HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretranik Pretranik lanstvo lanstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: ned 08 pro 2019, 17:10. Pogledaj neodgovorene postove
Dalaj Lama
Zaponi novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedea tema
Autor Poruka
sv.Franjo legenda

Spol: muko
PostanoPostano: sub 02 svi 2009, 19:29
PostNaslov : Dalaj Lama
Citiraj i odgovori

meni ovaj lik nije baš nikada sjeo... Predstavlja se kao veliki mirotvorac a ustvari širi svoju vjeru po svijetu.
a državnici jedva èekaju da se slikaju s njim. Nevjerojatno mi je da se smatra velikim mirotvorcem... A što je npravio?
biskup Komarica je uèinio višestruko a nitko ga ne šljivi....
Nedavno sam negdje proèitao da se papa odbio susresti s njim... Mislim da mu ne želi davati publicitet.
mnogi tibet zamišljaju kao raj prije dolaska kineza, a ustvari nije baš tako kako se želi prikazati filmovima sa brad pittom i slièno....
Jeste li se ikada razmišljali o ovome?
Taj lik je stalno po novinama....

ne ubij, ni maèem, ni traèem!
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Pancho

PostanoPostano: ned 03 svi 2009, 7:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

meni je simpa, stalno se smije :) a vjerojatno tako razmišlja i veæina ljudi ;)
stvarno je zvijezda, slažem se

When someone ignores you, sing louder.
sv.Franjo legenda

PostanoPostano: ned 03 svi 2009, 11:18
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pancho napisa:
meni je simpa, stalno se smije Smile a vjerojatno tako razmišlja i veæina ljudi Wink
stvarno je zvijezda, slažem se

hehehe važno je smješkati se jako sretan Wink

davorseljan

PostanoPostano: pon 04 svi 2009, 11:06
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Tip želi biti u centru pažnje.
Non stop mi na mail stižu njeove poruke od ljudi koji mu vjeruju.
Ne znam kako se od toga zaštitit jer to je poslao bolesno koliko toga stiže.

U radu je spas.
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
ja

Spol: ensko
PostanoPostano: pon 04 svi 2009, 13:48
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ne razumijem zašto bi trebalo gušiti slobodu govora.

Ljubiti nekog èovjeka znaèi vidjeti ga onakvim kakvim ga je Bog zamislio. (F. M. Dostojevski)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuICQ [Vrh]
sv.Franjo legenda

PostanoPostano: pon 04 svi 2009, 18:09
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ja napisa:
Ne razumijem zašto bi trebalo gušiti slobodu govora.

de objasni?
nisam baš shvatio tko guši slobodu govora?

ja

PostanoPostano: pon 04 svi 2009, 19:38
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

To je bilo moje retorièko pitanje na prvi post. Odnosno, pitanje mi se nametnulo na tvoju konstataciju da je dalai lama neprestano po novinama i da je medijski jako eksponiran, a pogotovo na reèenicu "predstavlja se kao mirotvorac a ustvari širi svoju vjeru po svijetu". Iz toga ispada kao da je zloèin javno govoriti o svojim uvjerenjima.

To što dosta ljudi više favorizira istoènjaèke duhovnosti od kršæanske vjere i pristupa istoènjaèkim duhovnim voðama je drugi par rukava. Ali mislim da je to iskljuèivo propust Crkve, a ne dalai laminog prevelikog publiciteta. Nije da zagovaram dalai lamu, ali smanjiti mu publicitet i "držati ga u granicama Tibeta" da neki mlaki vjernik ili vjernik na papiru ne bi èuo da postoji koja druga religija osim kršæanske, po meni je samo zatvaranje oèi pred puno dubljim problemom.

Ljubiti nekog èovjeka znaèi vidjeti ga onakvim kakvim ga je Bog zamislio. (F. M. Dostojevski)
sv.Franjo legenda

PostanoPostano: uto 05 svi 2009, 12:42
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

gledaj on širi vjeru pod krinkom borbe za ljudska prava i neovisni tibet a njihova vjera je u svojoj srži diskriminacijska.
Radi se o tom da se o njemu prièa samo o superlativima. Zar to nije èudno?

Gladijator

PostanoPostano: uto 05 svi 2009, 16:30
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ja napisa:
To je bilo moje retorièko pitanje na prvi post. Odnosno, pitanje mi se nametnulo na tvoju konstataciju da je dalai lama neprestano po novinama i da je medijski jako eksponiran, a pogotovo na reèenicu "predstavlja se kao mirotvorac a ustvari širi svoju vjeru po svijetu". Iz toga ispada kao da je zloèin javno govoriti o svojim uvjerenjima.

To što dosta ljudi više favorizira istoènjaèke duhovnosti od kršæanske vjere i pristupa istoènjaèkim duhovnim voðama je drugi par rukava. Ali mislim da je to iskljuèivo propust Crkve, a ne dalai laminog prevelikog publiciteta. Nije da zagovaram dalai lamu, ali smanjiti mu publicitet i "držati ga u granicama Tibeta" da neki mlaki vjernik ili vjernik na papiru ne bi èuo da postoji koja druga religija osim kršæanske, po meni je samo zatvaranje oèi pred puno dubljim problemom.
Nije tu problem ni dalaj lama niti crkva,problem smo mi sami,jer nemože se dalaj lama sam širiti,nego ga mi širimo.Mene osobno jedino žalosti,da mi kršèani pokraj biblije,Isusa,Marije,stotine svetaca i muèenika,karizmatika,sveèenika,pa i bližnjih,stalno gledamo u tuðe dvorište i upijamo ko suhe spužve.Umijesto da svima naviještamo Krista i evanðelje mi Ga guramo u stranu.E to mene žalosti!!!! Mislim da je i sam dalaj lama ili neki slièan istoènjaèki voða jednom rekao,"da nema vas takvih kršèana,davno bi mi prihvatili Krista"!!Mislim da je s ovim sve reèeno.
ja

PostanoPostano: uto 05 svi 2009, 18:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Gladijator, jednom praktiènom vjerniku (u našem sluèaju katoliku) ne znaèi puno što u medijima govori jedan dalai lama u smislu da to prihvati kao svoje novo religijsko uvjerenje. Vjernik koji živi svoju vjeru, zna kome je povjerovao (Isusu). Tako mi nije jasna ova tvoja konstatacija da gledamo u tuðe dvorište i upijamo ko suhe spužve.

Inaèe, Crkvu èine njezini èlanovi, pa kad sam rekla da je to propust Crkve, onda sam rekla da je to ujedno propust svih nas.. Smile

Zadnja promjena: ja; uto 05 svi 2009, 18:49; ukupno mijenjano 1 put.

Gladijator

PostanoPostano: uto 05 svi 2009, 18:49
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ja napisa:
Gladijator, jednom praktiènom vjerniku (u našem sluèaju katoliku) ne znaèi puno što u medijima govori jedan dalai lama u smislu da to prihvati kao svoje novo religijsko uvjerenje. Vjernik koji živi svoju vjeru, zna kome je povjerovao (Isusu). Tako mi nije jasna ova tvoja konstatacija da gledamo u tuðe dvorište i upijamo ko suhe spužve.

Inaèe, Crkvu èine njezini èlanovi, pa kad sam rekla da je to propust Crkve, onda sam i mislila na nas. Smile
U potpunosti se slažem sa tobom,iako mi je u vezi crkve zvuèalo kao da misliš na instituciju ili na same sveèenikeda možda ne rade dovoljno.I nisam mislio na prave i praktiène vjernike da gledaju u tuðe dvorište,nego na formalne kršèane.Ustvari nerazumijem u èemu se neslažeš jer moje mišljenje se nerazlikuje baš od tvoga.Ja osobno o tom dalaj lami baš neznam puno niti me baš zanima,jer ni svoju vjeru nisam još dokuæio ni 30%, i bilo bo glupo da tražim nešto drugo.Nikakav Bog ni u jednoj vjeri se nije predao kao Krist za nas,i što nam treba više.
ja

PostanoPostano: uto 05 svi 2009, 18:51
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Samo mi se èinilo da se nismo razumjeli. Wink

enkidu

PostanoPostano: pet 22 svi 2009, 17:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Dalaj Lama je vjerski poglavar tibetanskog budizma, inkarnirani Budha i vladar u izagnanstvu.
Kinezi su na Tibetu uèinili i genocid i kulturocid strašnih razmjera. Nekada su rušili i ubijali, a danas razaraju jednu kulturu svojom kiè-ponudom turizma koji bi trebao doèarati bajkovitost tibetanske duhovnosti pa u tu svrhu u nekim ashramima oblaèe èak vojnike u redovnike za turistièku predstavu.
Mi nikada neæemo dobiti pravu sliko o tome kako je nekad bilo i što se to sve dogodilo na Tibetu, jer se snimaju propagandni filmovi crno -bijelo obojeni....
Zapad je u nekoliko navrata ''otkrivao'' Tibet i ono što je bilo toliko privlaèno to nije èisti budizam nego mješavina ezoterije, magije i tajnih rituala kakvima ta religija obiluje, jer je to mješavina budizma i predbudistièkih animistièkih vjerovanja.
Mnogi osnivaèi tajnih društava na Zapadu, napose oni pod kraj 19. i poèetkom 20.st. hvalili su se da su inicirani u najviše rangove tibetanske duhovnosti od nekih lama.....
Današnji Dalaj Lama bori se za osloboðenje Tibeta na svoj naèin. Na Zapadu postoje mnoge sekte tibetanskog budizma koje nije on osnovao, nego im je svojevrsna maskota. Koriste njegovu popularnost za svoje probitke....
Objektivno ne postoji neki strah da æe zapadnjaci masovno prihvatiti bilo koju duhovnost koja traži i najmanje odricanja, osim možda sladunjavog new agea koji niti što traži niti što pruža.
Mi se ne trebamo bojati neke tamo dalekoistoènjaèke duhovnosti. Više bismo trebali otkrivati bogatstvo izvorne kršæanske duhovnosti, koja je nekada cvala i u Istoènoj i u Zapadnoj Crkvi, a danas se priklanjamo halabuci jeftine, nazovi duhovnosti koja je plod krivo shvaæenog protestantskog kršæanstva.
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: ja, sv.Franjo legenda
sv.Franjo legenda

PostanoPostano: sub 23 svi 2009, 13:18
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

enkidu napisa:
èisti budizam nego mješavina ezoterije, magije i tajnih rituala kakvima ta religija obiluje, jer je to mješavina budizma i predbudistièkih animistièkih vjerovanja.

kada sam pokrenuo temu nisam mislio da æe me se komentirat u smislu " trebamo se više okrenuti sebi"... naravno da i ja isto mislim, al treba biti svjestan i znati da dalaj lama nije baš simpatièni dedica koji propagira mir i nevinost koju su im kinezi oduzeli.
kao što si napisao iznad , njihova religija je mješavina ezoterije i sl stvari....
zato mi je taj lik i ono što predstavlja tako odbojno.

Èovjek ima apsolutno pravo da se bori za nezavisni tibet ako ga njegov narod podržava... te ne želim dovoditi u pitanje.

enkidu

PostanoPostano: pet 29 svi 2009, 5:16
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mi kršæani bismo trebali usvojiti neke naèelne odrednice po kojima bismo se odnosili prema drugim religijama.
Uzor u tome nam je sam naš Gospodin, koji je bio vrlo tolerantan prema vjernicima izvan židovstva. Èak je u pojedinim primjerima isticao njihovu vjeru, a da pri tome nije ni pomišljao od sadržaja poganskog vjerovanja prihvatiti bilo što, nego je hrabro naviještao ono zbog èega je došao na svijet.
Drugi izvor koji nas upuæuje kako se odnositi prema drugima, koji nisu naše vjere je crkveni nauk. U koncilskoj konstituciji I. Vat. koncila LG jasno je je reèeno da je u Duh Božji prisutan u svakoj vjeri u onom intenzitetu koliko je ta u skladu s Istinom.
Bilo je i ima velikih i zadivljujuæih primjera vjere i plemenitih djela meðu inovjercima, jer jedan je Duh koji vodi sve ljude i potièe ih na dobra djela.
Bog se nije nikada odrekao onih koje je stvorio.
O tome je posebno dobro razmišljati u ovo preduhovsko vrijeme.
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: Magali, ja
Magali
mod team

PostanoPostano: pet 29 svi 2009, 6:54
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pa i pape i veliki biskupi potiæu meðureligijski dijalog.
Mi trebamo takoðer raditi na tome...
u našem svakodnevnom životu.

Ovo je upisano u knjizi života: Pod mojim nogama ocean buci. Vjetar puse oko mene, na Kristu, stijeni, temelj je moje nade, i moje sve. Usred bure da li si našao ovaj zaklon. Uhvati ovu mocnu ruku Isusa koji me je spasio...
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceYIMMSNM [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Zaponi novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne moe otvarati nove teme.
Ne moe odgovarati na postove.
Ne moe ureivati svoje postove.
Ne moe izbrisati svoje postove.
Ne moe glasovati u anketama.