HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretranik Pretranik lanstvo lanstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: ned 15 pro 2019, 1:15. Pogledaj neodgovorene postove
Obratiti druge
Zaponi novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedea tema
Autor Poruka
Èokolada
iskljuèen

Spol: muko
PostanoPostano: ned 03 vel 2008, 8:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

A zašto treba nekoga obratiti,--šta fali drugim religijima?Zašto se nekog treba obratit na katolièanstvo, mogu li ja nekog katolika obratit da bude budist ili hindu? belji se
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mail [Vrh]
Luka7

PostanoPostano: ned 03 vel 2008, 10:02
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mislim da se ovdje prvenstveno govori o obraæenju onih koji nisu vjernici, a ne o preobraæenju ili prekrštavanju ljudi drugih vjeroispovjesti. Ipak treba pogledat u svijet i vidjet da se mnogi ljudi prebacuju iz jedne u drugu vjeroispovjest. Najsvježiji primjeri su mnogi sveæenici anglikanske ckve koji su prešli u katolièku crkvu. Nitko ne osporava da je spasenje moguæe u anglikanskoj crkvi, ali ako netko više voli katolièku vjeru zašto nebi prešao i zašto bi bilo loše nekome reæi da je lijepo biti katolik? Ne vršimo nikakv loš pritisak na nekoga ako mu to kažemo.
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mail [Vrh]
little_angel

Spol: ensko
PostanoPostano: ned 03 vel 2008, 10:47
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Èokolada napisa:
A zašto treba nekoga obratiti,--šta fali drugim religijima?Zašto se nekog treba obratit na katolièanstvo, mogu li ja nekog katolika obratit da bude budist ili hindu? belji se

Baš je prošlu nedjelju jedan sveæenik rekao kako poštuje ljude svih religija, ali kako se ne može pomiriti sa tim da se netko nije opredijelio za Isusa Krista. I da se nitko od nas ne može s tim pomiriti. Ne znam što je toèno htio reæi s tim - pomiriti...

I zato križat rane neæu ja
jer postat one niz æe zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
sv.Franjo legenda

PostanoPostano: ned 03 vel 2008, 11:03
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

little_angel napisa:
Èokolada napisa:

Baš je prošlu nedjelju jedan sveæenik rekao kako poštuje ljude svih religija, ali kako se ne može pomiriti sa tim da se netko nije opredijelio za Isusa Krista. I da se nitko od nas ne može s tim pomiriti. Ne znam što je toèno htio reæi s tim - pomiriti...

Ne može i ne želi dopustiti da ostane na tom, veæ želi èiniti i širiti evanðelje!

ne ubij, ni maèem, ni traèem!
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Žan
mod team leader

PostanoPostano: ned 03 vel 2008, 11:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Na Pepelnicu æemo èuti: "Obratite se i vjerujte Evanðelju".
Poziv svakome osobno, i to se može ostvariti jedino vlastitom željom,
jer u vlastitom obraæenju nemoguæe je biti pasivan.

"Poðite po svem svijetu, propovijedajte evanðelje svemu stvorenju.
Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit æe se, a tko ne uzvjeruje, osudit æe se."
(Mk 16, 15-16)

"Poðite dakle i uèinite mojim uèenicima sve narode krsteæi ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga
i uèeæi ih èuvati sve što sam vam zapovjedio!"
(Mt 28, 19-20a)

To je opæe poslanje koje je Isus prije svog uzašašæa dao svojim uèenicima, a preko njih i svima nama. Kako ostati ravnodušan na te rijeèi i reæi "baš me briga za spasenje drugih, bitno da je meni dobro"?! Pa upravo to je jedna od najvažnijih zadaæa koju imamo: propovijedati Evanðelje - ŽIVJETI Evanðelje - a u to je ukljuèena nesebièna i zauzeta ljubav prema Bogu, sebi i bližnjemu. I jedino takvim naèinom života moguæe je pomoæi drugima u odluci da se obrate, da se poprave, da budu bolji - jer mi je stalo do njih... Htjeti obratiti nekoga silom i pod svaku cijenu je terorizam, željeti obratiti nekoga svakodnevnim sitnim iskazima ljubavi omekšat æe srce i pripremiti ga za lakše prihvaæanje Evanðelja i Boga u svoj život. Obratiti se znaèi vratiti se Bogu. Ako nismo ravnodušni kad je vlastito spasenje u pitanju, trudit æemo se živjeti svakodnevno svoje obraæenje i na taj naèin davati primjer svima oko nas, ukljuèujuæi i one koji su Boga izgubili iz vida...

Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
little_angel

PostanoPostano: pet 14 kol 2009, 18:40
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Kad poènem razmišljati koliko bi meni znaèilo da neke drage osobe u mom životu prihvate Boga, da mu se vrate iako su ga negdje putem zaboravile, kad samo pomislim koliku bi meni radost to donijelo, e onda tek shvaæam bar djeliæ Božje radosti zbog jedne izgubljene ovce... i svakog obraæenja.

Proèitala sam u jednoj knjizi da najveæi ateist èezne da mu se vjernici odupru, da je to najdjelotvorniji put do njihovog zatvorenog srca, ali da onda Bog od nas traži da se odupremo s ljubavlju. Jer to je nešto što bi ih moglo potaknuti na razmišljanje.

Samo se pitam kako se nekome oduprijeti s ljubavlju Question Wink Ne znam je li mi se samo èini ili to stvarno jest jako teško.

I zato križat rane neæu ja
jer postat one niz æe zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
Patrisha

PostanoPostano: sub 15 kol 2009, 12:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

To je jako jako teško...
Meni se stvarno teško družiti s takvim ljudima jer imam veliku potrebu, odnosno nagon, da ih evangeliziram, ali ne uspijevam. Ne znam se oduprijet s ljubavlju nego kao da ih osuðujem i na kraju izvrijeðam jer ne prihvaæaju ono što im govorim. ispadne da im solim pamet i ne poštujem njihove stavove, a što je je - ne poštujem, tako da ni oni moje stavove ne mogu poštivati... Rolling Eyes
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: little_angel
Magali
mod team

PostanoPostano: ned 16 kol 2009, 8:38
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Treba biti otvoren,
iako od onih koji su na drugoj strani trpimo stalne prijekore, pogrde i patnje...
treba ustrajati
i kako kaže LA doèekati ih s ljubavlju...
treba se nauèiti da oni ne smiju djelovati na nas,
da nas ne dotiæu njihove rijeèi,
nego mi njih trebamo poticati, poticati na promjenu...
èak i ako ona neæe biti odmah i sada,
možda ih neke od naših rijeèi promjene u buduænosti...
možda je naš prihvat njih samo korak do njihove samostalne promjene...
tako bi trebalo biti...
oni bi trebali sami shvatiti...
a mi mi odgovarati samo ljubavlju...barem to nastojati...

Ovo je upisano u knjizi života: Pod mojim nogama ocean buci. Vjetar puse oko mene, na Kristu, stijeni, temelj je moje nade, i moje sve. Usred bure da li si našao ovaj zaklon. Uhvati ovu mocnu ruku Isusa koji me je spasio...
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceYIMMSNM [Vrh]
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: vjernik
tralalala

PostanoPostano: pon 17 kol 2009, 11:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

..vrlo je teško i delikatno pokušavati obraæati, nuditi nekome Evanðelje ili opæenito naèin života jednog katolika...u ovome svijetu neminovno ispadamo èudaci, fanatici itd...tu valja biti mudar, uzeti u obzir da je vjera dar, da se apsolutno nikome ne da ništa nametnuti jer nerijetko postižemo krive i neželjene uèinke...Valja im pokazati svojim životom tko smo i što smo, svojim oduševljenjem za život, pomaganjem potrebitima, moguænošæu da slušamo, da primjeæujemo one najneznatnije....treba ih na neki naèin privuæi naša radost da postanu znatiželjni da pitaju odakle to...dakle ništa od velikih rijeèi ...dan za dan.....odlukama i malim djelima ljubavi...živjeti i biti primjer...... Very Happy

Ps 139
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: vjernik
Patrisha

PostanoPostano: pon 17 kol 2009, 15:22
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Da, treba im pokazati svojim životom, ali svejedno - pa neæu šutiti na grijeh ili na nepoštivanje Boga, naravno da æu probat evangelizirati i braniti svog Gospodina... tako da... teško je to...
a pogotovo ako imaš potrebu ljudima oko sebe govoriti o tome, to je jednostavno nagon ili poziv, tako da sumnjam da je dovoljno samo živjeti svoj život i i samo na taj naèin pokazivati...
tralalala

PostanoPostano: pon 17 kol 2009, 15:36
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

apsolutno se slažem da ne treba šutjeti na grijeh...ta i najveæi nevjernik može se uvijek pozvati i na moral...samo treba tu biti mudar i razborit..s kime koliko i na koji naèin...jer svi smo mi razlièiti..sukladno s time ne iskuljuèujem da se neèije obraæenje ne može zbiti i na osnovu neèijeg usmenog svjedoèanstva ili slièno.....no autentièno živlejnje Evanðelja je ono po èemu bi nas trebali prepoznati...a to je ponekad teže nego li prièanje.... razmislja Wink

Ps 139
Patrisha

PostanoPostano: pon 17 kol 2009, 15:37
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

da... ali eto, valjda je uz molitvu sve moguæe, pa tako i obraæenje svojih bližnjih.. Smile
tralalala

PostanoPostano: pon 17 kol 2009, 15:41
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

to je..i ja s povjerenjem u molivti prikazujem bližnje...a On èini po našoj vjeri i predanju i na koncu svojoj svetoj volji... molitva živli´ zivio

Ps 139
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Zaponi novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne moe otvarati nove teme.
Ne moe odgovarati na postove.
Ne moe ureivati svoje postove.
Ne moe izbrisati svoje postove.
Ne moe glasovati u anketama.