|
 |
Autor |
Poruka |
gogo6ak

Spol: 
|
Postano: ned 04 svi 2008, 8:45
Naslov : |
|
|
..ana.. napisa: |
Hm...duhovni poziv, ako je isto što i Božji poziv, a jest.. to može biti i roditeljstvo, tj. brak. |
toèno tako, zato sam i ja rekao da ima više vrsta Božjeg poziva. |
|
|
|
|
 |
Zvijezda

Spol: 
|
Postano: pon 05 svi 2008, 7:47
|
|
Svakako, ali mislim da je i Anðeo mislio baš na poziv u sveæeništvo i redovništvo. Mislim da je dobro da postoji tema na kojoj se može govoriti iskljuèivo o tome jer to mnoge ljude zanima, ili zato što i sami još nisu sigurni ili zato što možda o tome ne znaju baš puno pa mogu èuti iskustva iz "prve ruke".
Naravno, da je poziv na obiteljski život isto Božji poziv, i to ne manje vrijedan nego jednako vrijedan i važan, jer da nema obitelji ne bi bilo ni sveæenika ni redovnika/redovnica koji se od obitelji "uzimaju" i natrag se daju ljudima (obiteljima) na službu.
I ja sam dio tog puta i mogu reæi da uz ruže ima i trnja kao i u svakom životu. Ako se èovjek želi potpuno ugraditi u ono što živi, to uvijek iziskuje velike žrtve, ali i ispunjava dušu!
Bvb!  |
|
Mi smo želje Boga spuštene do zemlje. (A.B.Šimiæ) |
|
|
 |
Žan
mod team leader

Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 12:38
|
|
Proèitah na jednom mjestu u novom broju Glasa Koncila:
Gospodin poziva kroz stoljeæa uvijek isto, nije kriza zvanja, nego kriza odaziva. |
|
Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge! (Iv 13, 35) |
|
|
 |
valentina

Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 12:40
|
|
Žan napisa: |
Proèitah na jednom mjestu u novom broju Glasa Koncila:
Gospodin poziva kroz stoljeæa uvijek isto, nije kriza zvanja, nego kriza odaziva. |
da slažem se da je kriza odaziva |
|
"O, kada bih od svojega života mogao uèiniti nešto priprosto i jednostavno,poput bambusove frulice koju Gospodin ispunjava glazbom!" |
|
|
 |
Èokolada
iskljuèen
Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 15:27
|
|
Da se ukine celibat bilo bi puno više sveæenika.  |
|
|
|
|
 |
5rich
mod team

Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 15:44
|
|
Èokolada napisa: |
možda..ali gledaj,sveæenikovo radno vrijeme nije od 7-15,nego od 0-24, i razmislil,bi li taj sveæenik imao vremena za odgoj,za svoju ženu,brak,djecu,i onda onaj koji bi trebao u tome biti primjer, on ne bi bio primjer...i sve bi bilo na ženi, a bit braka je ravnopravnost.... |
|
K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka,
tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaha.
Milostiva vsakom ti si, vse ti vraèiš boli,
odbila još nikog nisi, koji za pomoæ moli. |
|
|
 |
MatejD
Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 15:50
|
|
Èokolada napisa: |
Nažalost (ili na sreæu?) ne bih se složio s tobom.
Celibat ne postoji niti u Pravoslavnoj niti u Protestantskoj Crkvi, a unatoè tomu one bilježe pad broja sveæenika.
Celibat je potpuno opravdan i o njegovim koristima bih ti mogao pisati jako puno, ali æu radije citirati svetog Pavla...
32A rado bih da budete bezbrižni. Neoženjen se brine za Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu. 33A oženjen se brine za svjetovno, kako da ugodi ženi, 34pa je razdijeljen. I žena neudana i djevica brine se za Gospodnje, da bude sveta i tijelom i duhom; a udana se brine za svjetovno, kako da ugodi mužu. 1 Kor 7, 32-34 |
|
Vjeèna je ljubav Njegova! |
|
|
 |
Èokolada
iskljuèen
Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 17:53
|
|
Niko ne bi htio bez cure biti.Danas su cure puno ljepše nego što su prije bile.+izazovnije se odjevaju, više paze o svom izgledu, kreme i šminka su otišle na viši nivo.Meni je prièala mati da je bilo jako jako malo lijepih žena kad je ona bila mlada, veæina ih je izgledala ko baldrick a da je sad skoro svaka ženska lipa.I ona ne more virovat kako se to desilo. Sve to utjeèe, znate, na manjak sveæenika. |
|
|
|
|
 |
emma

Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 19:53
|
|
Ljepota je relativna stvar i nije produkt samo vanjskog izgleda, kako god to zvuèalo kao klišej. Ne vjerujem da su cure bile ljepše tada, ili su to sada.Mijenjaju se samo kriteriji ljepote, pa bi onim deèkima iz prošlosti današnje cure možda bile neprivlaène sa svim svojim mazarijama (koje i ja koristim, btw). A ako stvarno ljepota- nešto relativno, prolazno i promjenjivo, utjeèe na postojanost neèijeg poziva- sveæenièkog, redovnièkog ili braènog, na ljubav ili "ljubav" .... To je onda veliki bed... |
|
"Bog je tako velik da mu se isplati darovati èitav jedan život." Sv. Terezija Avilska |
|
|
 |
Èokolada
iskljuèen
Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 20:17
|
|
Dok si mlad ne smiš razmišljat da je ljepota prolazna.Sve u svoje vrijeme.  |
|
|
|
|
 |
valentina

Spol: 
|
Postano: pet 23 svi 2008, 20:37
|
|
"Onda se On zagleda u mene, a podne Njegovih oèiju obasja me i reèe: Ja u tebi volim tebe...drugi vide u tebi ljepotu koja æe uminuti prije nego tvoje godine. No Ja u tebi vidim ljepotu koje neæe uminuti. Ja jedino volim ono nevidljivo u tebi." H. Džubran
Nije svatko pozvan služiti Bogu, samo se sposobni odluèe posvetiti Gospodinu. Celibat æe uvijek biti i mislim da se nebi smijeo ukinuti. Ipak je to na neki naèin život svetosti. |
|
"O, kada bih od svojega života mogao uèiniti nešto priprosto i jednostavno,poput bambusove frulice koju Gospodin ispunjava glazbom!" |
|
|
 |
MatejD
Spol: 
|
Postano: sub 24 svi 2008, 6:48
|
|
valentina napisa: |
"Onda se On zagleda u mene, a podne Njegovih oèiju obasja me i reèe: Ja u tebi volim tebe...drugi vide u tebi ljepotu koja æe uminuti prije nego tvoje godine. No Ja u tebi vidim ljepotu koje neæe uminuti. Ja jedino volim ono nevidljivo u tebi." H. Džubran
Nije svatko pozvan služiti Bogu, samo se sposobni odluèe posvetiti Gospodinu. Celibat æe uvijek biti i mislim da se nebi smijeo ukinuti. Ipak je to na neki naèin život svetosti. |
 |
|
Vjeèna je ljubav Njegova! |
|
|
 |
Anðeo

Spol: 
|
Postano: ned 25 svi 2008, 18:25
|
|
Zašto sam se ja odluèio za redovnièki život? Ne zato što ne mogu ili ne želim imati curu. Božji poziv i ovaj naèin života je nešto što te ispunja mnogo više od hodanja s curom, od braka, na kariju krajeva i od seksa za kojim toliki mladi èeznu (kao da je to nešto što je najvažnije u životu)... Nije istina da bi bilo više sveæenika kad bi se ukinuo celibat, slažem se s MatejD. Svaki muškarac koji se odluèi, SVJESNO, za redovnièki ili sveèenièki poziv svojevoljno se "odrièe" (ne znam koju bih rijeè upotrijebio, nadam se da ovo ne zvuèi grubo!) žene, djece, braka, da bi se potpuno mogao posvetiti onomu na što je pozvan. Nitko te ne može natjerati u samostan! Kao što te nitko ne može natjerati na brak! |
|
Da nema Boga, ne bi bilo ni ateista. |
|
|
 |
Fleki

Spol: 
|
Postano: pet 30 svi 2008, 9:13
|
|
Anðeo napisa: |
Božji poziv i ovaj naèin života je nešto što te ispunja mnogo više od hodanja s curom, od braka, na kariju krajeva i od seksa za kojim toliki mladi èeznu (kao da je to nešto što je najvažnije u životu)... |
I brak je Božji poziv jednako vrijedan i uzvišen i sve one koji su pozvani na njega moze ispuniti u najvisoj mjeri. Nema razlike u važnosti ili vrijednosti pojedinog poziva, razlike moze biti samo u nasoj spremnosti i ustrajnosti da se darujemo do kraja. |
|
Ako danas prelomim granu, ne dopusti da uvene drvo... |
|
|
 |
Anðeo

Spol: 
|
Postano: pet 06 lip 2008, 18:47
|
|
Fleki napisa: |
Anðeo napisa: |
Božji poziv i ovaj naèin života je nešto što te ispunja mnogo više od hodanja s curom, od braka, na kraju krajeva i od seksa za kojim toliki mladi èeznu (kao da je to nešto što je najvažnije u životu)... |
I brak je Božji poziv jednako vrijedan i uzvišen i sve one koji su pozvani na njega moze ispuniti u najvisoj mjeri. Nema razlike u važnosti ili vrijednosti pojedinog poziva, razlike moze biti samo u nasoj spremnosti i ustrajnosti da se darujemo do kraja. |
Slažem se s tobom, ne omalovažam ja poziv na brak, pa i ja sam došao na svijet iz ljubavi dvoje ljudi koji su u braku. Ja sam napisao zašto sam ja izabrao taj put, a ti biraj koji hoæeš i ne izvlaèi rijeèi iz konteksta, molim te!
 |
|
|
|
 |
clarisse

Spol: 
|
Postano: sub 07 lip 2008, 23:19
|
|
Èesto razmišljam o ovoj temi. Kažu mi neki da ima mladiæa koji su pozvani na sveæenstvo ali ne i u celibat... Mislim si ja i slažem se s Anðelom nitko te ne može ili te ne bi smio, natjerati u samostan. Ako veæ i uðeš vjerujem da kroz odreðeno vrijeme vidiš možeš li biti èitav život u celibatu. Nitko se ne zareðuje za sveæenika preko noæi. Ako netko uistinu nema tu milost da živi celibat u svom životu, a privlaèi ga sveæenièki poziv ..pruža mu se lijepa moguènost da postane ÐAKON!!
Valjalo bi razmisiti i o ovoj opciji, jer ju smatram bogatstvom naše Crkve. I cvijetom nade u ovom vremenu smanjenja odaziva...  |
|
Išli su, išli plaèuæi noseæi sjeme sjetveno: vraæat æe se s pjesmom noseæi snoplje svoje. (Ps 126) |
|
|
 |
Bepo

Spol: 
|
Postano: uto 10 lip 2008, 6:14
|
|
Ponekad se upitam da li sam ja imao poziv, a nisma se odazvao, osijeæam neku veliku želju za bilo kakvim oblikom POSVEÆENOG života, a u braku sam.
Što sam duže razmišljao sve mi se više èinilo da ako je Bog htio mene pozvati u službu da bi pronašao naèina da u tome i uspije. Shvatio sam, kako kaže sv. Pavao u poslanici, mnogo je darova u zajednici i prorokovanja i služenja i svega kako on nabraja.
Htio sam spomenuti dvije stvari:
1.) Nije lako u braku jer si rastrgan izmeðu osobnih želja, želja supruge i želja djece. Ponekad se osijeæam da ne mogu ispuniti svaèije želje i da vrlo èesto uglavnom pokrijem svoje potrebe, ali se neumorno trudim da moj brak bude svet, da moja djeca budu dobro odgojena i da nas, ako je to ikako moguèe drugi primjete kao drugaèije - odnosno one koji pripadaju Bogu. I u ovome se vrši apostolski poziv - idite po svem svijetu i propovijedajte evanðelje. Danas je potrebno propovijedati ne po svem svijetu nego nažalost u svom najužem krugu, jer su sve vrijednosti izokrenute i nitko više ne vjeruje u ništa pozitivno. Stoga, smatram da je služenje Bogu i u braku težak teret ali slatka naplata.
2.) Nedavno je naš sveæenik otputova na duhovne vježbe, a zamijenio ga je njegov kolega. Po prvi put u životu, ovo je sramotno što sada kažem, sam iskreno molio za nova duhovna zvanja i za snagu i vjeru sveæenika, a osobito onih koji nisu baš najsvjetliji primjer. Moj sveæenik je sveæenik u svakom pogledu, ponekad svi u župi mislimo da nigdje na svijetu ne postoji takav èovjek, ali kada ga nema i kada doðe netko drugi upoznaš onu, danas žalosnu stranu, nedostatka pravih primjera. Zato molim Boga da stalno poziva nove ljude pa ako želi da i moja djeca krenu za njim.
Iskusio sam da ništa u životu ne pruža toliko zadovoljstvo kao onda kada shvatiš da si uspio stupiti s Bogom u kontakt i kada primjeæuješ da hodate zajedno i to onim putem koji ti je on namjenio. |
|
|
|
|
 |
eufrazije

Spol: 
|
Postano: pon 30 lip 2008, 21:38
|
|
Kako se bliže rokovi za prijavu u bogoslovije diljem Hrvatske zanima me kakav je odaziv? Jel se odvažio tko i rekao EVO ME GOSPODINE? Ja sam osobno nakon nekoliko godina razmišljanja odgovorio EVO ME.... Uskoro me èeka prijemni ispit....
Molimo za duhovna zvanja  |
|
Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje..... |
|
|
 |
Anðeo

Spol: 
|
Postano: sri 02 srp 2008, 7:33
|
|
Èestitam, brate! |
|
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: sri 02 srp 2008, 12:09
|
|
Èestitam. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: sri 02 srp 2008, 12:14
|
|
Mnogo mojih prijatelja i prijateljica je ili se sprema otiè u redovnièke zajednice ili je veè otišli.
Mnogi koji se danas odluèuju na redovnièki život, samo to nije dovoljno, ali i ovo je nešto.
Mnogi se za redovnièki život odluèuju kada ne vide izlaza iz trenutne sitvacije ili im se otvore oæi kada veè zaðu u godine.
Mislim da bi svatko od nas trebao svaki dan trebao molit za duhovna zvanja. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
Ficko

Spol: 
|
Postano: sri 02 srp 2008, 19:22
|
|
davorseljan napisa: |
Mislim da bi svatko od nas trebao svaki dan trebao molit za duhovna zvanja. |
Ne mogu se više s tobom složiti!
Citat: |
Žetva je velika, a radnika malo, zato molite gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju |
Biblija! |
|
Sve je ispraznost, samo ispraznost, živite u dobroti i jednostavnosti, budite dobri ako možete,jer sve drugo je ispraznost! |
|
|
 |
zadranin
Spol: 
|
Postano: pon 07 srp 2008, 7:40
|
|
evo i meni novi sam i pozdravljam sve
celibat je velika stvar u Crkvi i ja mislim da je jako bitan ili dobar ali u isto vrijeme je i karizma odnono dar koji èesto puta ne ide uz poziv,tako mi se èini....duhovni poziv dolazi od Boga a celibat nije božankog prava,uostalom mislim da je donekle i udaljio i podjelio Crkvu a razlog je sto se ljudima nije govorilo o njemu na adkvatan naèin....nego samim životom u celibatu sveæenika se stavlja n višu skalu pa onda je javna osoba i mora usklaðivati svoj život sa onim što naviješta i na kraju krajeva to ispada ogromna rastrganost...i onda kad nesto zgrijesi jer e samo èovjek onda udri drvlje i kamenje po njemu, a tko æe mu stat u obranu tada samo se loptica prebacuje...pa ovo pa ono.... |
|
|
|
|
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: |
Fleki |
 |
Mara

Spol: 
|
Postano: pon 07 srp 2008, 9:03
|
|
zadranin napisa: |
evo i meni novi sam i pozdravljam sve
celibat je velika stvar u Crkvi i ja mislim da je jako bitan ili dobar ali u isto vrijeme je i karizma odnono dar koji èesto puta ne ide uz poziv,tako mi se èini....duhovni poziv dolazi od Boga a celibat nije božankog prava,uostalom mislim da je donekle i udaljio i podjelio Crkvu a razlog je sto se ljudima nije govorilo o njemu na adkvatan naèin....nego samim životom u celibatu sveæenika se stavlja n višu skalu pa onda je javna osoba i mora usklaðivati svoj život sa onim što naviješta i na kraju krajeva to ispada ogromna rastrganost...i onda kad nesto zgrijesi jer e samo èovjek onda udri drvlje i kamenje po njemu, a tko æe mu stat u obranu tada samo se loptica prebacuje...pa ovo pa ono.... |
Zašto bi celibat bio neka viša razina od vjernog braènog života? |
|
Ljubi i èini što hoæeš |
|
|
 |
zadranin
Spol: 
|
Postano: pon 07 srp 2008, 12:18
|
|
ma krio si shvatila nije on na visoj razini nego je on nesto sto nije naravno ako je Bog stvorio obitelj kao naravnu ustanovu....u tom kontekstu...znaci celibat u kršæanskom poimanju je ipak malo više htjela priznat ili ne..... |
|
|
|
|
 |
|
|
Ne moe otvarati nove teme. Ne moe odgovarati na postove. Ne moe ureivati svoje postove. Ne moe izbrisati svoje postove. Ne moe glasovati u anketama.
|
|