedili...

Svjestan sam da očitovanje Duha Svetoga ne funkcionira na način da ga se može, pa gotovo, naručiti...Jer, on dolazi poput lopova u noći. Dolazi iznenada, nikad ne znaš kada će doći, na koji način, ni kako će Milost djelovati. Baš kao lopov u gluho doba noći. Ja ga nisam mogao prizvati svojim ljudskim snagama, bila je to Milost..


I tako, jednom prilikom, ne znam točno kojeg dana susreta saznao sam da će nastupiti Tajči. Ta, tko ne zna za Tajči? Znao sam da je otišla u Ameriku, pretpostavljao sam da će pjevati duhovne pjesme, ali po glavi mi su mi se samo vrzmali pjesmuljci – Moj mali je opasan, Hajde da ludujemo, Dvije zvjezdice...podsjećajući me na djetinjstvo. Posve neopterećen što će se zbiti, nesvjestan te duhovne dimenzije njenog nastupa, odoh s ekipom na koncert sa željom za zabavom.

No, bilo je to njeno svjedočanstvo, njena molitva Bogu kojeg prije nije poznavala, Bogu koji ju je pozvao na obraćenje, u Život. I usred tih tisuća ljudi postadoh svjestan veličine Božje ljubavi koja ju je obratila. Iz života jedne pop ikone sa svime što ide uz to, najednom je nestala, sve napustila, ili možda sve dobila...? I tu je , nakon toliko godina pjeva i slavi Boga u Međugorju. O kako je velika Ljubav Njegova! I tako sa zaista snažnom svješću o njenom obraćenju i razmišljanjem o manifestacijama Božje ljubavi u našim životima počeo sam pratiti koncert. Zaista prekrasne pjesme otvorile su koncert, da bi potom počela pjevati Magnificat – magnificat anima mea Dominum...
Njen glas, njena glazba, prožeše mi čitavo biće. Samu srž. Pjevajući s njom Veliča duša moja Gospodina...počeh tako moliti, moliti srcem i tada samo nezaustavljivo počeh plakati, plakati od sreće dodirnut Božjom Ljubavlju. Dodirnut putem srca, fizički to osjećajući. Jedva sam stajao na nogama, želio sam podići ruke k Nebu slaveći Boga u molitvi. Velim jedva sam stajao na nogama. Gotovo da sam morao kleknuti, na tu svetu zemlju, među tom masom ljudi i moliti, moliti, slaviti i veličati Gospodina. Duh sveti svog me ispunjao, preplavljujući me toplinom Milosti, stapajući me s mističnim tijelom Kristovim.

Da On je živ...

I gledah prijatelja i sretno mu plakah u lice. Svjestan vječne Ljubavi njegove koja je dodirnula Tajči, one Ljubavi koja je mene pozvala. O kako sam tada slavio, kako sam veličao Gospodina, hvala dragome Bogu!
U tom ozračju protekao je za mene cijeli koncert.


Te noći molio sam čisto novim, do tada nepoznatim, žarom do duboko u noć. Bila je to molitva razgovora s Bogom, tu se duša spajala s Gospodinom. U tmini noći, uz lelujavo svjetlo svijeće, molio sam. I samo se tihi glas moje molitve mogao čuti između naših šatora, kad svi već pozaspaše, nekako se stapajući s tišinom i mirom koji su se osjećali. Bogu hvala!


Sutradan nisam prisustvovao Tatjaninom svjedočanstvu o dodiru Božje Ljubavi. Išli smo na Križevac. Međutim, kasnije sam upitao prijateljicu koko je to bilo. I kaže da je bilo divno , predivno, kako je osjetila poziv, napustila sve i otišla u Ameriku s dva kofera i par dolara u džepu, i počela je iznova. Tražeći sebe, tražeći Boga! Kaže kako ima prekrasnu obitelj i pronosi svojom pjevanom molitvom svjedočanstvo o Bogu na mnogobrojnim nastupima. Bio sam oduševljen. Potom sam upitao još dvojicu prijatelja o tom svjedočanstvu. I rekoše da im se činilo kako se prenemagala, da glumata, da gdje su bili novci koje je prije zaradila. Uglavnom da je to bilo jedno neautentično svjedočanstvo. I sumnja je posijana, posumnjao sam u tu ljepotu, sjeme zla se uhvatilo.
No Bog je tu sumnju, to zlo otklonio na čudesan način.
O kako je velik Gospodin!
Morao sa krenuti za varaždin u subotu, dan prije kraja Mladifesta. I tako u Mostaru uđe u bus jedna časna sestra i sjedne ispred mene. Dobro raspoložen zapodjenuo sam razgovor, nešto o Libanonu, pa tako dođosmo do Mladifesta i njenog poznavanja fra Slavka Barbarića i propitkivanja jesam li bio na koncertu od Tajči. I naravno ja joj sve sa zanosom posvjedočih. Upitala me tada jesam li bio i na svjedočanstvu, na što sam rekao da nisam, ali da mi drugi rekoše nešto kao da se prenemagala i sl.


I tada je rekla : „ Znate, pa svako će dodat nešto svoje, ali vjerujte mi sve što je ona rekla za novine, sve što je izjavila na televiziji, sve je to istina, od prve do posljednje riječi.“ Kaže meni moja časna( neznam joj ni ime ): „ Ja sam bila u New Yorku kad je ona došla. Ja sam bila u toj župi. Kad je došla nije se predstavila, nije rekla tko je, samo...Tatjana. I mi smo je smjestili u sobičak, s nama je prala i čistila. Na misama smo znali biti samo župnik, ministrant, ona i ja. Tek kasnije ju je jedan fratar prepoznao.“


O kako je velik Gospodin!
I mislim da mu na licu stoji smješak...Kako li me samo voli, ta zar nije „nevjerojatno“ da sam ja susreo, u biti da mi je Providnost na put poslala tu časnu sestru. A ona na najdivniji mogući način svjedoči i rasplinjuje moje sumnje. Pa kolika je to vjerojatnost, pa Amerika je na drugom kraju svijeta, pa to se dogodilo prije 15 godina, pa zar časne lete avionom Wink. Pa to je čudo.


Kaže mi časna da eto, za 20 dana opet putuje za New York. I ja sam je priupitao dali bi mi željela poslati razglednicu iz New Yorka. Kaže, dajte mi adresu pa ću je poslati. Morao sam objasniti da nisam takvo dijete, već da smatram da se nismo slučajno sreli i da ako želi neka napiše svoje podatke, da ostanemo u kontaktu. Složila se...I rekla je da će razglednica najvjerojatnije doći negdje u 10. mjesecu. Naime, tada će Tajči doći kod nje, pa će joj dati da se potpiše na razglednicu.


Tako vam ja sada iščekujem razglednicu iz velike jabuke. Simpatično malo i istovremeno veliko djelo Gospodinovo.

Ta vječna je Ljubav Njegova!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
kršćanin
Spol: neodređen
Postovi: 24
PostanoPostano: uto 05 ruj 2006, 11:47
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

evo dva meni vrlo zanimljiva citata o utjecaju rocka
Citat:
Sedamdesetih godina teoretičari crkvene glazbe prepoznali su u rock-glazbi pojavu ideologije koja kroz osiromašene emocije intelektualno otupljuje čovjeka i tako ga "gleichšalta" tj. intelektualno uniformira u biće lišeno vlastitog razuma i vlastitih emocija, o čemu se u knjizi "Povijest katoličke crkvene glazbe" (Geschichte der Katholischen Kirchenmusik , 1972, izdavač Karl Gustav Fellerer) svoj prilog dao i muzikolog (ili možda crkveni glazbenik) Hermann Joseph Burbach: ".... Radi se o glazbi, koja svojim ritmom tendira sve snažnijoj likvidaciji Individuuma, o glazbi koja u svijetu sa sve većom koncentracijom kompleksa moći prerasta u potpunu vlast. Glazba postaje ideologija. Ona upravlja, vodi, filtrira, i kanalizira jednu naizgled besciljnu struju osjećaja. Ona ih sužava na stereotipni uzorak doživljaja ..." (Str. 404) I tako rock glazba duhovno preobličuje čovjeka u mentalno ograničenu kreaturu.Citat:
Glazba je danas tako postala odlučujućim pokretačem jedne protureligije te poprištem dijeljenja duhova. Budući da rock. glazba traži ispunjenje na putu oslobođenja od vlastite osobe i njezine odgovornosti, ona se s jedne strane vrlo točno identificira s anarhističkim slobodarskim idejama, koje su danas u velikom dijelu svijeta ponovno podigle glavu...", kaže Ratzinger. ( Str. 160)


Citati su kopirani sa stranice Emila Čića (ako ste gledali Latinicu o masonima to je onaj koji je jedini u studiu bio protiv njih)
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Tonka
Spol: neodređen
Postovi: 127
PostanoPostano: pet 08 ruj 2006, 8:41
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Postoji glazba i glazba. Svatko od nas ima određen fond pjesama koje voli. Ne vjerujem da rock ili neki sličan žanr uvijek "otupljuje" kako je napisano u prošlom postu. Bilo bi to uskogrudno razmišljanje. KVALITETNE pjesme plod su nečijeg rada i talenta, a s talentima ne treba olako jako sretan. Da ima loših i zagljupljujućih, ima na tone, ali ima i onih koje su nas nečim taknule. Ima ih i s tekstovim koji vrijede, naravno.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
kršćanin
Spol: neodređen
Postovi: 24
PostanoPostano: sub 09 ruj 2006, 0:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ja sam osobno vrlo skeptičan prema rock glazbi. Pa pogledajte samo to da su glavni simbol rocka "vržji rogovi". Nisam još čuo za sotonističke pop bendove ili repere ali što se tiče rocka ili metala tu ih ima dosta.
Ako samo pogledamo tko su najpoznatiji rock bendovi i kakva im je pozadina mislim da se može lako ustanovit da je tu nešto trulo.
evo još jedan citiat od istog čovjeka
Citat:
Jer, ako dobra zabavna glazba djeluje na čovjekovo duševno stanje s paletom od recimo tridesetak harmonija, a klasična glazba (počev recimo od J. S. Bacha u 18. st.) s nekoliko stotina akorda tj. harmonija, onda je jasno da rock-glazba predstavlja retrogradnu pojavu koja ljudski emocionalizam svodi na svega tri akorda što možemo predočiti s tri skromne i vrlo slične emocije.

i citat iz knjige Josepha Ratzingera
Citat:
Glazba je u mnogobrojnim oblicima podređena ostvarenju ekstaze. Ovo prekoračenje granica čovječjeg postojanja, prema kojem se usmjerava ljudska glad za ulaskom u beskonačno, trebala bi se postići kroz postignuće svetog ludila, kroz ludi ritam i svirku instrumenata... (..) Svjetovni povratak ovom tipu doživljaja danas susrećemo u velikim dijelovima rock- i pop- glazbe, čiji festivali su pravi antikult istosmjernog pravca - oni su volja za razaranjem, ukidanjem granica svakodnevnice, te iluzija oslobođenja od vlastitog ja u divljoj ekstazi buke i mase. Radi se o praksama (samo)oslobađanja čiji su oblici srodni drogiranju i kao takvi u samome temelju suprotstavljeni su kršćanskoj vjeri u spasenje. Posljedica toga je da se danas na ovome području šire sotonski kultovi i sotonske glazbe, čija opasna moć za razaranjem i poželjnim rastvaranjem osobe nisu dovoljno ozbiljno uzeti u obzir...(str. 159)....(....)
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
jehohanno
Spol: muško
Postovi: 11
Lokacija: varaždin
PostanoPostano: pon 11 ruj 2006, 0:36
PostNaslov : o glazbi...
Citiraj i odgovori

drage sestre i braćo, nastavit ću post kojim sam započeo ovu temu, samo bih želio reći ovo...

Žestoko se slažem s mislima kršćanina i merkata iznesenih u prethodnim postovima o glazbi, ali mislim da bismo trebali reagirati ovako...

Dakle, kad si posvjestimo tu konstrukciju takve vrste glazbe,osim samog muzikološkog gledišta, kad dopremo do njenog sociološkog utjecaja na formaciju mentalnih sklopova mladih naraštaja, kad proniknemo u dubinu psihološkog načina njenog funkcioniranja, samo po sebi nameće nam se i ono najbitnije, ona metafizička razina poimanja svijeta oko sebe...nužno dolazimo do crno bijelih saznanja, do razlučivanja dobra od zla

U tim trenucima lako će čovjek zvučati paranoično, gledajući vraga u puno stvari oko sebe...ne velim da nije tako...no da ne ulazim u apokaliptične sfere...

Ovdje bih naveo jednu povijesnu činjenicu i jedan biblijski citat...

S ubrzanom industrijalizacijom i početkom premoći strojeva naspram radnika, sami radnici su suočeni s gubitkom posla počeli smatrati strojeve neprijateljima, organizirano se boreći protiv takvog usmjerenja industrije...fizički ih počeše uništavati, mislim da se pokret zvao ludistčki, naravno bez nekog većeg uspjeha i da, danas nam to izgleda potpuno nerazumno i paranoično...kao da su oni krivo postupali...

prva knjiga o Samuelu, 21, deveti stih

David je trebao mač kojim će se boriti i otišao je k svećeniku...
David upita Ahimeleka: "A nemaš li ovdje pri ruci kakvo koplje ili mač? Nisam uzeo sa sobom ni svoga mača ni svoga oružja, jer je kraljev nalog bio hitan."
A svećenik mu odgovori :"Ovdje je mač Filistejca Golijata, onoga koga si ubio u Terebintskoj dolini; zamotan je u plašt i položen iza oplećka; ako ga hoćeš uzeti, uzmi ga samo, jer drugoga osim njega nema ovdje."
A David odvrati: " Takva više nema, daj mi ga! "

David je upotrijebio mač koji je korišten protiv Božjega naroda da se bori u korist Božjeg naroda. Mač kojim je Sotona uništio mnoge ljude sada je dan Davidu...

Mislim da je to put, naravno nisu svi pozvani na njega...
ali ...lude svijeta izabra Bog da posrami mudre...
Djela apostolska 4,13 kažu... Kad vide Petrovu i Ivanovu neustrašivost i saznadu da su neuki i priprosti ljudi, počnu se diviti. Prepoznali su u njima Isusove pratioce...znali su ih da bijahu s Isusom...

I ne bojte se!
Jer, kaže Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima: " I ja kad dođoh k vama, braćo, da vam navijestim svjedočanstvo Božje, ne dođoh s visokim govorom ili s mudrošću, jer ne držah zgodnim među vama išta drugo znati osim Isusa Krista, i to razapetoga. I sam vam se pokazah slabim, bojažljivim i drhtavim. Moja riječ i moje propovijedanje nije se sastojalo u uvjerljivim riječima mudrosti, već u očitovanju Duha i snage, da se vaša vjera ne oslanja na ljudsku mudrost, nego na Božju snagu."
Naša vjera leži u Božjoj silnoj moći!

Bog s vama!

p.s. toplo preporučujem knjigu "Rock svećenik" autora Davida Piercea, u izdanju "Snage za život"
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
suzana
Spol: žensko
Postovi: 70
Lokacija: Zagreb/Pleternica
PostanoPostano: uto 03 srp 2007, 20:17
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

hm... ok, može glazba utjecati na čovjeka, al smatram da više utječu riječi koje se pjevaju!! može bit neka pjesma samo akustična gitara ili tak nešto, a da se pjeva da mrze cijeli svijet i onoga tko ih je stvorio!!
više riječi utječu na ljude, nego glazba!!

ODLUČILA SAM SLIJEDITI KRISTA, NEĆU SE VRATIT NIKADA....
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: pet 06 srp 2007, 23:03
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ne treba ništa isključiti. Treba uzeti u obzir i text i glazbeni izražaj i nastup. To sve zajedno čini nešto dobrim ili zlim.

Znate što je zanimljivo. Hajde pokušajte kada gledate neki spot isključiti zvuk.....
Kao da se odjednom dogodi paf i padneš na zemlju. Odjednom bude jasnije o čem se radi.
Naj žalosnije je što danas mnogi izvođači duhovne glazbe (kod nas je još uvijek dobro) gube osjećaj za duhovnu glazbu i duhovnost u glazbi....

Shocked
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
suzana
Spol: žensko
Postovi: 70
Lokacija: Zagreb/Pleternica
PostanoPostano: sub 07 srp 2007, 20:04
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

a šta je onda s white metalom?

ODLUČILA SAM SLIJEDITI KRISTA, NEĆU SE VRATIT NIKADA....
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: ned 08 srp 2007, 14:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

suzana napisa:
hm... ok, može glazba utjecati na čovjeka, al smatram da više utječu riječi koje se pjevaju!! može bit neka pjesma samo akustična gitara ili tak nešto, a da se pjeva da mrze cijeli svijet i onoga tko ih je stvorio!!
više riječi utječu na ljude, nego glazba!!


razmislja
a što onda s klasičnom glazbom?
ili primjerice - glazbom u filmu ...

u studijama o utjecaju glazbe na čovjeka
uglavnom su korištena djela klasične glazbe, instrumentali ...

učiniti dobro, a zatim otići bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: ned 08 srp 2007, 18:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Glazbom se može dočarati Raj a može i pakao.
Nažalost danas su mnogi izgubili osjećaj da prepoznaju to u glazbi. takođe, Glazbu ne treba djeliti po isključivo po žanrovima... iako neki žanrovi prosječno više naginju negativnom....
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
suzana
Spol: žensko
Postovi: 70
Lokacija: Zagreb/Pleternica
PostanoPostano: uto 10 srp 2007, 18:58
PostNaslov : Re: o glazbi...
Citiraj i odgovori

jehohanno napisa:

p.s. toplo preporučujem knjigu "Rock svećenik" autora Davida Piercea, u izdanju "Snage za život"


ja sam ju još prije pola godine pročitala. knjiga je stvarno odlična! ja ju također preporučujem za pročitati!!

ODLUČILA SAM SLIJEDITI KRISTA, NEĆU SE VRATIT NIKADA....
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
little_angel
Spol: žensko
Postovi: 2001
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: pet 14 ruj 2007, 22:42
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Samo želim reći da mi jedna draga pjesma može skroz promjeniti raspoloženje, da me može smiriti, da u njoj mogu pronaći zraku nade, snage za dalje... I nekako sve više shvaćam tu "moć" glazbe i njezin utjecaj na nas. Tu mislim na sve vrste glazbe, pa tako i duhovnu. Ma glazba je jedna od najljepših stvari... nekako povezuje, ujedinjuje ljude na jednoj razini... bar mi se tako čini Wink

I zato križat rane neću ja
jer postat one niz će zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: sub 15 ruj 2007, 10:57
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

meni se nekako čini da je glazba nešto najuzvišenije što nam je gospodin dao! ne kaže se bezveze tko skrušeno pjeva dvaput moli Very Happy molitva

ne ubij, ni mačem, ni tračem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
little_angel
Spol: žensko
Postovi: 2001
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 23 ruj 2007, 22:02
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Razmišljam i ne znam di da postavim ovo pitanje Embarassed Budem tu, a ako moderatori misle da bi bolje odgovaralo na nekoj drugoj temi, neka premjeste Laughing Laughing Laughing

Uglavnom, znamo da ima izvođača, bendova, pjevača i pjevačica, koji imaju neke recimo to tako "nekulturne" pjesme, u čijim se stihovima nalaze neke prostote i vrijeđanje. Ali također, ti isti izvođači imaju i nekoliko onako dobrih pjesama, sa sasvim normalnim vokabularom. A mene zanima, da li je u redu da ja slušam te "dobre pjesme" s normalnim vokabularom od tih izvođača, unatoč tome što sam svjesna da pjevaju i one druge pjesme pune ružnih riječi i prostota?

Primjer je Elemental koji ima dvije pjesme koje sigurno nisu primjeri neke kulturnosti ili pristojnosti (npr. Romantika), ali imaju npr. pjesmu Male stvari koja mi je tako lijepa, plus što ima super melodiju... Eto, zanima me zapravo je li grijeh slušati ostale pjesme od tih izvođača? Što vi mislite? Wink

I zato križat rane neću ja
jer postat one niz će zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: ned 23 ruj 2007, 22:22
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

uf, zafrkano pitanje....
Evo ovako se meni čini ispravno: Svaki čovjek čini i dobro i loše. Tako isti čovjek može napisati obje vrste pjesama... Ono dobro uvijek treba podržati... Što znači da bi trebalo biti ok ako slušaš samo ono što je dobro (pozitivno)

Ali Wink treba sagledati nečiji opus u globalu.... Zato ja npr. neću da slušam rolling stonese....
Ako te nečija glazba općenito navodi da misliš negativno i protivna je tvojoj etici , ne slušaj ju Wink

ne ubij, ni mačem, ni tračem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Daisy Adaire
Spol: žensko
Postovi: 462
Lokacija: Wonderland LA 9006
PostanoPostano: uto 20 svi 2008, 2:21
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

kršćanin napisa:
ja sam osobno vrlo skeptičan prema rock glazbi. Pa pogledajte samo to da su glavni simbol rocka "vržji rogovi". Nisam još čuo za sotonističke pop bendove ili repere ali što se tiče rocka ili metala tu ih ima dosta.


Kad smo vec kod toga, zasto ne spomenuti i krscanske rock bendove?

Ja idem na koncert jednog sljedeci mjesec...

Live. Love. Laugh.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailICQ [Vrh]
5rich
mod teamSpol: žensko
Postovi: 1965
Lokacija: među knjigama
PostanoPostano: uto 20 svi 2008, 10:20
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Daisy Adaire napisa:
kršćanin napisa:
ja sam osobno vrlo skeptičan prema rock glazbi. Pa pogledajte samo to da su glavni simbol rocka "vržji rogovi". Nisam još čuo za sotonističke pop bendove ili repere ali što se tiče rocka ili metala tu ih ima dosta.


Kad smo vec kod toga, zasto ne spomenuti i krscanske rock bendove?

Ja idem na koncert jednog sljedeci mjesec...


na ovom podforumu imaš negi topic Božje ovčice,jedan kršćanski međimurski rock bend...probaj skinut pjesme koje možeš(linkovi su na topicu)...meni su fenomenalni veseo

K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka,
tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaha.
Milostiva vsakom ti si, vse ti vračiš boli,
odbila još nikog nisi, koji za pomoć moli.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
andree_ruth
Spol: muško
Postovi: 9
PostanoPostano: čet 22 svi 2008, 23:19
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

na brzinu kaj se uključim i velim da kod Božjih ivčica imate white metala i nekakvih mjesavina brzih rifoova jakoga vokala i njihovih karakterističnih obilježja...nekakav blues punk...a i bili pjesma tjedna na HKRu..pa sigurnose ne morate bojati da su sotonistički ak i ne razmete preveč...PUNX NOT DEAD;NIETHER JESUS... Cool
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
5rich
mod teamSpol: žensko
Postovi: 1965
Lokacija: među knjigama
PostanoPostano: pet 23 svi 2008, 10:23
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ups..ja mislila da ste rock..ali okej..svejednos te dobri

K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka,
tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaha.
Milostiva vsakom ti si, vse ti vračiš boli,
odbila još nikog nisi, koji za pomoć moli.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group