|
 |
Pitanje : Da li ste ikada bili u vezi? |
Da |
|
67% |
[ 37 ] |
Ne |
|
32% |
[ 18 ] |
|
Ukupno glasova : 55 |
|
Autor |
Poruka |
smješko

Spol: 
|
Postano: pon 21 tra 2008, 8:22
Naslov : |
|
|
coldplayer napisa: |
S druge strane, lijepa žena æe biti privlaèna muškarcu pa makar bila najsiromašnija žena svijeta, nezaposlena i živjela od 1.000 kuna mirovine svojih roditelja. Njen fizièki izgled i karakterne osobine koje muškarcu govore da bi ona bila i dobra majka ono je što ženu èini privlaènom. Teško æeš naæi muškarca koji æe pri opisu privlaènih osobina svoje "idealne žene" spomenuti uspješnost ili materijalnu osposobljenost.
|
e s tim se ne bi složila...može se reæ da nisam imala sreæe...ali kad si s nekim deèkom oko godinu dana i sad ste na prekrernici kuda,kako dalje...doðe ti sa prièom...znaš,razmišljao sam,nisi ti iz mojeg staleža,ja radim u dobrostojeæoj firmi,jakoj,dok si ti kod sitnog privatnika,ja imam dosta novaca ti baš i ne...ne možemo dalje jer nismo iz istog ranga!!! Tako da ja sam itekako na svojoj koži osjetila muško vaganje i gledanje kroz materijalno.....a bilo je i još sliènih sluèajeva mojih prijateljica oko mene,više je možda rijeè kod njih o muškim sponzorušama,ali brate moj onda ih je fakat previše samo tu oko mene bilo,a kamoli drugdje.....a još kaj je najtužnije 95%ljudi s kojima se kreæem su iz crkvenih krugova i onda ti tak neki iz crkve kaže,znaš nisi iz mog ranga..... |
|
LJUBAV UVIJEK POBJEÐUJE!!!! |
|
|
 |
Cordelia
Spol: 
|
Postano: pon 21 tra 2008, 20:16
|
|
Cordelia napisa: |
Meðutim, to još uvijek nije argument kojim bismo mogli odbaciti privlaènost postignuæa i statusa žene u oèima muškarca, jer nisu baš rijetki sluèajevi veza i brakova mladih muškaraca sa ženama visokog društvenog i/ili materijalnog statusa |
Mislim da si u krivu. Muškarac æe u vezu sa ženom visokog društvenog/materijalnog statusa samo ako mu je ona i fizièki privlaèna kao nužan uvjet. Iznimke su naravno muškarci-sponzoruše, no takvih je malo, ako ih uopæe i ima. Muškarci ne gledaju na postignuæe i status suprotnog spola na naèin kako to èine žene, niti im to predstavlja neku ulogu. Možeš li mi pronaæi primjer bogate i uspješne, ali ne baš atraktivne žene koja je u vezi s mlaðim muškarcem fizièki atraktivnijim od nje? Teško, dok obrnutih sluèajeva sa zamijenjenim ulogama ima na pretek. |
U tome i jest problem. Naime, ne slažeš se s mojom tvrdnjom zato što apriorno polaziš od stajališta da muškarcima društveni i materijalni status žene sam po sebi nije privlaèan. Meðutim, za takvu tvrdnju nemaš argumenata. Argumentirati možeš jedino tvrdnju da, s obzirom na kratkoæu ženine biološke plodnosti muškarcu materijalni i društveni status nije presudan, odnosno, za razmatranje tog statusa muškarac nema vremena. Sama èinjenica što postoje veze i brakovi meðu mlaðim muškarcima i starijim ženama visokog statusa opovrgava tu tvrdnju, a iz toga što takve veze postoje, èak i ako žene nisu fizièki privlaène, još uvijek ne možeš izvuæi argument da veza postoji samo zato što su dotièni muškarci sponzoruše. To je predrasuda, a ne argument. Naime, ako je tako, zašto dotiène muške sponzoruše (za koje pretpostavljam da su fizièki privlaèniji od svojih starijih partnerica) nisu svoje udvaraèke napore uložili u osvajanje žene visokog statusa koja je istovremeno i mlada (dakle, plodna) i fizièki privlaèna? Tako bi ubili dvije muhe jednim udarcem. Zar netko doista uživa u tome što je sponzoruša? A ako ipak uživa, znaèi da mu je ta uloga na neki naèin seksualno stimulirajuæa. Ali zašto onda sa starijih, pa još i neprivlaènim ženama? Ako je nekom muškarcu-sponzoruši seksualno stimulativna uloga playboya za starije i neprivlaène žene, onda je to neoboriv dokaz da ga takve žene seksualno privlaèe, ma kako to nama èudno i nevjerojatno izgledalo. Jer stvarno ne mogu zamisliti kako bi muškarac u takvom sluèaju mogao uvjerljivo "odglumiti" seksualno uzbuðenje, ako znamo koliko je ono ovisno o vizualnom faktoru, koji kod starije i neprivlaène žene baš i nije neki prizor.
Dakle, tvoja tvrdnja ne stoji kao argument, veæ eventualno kao tvoje osobno mišljenje. A što se tièe primjera starijih neprivlaènih žena koje su imale ostvaren društveni status, a bile su u vezi/braku s mlaðim muškarcima: Elizabeta I., Katarina Velika, Eliza Kezaradze, Agatha Christie, George Sand... to su neke koje mi sada padaju na um, a mogla bih ih nabrojiti još kada bih se potrudila. Aha, sjetila sam se još jedne, naše cure - Vedrana Rudan
Citat: |
Naime, dobar fizièki izgled mladog muškarca, jednako nepogrešivo kao i dobar fizièki izgled mlade žene, govori o superiornosti njegove spolne privlaènosti i reproduktivne sposobnosti pred (veæ ocvalom) privlaènošæu i reproduktivnom sposobnošæu starijeg muškarca. |
Toèno, ali spolna i reproduktivna superiornost je jedan od, ali ne i jedini "attraction trigger" u ženskom mozgu. Drugi je materijalna i socijalna superiornost muškarca. Dok s druge strane, taj drugi èimbenik u mozgu muškarca ne zauzima bitno mjesto. |
Prihvaæam to kao tvoje osobno mišljenje, ali kao što veæ rekoh, za tvrdnju da ženin socijalni/materijalni status muškarcu nije bitan kao faktor spolne privlaènosti nemaš argumenata. Naime, to se donekle može primijeniti na veze koje su u veæini, odnosno one u kojima su muškarci i žene vršnjaci (toènije, podjednako mladi), ali ni u tom sluèaju to još ne možemo uzeti kao argument da je muškarcima socijalni/materijalni status žene nebitan, jer ta preferencija može biti prikrivena "hitnošæu" muškog spolnog izbora s obzirom na ženin biološki sat. Takvu bi tvrdnju mogao braniti jedino kada bi meðu takvim parovima prevladavao sluèaj da muškarci biraju pretežno privlaène žene slabijeg socijalnog/imovinskog statusa no što ga imaju oni sami... meðutim, tendencija je takva da muškarci i žene u najveæem broju sluèajeva biraju partnere sliènog socijalnog/materijalnog statusa kakav imaju oni sami. Osim toga, s visinom socijalnog/materijalnog statusa, odnosno životnog standarda i obiteljskog backgrounda raste i kvaliteta prehrane, zdravstvene zaštite, brige o vlastitom izgledu, zdravlju i kondiciji, naobrazbi i sl., te opæenito kvaliteta života, što su sve faktori koji i te kako utjeèu na mladolik, lijep i zdrav izgled, te na socijalne vještine poput samoprezentacije i udvaranja, kao i na vjerojatnost da takve osobe imaju zdravo potomstvo s razvijenim socijalnim vještinama. Što je društveni status niži, takva vjerojatnost se smanjuje zbog slabije kvalitete navedenih pokazatelja.
Pa ako je i djelatnik gradske èistoæe (da upotrijebim tvoj primjer), ako pokazuje znakove inteligencije i prodornost karaktera, nikad ne znaš kada æe postati direktor komunalnog poduzeæa. Pa zar nisi vidio koliko puta u serijama i filmovima kako mladoj, lijepoj i dokonoj supruzi uglednog starijeg biznismena, politièara ili industrijalca (kojeg naravno nikad nema doma), krati vrijeme ljepuškasti i nabildani vrtlar, èistaè bazena ili tjelohranitelj... dakle, sve redom muškarci koji ni izbliza nemaju društveni i materijalni status njezinog supruga, ali zato imaju nešto što on veæ odavno nema - mladost i dobar izgled. |
Ali hoæe li ijedna žena napustiti tog svog starog bogataša, razvesti se od njega i udati se za èistaèa bazena? Naravno da neæe, zato što joj ovaj mlaði služi samo za ispunjavanje seksualnih potreba, ali unatoè tome ostaje s bogatašem jer joj èistaè bazena ne može pružiti materijalnu sigurnost. to ti je ujedno i odgovor na pitanje koja od tih dviju stvari je ženi važnija. Kada je u situaciji da mora birati, žena u praviluodabire materijalnu sigurnost ispred seksualnog zadovoljstva. |
Ne bih rekla. Naime, faktor seksualnog zadovoljstva je jedan od glavnih diskriminativnih faktora u ženinom izboru muškarca, upravo zato što je to kriterij koji relativno mali broj muškaraca može svladati, a u uskoj je vezi i s održavanjem ženine dugoroène emotivne zainteresiranosti za muškarca.
Dakle, podudarnost jednog i drugog je bitna, jer ženinu poèetnu zaljubljenost nije lako održati ako je muškarac seksualno netalentiran ili ima osrednju, pa èak i ispodprosjeènu i mehanièku izvedbu - što je, u kombinaciji s uobièajenim muškim interesom za èešæe seksualne odnose ženama i psihološki i fizièki vrlo odbojna kombinacija (tj. relativno èesti, a istovremeno nezadovoljavajuæi seksualni odnosi u dugotrajnim vezama i brakovima, koje redovito iniciraju muškarci, a žene ih redovito nastoje izbjeæi). To jedan od glavnih problema u dugotrajnim brakovima - a tome treba dodati i iznimno važan podatak da žene baš i nisu previše uspješne u psihološkom razdvajanju ljubavi od seksa, kada se jednom dogodi ta sredna podudarnost.
Mnoge žene æe zbog muškarca koji im to može pružiti u takvom sluèaju odluèno prekinuti ili ozbiljno dovesti u pitanje brak s muškarcem u kojeg nisu zaljubljene (i koji ih dakle, jer su te dvije stvari povezane, vrlo vjerojatno seksualno ne može zadovoljiti), makar on bio ne znam kako visokog statusa, jednom kada pronaðu muškarca koji im je u stanju pružiti i ljubav i seksualno zadovoljstvo, jer su to kljuèni kriteriji po kojima žena bira oca svoje djece.
Osim toga, nije nevažan podatak da je u zapadnim zemljama zabilježen vrlo visok postotak djece koje u vezama i brakovima odgajaju muškarci koji im nisu biološki oèevi. Ne mogu sa sigurnošæu navesti brojku, ali mislim da se kreæe negdje oko 30 % (meðutim, ovaj broj uzmi s rezervom, jer stvarno nisam sigurna i trebala bih provjeriti, ali znam da je postotak zabrinjavajuæe visok). E, sad, moguæe su dvije opcije - da meðu tom djecom ima onih koju žene imaju iz prethodnih brakova i veza, kao i onih koji su plod nevjere u braku/vezi. Ali kako god stvari stajale, pretpostavljam da se radilo o ženinom nezadovoljstvu u braku/vezi, koje je rezultiralo potomstvom koje nije zaèeto u toj vezi.
Dakle, i muškarcima i ženama se u stvarnosti, na razini konretnih odnosa, veza i brakova, doista sviðaju iste stvari (ali suprotnog spolnog predznaka), |
Da, sviðaju im se iste stvari, ali one nemaju jednak prioritet i utjecaj kod stvaranja privlaènosti meðu spolovima. Ti razlièiti prioriteti su ugraðeni u osobnost muškarca, odnosno žene i nije žena odabrala da ju materijalna sigurnost privlaèi barem jednako ako ne i više od fizièkog izgleda, veæ je to zato što nas je Bog takvima stvorio.  |
[/quote]
Bez obzira što se moje tvrdnje o faktorima seksualne privlaènosti kod muškaraca i žena razlikuju od tvojih, ni u jednom ni u drugom sluèaju ne bih se baš složila da nas je Bog stvorio takvima, jer nisam sklona poistojeæivati biologiju i sociologiju s jedne strane, i teologiju s druge, odnosno neke evolucijski, društveno i kulturno uvjetovane ljudske sklonosti, obièaje, uvjerenja i mentalitete - s Božjom voljom pri stvaranju svijeta i èovjeka Ne kažem da su ti faktori protivni Božjoj volji, veæ da spadaju u, kako bi to Koncil rekao, ovozemaljske stvarnosti koje imaju odreðenu autonomiju i svoje unutarnje zakone razvoja, koji ne moraju biti detaljno propisani Božjom voljom da bi mogli uspješno funkcionirati
Po mojem mišljenju, prije æe biti da su spomenute preferencije rezultat evolucije (napominjem da ovim ne dovodim u pitanje Božju opstojnost), odnosno seksualne selekcije, a onda i kulturnih, odnosno društvenih okolnosti. Naime, postoje i danas plemena lovaca-sakupljaèa u kojima npr. žene biraju muškarce gotovo iskljuèivo na temelju lijepog fizièkog izgleda i fizièke kondicije, a ne na temelju društvenog statusa, tako da se neki društveni obrasci koji vrijede za patrijarhalna ili zapadnjaèka društva tijekom jednog dijela njihove povijesti, baš i ne mogu uzeti kao neka univerzalna i bogomdana pravila muško-ženske privlaènosti.
Èokolada napisa: |
gluposti prièate.ne trebaju ti ni novac, ni skupi auti ni velika plaæa ni vlastit stan da bi nekog volio.tili bi novcem kupit ljubav, prokletstvo je došlo na svit.današnjim ljudima je novac Bog, umjesto da im je ljubav Bog.diskasting.žena kojoj je potrebno da muškarac ima novaca da bi ga voljela nema pojma šta je to ljubav.Koja je razlika izmeðu nje i prostituke.
raðe æu biti sam za sve vijeka vijekova nego imat takvu curu,ženu |
Dijelom bih se složila s Èokoladinim negodovanjem na raèun mojih i coldplayerovih postova, jer smo mi debelo zatupili po samoj biologiji i sociologiji ... a nekako smo ostavili po strani samu ljubav. U svoje ime mogu reæi da sam samo pokušala objasniti neke, više ili manje prikrivene, preferencije koje stoje u pozadini našeg izbora ljubljene osobe. Pa ipak smo mi biæa od krvi i mesa, a ne samo od duha, mada se slažem da je duh presudan  |
|
"Ja sam Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi Ocu osim po meni." (Iv 14,6) |
|
|
 |
coldplayer

Spol: 
|
Postano: pon 26 svi 2008, 21:08
|
|
tko može, neka upali Hrvatski katolièki radio. upravo don Damir Stojiæ govori o temi - 16 kriterija kako znate da je ta osoba prava za vas. |
|
Upaliti šibicu mnogo je korisnije od proklinjanja tame
Benedikt XVI. |
|
|
 |
vjernik

Spol: 
|
Postano: uto 27 svi 2008, 7:35
|
|
tko može, neka upali Hrvatski katolièki radio. upravo don Damir Stojiæ govori o temi - 16 kriterija kako znate da je ta osoba prava za vas. |
I ako netko nije stigao zapisati kriterije, može mu poslati mail da mu pošalje tih 16 kriterija: nocnozvono@hkr.hr  |
|
"Objavljeno ti je, èovjeèe, što je dobro,
što Jahve traži od tebe:
samo èini pravicu,
milosrðe ljubiti
i smjerno sa svojim Bogom hoditi."
Mihej 6, 8 |
|
|
 |
..ana..

Spol: 
|
Postano: uto 27 svi 2008, 11:59
|
|
vjernik napisa: |
I ako netko nije stigao zapisati kriterije, može mu poslati mail da mu pošalje tih 16 kriterija: nocnozvono@hkr.hr  |
Mail mi ne radi, možeš mi ih poslati na pp, please....(ako ih imaš zapisane (ili tko drugi)?
Hvala puno.  |
|
I am too blessed to be stressed. |
|
|
 |
mrvica85

Spol: 
|
Postano: sri 28 svi 2008, 21:03
|
|
I ja bi bila zahvalna da mi pošalješ te kriterije ili još bolje napiši ih ovde da se ne gnjaviš.  |
|
Ništa ne vuèe tako snažno i ne povezuje tako èvrsto kao tanka nit ljubavi. |
|
|
 |
merkat

Spol: 
|
Postano: et 29 svi 2008, 8:23
|
|
Jedan laik koji brije po Taboru, kojeg ljudi èesto za savjet pitaju je odgovorio jednoj poznanici na pitanje ako æe znati da je neki èovac onaj pravi ( obožavam taj izraz )....veli lik da æe osjetiti u njegoj blizini potpunu slobodu i mir....nešt slièno kao i kod duhovnog poziva, mjesto ti je tamo gdje osjeæaš mir i pripadnost bez obzira na teškoæe...e tak nekak... |
|
Što æe mi život bez vjere ?
Što æe mi vjera bez života ? |
|
|
 |
Fleki

Spol: 
|
Postano: et 29 svi 2008, 9:36
|
|
Nedavno sam cula jednu zanimljivu misao bas vezano uz ovu temu...nije toliko bitno da nades onog ili onu pravu za tebe, veæ da ti budas taj ili ta prava |
|
Ako danas prelomim granu, ne dopusti da uvene drvo... |
|
|
 |
Žan
mod team leader

Spol: 
|
Postano: et 29 svi 2008, 19:38
|
|
U veæ spominjanoj knjizi "Kršæansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti", prvo poglavlje ima naslov "Odabir pravog suputnika" I prvo pitanje koje se postavlja je: Hoæe li mi ova osoba pomoæi da dospijem u kraljevstvo Božje, hoæe li mi pomoæi da se spasim?
Mislim da je ovo pitanje jako duboko i povlaèi ono najbitnije. Kad ti život te osobe da potvrdan odgovor na ovo pitanje, obuzima te èudesna sreæa, pravi mir, ispunjenje i sigurnost da je to zajedništvo blagoslovljeno od Boga i prema Njemu usmjereno A tek onda kreæe putovanje - jer si odabrao svog suputnika, onoga koji æe hodati uz tebe, koji æe te nositi na ramenima kad neæeš moæi, kojega æeš ti nositi na rukama kad æe biti teško, koji æe te hrabriti, poticati kad æeš biti izgubljen, koji æe ti uvijek dati razloga za osmijeh i radost na licu, mir u srcu... Ooo da... Sreæa je ono èemu uvijek, u svim svojim nastojanjima, težimo. A prava sreæa je ona koju jedino Bog može dati - i kad osjeæaš da ti baš tu sreæu ulijeva u srce preko osobe koju ti je na èudesan naèin poslao - skaèi od radosti i èvrsto zagrli tu osobu jer si dobio priliku osjetiti djeliæ one neprolazne radosti koja te èeka nakon zemaljskog putovanja u Božjem kraljevstvu Eto, kad èovjek ovak nekaj osjeti, nek bude siguran - to je ta osoba  |
|
Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge! (Iv 13, 35) |
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: pet 30 svi 2008, 9:57
|
|
merkat napisa: |
Jedan laik koji brije po Taboru, kojeg ljudi èesto za savjet pitaju je odgovorio jednoj poznanici na pitanje ako æe znati da je neki èovac onaj pravi ( obožavam taj izraz )....veli lik da æe osjetiti u njegoj blizini potpunu slobodu i mir....nešt slièno kao i kod duhovnog poziva, mjesto ti je tamo gdje osjeæaš mir i pripadnost bez obzira na teškoæe...e tak nekak... |
S ovim se slažem
Danas je teško naèi onu pravu osobu za vezu.
Bog zna što je dobro za nas. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
Bubica

Spol: 
|
Postano: ned 01 lip 2008, 21:15
|
|
heh, da...
bas sam se sjetila savjeta svog genijalnog profaca iz geografije...
kad se oženio, napisali smo mu cestitku u kojoj je dio bio citat Hvalospjeva Ljubavi...i kad je citao to, bas mu je nekak na faci pisalo kolko ga je to dirnulo...i onda je samo rekao nesto u stilu: kad jednog dana budete sumnjali u svoju odluku, pitali se je li on/ona pravi/a...samo zazmirite i pokusajte izgovoriti text Hvalospjeva s imenom te osobe umjesto Ljubavi...i znat cete odgovor!
pali, zar ne? |
|
"Neka te blagoslovi Gospodin i neka te èuva!
Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!" (Br 6, 24-26) |
|
|
 |
gogo6ak

Spol: 
|
Postano: pon 02 lip 2008, 7:43
|
|
koža mi se naježila |
|
|
|
|
 |
5rich
mod team

Spol: 
|
Postano: pon 02 lip 2008, 7:45
|
|
Bubica napisa: |
heh, da...
bas sam se sjetila savjeta svog genijalnog profaca iz geografije...
kad se oženio, napisali smo mu cestitku u kojoj je dio bio citat Hvalospjeva Ljubavi...i kad je citao to, bas mu je nekak na faci pisalo kolko ga je to dirnulo...i onda je samo rekao nesto u stilu: kad jednog dana budete sumnjali u svoju odluku, pitali se je li on/ona pravi/a...samo zazmirite i pokusajte izgovoriti text Hvalospjeva s imenom te osobe umjesto Ljubavi...i znat cete odgovor!
pali, zar ne? |
i ja sam na èestitku sestrièni koja se u subotu udala napisala hvalospjev ljubavi....reæi æu joj nek isproba...fora... |
|
K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka,
tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaha.
Milostiva vsakom ti si, vse ti vraèiš boli,
odbila još nikog nisi, koji za pomoæ moli. |
|
|
 |
mrvica85

Spol: 
|
Postano: pon 02 lip 2008, 21:47
|
|
Vau, ovo s hvalospjevom ljubavi i imenom dotiène osobe je...naježila sam se èitajuæ ovaj post. |
|
Ništa ne vuèe tako snažno i ne povezuje tako èvrsto kao tanka nit ljubavi. |
|
|
 |
coldplayer

Spol: 
|
Postano: uto 03 lip 2008, 0:27
|
|
Evo 16 kriterija ljubavi o kojima je prièao don Damir Stojiæ prošli tjedan i veèeras u emisiji Noæno zvono na HKR-u. O istoj temi govorit æe i ovaj tjedan u sklopu vjeronauka za studente u Zagrebu. Veèeras je susret bio u studentskom domu na Savi, u utorak æe biti u domu na Cvjetnom, a u srijedu na Jarunu u crkvi Sv. Mati slobode u 20h.
Preporuèam svakome da ode to poslušati uživo jer ovo što je napisano ovdje samo su grube natuknice, a don Damir za svaki od kriterija daje živopisne primjere iz života i potkrepljuje to citatima iz Biblije. Èovjek ima dar govora kakav ja još nisam vidio ni kod jednog sveæenika. Ne znam èime smo to zaslužili, ali hvala Duhu Svetome što nam je poslao tog èovjeka za studentskog kapelana. Bio sam veèeras na Savi i oboren je rekord u posjeti, mislim da se u onu malu prostorijicu natiskalo malo manje od 100 ljudi. Šteta što iduæi tjedan završava.
Enivejz, da ne dužim, evo 16 KRITERIJA LJUBAVI
1. KEMIJA
Kemija je najjednostavniji kriterij, ali i najteži. Najjednostavniji zato što se dogodi sam po sebi, uznojeni dlanovi, leptiriæi u trbuhu i to èovjek osjeti. Kemija ne laže, ona je utkana u tijelu – dar Božji. Ali kemija jest i najteži kriterij zato što ga nije moguæe uspostaviti ako ga nema. Ona je tu ili nije.
S vremenom, kemija nestane. Kemija se može krivo protumaèiti, jer idealiziramo osobu prema kojoj osjeæamo kemiju, zbog toga treba biti oprezan.
2. VRIJEME
Za pravu ljubav potrebno je da proðe dovoljno vremena. Zbog toga je neozbiljno reæi „Sinoæ sam upoznao jednu djevojku i znam da je prava.“ Protek vremena dozvoljava ljudima da se upoznaju i da se uspostavi prava ljubav. Zato je „ljubav na prvi pogled“ više nešto što vidimo na filmu nego realnost.
3. KOMUNIKACIJA
Komunikacija znaèi duhovno upoznavanje što ukljuèuje i pozitivne i negativne stvari, zapravo, upoznavanje osobe kroz razgovor i druženje. Mladi èesto komuniciraju tijelom prije nego duhom. Ovo ne znaèi da se slažete u svemu niti znaèi da imate iste stavove nego da možete razgovarati o svemu i meðusobno se poštivati.
4. PRIJATELJSTVO
Èesto se može èuti kako mladi govore „Ja s njom/njim ne mogu, on mi je prijatelj.“ Zar nije idealno da braèni drug bude najbolji prijatelj odnosno prijateljica? Zapravo, nema prave ljubavi bez prijateljstva. Što su prijatelji? Prijatelji su ti koji su uvijek tu jedni za druge. Oni podržavaju jedni druge, zajedno tuguju i zajedno se raduju.
5. ODOBRAVANJE
Oni koji te najbolje poznaju i oni koji te istinski vole (majka, otac, braæa, sestre) odobravaju ovu tvoju vezu. Ovaj se kriterij ne smije apsolutizirati. I roditelji mogu imati neiskrene želje za svoje dijete. No najèešæe, oni koji te najviše vole vide nešto kod tebe što ti ne vidiš.
6. POŠTOVANJE
Poštovanje nije samo kada momak otvori djevojci vrata i kad je èasti. Pravo je poštovanje kada se poštuje osoba, njezine vrednote, obitelj i stavovi. Najvažnije, osobe koje se meðusobno poštuju, ne trude se manipulirati jedno drugom i ne postavljaju jedni drugima ultimatume („Ako ne spavaš sa mnom, gotovo je.“, „Ako spavaš sa mnom, to æe biti dokaz da me ljubiš.“) Ultimatumi se postavljaju ratnim neprijateljima, a ne voljenoj osobi.
7. VIZIJA
Ponekad se èuju uzreèice kao „Vatra u srcu, dim u glavi“, „Ljubav je slijepa“ ili „Ludo sam zaljubljen“. Prava ljubav zapravo omoguæava èovjeku da sebe bolje poznaje, umiruje ga i uèvršæuje, omoguæuje mu ostvarenje svoga životnog puta. Braèni drugovi meðusobno si pomažu ostvariti se.
8. SLOBODA (LJUBOMORA)
Èesto smo svjedoci situacija kada dvoje mladih ljudi zapoènu vezu i jednostavno nestanu iz svijeta u kojem su se do tada kretali. Više nemaju prijatelje, ni sa kim se ne druže. „S kime si to prièala na telefon? Viðaš li se ti to s nekim drugim?“, „A gdje si ti bio sinoæ? Kakvi su ti to prijatelji? Ja ti trebam biti najvažnija…“ Prava ljubav nije posesivna, nije ljubomorna. Prava ljubav je sloboda.
9. VREDNOTE
Oni koji se vole, dijele iste vrednote, moralne stavove i prioritete. To ne znaèi da slušaju istu glazbu, jedu istu hranu ili vole gledati iste filmove. Vrednote su dublje, puno dublje. Imaju jednake stavove glede ljubavi, prijateljstva, obitelji, života i sl.
10. POVJERENJE
Ovo nije potrebno posebno tumaèiti. Dvoje ljudi koji su zajedno imaju povjerenja jedno u drugo. Povjerenje daje sigurnost, jednu apsolutnu sigurnost da æe osoba koju voliš biti tu za tebe kada je to potrebno. Povjerenje jest temelj dubinske povezanosti dvaju osoba.
11. ODGOVORNOST
Spremni ste prihvatiti odgovornost veze. Deèki ovdje èesto padaju, zato što znaju puno vremena provesti van kuæe, trošeæi slobodno vrijeme sa svojim prijateljima. Dok niste bili u vezi niste imali nikakve odgovornosti jedno prema drugome, zato što vaši životi nisu bili povezani. Kada ste u vezi vaši su se životi ispleli u jednu novu stvarnost, jedan novi odnos, i oboje ste odgovorni za uspjeh toga odnosa te u skladu s time se trebate jedno drugome darivati. Znak da je osoba u vezi odgovorna, jest ulaganje sebe i svoga vremena u vezu.
12. MOLITVA
Pitam sve parove, pitam deèke i cure, molite li se zajedno? Ako ne molite zajedno vaša se veza ne može zvati kršæanska veza. Molitva razoružava i oslobaða èovjeka svake zle misli i zle nakane zato što u vaš odnos unosi Isusa Krista. Molitva ukljuèuje molitvu krunice, Svetu Misu i sakrament Svete Ispovijedi.
Neki æe deèki ili cure reæi, „ali molitva je moja intima, to je privatno.“ Tada treba reæi: „Da, ali ja s tobom i želim intiman odnos.“
13. REALNOST
Gotovo bismo mogli reæi da je realnost sinonim za ozbiljnost veze. Mladi ovdje jako griješe, misle da je ljubav svemoguæa, da ljubav može premostiti svaku prepreku i da nisu važne godine, udaljenosti, prepreke kao primjerice braèno stanje, djeca i sl. Trebali bi razmišljati na naèin da stvari postave realno, razmotre èinjenice i zanemare trenutne bujice osjeæaja koje su i tako kratkoga vijeka. Potrebno je vidjeti jesu li u stanju prihvatiti stvarnost osobe kakva ona je, a ne onakva kakva mi žele da ona bude. I da se razumijemo, istinska i prava ljubav koju Gospodin šalje unatoè preprekama može te prepreke premostiti, ali se za nju treba boriti, a sa stvarnošæu se treba suoèiti.
14. BUDUÆNOST (ili „KRITERIJ SUTRAŠNJEG DANA“)
Drugim rijeèima, postavljam pitanje „Vidiš li ti sebe s tom osobom u buduænosti? Je li to majka/otac tvoje djece?“ Èesto puta u razgovoru s mladiæima i djevojkama na ovo pitanje dobivam odgovor „Ma dajte veleèasni, ne mislim se ja s njim/njom ženiti.“ Ukoliko veæ u studensko vrijeme ne razmišljate o braku s osobom s kojom ste u vezi, nemate što zajedno raditi, zbog toga što samo iskorištavate jedni druge te se samo meðusobno lažete i zavaravate.
15. OBVEZA odnosno PREDANJE (ŽRTVA)
Vaša ljubav je takva da ste spremni uèiniti korak dalje i sebe predati osobi koju volite. Simptomatièno za današnje vrijeme jest da nitko ne želi ženidbu, nitko se ne želi žrtvovati. A obveza sama po sebi zahtijeva žrtvu, žrtvu zbog ljubavi. Ljudi danas žele ljubav bez žrtve, no prava ljubav ukljuèuje i žrtvu za osobu koju volite.
16. MIR
Kao što je prvi kriterij bio biološka kemija, ovo je duhovna, Božja kemija. Ovo je takoðer najlakši, ali i najteži kriterij. Jer mir u srcu ne možemo sami zadobiti, taj mir ne daje ovaj svijet, taj nam mir daje naš Gospodin Isus Krist kako je i obeæao. Prava ljubav smiruje srce i èini ga radosnim. Mir ne znaèi da æe sve u životu biti bajno. Na èemu je utemeljena naša veza na pijesku ili na stijeni? Bujice æe svakako doæi, samo ako je veza utemeljena na stijeni bujice æe proæi, a veza æe ostati netaknuta. Ukoliko je utemeljena na pijesku navalit æe bujice, porušiti sve vrijedno i bit æe to ruševina velika. Graditi na pijesku, u dolini jest lako, no nesigurno. Graditi na stijeni je teško, treba na leða uzeti križ i nositi ga do vrha, no tako graðenu vezu niti jedna sila neæe srušiti.
mr. don Damir Stojiæ, SDB
Katolièki pastoralni ured
Odranska 8, 10 000 ZAGREB
Tel: 01/619- 1242
Mob: 098/165-7878 ili 091/459-3581
Fax: 01/383-6647
e-mail: studentski.kapelan@gmail.com
www.sczg.hr/spas |
|
Upaliti šibicu mnogo je korisnije od proklinjanja tame
Benedikt XVI. |
|
|
 |
little_angel

Spol: 
|
Postano: uto 03 lip 2008, 11:01
|
|
Izvrsni kriteriji...
A da se približim naslovu teme, svidjelo mi se ovo:
Ali kemija jest i najteži kriterij zato što ga nije moguæe uspostaviti ako ga nema. Ona je tu ili nije. |
Katkad neke osobe ne posustaju kad im se netko jako sviða, pitaju se što nije u redu s njima da ih dotièna osoba ne primjeæuje, itd. Kako kaže don Damir, kemija je tu ili nije, utkana je u tijelu i dar je Božji. Ako je izmeðu dviju osoba nema, to ne znaèi da s nekim nešto nije u redu, da smrdi ili je ružan Što neki ljudi zaista znaju misliti...
A zanimljivo mi je kako se kemija nakon odreðenog vremena može pojaviti izmeðu osoba gdje prije nije uopæe bilo kemije. Poznajem puno ljudi, sada veæ braènih parova, koji su se dugo poznavali, ali nisu osjeæali nikakvu kemiju, da bi je jako osjetili nakon nekog vremena. Stoga, Bog bira vrijeme, mjesto, i osobu, mi samo moramo biti strpljivi...  |
|
I zato križat rane neæu ja
jer postat one niz æe zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi |
|
|
 |
5rich
mod team

Spol: 
|
Postano: pet 10 tra 2009, 7:15
|
|
danas sam proèitala prekrasnu reèenicu,pa sam je htjela sa vama podijeliti..
vjerujem da veæina vas to zna,ali nije loše se podsjetiti....
reèenica kaže: ljubavi bez žrtve nema...
baš je prigodna za današnji dan,jer kao što znamo,
danas je dan kad se naš Spasitelj žrtvuje iz ljubavi prema nama..
kada Bog žrtvuje svog jedinca za nas...iz ljubavi..
ali, mislim da se ta reèenica može odnositi na svaki dan našeg života...
može se reflektirati na ljubav prema bratu,sestri,prijatelju,roditeljima,
ali i "onoj posebnoj osobi"...
pa,možda bi se trebali zapitati kako nekog volimo,koliku smo žrtvu za njega spremni podnijeti...
je li to još samo jedna sebièna zaljubljenost?
u svakom sluèaju,Isus nam je pokazao primjer,i put ljubavi,
a mi bismo ga trebali pokušati slijediti... |
|
K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka,
tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaha.
Milostiva vsakom ti si, vse ti vraèiš boli,
odbila još nikog nisi, koji za pomoæ moli. |
|
|
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: |
teta Jeja, antea |
 |
Felicita

Spol: 
|
Postano: pon 13 tra 2009, 13:00
|
|
Uvijek me ajmo reæi strah kad razmišljam o ovakvoj temi... Što ako mi se ljubav "dogodi" s osobom koja npr. vjeru baš i ne doživljava kao nešto bez èega ne bi mogao živjeti... A takvih je u mojoj okolini 98%.... Kreæem se ja po mjestima gdje su praktièni vjernici, ljudi kojima je stalo do toga, ali oni su redovito mlaði od 20(deèki), premalo je ljudi zainteresiranih za vjernièki život...
Od mnogih sveæenika èujem, a i od vas(skoro pa redovito iz Zagreba(?)) da postoje veze u kojima se našlo dvoje praktiènih vjernika, ljudi koji žive èistoæu i sl., vjerujem ja da oni postoje ali takve još nisam upoznala, u mojoj ih okolini nema, zapravo ajmo ovako reæi: nema takvih deèaka (a cura dosta znam)... A kreæem se i družim u takvim krugovima...
I sve to me obeshrabruje, gubim volju upoznavat suprotni spol (nekog npr potencijalog tko mi se svidi), jer veæ vidim koji su njemu prioriteti u životu...
Èitala sam u postovima od prije, kao pa što je u tome loše da mi praktièni vjernici i budemo u vezama s nekima koji to nisu... Kao zar nije cilj da vjeru širimo i na druge... Moj odgovor je: nije ništa tu loše i sve to stoji, možda takve veze i uspjevaju...
Ali stvar je u tome da bih ja patila s osobom koja me ne razumije u mojoj dubini, koja ne dijeli moje osjeæaje, moju potrebu za Isusom... Jednostavno bih ostala nesretna kad bi ona poèetna zaljubljenost prošla, sve kad bih i uspjela malo promjenit tu osobu...
U mojoj životnoj okolini nema tu traženja ni nalaženja ( jer kad bih sad išla tražit praktiènog vjrnika to bi više bila lutrija )...
Nada mi je u Bogu, u vjeri da je ljubav dar, tražit je neæu (a i da želim faks mi ne ostavlja vremena ), samo æu joj se nadati (kao i svemu dobrome) |
|
Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore. |
|
|
 |
Lalaith

Spol: 
|
Postano: pon 13 tra 2009, 14:48
|
|
Slažem se s Felicitom i mislim da je to jako osjetljiva tema.
Ja doduše poznajem mnoge vjernièke parove, ali i znam mnogo ljudi kojima je ovo pitanje jedna od najtežih životnih dilema....
Sasvim je normalno da želiš biti u vezi sa vjernikom, ali ni s takvim stvarnima ne treba biti previše naivan.
Skloni smo idealizirati i misliti da ako netko ide u crkvu to onda znaèi da je i dobar èovjek, a mislim da svi znamo da ponekad to i nije sluèaj, a pogotovo ne mora znaèiti da je to dobar èovjek za tebe.
A što se tièe ateista, ako je netko danas ateist to ne znaèi da æe i sutra to biti.
Bog je velik, a mi to tako èesto zaboravljamo.
Svake nedjelje mu pjevamo: Jer velik si, èiniš djela velika, a vjerujemo li mi u to zapravo?
I slavimo njegovu pobjedu na smræu, vjerujemo li zaista da je uskrsnuo?
Ne treba postavljati uske granice i bojati se. Bog je veæi od svega...
I ovime ne želim reæi da treba imati deèka vjernika ili da ne treba imati deèka vjernika.
Svatko živi svoj život. Bitno je samo to da ne zaboravimo da smo djeca Svemoguæeg Boga koji sve okreæe na dobro onima koji ga ljube. |
|
Voli jer samo hrabri vole, a kukavice èekaju da budu voljene  |
|
|
 |
Gladijator

Spol: 
|
Postano: uto 14 tra 2009, 5:44
|
|
Moli svoga dobroga Oca:Oèe,koji sve možeš i sve imaš za mene što mi nedostaje za blaženi život,daj mi sve bez èega ne mogu.Daj mi srce krotko i zahvalno,da ti vijerna ostanem.Daj mi muža,drugu polovicu moga srca.Dajmi novi dom,onaj koji blagoslovljenom udajom trebam uæi i proslaviti Tebe poniznom službom žene i majke.Ti me darom svojim,uvedi u blagoslovljenui naš braèni život i saèuvaj nas u njemu.Ti znadeš tko je taj muž kojeg si meni namijenio.Blagoslovi ga veè sada po mome srcu.I u mojim ga oèima otkrij da ga naðem i ne griješim protiv njega.Iz tvoje ga ruke prihvaæam sa svim darovima kojima èeš me radovati i svakom njegovom manom po kojoj èeš me ljubavi uèiti i u poniznosti vjeèni život moje duše èuvati.Neka je blagoslovljen moj muž u Tebi.Molit æu za njega svaki dan.Èekam ga iz tvoje ruke,Oèe naš.Neka je blagoslovljen braèni križ naš pod kojim èeš nas oboje posvetiti i davati nam mudrost da od propasti saèuvamo naše zajednièko potomstvo.Na Tvoju slavu,udajem se i po volji tvojoj,pristajem biti žena.Tako neka bude.Aleluja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ni ja nemam vjeènu ljubav za svoju ženu,ali je ima Bog,kao što ima prepunu atmosferu zraka što mi treba i što èu ga disati kroz sav život,dok me ne pozove k sebi gdje se ne živi od zraka nego od Duha.Svakim danom u Bogu moja ljubav za nju se obnavlja,jer živim sakrament ženidbe.Ne bojte se,jer nikoga tko vijeruje dobri Otac nije povrijedio svojim dijelom,pa neæe ni tebe.Smo Ga moli i budi strpljiva,veæ On zna kad je to dobro za tebe. |
|
|
|
|
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: |
Lalaith, Felicita |
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: uto 14 tra 2009, 20:31
|
|
Ovo je jako osjetljiva tema.
Kako je naèi i prava formule nema.
Upravo sam pogledao RTL-ov Ljubav je na selu i tosta toga je reèeno iz prakse.
Treba biti spontan i u svakom trenutku je moguæa ljubav.
Ljubav je neopisiva.
Mene konkretno je strah ljubavi zbog svoje psihièke teške bolesti, mada bi volio da se dogodi i da jednom kažem 'to je to'. O tome težim.
Poznajem puno predivnih veza.
Na žalost još uvijek ima onih koji su stariji od mene i nisu u vezi mada imaju uvijete.
Nešto sam po tom pitanju pokrenuo u projektu 'Slobodni katolici' koji trenutno stoji. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
|
|
Ne moe otvarati nove teme. Ne moe odgovarati na postove. Ne moe ureivati svoje postove. Ne moe izbrisati svoje postove. Ne moe glasovati u anketama.
|
|