Autor |
Poruka |
vjernik

Spol: 
|
Postano: pon 09 ou 2009, 21:38
Naslov : Sestra Marija Edita od Križa |
|
|
Juèer je na HRT-u bio jedan dokumentarac o jednoj naŔoj bivŔoj kazaliŔnoj glumici iz Gavelle,
koja je otiŔla u zatvoreni samostan karmeliæanki u Avillu, na jugu Španjolske.
Ćuo sam za to joÅ” prije ali nakon Å”to sam pogledao na televiziji
prilog o njoj, potaknulo me na razmiŔljanje.
Kako je to u jednu ruku teŔko ali i prekrasno.
Položila je zavjete 2004. i tamo æe ostati do smrti a i biti æe pokopana unutar samostana.
Rijeè je o (ako sam dobro èuo) najstrožem redovnièkom redu...
Bilo je kratko svjedoèenje njezine majke Ŕta me impresioniralo .
Editina majka je presretna kƦerinom odlukom i putom.
Kako su èudni putovi Božji ?!
Kako vi razmiŔljate o tom? |
|
"Objavljeno ti je, èovjeèe, Ŕto je dobro,
Ŕto Jahve traži od tebe:
samo ĆØini pravicu,
milosrưe ljubiti
i smjerno sa svojim Bogom hoditi."
Mihej 6, 8 |
|
|
 |
Jopica

Spol: 
|
Postano: pon 09 ou 2009, 22:29
Naslov : |
|
|
Joj ovo je repriza ja sam gledala poĆØetkom drugog mjeseca.
Nevjerovatno, ali u to vrijeme sam i saznala da je otiŔla u samostan i straŔno me interesirala i eto je na tv-u.
Rekla je u dokumentarcu:
Vjera je dar, ona mij e darovana i ja je nièime nisam zaslužila. |
|
"Molitva" je poniznost èovjeka, koji priznaje svoju duboku bijedu i velièinu Boga kojemu se obraæa i kojemu se klanja na naèin da sve oèekuje od Njega, niŔta od sebe.
Sv. Josemaria Escriva |
|
|
 |
arkandeo

Spol: 
|
Postano: uto 10 ou 2009, 6:33
|
|
Ima li možda netko snimku emisije?
Žena me skoro kad smo zaboravili snimiti emisiju. |
|
Tko je kao Bog? |
|
|
 |
vasha

Spol: 
|
Postano: uto 10 ou 2009, 9:45
|
|
Arkiæ, ako naðeŔ, èuvaj i za mene, pa ti se javim kad doðem u domovinu  |
|
|
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: uto 10 ou 2009, 9:58
|
|
|
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: |
sv.Franjo legenda, Jopica, antea, Specijalac, vjernik, davorseljan, tanja |
 |
Specijalac

Spol: 
|
Postano: sri 11 ou 2009, 0:15
|
|
dokumentarac je predobar.
Ovakve stvari potaknu u èovjeku da se zamisli nad svojim životom i da poène viŔe razmiŔljati o tome Ŕto je Božja volj za nas.
Samo da je toga Ŕto viŔe na naŔim televizijama mislim da bi se i ljudi poèeli mjenjati (barem malo) |
|
Ko zna (ah, niko, niko niŔta ne zna. Krhko je znanje!)
BVB |
|
|
 |
Felicita

Spol: 
|
Postano: sri 11 ou 2009, 9:12
|
|
Specijalac napisa: |
Ovakve stvari potaknu u èovjeku da se zamisli nad svojim životom i da poène viŔe razmiŔljati o tome Ŕto je Božja volja za nas.
|
Slažem se; Kad sam pogledala dokumentarac (u 2. mj) danima su mi se te misli vrtile po glavi.
Prièa je zaista nevjerovatna, žena je otiŔla u jedan potpuno drugi svijet koji nema veze sa ovim naŔim materijalnim, odrekla se apsolutno svega, jastuk je zamijenila drvetom.... OduŔevilo me Ŕto je za vrijeme snimanja bila tako nasmijana, na njenom licu se dala opaziti radost kakve ja joŔ nisam vidjela na èovjeku... Ona je pronaŔla Božju volju za sebe i Bog se tako proslavio u njoj.
Ova prièa ima jednu jaku pouku: ne smijemo stati dok ne otkrijemo Božju volju, gdje nas to Bog želi u ovom svijetu, jer radost nas èeka upravo tu, upravo na tom putu èeka nas smisao života, odgovor na pitanje zaŔto sam ovdje, zaŔto mi je dan ovaj svijet!
Ćudesno je i to kako je samo naÅ”oj TV ekipi bilo dozvoljeno snimati u samostanu, hvala Bogu na tome, jer uvjerena sam da je ova priĆØa utjecala na mnoge i donijela dobre plodove  |
|
Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore. |
|
|
sv.Franjo legenda, Ponosna_Hrvatica |
 |
Jopica

Spol: 
|
Postano: sri 11 ou 2009, 10:48
|
|
Zaista je jaka njena prièa i svjedoèenje. Njene rijeèi, ton, glas koji drhti od uzbuðenja dok prièa o Bogu, suze joj naviru, èujeŔ to. Tako je jednostavna u izrazu i moæna.
Ja plaèe, svaki puta kada gledam to, prvi puta kada smo moj deèko i ja gledali, osjetila sam kako ga je to dirnulo, kako ga je razoružala.
Hvala Bogu na Editi jer Ʀe Hrvatska puno po njoj dobit i po ovome filmu. Nadam se da nije zadnji. |
|
"Molitva" je poniznost èovjeka, koji priznaje svoju duboku bijedu i velièinu Boga kojemu se obraæa i kojemu se klanja na naèin da sve oèekuje od Njega, niŔta od sebe.
Sv. Josemaria Escriva |
|
|
 |
Anny

Spol: 
|
Postano: sri 11 ou 2009, 13:41
|
|
postoji li kakav link ili neŔto gdje se može pogledati dokumentarac
nisam gledala i žao mi je  |
|
Dami la mano, voglio restar per sempre insieme a Te |
|
|
 |
Specijalac

Spol: 
|
Postano: sri 11 ou 2009, 15:41
|
|
Anny napisa: |
postoji li kakav link ili neŔto gdje se može pogledati dokumentarac
nisam gledala i žao mi je  |
par postova iznad ti je klara ostavila linkove |
|
Ko zna (ah, niko, niko niŔta ne zna. Krhko je znanje!)
BVB |
|
|
 |
Anny

Spol: 
|
Postano: sri 11 ou 2009, 18:09
|
|
upsss
nisam vidjela, hvala
pogledat Ʀu |
|
Dami la mano, voglio restar per sempre insieme a Te |
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: čet 12 ou 2009, 14:52
|
|
Dokumentarac je predobar i poticajan.
Ni ja nisam gledao ali pogledat æu ono Ŕto ste stavili. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: pet 13 ou 2009, 10:41
|
|
|
davorseljan, mala_ive21, antea |
 |
Bernard
Spol: 
|
Postano: čet 19 ou 2009, 17:09
|
|
Gledao sam to nekoliko puta. Predivno je. Motiviralo me na dublji i snažniji pristup korizmi. |
|
Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost. |
|
|
 |
antea

Spol: 
|
Postano: čet 19 ou 2009, 19:36
|
|
Nisam gledala dokumentarac, al sam pogledala linkove i joŔ sam uvijek pod dojmom. Njeno svjedoèenje potaklo me na razmiŔljanje tokom cijelog dana, a posebno me dirnulo njezino razmiŔljanje o Bogu i Božjoj ljubavi... predivno |
|
Mi sami moramo postati promjenom koju želimo vidjeti. |
|
|
 |
Jopica

Spol: 
|
Postano: pet 20 ou 2009, 8:34
|
|
antea napisa: |
Nisam gledala dokumentarac, al sam pogledala linkove i joŔ sam uvijek pod dojmom. Njeno svjedoèenje potaklo me na razmiŔljanje tokom cijelog dana, a posebno me dirnulo njezino razmiŔljanje o Bogu i Božjoj ljubavi... predivno |
ti linkovi-to jest taj doukmentarac!! valjda vas buni Ŕto je kratak!!!!! |
|
Sv. Josemaria Escriva |
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: pon 23 ou 2009, 0:10
|
|
Sada sam ga pogledao i zbilja je viŔe nego dobar.
Jak je dokumentarac i volio bih da se orgarniziramo i da odemo barem na jedan dan do nje. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
Jopica

Spol: 
|
Postano: sub 28 ou 2009, 9:17
Naslov : Mali transkript za vas, vrijedan je ĆØitanja |
|
|
Novinarka : āToliki su nagaưali o motivima tvoga odlaska ovdje, a onaj pravi jedino od tebe možemo ĆØuti.ā
Edita: āDa. Bilo je nakon 5 godina molitve, molitve da se upozna Božja volja. U trenutku kad upoznaÅ” Boga, kad shvatiÅ” da Bog nije tamo neÅ”to daleko, niti neka stvar, sila, energija ili Å”to sve ne govore o Bogu, nego kad shvatiÅ” da je Bog osoba, da je Bog netko tko ti je tako bliz, netko tko te poznaje bolje nego ti sam sebe, netko tko je istina, osoba Isus Krist i da je neprestano s tobom i da te ljubi. Onda u tom trenutku razgovor izmeưu dvije osobe, izmeưu Boga i duÅ”e, postaje lagan, postaje moguƦ.
Potrebna je vjera. Vjera je dar. Nezasluženi dar. Ja nièime nisam zaslužila da mi Bog daruje vjeru. Nisam imala vjeru, darovana mi je. I od trenutka kada mi je darovana vjera, ja sam željela uzvratiti Gospodinu na tome daru, uzvratiti mu za njegovu ljubav koju daruje tako nesebièno.
Božji glas je blag i treba ĆØovjek svaki u svojoj duÅ”i stvoriti taj prostor tiÅ”ine u kojem može ĆØuti taj Å”apat Božje ljubavi. Svi u životu prolazimo trenutke svjetla i sjene, meưutim sve je za rast duÅ”e potrebno. Bog najbolje zna. Kada se sve stvari koje se dogaưaju u naÅ”im životima, koje nam se naizgled ĆØine neshvatljive - zaÅ”to Bog dopuÅ”ta neku patnju, neki trenutak muke, vjera je ona koja dolazi u pomoƦ. Znati da je Bog dopustio ovaj teÅ”ki trenutak, sada, to je ono Å”to je najbolje za nas, iako se nama u tom trenu ne ĆØini, ali Bog dopuÅ”ta to za neko dobro.ā |
|
Sv. Josemaria Escriva |
|
|
Anny |
 |
mala_ive21

Spol: 
|
Postano: sub 28 ou 2009, 23:01
|
|
Svaki put kada mi padnu snage,kada se poĆØnem gubiti u vlastitoj malovjernosti pogledam ovaj dokumentarac...
Onaj zanos s kojim ona prièa o Bogu,o Isusu, jednostavno potakne èovjeka na neke stvari;na veæa odricanja, na istinsku molitvu,na dublje traženje Isusa ...
Potakne me da se viŔe prestanem optereæivati glupostima ovoga svijeta koje me htjela-ne htjela u mojoj slabosti kad tad zaskoèe..
Hvala Bogu na sestrama KarmeliƦankama,...One uistinu mole za sve nas!
No,pitam se dali bi otkrili bogatstvo koje se krije iza zidina u Avili da Edita nije bila ono Ŕto je bila tj.da nije bila medijski eksponirana osoba...???
Hvala Bogu na svjedoèanstvu njezinog života |
|
.. kako bismo mogli uživati u nekoj stvari, ako je ne bismo ljubili? Ljubav prethodi i nadi. Jer nadamo se samo onome Ŕto ljubimo. Ljubav prethodi i mržnji. Jer mi mrzimo zlo samo za volju ljubavi koju gajimo prema dobru. (Franjo SaleŔki, Teotim) |
|
|
Jopica, davorseljan |
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: ned 29 ou 2009, 20:55
|
|
Mislim da su mnogi to spoznali preko zatvorenih redova kojih ima u Lijepoj naŔoj. Pogotovo u Bistici i u Brezovici.
Svaki takav red je poseban i neŔto nam govori.
I meni kada pada pogledam ovaj dokumentarac. Pogotovo sada kada se spremam u redovniŔtvo koje æe joŔ morat prièekat. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
|