HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: pet 25 ruj 2020, 19:04. Pogledaj neodgovorene postove
SVEƆENIK - tko je to?
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Autor Poruka
Natty
Spol: žensko
Postovi: 1001
Lokacija: Rijeka
PostanoPostano: sri 06 kol 2008, 13:41
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

"ljubim ruke onome po kome mi Krist dolazi"

Bog je milosrdan, spor na srdžbu i pun dobrote.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Žan
mod team leaderSpol: muško
Postovi: 2638
Lokacija: u Isusovom zagrljaju
PostanoPostano: uto 07 srp 2009, 22:38
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Povjerenstvo za duhovna zvanja AmeriĆØke biskupske konferencije izdalo je prije par godina izvanredan! film "Fishers of Men" (Ribari ljudi) od 20-tak minuta u kojem se na poseban naĆØin kroz svjedoĆØanstva drugih sveƦenika i zanimljive scene poziva mladiƦe da razmisle o sveƦeniĆØkom pozivu jako sretan Film se može pogledati naravno i na youtubeu WinkFilm je napravljen profesionalno i mislim da ne ostavlja ravnoduÅ”nim Wink PriĆØal sam s biserom o njemu pa smo odluĆØili predložiti naÅ”em povjereniku za duhovna zvanja da se iskoristi nekako u programu i radu naÅ”eg povjerenstva Smile Mislim da bi jako dobro poslužil za približavanje sveƦeniĆØkog poziva mladima i da bi bio dobar poticaj za razmiÅ”ljanje, pa možda i odluku jako sretan

Po ovom Ʀe svi znati da ste moji uĆØenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
enkidu
Spol: muško
Postovi: 36
PostanoPostano: sri 08 srp 2009, 5:28
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Wink Uza svu formaciju i radu na profilu buduĆØeg sveƦenika od strane poglavara i, dakako, njegovom osobnom; od presudne je važnosti zajednica vjernika. Bitno je da mladi ĆØovjek osjeti da ga vjernici trebaju i da ga poÅ”tuju.
To je ujedno i jedna od važnih motivacija da se mladi odluĆØe biti sveƦenici.
ƈovjek je druÅ”tveno biƦe i jako mu je stalo kako ga zajednica prima.
Uza sve to Å”to nema sveƦenika i Å”to si svaka župa želi dobrog i sposobnog, postoji jedan mentalitet, napose u kajkavskim krajevima, gdje je nekad kler bio odmah do plemiƦa; da ga se mjeri dvostrukim mjerilima. Kako upravo iz takvih sredina i dolazi najviÅ”e sveƦeniĆØkih kandidata, mnoge mlade ljude smeta to nepovjerenje.
Bogoslovi i kandidati bi trebali aktivnije sudjelovati u radu s mladima. Dobri animatori u župi imaju najbolji kontakt s mladima i njih Ʀe najbolje razumjeti i iz tog rada moguƦa su nova zvanja.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: Žan
Bernard
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: uto 13 tra 2010, 18:02
PostNaslov : P. Luka RaĆ°a o sveƦeniÅ”tvu
Citiraj i odgovori

Evo jednog vrlo nadahnutog komentara o sveƦeniÅ”tvu, ne baÅ” novog, kojeg je prije nekih osam godina na stranicama SKAC-a objavio p. Luka RaĆ°a. Vrijedi proĆØitati.

A o kontemplativnoj molitvi; o nama sveƦenicima koji vozimo skupe aute, i živimo u raskoÅ”nim stanovima; i o 'penziƦima' od kojih oĆØekujemo da nam sve to plateā€¦
Da nisam sveƦenik vjerojatno bi bio žestoki antiklerikalac. Jer zbiljaā€¦ Ali,
ovako buduƦi da stvar vidim iz prve ruke. Vidim kolege, vidim sebe. Znam ĆØitavu priĆØu. Znam da se gotovo od reda radi o ljudima koje je samo visoki idealizam nosio do sveƦeniÅ”tva. Poznat mi je ponor kuÅ”nji kroz koje prolaze, i drama suoĆØavanja s vlastitom nemoƦu da se iskoraĆØi iz korumpiranosti i dvoliĆØnosti. I da danas, kakvi su takvi su ā€“ stoje na prvim linijama. Možda i gluposti rade, ili uopƦe niÅ”ta ne rade ā€“ ali ustrajno stoje u taboru ĆØiji je profil jasan. Taboru koji je protuteža zlu ovoga svijeta. Onom koji je prvi na udaru kad stvari u druÅ”tvu krenu naopako. Danas ih se možda može nazivati farizejima i parazitima, ali takvi su, i takvi Ʀe uvijek kad ustreba ā€“ prvi zavrÅ”iti kao svjedoci i muĆØenici dobra. Bilo kao vlĆØ. BuleÅ”iƦ u drugom svj. ratu, ili vlĆØ. Grahovar u domovinskom ratu. I tisuƦe kolega, koji samim time Å”to su to Å”to jesu, bdjeli su i bdiju na linijama razdjelnicama kao zeĆØevi na brisanom prostoru. Pusti ih molim te. Neka rade, ili ne rade. Neka kontempliraju, ili ne kontempliraju. Dok su to Å”to jesu ā€“ jasno je ĆØiji žele biti. ViÅ”e od rijeĆØi njihovih molitava, ili snage njihovih propovijedi ā€“ njihov životni status govori. Dok kao koze preživljavaju po seocima Velebita, ili mladost provode po bosanskim gudurama s par baka; ili makar u gradovima žive, nakon nedjeljne propovijedi ruĆØaju ribu iz konzerve; pa i ako sve imaju Å”to se novcima može kupiti ā€“ uvijek im samo Bog ostaje: bilo kao utjeha, bilo kao pustinja. Htjeli ili ne htjeli: njegova su slava, ili su njegova sramota. Ali uvijek samo njegovi.
Eto, tako ti ja vidim sveƦenike. A za ostaloā€¦ sad mi se ne da. Idem vani, luta mi se po snijegu. Sam.
Od srca, p. Luka

Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: lucija
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group