Autor |
Poruka |
ofca

Spol: 
|
Postano: pet 10 srp 2009, 17:39
Naslov : Brüno/Borat/Ali G/Sacha Baron Choen?? |
|
|
Dakle, zanima me kaj mi katolici mislimo o tome?
ja osobno nisam sigurna kaj mislim, ili barem nisam joÅ”...
Borata sam gledala, i sad se dvoumim bih li gledala Brünu.
s jedne strane èovjek je stvarno umjetnik i ulaže puno truda u to sve i otkriva nepravilnosti kojekakve u druŔtvu i simpatièan mi je u neku ruku, a s druge strane je jako vulgaran, malo mi ide predaleko s tim uživljavanjem u ulogu, i kaj je najzanimljivije uopæe ne mogu odrediti kome se toèno on smije kaj je zapravo najvažnije u cijeloj prièi...
privlaèi me taj film, ali ne znam bih li ga iŔla pogledat, kakva su vaŔa miŔljenja? |
|
|
|
|
 |
Gladijator

Spol: 
|
Postano: pet 10 srp 2009, 19:45
Naslov : |
|
|
Kako se osijeèaŔ poslije takvih filmova?Ima li Ŕto korisno u njima za nauæiti!Bi li ga dala dijeci da gledaju(budite kao dijeca,kaže Krist)?Oèi su prozori duŔe,nije dobro da svakakve gluposti ulaze i truju ti duŔu i srce.Ja osobno nebih,jer se poslije takvih filmova ne mogu moliti,napune me vulgarnim i prostim glupostima,i jednostavno se ne osjeæam dovoljno æisto niti spremno za molitvu.po tome vidim da nije za mene. |
|
|
|
|
 |
ofca

Spol: 
|
Postano: pet 10 srp 2009, 21:55
|
|
istina slažem se, filmovi, muzika, umjetnost opæenito i sve ostalo utjeèu na nas bez daljnjeg i slažem se da ne treba probati sve Ŕto se nudi ili sve èemu nas znatiželja vuèe, tako npr. nikad ne bih gledala ili èitala DaVincijev kod i njegove nastavke jer osjeæam da su nadahnuti, niti sam npr gledala film Seks i Grad jer mi je totalno glupa ta koncepcija i vrijednosti koje promoviraju i kao Ŕto si rekao ne želim se trovati takvim stvarima, ali baŔ se pitam o granicama, istina je da su filmovi Sache Barona Choena u nekim dijelovima vulgarni i to mi jako smeta, ali s druge strane koliko se meni èini on tim parodijama zbilja kritizira takav naèin života, u jednom intervjuu je rekao da je s Boratom hito pokazati koliko su predrasude glupe i Ŕtetne, Ŕto stoji. s druge strane nije za djecu niti Zloèin i Kazna pa svejedno ima svoju poantu (nije da usporeðujem Brunu sa Zloèinom i Kaznom po kvaliteti, daleko od toga )
ono Ŕto sam veæ rekla da me muèi je to Ŕto ne znam koja je njegova stvarna namjera, kritika, ismijavanje, ili obièno isprazno 'pushing der limits'  |
|
|
|
|
 |
Gladijator

Spol: 
|
Postano: pet 10 srp 2009, 22:04
|
|
Mislim da mu je namjera i ismijavanje i kritika i pushing der limits.Kad bi tom liku iŔao neŔto reæi o Kristu,o èistoæi,o molitvi,o poniznosti...,kako misliŔ da bi on postupio.Ja mislim da bi te ismijao kao nikoga!!! |
|
|
|
|
 |
ofca

Spol: 
|
Postano: pet 10 srp 2009, 22:25
|
|
e pa zato mi je baŔ kontroverzan i zanimljiv i nejasan, kad bi govorio iz pozicije bilokojeg od svojih likova naravno da bi ismijao bilokoga i bilokaj jer ti likovi tako 'razmiŔljaju' i to razumijem i èak mi je smijeŔno jer baŔ tako otkrivaju glupe predrasude, ali mene zanima Ŕto bi rekao Sacha Baron Choen, on je koliko znam ortodoksni Židov po roðenju i uvjerenju, navodno je osobno istupao protiv gay brakova i svaŔta joŔ, sav mi je nekako kontradiktoran i ne mogu ga proèitati, a baŔ me to zanima, Ŕto je u pozadini tj u glavi autora? |
|
|
|
|
 |
Gladijator

Spol: 
|
Postano: pet 10 srp 2009, 23:13
|
|
Ma ja mislim da je to obièni Ŕou iz kojeg svatko može isèitat Ŕto želi,meni osobno je to previŔe vulgarno i èak smijeŔne stvari sa vulgarnoŔèu viŔ nisu smjeŔne,jer to je danas sve istina.Bog brate bio s tobom. |
|
|
|
|
 |
ofca

Spol: 
|
Postano: pet 10 srp 2009, 23:48
|
|
ne znam, na promatranju mi je joŔ naŔla sam jedan intervju gdje nije u liku http://howardsterntv.blogspot.com/search?q=borat , na dnu stranice i tu mi se èini poprilièno normalnim i razumnim, iako vulgarnost mi je kod njega i dalje najveæi problem, sve ostalo bih mogla shvatiti kao dobru zafrkanciju. no kako rekoh, na promatranju je za sad  |
|
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: pon 13 srp 2009, 18:45
|
|
gledao sam brunu. film je loŔiji od borata, ali ima jednako snažnu poruku.
cohen voli prenositi svoju poruku kroz grubost i opreènost, ovdje traži toleranciju i razumjevanje, a daje vam gay nacista Ŕto je kombinacija koju veæina ljudi iz ovog ili onog razloga ne podnosi.
zavrŔne scena u kavezu je izvrsna - bjesna rulja urlièe na cohena i tipa koji glumi njegovog pomoænika da su bolesnici jer se žvaljakaju, a sami su pijana, agresivna rulja koja uživa gledati kako se odrasli polugoli muŔkarci mlate do krvi.
zavrŔna pjesma je mrak! |
|
I am a Jew. Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? |
|
|
 |
ja
Spol: 
|
Postano: uto 14 srp 2009, 18:48
|
|
Snažne se poruke mogu prenijeti na suptilniji naèin i mislim da bi se tako i trebale prenositi. Ovako mi film viŔe izgleda kao neko sprdanje nego poticaj za razmiŔljanje.  |
|
Ljubiti nekog ĆØovjeka znaĆØi vidjeti ga onakvim kakvim ga je Bog zamislio. (F. M. Dostojevski) |
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: uto 14 srp 2009, 21:39
|
|
najjaèi i najpoznatiji prokrŔæanski film zadnje polovice decenija je kao lajt motiv imao Ŕok i bio je barem deset puta brutalniji od cohenovog prepucija, a otprilike dvadeset milijardi puta prehiperboliziran
ne, ne govorim o filmu bogorodica nevena hitreca, veƦ o vrsom uratku mela gibsona
i joŔ je imao totalno predvidljiv zavrŔetak  |
|
I am a Jew. Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? |
|
|
 |
ofca

Spol: 
|
Postano: uto 14 srp 2009, 23:59
|
|
ma ne znam, ja ipak ne bi SBC-u pripisivala neke visoko moralistiène namjere, koliko sam uspjela shvatiti iz njegovih intervjua on to sve prvenstveno radi kao zafrkanciju i da je veæina zbilja snažnih poruka i efekata koji proizlaze iz toga jednostavno sluèajna, ali stvarna realnost. kao fenomen mi je straŔno zanimljiv, ali mislim da je ipak malo previŔe pushing der limits i da je iste efekte mogao postiæi i na manje vulgarne naèine. e sad ako zanemarimo nimalo nevažnu dilemu bismo li mi kao praktièni vjernici sebe trebali izlagati takvim scenama, mislim da mi ako smo osvjeŔteni Ŕto se toga tièe i možemo kritièki i pogledati taj film, ali ono Ŕto je žalosno je da velika veæina ljudi koji su njemu izloženi i koji ga gledaju nisu vjerojatno puno zreliji od onih koji su se sluèajno naŔli licem u lice s Brunom ili Boratom i poslužili nam kao materijal za zgražanje dok gledamo te filmove. zapravo ono Ŕto želim reæi je da jako malo ljudi vjerojatno razumije da Bruno nije stvarni lik, metaforièki reèeno ako razumijete i da njima i njihovoj okolini takvi uradci mogu potencijalno 'Ŕtetiti' opet ako razumijete (kasno je, mogu pojasniti u neko drugo doba ako je potrebno ) |
|
|
|
|
 |
ja
Spol: 
|
Postano: sri 15 srp 2009, 6:39
|
|
Ljudi kažu da je naĆØin muĆØenja u ono vrijeme stvarno bio brutalan kako ga se opisuje u filmu. Ćini mi se da je i sam Gibson rekao odakle mu to.
Da li gledati Cohenov film ili ne, mislim da bi svatko trebao odluĆØit za sebe. |
|
Ljubiti nekog ĆØovjeka znaĆØi vidjeti ga onakvim kakvim ga je Bog zamislio. (F. M. Dostojevski) |
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: sri 15 srp 2009, 7:53
|
|
cohen je kao i svi židovi puno pametniji od gojima. njegove sheme jesu namjerna provokacija i rezultat nipoŔto nije sluèajan. onaj dio u talkshowu i scene koje prethode tome su savrŔen rezultat onoga Ŕto cohen radi - stvori suludu situaciju u kojoj misliŔ da normalna osoba neæe sudjelovati, a ne samo da æe sudjelovati nego i viŔe - netko bi svoje djete poslao na liposukciju, dao da se igra za zapaljenim fosforom i slièno. u talkshowu cohenu zamjeraju sve te iste stvari i zgražaju se i uzimaju mu dijete.
velik broj scena u bruni je namjeŔten jer je bruno dvjestoputa nerealniji od borata. borat je savrŔeni stereotip - priglupi tip koji dolazi iz neèeg Ŕto podsjeæa na rusiju i amerikanci u svojoj dobroti prihvaæaju njegove socijalno neprihvatljive izljeve (i shit now!) jer ga i percipiraju kao debila iako ostatak kugle zemaljske amerikance percipira kao debile
bruno je nažalost previŔe umjetan. |
|
|
|
 |
ofca

Spol: 
|
Postano: sri 15 srp 2009, 11:02
|
|
slažem se za su provokacije namjerne i pomno smiŔljane, to je i sam rekao i nije efekt koji je dobio nikako sluèajan, ali mislim da je moralna poruka viŔe manje sluèajna, barem se meni tako èini. a inaèe ono zbog èega njegove 'fore' uspijevaju su osnove socijalne psihologije i možda mi neæete vjerovati ako ustvrdim da bi se veæina ljudi slièno ponaŔala u takvim situacijama. on zapravo samo iskoriŔtava postojeæe mehanizme u ljudima.
to je vrlo lijepo sam opisao u intervjuu na ovom linku koji sam stavila kad su ga pitali kako se ti ljudi tako ponaŔaju kad znaju da su kamere ukljuèene, a on je odgovorio da se oni upravo tako ponaŔaju zato jer su kamere ukljuèene i to je živa istina. njegova prva poanta je, i to je isto sam rekao, da natjera ljude da povjeruju da je stvaran, dalje je sve samo nizbrdo, jer kad ljudi povjeruju da prièaju sa stvarnom osobom i da su na televiziji iskljuèuje se zdrav razum i razmiŔljanje i dominira motiv za toènoŔæu odn složiti se s drugim ljudima(i biti kuuul ), a televizija je neŔto èemu vjerujemo i ne pripitujemo motive tv reportera i joŔ tim viŔe Ŕto znamo da æe nas veæina ljudi gledati, a televizija valjda snima ono Ŕto veæina ljudi želi gledati i sugerira nam da se ponaŔamo kako veæina ljudi želi pa nam je bolje da se tako i ponaŔamo i eto ti ga na. u socijalnim situacijama ljudi su jako povodljivi i traže neku referencu kako bi bili sigurni da su u pravu i da ne moraju pretjerano razmiŔljati, ako povjeruju da je to Ŕto SBC snima stvarno sa stvarnim likovima efekt je neizbježan. s tim da naravno postoje ljudi koji ne bi nasjeli, ali oni su dobra debela manjina.
ako mi ne vjerujete proĆØitajte ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment princip je isti.
osobno s te strane su mi njegovi skeèevi straŔno zanimljivi, ono Ŕto me muèi i Ŕto opet ponavljam je ta ogromna doza vulgarnosti :/ |
|
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: sri 15 srp 2009, 11:51
|
|
vulgarnost koristi jer ga zanima koliko su ljudi spremni dugo tolerirati nekoga tko maŔe falusom dok sjede i recimo èitaju novine ili èekaju bus
sada, možeŔ tu vulgarnosti promatrati kao neŔto Ŕto nosi negativan druŔtveni predznak (borat trèi gol s ogromnim dildom kroz dvoranu punu ljudi nakon tuènjave s azamatom) ili jednostavno kao sredstvo kojim cohen postiže Ŕok i nevjericu.
no kada se ta njegova vulgarnost stavi u usporedbu sa recimo ambicioznim ponaŔanjem roditelja koji su spremni svoje dijete poslati na liposukciju da bi dijete dobilo posao u reklami, perspektiva se mijenja. svih 25 seknudi closeupa dok bruno fingira oralno zadovoljavanje duha millia iz millie und vanillie je niŔta naspram majke koja sliježe ramenima i kaže naravno da možete moje dijete voziti u vozilu bez sjedalice. |
|
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: sri 15 srp 2009, 17:47
|
|
meni je smijeŔno da raspravljamo o ovakvom filmu i njegovoj snažnoj poruci...
Cohen je obièni zrikavac koji poseže za skandalima da bi promovirao svoj uradak....
Ja osobno ne smatram komièarima ljude koji vrijeðaju i beŔtimaju...
to svatko može... samo treba biti malo udaren u glavu...ili neodgojen... |
|
ne ubij, ni maĆØem, ni traĆØem! |
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: sri 15 srp 2009, 18:26
|
|
komedija? gdje ti tu vidiŔ komediju kada majka kaže da je u redu da joj dijete od 13 kila smrŔavi 4 kile do kraja tjedna.
mislim da je sama klasifikacija tog filma joÅ” jedan vrstan cohenov potez kojim se ismijava cijelom svijetu dok se oni ismijavaju onima na filmu |
|
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: čet 16 srp 2009, 8:24
|
|
Napravi obiènu anketu pa æeŔ vidjeti da 95% ljudi to smatra komedijom.
btw... njegov naĆØin ismijavanja svijeta je = njegovom svjetonazoru.
Charlie Chaplin je prije 60 godina radio istu stvar, samo na kulturniji naĆØin |
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: čet 16 srp 2009, 8:38
|
|
95% ljudi se koristi sa 5% funkcija worda.
to nam neŔto govori o ogromnom broju stanovnika naŔe planete. |
|
|
|
 |
fratar

Spol: 
|
Postano: čet 16 srp 2009, 15:30
|
|
Nisam gledao ni Ali G, ni Borata, a vjerojatno neƦu ni Brunu.... hehe |
|
"A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav
- to troje -
ali najveƦa je meưu njima ljubav." 1 kor 13,13
 |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: čet 16 srp 2009, 16:57
|
|
fat drummer napisa: |
95% ljudi se koristi sa 5% funkcija worda.
to nam neŔto govori o ogromnom broju stanovnika naŔe planete. |
to nam govori da je namjena worda prije svega da zadovolji ovih 95% ljudi... ogromni broj ljudi naŔega planeta!  |
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: čet 16 srp 2009, 17:05
|
|
Hm, da... Nisam ciljao na to. Ali, kako želiŔ |
|
|
|
 |
CroStorm
Spol: 
|
Postano: čet 16 srp 2009, 18:24
|
|
Ma to je totalna glupost, kad mi netko pod komediju podvaljuje perverziju i vulgarnost. To onda nije komedija nego tragedija. jadno. |
|
|
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: sri 22 srp 2009, 8:51
|
|
CroStorm napisa: |
Ma to je totalna glupost, kad mi netko pod komediju podvaljuje perverziju i vulgarnost. To onda nije komedija nego tragedija. jadno. |
Slažem se. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
ofca

Spol: 
|
Postano: sub 17 lis 2009, 20:32
|
|
evo, pogledala sam konaèno famoznog Brunu nakon dugo premiŔljanja. i radije bih da nisam. borat i ali g su mi joŔ nekako bili podnoŔljivi, ali ovo mi je previŔe. koliko god možda ima snažnih poruka u filmu, mislim da su viŔe posljedica nego uzrok filmu i one na kraju ostaju zamaskirane tolikom vulgarnoŔæu. jednostavno nije vrijedno. |
|
|
|
|
 |
|