HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: ned 15 pro 2019, 14:26. Pogledaj neodgovorene postove
Blaženi IVAN MERZ - uzor mladima
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Autor Poruka
Postulator
Spol: neodrešen
Postovi: 1
Lokacija: Zagreb-Osijek
PostanoPostano: pet 21 stu 2003, 22:03
PostNaslov : Blaženi IVAN MERZ - uzor mladima
Citiraj i odgovori

Blaženi Ivan Merz - i danas treba biti program života i rada za mlade!
Gornja misao nije moja. Izrekao ju je Papa Ivan Pavao II. na beatifikaciji bl. Ivana Merza u Banjoj Luci 22. VI. 2003.
Imam dojam da je joŔ uvijek bl. Ivan Merz velika nepoznanica za mnoge naŔe mlade.
Ostao sam, kao postulator, nemalo iznenaĆ°en kad sam danas dobio u ruke knjižicu "Susret hrvatske katoliĆØke mladeži" s pripremnim tekstovima za Å ibenik 24.-25. IV. 2004. Nigdje spomena o novom hrvatskom blaženiku kojega je Papa postavio za uzor hrvatskoj mladeži! Donose se rijeĆØi koje je Sveti Otac uputio mladima na Rijeci, a divnih misli iz njegovih govora iz Banja Luke nigdje! Zar netko misli da novi blaženik pripada samo Bosni i Hercegovini, i da se to ne tiĆØe nas u Hrvatskoj?
Zar organizatori susreta ne znaju da je bl. Ivan Merz zasjao kao svetac upravo u Zagrebu, da je upravo ondje najviÅ”e uĆØinio za hrvatsku mladež, i da mu se u zagrebaĆØkoj Bazilici Srca Isusova, u Palmi, nalazi i grob? ZaÅ”to ova Å”utnja i ignoriranje onoga Å”to je Papa rekao i Å”to želi?

o.Božidar, postulator
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
spavanko
Spol: neodrešen
Postovi: 271
Lokacija: u snovima
PostanoPostano: pet 21 stu 2003, 22:55
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

hm ne znam sta su si organizatori mislili, mozda nisu htjeli previse pozornosti bacati na jednu osobu, ali su ga sigurno mogli navesti kao i blazenu Petkovic, nije mala stvar da se netko proglasi blazenim
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Helena
Spol: žensko
Postovi: 335
Lokacija: Rijeka
PostanoPostano: uto 24 vel 2004, 17:17
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Na žalost, javnost nije dovoljno upoznata s bl. Ivanom Merzom, osobom koja je zaintrigirala moje misli, ne samo kao vjernicu, nego i kao suptilnu umjetnicu. S tim u vezi, napisala sam igrokaz " Dijalog u snu " kojega možete pronaƦi na stranicama: www.ivanmerz.hr (recitali).

Nakon posjeta Svetoga Oca Rijeci, s nekolicinom prijatelja iz razliĆØitih molitvenih zajednica, održala sam sastanak sa željom boljeg povezivanja mladih. Rezultat naÅ”ih nastojanja jest zajedniĆØko klanjanje 3.3. te sveta misa 17.3., a sve za veƦu slavu Njegovu! Stavili smo se pod zaÅ”titu bl.Ivana Merza, kao uzora naÅ”e populacije.
ZahvaljujuƦi njegovom utjecaju, održavat Ʀemo molitvene susrete zajednica mladih grada Rijeke, i time nastojati pozitivno utjecati na mlade, te povezati zajednice u molitvi i druženju.

Helena
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
gargamel
Spol: neodrešen
Postovi: 2
Lokacija: zagreb
PostanoPostano: pet 30 tra 2004, 20:51
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

10.5 uz Gospu Trsatsku pridruzuje se Bl Ivan Merz! Priznajem, malo znam o njemu, premalo..ali on mi je svejedno prosle godine pomogao oko ispita Laughing ! Tko hoce i moze neka se pridruzi slavlju u Palmi u Zg 10.5. Pozdrav!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
igor
Spol: muško
Postovi: 745
PostanoPostano: sub 01 svi 2004, 8:47
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ivan merz je super...
ja sam bio nekada clan MEPa, dok je jos isti postojao kod nas u subotici.. pa sam poslije pisao clanke u nasem ZVONIKu, kako bi ljudi bolje upoznali naseg blazenika.

ono sto je mene dojmilo kod njegovog zivota, je njegova posebna duhovnost... nije kao svi ostali, ima nesto samo njegovo... kad citam njegov dnevnik vidim stvarno koliko je on duboko prozivljavao svoju vjeru...

ali i s druge strane je bio malo cudan.. po nekim pitanjima je opet dosta daleko od mene i ne mogu bas jako shvatiti.. to je valjda i zbog toga sto mu se sve izdogadjalo u zivotu. sve je to utjecalo na njega i njegov daljni zivot...
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
zole
Spol: muško
Postovi: 824
Lokacija: Osijek
PostanoPostano: ned 02 svi 2004, 11:26
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Redizajnirana je stranica http://www.ivanmerz.hr/!

Mogu se skinuti i novi materijali i sl. U Zg ce biti festa za blagdan...

Mozetre skinuti i obaviti devetnicu...

http://www.ivanmerz.hr/molitve/devetnica.htm

Srebra i zlata nema u mene, ali Å”to imam - to ti dajem: u ime Isusa Krista NazareƦanina hodaj! [Dj 3,6] Po njihovim Ʀete ih plodovima prepoznati. [Mt 7,16]
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
sike
Spol: muško
Postovi: 3435
Lokacija: SuŔak-Trsat
PostanoPostano: ned 09 svi 2004, 20:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Samo da podsjetim da ces e sutra na Gospu Trsatsku po prvi puta biti proslavljen i blagdan bl.Ivana Merza pa mu preporucimo sve forumase,mlade..Mogli bi ga zaista uzeti kao zastitnika foruma(sa)!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
zole
Spol: muško
Postovi: 824
Lokacija: Osijek
PostanoPostano: pon 10 svi 2004, 20:48
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

E brao sike! Svidja mi se ta ideja... ioanko je bio intelektualac (a na forumu su vecinom studenti). Bio je za mlade, a mi smo mladi... jos da je bio informaticar.... hahahah

Srebra i zlata nema u mene, ali Å”to imam - to ti dajem: u ime Isusa Krista NazareƦanina hodaj! [Dj 3,6] Po njihovim Ʀete ih plodovima prepoznati. [Mt 7,16]
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
ucenik
Spol: muško
Postovi: 103
PostanoPostano: čet 19 sij 2006, 23:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ProŔli vikend imao sam prilike sluŔati predavanje mladog (30 godina) francuskog profesora književnosti koji je uz to i koordinator Centra za teoloŔke studije u Caenu u Francuskoj.

Samo predavanje je govorilo o tome kako je Ivan Merz i njegova doktorska disertacija "Utjecaj liturgije na francuske pisce" izazvala veliku pažnju u francuskim intelektualnim krugovima. Interesantno je za spomenuti da su nedavno izdali njegovu doktorsku disertaciju. I opƦenito koliko se o njemu i njegovom razmiÅ”ljanju o kulturi raspravlja u francuskim književnim i opƦenito intelektualnim krugovima. Tim viÅ”e Å”to ove godine Francuska obilježava 100 godina postojanja zakona o odvajanju Crkve i države. I u svjetlu te obljetnice ponovo su u Francuskoj pokrenute rasprave o tome kako je previÅ”e Crkve u javnom životu i sliĆØno, a upravo disertacija Ivana Merza daje dobre argumente o pozitivnoj ulozi, ĆØak Å”toviÅ”e i važnosti liturgije i Crkve koja ju vodi u oĆØuvanju nacionalnog identiteta Francuske.

MeĆ°utim mene je joÅ” viÅ”e fasciniralo kako je doÅ”lo do toga da jedan francuski profesor književnosti doĆ°e u hrvatsku govoriti nam o naÅ”em blaženiku. Naime onog dana kad je Ivan Merz proglaÅ”en blaženim u ĆØasopisu La Croix je izaÅ”ao ĆØlanak o Ivanu Merzu i njegovom životu i djelu. I taj profesor se zainteresirao za njega s obzirom da je to bio prvi svetac koji je na takav naĆØin bio povezan sa književnosti. I onda se on zainteresirao za njega i otiÅ”ao na stranice njegove postulature www.ivanmerz.hr i tamo naiÅ”ao na njegovu doktorsku disertaciju na francuskom i oduÅ”evio se njome. I poĆØeo je sve viÅ”e prouĆØavati njegov život. U Francuskoj je napisao u jednom ĆØasopisu o književnosti svoj osvrt na njegovu doktorsku disertaciju koji je izazvao veliki interes ĆØitatelja i onda je on predložio izdavaĆØu da bi možda bilo interesantno izdati Merzovu disertaciju i tako je i bilo. Od onda su veƦ imali i tribinu o Merzu na Sorbonne-i i opƦenito se dosta priĆØalo o Merzu u njihovim intelektualnim krugovima.

A posebno simpatiĆØna mi je ĆØinjenica da je svog najmlaĆ°eg (7 mjeseci starog) sina nazvao Jean po Ivanu i da se cijela njegova obitelj zagovara njemu.

Interesantno je to da Merz danas pouĆØava Francuze o tome kako je Crkva veliku ulogu imala u njihovoj književnosti i Å”to su izgubili time Å”to su odbacili Crkvu, a u isto vrijeme jedan francuz dolazi kod nas da nam otkrije koliki je duhovni i intelektualni div bio naÅ” blaženik.

"NeƦete biti dostojni imena otaca vaÅ”ih,
ako budete dopustili da vas tko otrgne
od peƦine na kojoj je Krist sazidao svoju Crkvu"

bl. Alojzije Stepinac
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
vasha
Spol: žensko
Postovi: 228
Lokacija: MeĆ°ugorje
PostanoPostano: čet 19 sij 2006, 23:56
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

MOLITVA IVANU MERZU

SvemoguƦi vjeĆØni Bože, u Ivanu Merzu dao si nam divan uzor krÅ”Ć¦anskih vrlina. Svojim svetim životom on nam je pokazao kako se uz pomoƦ Tvoje milosti i u laiĆØkom staležu može postiƦi svetost života. Pomozi nam da ohrabreni njegovom ljubavlju prema Kristu i Crkvi idemo putem svetosti i nasljedujemo njegovu apostolsku revnost u Å”irenju Tvoga Kraljevstva. Po njegovu zagovoru udijeli mi posebnu milost za koju te sada molim... ako je to na korist mome vjeĆØnom spasenju, a Tebi na slavu. Po Kristu Gospodinu naÅ”emu. Amen! OĆØe naÅ”... Zdravo Marijo... Slava Ocu...


Ovu molitvu dao mi je moj ispovjednik i ja je sada želim vama dati jer je stvarno ĆØudesna, preko ove molitve usliÅ”ile su mi se nevjerojatne molitve, isto tako i drugim osobama kojima sam je dala. Kod reĆØenice "Po njegovu zagovoru udijeli mi posebnu milost za koju te sada molim..." izrecite ono za Å”to se molite. Ivan Merz je definitivno moj naj blaženik!

Valentina
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
zole
Spol: muško
Postovi: 824
Lokacija: Osijek
PostanoPostano: čet 19 sij 2006, 23:57
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Imate zgodnih stranica na netu o Merzu....

http://www.ivanmerz.hr/ -> sluzbena stranica
http://www.merz-mladi.org/ -> vrlo zgodna stranica posvecena mladima

I ima jos podataka unutar pojedinih biskupija!

Inace, ako vas sto zanima, a mogu vam pomoci slobodno recite. Duhovnik naseg MEPa je postulator za kanonizaciju Ivana Merza...

Ako ima kakvih pitanja, sigurana sam da ce pateru biti drago da vam odgovori...


Ja sam vec imao mnogo uslianja blazenog Ivana... a mnogo sam molio i za zblizavanje mladih... pa vidimo kako se i to upravo na ovom forumu i dogadja... Ivan cini mnogo toga... sto znamo, ali i sto ne znamo... a pogotov za HRVATSKU MLADEZ!!!!


Ajd nek napise tko sta zna o nasem blazeniku i zastitniku hrvatske mladezi?

Srebra i zlata nema u mene, ali Å”to imam - to ti dajem: u ime Isusa Krista NazareƦanina hodaj! [Dj 3,6] Po njihovim Ʀete ih plodovima prepoznati. [Mt 7,16]
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: čet 19 sij 2006, 23:59
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Daniel
Vasho hvala na molitvi, osobno za mene je bl. Ivan Merz jedan od uzora svetosti u koje se volim ugledati.

------------------------------------------------------------

Helena
Ivan Merz mi je fascinantna osoba! Žao mi je Å”to se o njemu ne govori dovoljno. Na stanicama koje Zole preporuĆØa naƦi Ʀete i igrokaz koji sam o njemu napravila. Zove se" Dijalog u snu" i temeljen je na mislima bl. Merza, a namijenjen je mladima!

------------------------------------------------------------

Jo

Nemojte se ljutit na mene, ali svugdje gdje sam gledala o Ivanu Merzu se govori tako ozbiljno i pomalo hladno i sama slika je malo uŔtogljena, tako da mi jednostavno nije pristupacan! No Crkva nam ga je stavila kao uzor i sigurno ima nesto super tu!
On se cini nekako pre svet, hocu reci, svet na nacin na koji je tesko biti svet danasnjoj mladezi! Zato bi bilo super da na ovoj stranici napisu svi koji su nesto procitali o njemu ili nesto znaju a sto bi pomoglo da ga se bolje upozna!
Oprostite na iskrenosti, nadam se da nisam nikoga povrijedila ovim mislima!

uĆØiniti dobro, a zatim otiƦi bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: pet 20 sij 2006, 0:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

vasha

Evo Jo, ja Ʀu ti reƦi svoje osobno iskustvo! Meni osobno je isto Ivan Merz bio "presvet", prestaromodan, previÅ”e ukoĆØen i hladan! I nije mi padalo na pamet da se možda njemu pomolim! Bila sam i na njegovoj beatifikaciji, i sve mi je bilo predivno i savrÅ”eno osim same njegove pojave. I tako to sve dok mi ispovjednik nije dao malu "karticu" sa njegovom slikom, životopisom i molitvom. Ni sama se ne sjeƦam kako i zaÅ”to i na koju nakanu sam odluĆØila tu molitvu izmoliti. Ali se vrlo dobro sjeƦam da mi je se ta molitva ODMAH ispunila! I svaki put kad neÅ”to izmolim pomoƦu te molitve, to mi se ispuni, ako ne to Å”to sam tražila, onda dobijem i viÅ”e i bolje od onoga Å”to sam tražila, i to baÅ” odmah. Tada sam mu se viÅ”e poĆØela moliti i preporuĆØivati i tako sam ga zavoljela, pokuÅ”aj i ti!

-------------------------------------------------------------

zole

Jo, uzmi malo njegove "Misli". Tako ces se lako upoznati sa njim! Zasto je toliko ozbiljan? Pa zovu ga i svetac sa kravatom. No, kad bi se poblize upoznala sa njagovim dnevnikom, shvatila bi koliko toga je skonto i kako je Bogu posveto zivot... ima se sto nauciti od njega! DEFINITIVNO!

Misli su mala i kratka knjizica koja je sabrala nekoliko bitnih misli za pojedino podrucje.

--------------------------------------------------------------

Helena

Je malo uÅ”togljen (ruku na srce ), ali je deĆØko o.k. Trebali ste vidjeti koga sam angažirala da ga igra, promijenili biste miÅ”ljenje. Knjigu koju vam Zole preporuĆØa, uzmite! A, ukoliko biste htjeli viÅ”e saznati o njemu, tu je o. Božidar Nagy glavni. U Verbumu imate biografiju.

uĆØiniti dobro, a zatim otiƦi bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Mala Truba
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zlatna Dolina... and Purgerland
PostanoPostano: pet 20 sij 2006, 0:03
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ivan Merz! Osoba koju sam "upoznao" prije 6-7 godina. Å to da vam kažem o njemu. Bio je prvi laik u Hrvatskoj koji u u crkvenoj organizaciji Orlovstvu kasnije Kržarstvu uspio oduÅ”eviti mlade. Negdje sam proĆØitao da je viÅ”e od 100000 mladiƦa i djevojaka dalo križarsku prisegu. Kad malo pogledam Å”to su radili... iÅ”li su na bezbrojne sletove, izlete, imali su stotine orkestara, sportskih družina, folklor... a sve ih je povezivao Krist. Sam Merz je umro vrlo mlad no toliko toga nam je ostavio da ga imam u ĆØemu nasljedovati. Ako se ne varam priĆØao je 8 ili 10 stranih jezika. Bio je iznimno obrazovan (dr. sc.) no to ga nije prijeĆØilo da se u potpunosti posveti privlaĆØenju hrvatske mladeži Kristu. Svojom osobom, likom i djelom u tome je u potpunosti uspio. Nažalost Drugi svjetski rat, komunizam, zabrana Orlovstva i Križarstva sve do 90-ih godina uĆØinili su svoje. Organizacija je ostarila, tj. mladih gotovo da nije bilo, a mnogi njegovi sljedbenici zavrÅ”ili su muĆØeniĆØkom smrƦu ili su godine svoje mladosti proveli u zatvorima. Samo Marica StankoviƦ (njegova bliska suradnica) provela je 5 godina u zatvoru kod nas u Požegi. Na suĆ°enju je sa svojim suradnicima nakon ĆØitanja teÅ”ke i neosnvane presude zapjevala "Krist kralj vlada Krist pobjeĆ°uje" . Zole reĆØe da možete ĆØitati njegove misli , a ja vam kažem da ĆØitate sve o njemu jer nigdje neƦete pronaƦi neÅ”to loÅ”e. On je pravi krÅ”Ć¦anski uzor kojem se možete slobodno preporuĆØiti. Pozdrav MEP-ovcima Osijek i o. Božidaru Nagy od križara iz Zlatne doline. Bog živi!

Mala Truba svira dalje...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
sike
Spol: muško
Postovi: 3435
Lokacija: SuŔak-Trsat
PostanoPostano: pet 24 vel 2006, 14:19
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

PAPA BENEDIKT XVI. MOLI SE BL. IVANU MERZU I ZANIMA SE ZA NJEGOVO STOVANJE

Od 23. do 28. veljace 2006. borave u Rimu biskupi Bosne i Hercegovine u pohodu ad limina sto ukljucuje pohod Svetom Ocu i osobni susret s njime. Tako je vec prvog dana pohoda, u cetvrtak 23. veljace biskup Franjo Komarica bio primljen u audijenciju kod Pape Benedikta XVI. Na kraju
sluzbenog razgovora Sveti Otac ga je iznenadio pitanjem: Ā«Kako se siri
stovanje blazenog Ivana Merza?Ā» Biskup, ugodno iznenaden ovim pitanjem, zahvalio je Setom Ocu sto se zanima za nasega najmladeg Blazenika, a Papa je na to odmah nadodao: Ā«Kako ne, Ivan Merz je zaista jedna izvanredna osoba. Dobro ga poznajem i ja mu se molim!Ā» Biskup Komarica je potom izvijestio Svetoga Oca o detaljima kako se stuje blazeni Ivan u banjaluckoj biskupiji. Rekao je takoder da je prosle godine u biskupiji osnovana katolicka udruga Ā«Blazeni Ivan MerzĀ» i da ce se blagdan blazenog Ivana 10. svibnja ove godine svecano slaviti u banjaluckoj katedrali gdje se ocekuje veliko okupljanje vjernika. Papa je na to odgovorio: Ā«Veoma dobro, drago m i je i vec sada podjeljujem svoj
blagoslov svima koji se toga dana budu okupili u Vasoj katedrali na proslavu blagdana blazenog Ivana Merza.Ā«
Biskup Komarica je takoder spomenuo da ove godine banjalucka biskupija slavi 125. obljetnicu postojanja, sto ce se svecano slaviti u mjesecu srpnju za blagdan sv. Bonaventure. Na kraju audijencije Biskup je od srca zahvalio Svetom Ocu za ovu njegovu gestu ljubavi, naklonosti i
blizine prema stovateljima blazenoga Ivana. Nakon audijencije kod Pape
jedan vatikanski prelat rekao je biskupu Komarici da je Papa jos kao kardinal temeljito prostudirao Poziciju o bl. Ivanu Merzu za njegovu beatifikaciju koju je napisao mons. Fabijana Veraja i zato ga tako dobro poznaje.

Ovo neocekivano zanimanje Pape Benedikta XVI. za nasega najmladeg
Blazenika jos je jedan poticaj da
se intenzivnije poradi na sirenju njegova upoznavanja i stovanja u
hrvatskom narodu.

POSTULATURA ZA KANONIZACIJU BL. IVANA MERZA

Gospodine,kome da idemo?Ti imaÅ” rijeĆØi života vjeĆØnoga!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
merkat
Spol: muško
Postovi: 1347
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 26 vel 2006, 17:57
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Sjajno ! jako sretan

Samo Å”to eto i dok se naÅ” papa moli bl. Ivanu Merzu i kad se sjetim kakoje jedan Ivan Pavao II na beatifikaciji bl. Merza ga preporuĆØio kao zaÅ”titnika i zagovornika mladih, moram primjetiti da kod mladih joÅ” uvijek nije dovoljno raÅ”ireno Å”tovanje bl. Merza. place

Å to Ʀe mi život bez vjere ?
Å to Ʀe mi vjera bez života ?
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
sike
Spol: muško
Postovi: 3435
Lokacija: SuŔak-Trsat
PostanoPostano: sri 14 lip 2006, 23:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Splitska nakladna kuƦa Verbum predstavila je 14. lipnja novu knjigu iz svoje biblioteke Fides "Život za ideale" - Životopis bl. Ivana Merza. Knjiga kroz 170 stranica približava ĆØitatelju život Ivana Merza (1896. ā€“ 1928.) poznatog hrvatskog intelektualca, kulturnog djelatnika, profesora i zauzetog katoliĆØkog vjernika laika kojega je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim u Banjoj Luci 22. lipnja 2003. godine. Autor knjige je Giampaolo Mattei, novinar vatikanskog dnevnika L Osservatore Romano, a na hrvatski jezik preveo ju je dr. Ivan BodroÅ”iƦ.

O knjizi su govorili glavni urednik Verbuma mr. Petar Balta i direktor Miro Radalj. Autor prati Merzov životni put kroz burne povijesne dogaĆ°aje s poĆØetka 20. stoljeƦa, analizirajuƦi kako su oni utjecali na Merza, ali i vrednujuƦi ih u sveukupnoj novijoj povijesti. Merz je neposrednim svjedokom dogaĆ°aja koji su odredili smjernice modernog geo-politiĆØkog svijeta: sarajevskog atentata, Prvog svjetskog rata, naleta novih ideologijaā€¦ U takvom svijetu oblikovao se lik koji svojim, premda naoko tek obiĆØnim pobožnim životom, ostavlja neizbrisiv peĆØat na svom vremenu, u duhovnom i domoljubnom smislu. Knjiga pomaže upoznati i prepoznati veliĆØinu ĆØovjeka koji Ʀe vjerojatno tek zauzeti svoje mjesto u povijesti. O tom izravno svjedoĆØe velika imena Crkve i druÅ”tvenog života poput kardinala Franje Å epera, mons. ƈedomila ƈekade, Marice StankoviƦ i drugih.

Autor se dotiĆØe i mukotrpnog i teÅ”kog položaja Crkve u BiH, osobito u Banjoj Luci, te njezine ustrajne borbe oko svjedoĆØenja Krista i opstojnosti Hrvata na svojim stoljetnim ognjiÅ”tima. Prigodom proglaÅ”enja blaženim Ivana Merza, papa Ivan Pavao II. je rekao: "Ime Ivana Merza za ĆØitav jedan naraÅ”taj mladih katolika znaĆØilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!".

Gospodine,kome da idemo?Ti imaÅ” rijeĆØi života vjeĆØnoga!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
Žan
mod team leaderSpol: muško
Postovi: 2638
Lokacija: u Isusovom zagrljaju
PostanoPostano: ned 19 stu 2006, 17:57
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

merkat napisa:
...moram primjetiti da kod mladih joŔ uvijek nije dovoljno raŔireno Ŕtovanje bl. Merza. place

Tko zna ima li kakvih promjena u tome...

Jeste li vi upoznali život blaženog Ivana? Ima li u vama kakva želja i znatiželja da saznate tko je bio? Nije li u njemu neŔto izvanredno - pa proglaŔen je blaženim!
Štovanje bl. Ivana Merza Ŕiri se po Filipinima, a tu u Hrvatskoj malo se zna o njemu... Confused

Ljudii!Exclamation Uzmite njegovo Å”tivo, barem iz znatiželje, otkrijte veliĆØinu blaženika i Onoga koji ga je prožimao.

Imao je predivne misli o Presvetoj Euharistiji - misli koje bi trebao imati svaki katolik!

"Upravo sada trebam duÅ”evne snage, trebam crpsti iz nepresahnjivog vala Ljubavi, iz one svesilne moƦi Euharistije, koja napunja duÅ”u rasvjetom, koja je svjetlija od dana, koja je pretvara u duÅ”evno zadovoljstvo, koja smiruje u osjeƦanju neĆØega nepoznatog i neizmjernog. Silno, svesilno bih htio opet tome Vrelu. O, Deus, adiuva me!" (Dnevnik, Graz, 27. III. 1916.)

Po ovom Ʀe svi znati da ste moji uĆØenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Žan
mod team leaderSpol: muško
Postovi: 2638
Lokacija: u Isusovom zagrljaju
PostanoPostano: pet 30 ožu 2007, 20:30
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Bio neki dan s Ycterisom prvi puta u bazilici Srca Isusovog u PalmotiƦevoj...
I sjeo kod groba blaženog Ivana Merza...
I ĆØitam njegovu oporuku:
  Umro u miru katoliĆØke vjere.
  Život mi je bio Krist, a smrt dobitak.
  OĆØekujem milosrĆ°e Gospodinovo i nepodijeljeno
  potpuno vjeĆØno posjedovanje Presvetog Srca Isusova.
  I. M. blažen u pokoju i miru.
  DuÅ”a Ʀe moja postiƦi cilj za koji je stvorena.
  U Gospodinu Bogu.

Koliko je odluĆØnosti i sigurnosti prisutno u njegovim rijeĆØima! Život mu je bio Krist, a smrt dobitak! I srce koje mu je toliko žudilo za Presvetim Srcem konaĆØno Ʀe uronit u Njega! KonaĆØni cilj svake duÅ”e - u Gospodinu Bogu!
Kad bi bar mladi osjetili dijeliƦ te njegove vruƦe želje za Bogom, tu sigurnost i odluĆØnost koju crpi iz Euharistije...
Blaženi Ivan umro je mlad. A tako snažne rijeĆØi izrekao!
Možda veƦ danas pozove Bog mene, tebe...
Mogu li i ja poput blaženog Ivana Merza izreƦi ovo svim srcem? Život mi je bio Krist!
Pa živimo onda tako - da nam Krist bude život. I danas, i sutra, i svaki dan, do kraja.
Blaženi Ivan svojim životom to želi reƦi i meni i tebi...
OdluĆØi: svaki dan Ʀu se vodit pitanjem: Je li moj život Krist? I ustraj da to On i bude!

Po ovom Ʀe svi znati da ste moji uĆØenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Magali
mod teamSpol: žensko
Postovi: 1341
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 15 tra 2007, 9:49
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

U jednoj svojoj molitvi i razgovoru, naÅ” bivÅ”i kapelan mi je otvorio vrata da otkrijem tog blaženika...založio se mlade i upravo bi on trebao biti joÅ” jedan naÅ” voĆ°a...nadam se da Ʀu joÅ” uĆØiti o njemu...hvala vam Å”to ste otvorili ovu temu...

Ovo je upisano u knjizi života: Pod mojim nogama ocean buci. Vjetar puse oko mene, na Kristu, stijeni, temelj je moje nade, i moje sve. Usred bure da li si naŔao ovaj zaklon. Uhvati ovu mocnu ruku Isusa koji me je spasio...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceYIMMSNM [Vrh]
Žan
mod team leaderSpol: muško
Postovi: 2638
Lokacija: u Isusovom zagrljaju
PostanoPostano: pet 06 lip 2008, 15:25
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Film o bl. Ivanu Merzu dostupan na internetu (vijest sa www.ivanmerz.hr)
  ZahvaljujuƦi inicijativi Humanitarne udruge ā€œBl. Ivan Merzā€ iz Splita film o životu naÅ”ega Blaženika postavljen je na YouTube. Film nosi naslov "KatoliĆØka vjera životno zvanje" a snimljen je u produkciji vjerskog programa HTV-a. Zbog ograniĆØenja trajanja filmova na YouTube-u (10 min.) film je podijeljen na pet dijelova. Film se može pogledati na ovoj web-adresi: http://www.udrugaivanmerz.hr/DrugaVideoMerz.htm

Iskreno preporuĆØam jako sretan

Po ovom Ʀe svi znati da ste moji uĆØenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group