HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretranik Pretranik lanstvo lanstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: sub 15 kol 2020, 1:54. Pogledaj neodgovorene postove
Dugo hodanje i predbraèna èistoæa
Zaponi novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedea tema
Pitanje : Što mislite, koliko se Katolika pridržava predbraène èistoæe?

više od 60% vjernika 
0%
 0%  [ 0 ]
od 20% do 50 % vjernika 
22%
 22%  [ 2 ]
od 5% do 10% vjernika 
77%
 77%  [ 7 ]

Ukupno glasova : 9

Autor Poruka
Gladijator
Spol: muko
Postovi: 134
PostanoPostano: ned 30 kol 2009, 15:26
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Je teško je ali ne i nemoguæe,jer Bog to od nas nebi tražio.I sam sam sve prošao i muæio sam se,to je stvarno teško,ja i moja dijevojka(sad veæ 6 g.žena)pazili smo da ne dolazimo u takve prilike,i najæešèe smo bili u crkvi.I danas je teško živjeti i braènu èistoæu,ali hvala Bogu borimo se,imamo molitvu i sakramente,koje je najjaæe oružije bez kojeg sigurno nebih izdržao.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: lucija, vjernik, Magali, Sarah
Dubravko
Spol: muko
Postovi: 125
PostanoPostano: uto 01 ruj 2009, 6:13
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ne znam koliko ste ti i sadašnja supruga hodali, ali nije isto nakon 2, 5, 7 i više godina. I ja se nastojim boriti molitvom i sakramentima; ali, što se èistoæe tièe, to mi ne daje mir. Oèito, biologija traži svoje, biologija ima svoje zakone koje ne možemo mijenjati koliko god se trudili...i ta biologija èovjeka, na kojoj nas je Bog stvorio, ne podržava uzdržljivost, baš kao što ne podržava život bez hrane ili piæa. Boriti se protiv zakona prirode nije isto kao boriti se protiv kraðe, psovke ili laži. I zato se pitam, zašto se moramo boriti protiv neèeg što je potpuno prirodno usaðeno u nas? Pri tome ne mislim, da se èovjek mora prepustiti nagonu, nego baš suprotno...
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Gladijator
Spol: muko
Postovi: 134
PostanoPostano: uto 01 ruj 2009, 11:20
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Hodali smo 3 godine,i u braku treba živjeti èistoæu,a ne samo prije braka,koja nije ništa lakša.Biologija nam ne smije biti izgovor,jer bi svi monasi,sveèenici,èasne,i mladi koji žive èistoæu bili ludi i sve o celibatu i predbraènoj æistoæi bi bila laž.Ja ti ne želim pametovati,jer da nisam osjetio na sebi da se nemože,ni rijeæi ti nebih napisao.Uostalom,Bog bi ispao smiješan da traži nešto od nas što nismo u stanju sprovesti,ali uz Njegovu pomoæ naravno!
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Dubravko
Spol: muko
Postovi: 125
PostanoPostano: uto 01 ruj 2009, 12:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ti govoriš na temelju 3 godine iskustva...ja na dvostruko i još više. Razlika je. Nakon 3 godine godine hodanja nisam razmišljao kao danas. Sveæenici i èasne sestre koji žive celibat, nemaju (bar ne bi trebali imati) uz sebe deèka/djevojku,..samim time situacija je drugaèija i nije problematika ove teme. Nije mi namjera sve svoditi na biologiju, samo želim reæi da se borimo protiv onoga što je u nama usaðeno i što se ne može kontrolirati poput psovke, laži ili neèega drugoga. Niti to smije biti izgovor za bilo kakvo iživljavanje i ne znam što, poanta je da se prema nauku Crkve moramo boriti protiv sebe i onoga što je u nama usaðeno, a osobno - u tome ne nalazim smisao. Osim toga...nije svako stvoren za celibat, ljudi reagiraju razlièito, pa tako i po pitanju spolnosti, bili oni vjernici ili ne, nekom æe biti lakše, nekom teže suzdržati se.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Gladijator
Spol: muko
Postovi: 134
PostanoPostano: uto 01 ruj 2009, 12:19
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

I ja svaku veæer liježem sa ženom veæ skoro zadnje dvije godine,od koje se moram uzdržavat zbog njezinog zdravlja.Ako netko može živjet predbraènu èistoæu 1,2,ili 3 godine sigurno mu nije problem ni više.Svi smo pozvani na svetost kaže Krist.Usaðen je u nas i egoizam,sebiènost,zavist,oholost,to jest nismo nimalo savršeni,i bez Boga smo nemoèni,meni se je osobno puno eže boriti protiv ovih drugih stvari,ali ne mirim se sa time,kao ni sveti Franjo koji se je bacao u trnje divljih ruža kad bi mu bludne misli ili želja za ženom došla u misli.To nam pokazuje da je i svetcima bilo jako taško ali nisu posustajali,veæ su bili poslušni do kraja.Zar misliš da neæeš biti nagraðen za poslušnost.Ili zašto se ne vijenèati ako nemožeš stvarno izdržati,pa to ti piše i u Bibliji,da oni koji nemogu bez žena da je uzmu k sebi.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: Žan
Patrisha
Spol: ensko
Postovi: 41
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 06 ruj 2009, 10:32
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

http://www.skac.hr/phpBB/viewtopic.php?t=780&sid=06393c962f0feaf643cc12803876e6d9
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Dubravko
Spol: muko
Postovi: 125
PostanoPostano: ned 06 ruj 2009, 14:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Gladijator napisa:
I ja svaku veæer liježem sa ženom veæ skoro zadnje dvije godine,od koje se moram uzdržavat zbog njezinog zdravlja.Ako netko može živjet predbraènu èistoæu 1,2,ili 3 godine sigurno mu nije problem ni više.


Hm, meni je. Puno veæi problem nego prije 3 godine. I fizièki i psihièki.


Gladijator napisa:
Svi smo pozvani na svetost kaže Krist.Usaðen je u nas i egoizam,sebiènost,zavist,oholost,to jest nismo nimalo savršeni,i bez Boga smo nemoèni,meni se je osobno puno eže boriti protiv ovih drugih stvari,ali ne mirim se sa time,kao ni sveti Franjo koji se je bacao u trnje divljih ruža kad bi mu bludne misli ili želja za ženom došla u misli.To nam pokazuje da je i svetcima bilo jako taško ali nisu posustajali,veæ su bili poslušni do kraja.Zar misliš da neæeš biti nagraðen za poslušnost.


Blago tebi, svaka èast. Meni je puno teže boriti se s (ne)èistoæom. Neusporedivo teže. Jer hormoni èine svoje; za razliku od drugih grijeha, na to ne mogu utjecati. Samo zatomiti, sputavati, a ne vjerujem da je to dobro. I za kasniji braèni život i za zdravlje. Da li Bog to želi od nas?

Gladijator napisa:
Ili zašto se ne vijenèati ako nemožeš stvarno izdržati,pa to ti piše i u Bibliji,da oni koji nemogu bez žena da je uzmu k sebi.


Ovo pitanje slušamo veæ dugo; cura i ja smo prohodali kao studenti na prvoj godini, i zbog niza razloga se dosada nismo mogli vjenèati. Uostalom, smatram pomalo prizemnim vjenèati se samo zbog seksa. Takvim se postupkom takoðer umanjuje vrijednost braka.

Nadam se da je iz mojih postova vidljivo da ne zagovaram nikakvo slobodnoumno ponašanje; govorim samo o situaciji koja je odraz problema iznesenog na ovoj temi. A poznajem još parova u Crkvi koje muèi ovaj problem, a odgovor ne mogu dobiti. Jer se ne govori otvoreno i konkretno. Jer se zanemaruju neke stvari. Ova tema veže još niz drugih problema, od kojih se neki mogu nastaviti i u braku...
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Mara
Spol: ensko
Postovi: 966
Lokacija: sjever i jug; Podravina, Braè
PostanoPostano: ned 06 ruj 2009, 14:25
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Znam da u Zagrebu postoji studentski kapelan, postoje neki od isusovaca koji se posebno bave problematikom braka i obitelji - jeste li njih konzultirali?
Osobno moram reæi da ovakve probleme ne mogu shavtiti, odnosno ne vidim ih.
Nejasno mi je radi li se o vezi koja je priprema za brak ili o èemu drugome. Znam i studentskih brakova. Doista, ne kužim, ali... možda je mene pregazilo vrijeme

Ljubi i èini što hoæeš
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Gladijator
Spol: muko
Postovi: 134
PostanoPostano: ned 06 ruj 2009, 19:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Dragi brate ne želim ti popovati,niti priæati o neæemu u što ne vjerujem,ili ne proživljavam.Znaš i sam da za sve u životu što vrijedi,pa i za život vijeèni i blagoslovljen brak,treba nosit križ i trba proæi kroz vatru iskušenja.U ovom sluèaju,prihvati svoju seksualnost i moli Boga da te blagoslovi strpljenjem i žrtvovanjem za vaš brak,meni je to bila kušnja prije braka i toèno znam kako se osijeèaš,bilo je teško ali sam se opirao,molio,plakao,kleèao,znojio se,biježao od kreveta gdje bi se zatekao sam sa zaruènicom,i vjerujem da nas je Bog danas blagoslovio sa petero prekrasne dijece (za sada) u braku,sa strpljenjem jedno prema drugom i živjeti èistoèu i u braku koja æe ti biti i teža ako se prepuštaš biologiji i hormonima,jer to nas goni dok smo živi.Svaki dan je nova borba,svako jutro se moraš opasati kako kaže sv.Pavao i krenuti u novi dan.Uæi se èuvati prije braka,pa æe ti biti i lakše u braku,jer ako sad poèmeš Bog æe te nagraditi.Kao u prièi,kad se je zapalila crkva i sve je izgorilo,jedino nije jedna posuda od peèene gline,jer je veæ prošla kroz vatru,tako i mi!"Sinko moj,hoèeš li stupiti u službu Božju,...pripravi duh svoj za napast.Pa mi smo ovdije na zemlji samo zato da budemo napašèu iskušani.Na zemlji sve je kušnja.Križ i nevolje iskušavaju nas time da draže našu oholost,blagostanje i èistoèu.Naš život je postojani boj,i to boj u kojemu se Krist sa nama bori."Padat æeš u taj grijeh,ali kaže Bog,"Ne zanima me koliko si puta spao u blato nego koliko se u njemu zadržavaš!!".Ne prosi Boga da te oslobodi napasti,nego ga radije moli za milost da je svladaš i ispuniš Njegovu svetu volju.Tko se ustruèava boriti,odrièe se krune.Uzdaj se u Boga i Bog æe se boriti u tebi,s tobom i po tebi!Sv.Augustin kaže"ako si u dvojbi izmeðu dva puta,uvijek izaberi teži!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PPobune tijela,kao i srdžba i požuda ostavljeni su u našoj unutrašnjosti,da se hrabrim opiranjem vježbamo u duhovnoj borbi.Oni su kao Filistejci,protiv kojih se pravi Izraelac uvijek mora boriti,a da ih ipak ne može uništiti,oslabiti ih dakako možemo,ali uništiti nikada.Požuda tek umire,kada mi sami umremo,dok živimo,živi i ona u nama.Ona zaslužuje svakako da je mrzimo i odguravamo,buduæi da je od grijeha postala i neprestano na grijeh draži...................Èim dulje traje napast,s tim je jasnije da nisi na nju pristao.Ako ðavao nastavlja kucati na vrata tvoga srca,to je dokaz da još nije našao ulaz.Jer neprijatelj ne opsijeda tvrðavu koju je veæ osvojio.Dokle god traje borba ,nije još skršen otpor.!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ne želim ulaziti u razloge tvojeg odgaðanja vijenèanja,veæ bi samo htijeo reæi kao bratu,da ako toliko voliš svoju dijevojku da joj daruješ svoje tijelo koje je povezano sa dušom i duhom,onda se nemaš æega bojati,A ako nisi siguran onda oprezno sa svojim hramom Duha Svetoga,ne daji ga nikome za kojeg se nisi siguran ili spreman pred Bogom vezati iz bilo kojeg razloga.(Oprosti ako je zvuèalo malo grubo,ali budi poslušan Bogu do smrti na križu kao Krist,i ne boj se da neæeš izdržati)Nema svetca koji nije dobar križ potegao!!!!!
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: Dubravko
Dubravko
Spol: muko
Postovi: 125
PostanoPostano: ned 06 ruj 2009, 19:11
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Da veza ne vodi braku, bilo bi uopæe glupo raspravljati ovdje i izdvajati vrijeme za raspravu. Nismo konzultirali navedene sveæenike, ali jesmo neke druge, koji takoðer rade s mladima. Savjeta je bilo raznih; od iznenaðujuæe liberalnih do ekstremno strogih, i po èemu se sad ravnati?!

Potpuno mi je jasno da ne razumiješ nešto, kroz što nisi prošla. Ili se možda varam? Ne vjerujem da je stvar u vremenu i godinama.

Studentski brakovi su posebna prièa; i ja znam za nekoliko takvih, no nisam siguran da zadovoljavaju sve pretpostavke braka, niti da su sklopljeni s punom odgovornošæu. Što ne znaèi da je uvijek tako.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Mara
Spol: ensko
Postovi: 966
Lokacija: sjever i jug; Podravina, Braè
PostanoPostano: ned 06 ruj 2009, 20:58
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Doista nisam prošla, jer sam se udala nakon nepune godine hodanja.

Ljubi i èini što hoæeš
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
lucija
Spol: ensko
Postovi: 305
Lokacija: tu...pa tamo...al uvik se vraæa u Isusov zagrljaj;)
PostanoPostano: sri 09 ruj 2009, 15:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Unaprijed se isprièavam ako mi neka reèenica ne bude na mjestu, ne bih htjela nikoga uvrijedit, samo svoje mišljenje dati... Wink
Prvo da ti zahvalim, gladijator, postevi na ovoj temi su ti stvarno super, nekako mi je lakše kad èujem neko takvo iskustvo, kao tvoje Wink Smile

Inaèe, ja takoðer studiram i u vezi sam, pa mi je ova tema bliska. Nemam puno osobnog iskustva (u vezi sam s deèkom "samo" godinu i po ), ali s obzirom da oboje imamo još barem 3 godine studiranja, razmišljamo èesto o ovakvim stvarima. Mislim da nije nimalo lako živjeti vezu u èistoæi, pogotovo deèkima, ali ne mislim da je to nemoguæe. SLažem se da treba bit ozbiljan, malo istrpit, razmišljat, a ne se zaletit u brak, pogotovo ne samo radi sexa (kako kaže dubravko).... Ali... Koliko paru treba da shvati što je za njih Božja volja vrlo je individualno, al mislim da bi nakon 2-3 godine u svakom sluèaju trebalo bit jasno. Previše rastezat vezu po meni je jednako nerazumno, kao i prekratka veza prije braka. I besmisleno.

A šta se tièe studentskih brakova, znam više primjera parova koji su se vjenèali za vrijeme studija (ne zbog toga šta nisu mogli izdržat èistoæu, veæ su shvatili da je brak Božja volja za njih). Nije im bilo lako, ali nikad nisu gladovali, ni oni ni djeca, niti su se pokajali što su stupili u brak za vrijeme studija Wink

Nemojmo zaboraviti: ispunjajuæi Volju Božju prolazi se iznad poteškoæa... ili ispod njih... ili sa strane. Ali se... prolazi! (Escriva)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuMSNM [Vrh]
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: Žan
bibica
Spol: ensko
Postovi: 2
PostanoPostano: uto 20 lis 2009, 21:49
PostNaslov : LJUBAVNE VEZE
Citiraj i odgovori

zanima me jedna stvar. s deèkom sam u vezi veæ 3,5 godine. ispoèetka smo deèko i ja spavali zajedno, sve do kad nismo upoznali Isusa i poèeli se pridržavati 10 Božjih zapovijedi pa tako i bludnosti. deèko i ja veæ neko vrijeme nemamo spolne odnose i odluèili samo da na tome ostane sve do braka (ako æe ga uopæe biti). još prije kad samo deèko i ja spavali zajedno, èesto bi prenoæila kod njega. ali sada, buduæi da smo èvrsto odluèili izbaciti iz naših života grijeh bludnosti, ne znam da li je pametno i dalje spavati kod deèka, iako nemamo namjeru spavati zajedno. pa me sad zanima, da li je kršæanski to da ja odem k njemu spavati, èak i u istu sobu, mada nemamo nikakve namjere?
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
dora
Spol: ensko
Postovi: 48
Lokacija: zagreb
PostanoPostano: sri 21 lis 2009, 17:47
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

moje je mišljenje da možeš kod njega otiæi prespavati...ALI se na taj naèin dovodite u napast.. Rolling Eyes ako æete se moæi oduprijeti toj napasti palac gore

Ma tko ja bio,
ti me poznaješ,
tvoj sam
Bože moj!
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Magali
mod teamSpol: ensko
Postovi: 1341
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: et 22 lis 2009, 6:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Treba se truditi biti èist u ljubavi...
na bilo kojem mjestu...

Ovo je upisano u knjizi života: Pod mojim nogama ocean buci. Vjetar puse oko mene, na Kristu, stijeni, temelj je moje nade, i moje sve. Usred bure da li si našao ovaj zaklon. Uhvati ovu mocnu ruku Isusa koji me je spasio...
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceYIMMSNM [Vrh]
Dubravko
Spol: muko
Postovi: 125
PostanoPostano: et 22 lis 2009, 8:17
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Zašto ne bi bilo kršæanski; samo sebi tto nije problematièno ni griješno, ne bi trebala tu imati nekih zapreka.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Žan
mod team leaderSpol: muko
Postovi: 2638
Lokacija: u Isusovom zagrljaju
PostanoPostano: et 22 lis 2009, 12:29
PostNaslov : Re: LJUBAVNE VEZE
Citiraj i odgovori

bibica napisa:
deèko i ja veæ neko vrijeme nemamo spolne odnose i odluèili samo da na tome ostane sve do braka (ako æe ga uopæe biti).

"Ako æe ga uopæe biti"? Ne razmišljaš/te ozbiljnije o braku, nemate želju, unatoè tome što ste veæ 3,5 godine u vezi?

bibica napisa:
još prije kad samo deèko i ja spavali zajedno, èesto bi prenoæila kod njega. ali sada, buduæi da smo èvrsto odluèili izbaciti iz naših života grijeh bludnosti, ne znam da li je pametno i dalje spavati kod deèka, iako nemamo namjeru spavati zajedno. pa me sad zanima, da li je kršæanski to da ja odem k njemu spavati, èak i u istu sobu, mada nemamo nikakve namjere?

Kažeš da si èesto prenoæila kod njega onda kad ste "spavali" zajedno. Moje pitanje je: a zašto bi sad otišla k njemu spavati (bez navodnika), tj. prenoæiti? Kad èovjek spava (bez navodnika) ionako nije svjestan okoline Wink Ako nema druge moguænosti nego da se nalazite tako naveèer, mislim da bi ipak bilo bolje da svatko ode spavati k sebi doma, u obitelj kojoj pripada. Ako Bog dâ i osnujete svoju obitelj, onda æe zajednièko spavanje (sa i bez navodnika Laughing) imati svoju puninu i smisao jako sretan A sada, svaki put kad se rastajete tako naveèer i idete svojim kuæama, imajte na umu tu stvarnost koju priželjkujete i vaša radost išèekivanja æe rasti do ispunjenja u braku jako sretan

Slažem se s Dubravkom da to noæenje samo po sebi nije problematièno i grešno, ali isto tako se slažem i s dorom da èovjek unatoè svojim èvrstim odlukama može u prigodi popustiti i prepustiti se, nakon èega izgubi radost i poèinje gubiti vjeru u sebe.. Zato je sigurnije i plodonosnije za dušu ne dovoditi se u takve prigode koje su nekad, tj. koje bi mogle završiti neželjeno.

Mislim da je jedina prava radost u predbraènoj vezi živjeti u èistoæi i nevinosti, s velikim poštovanjem prema sebi i njemu/njoj, i na duhovnoj i na tjelesnoj razini, jer par se tako usmjerava na jedinstvo i svetost braka i posvješæuje si izvanrednost i velièinu tog Božjeg dara i blagoslova jako sretan Oni koji tako gledaju na brak, sigurno æe prije braka živjeti u velikoj radosti išèekivanja, èuvajuæi tako svetu èistoæu duše i tijela jako sretan I siguran sam da Bog obilato blagoslivlja takve parove i vodi po svojoj volji prema ostvarenju jako sretan

I kako sam spomenuo veæ nekoliko puta u ovoj temi, èistoæa je stvar sadašnjosti, odluka koju uvijek danas želim živjeti, bez obzira na pogreške u prošlosti jako sretan Ustrajte i živite tu radost išèekivanja Wink Bog s vama pozdrav

Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: 5rich
Dubravko
Spol: muko
Postovi: 125
PostanoPostano: pet 23 lis 2009, 6:50
PostNaslov : Re: LJUBAVNE VEZE
Citiraj i odgovori

Žan napisa:

Mislim da je jedina prava radost u predbraènoj vezi živjeti u èistoæi i nevinosti, s velikim poštovanjem prema sebi i njemu/njoj, i na duhovnoj i na tjelesnoj razini, jer par se tako usmjerava na jedinstvo i svetost braka i posvješæuje si izvanrednost i velièinu tog Božjeg dara i blagoslova jako sretan


Ja tu ne osjeæam radost, veæ samo žrtvu. Ali kao što sam spomenuo, razlièiti smo i razlièite su životne situacije u kojima se nalazimo...
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
bibica
Spol: ensko
Postovi: 2
PostanoPostano: pet 23 lis 2009, 20:39
PostNaslov : Re: LJUBAVNE VEZE
Citiraj i odgovori

Žan napisa:
Ne razmišljaš/te ozbiljnije o braku, nemate želju, unatoè tome što ste veæ 3,5 godine u vezi?

naravno da smo veæ o tome razmišljali, èesto i o tome prièamo, i da želimo imati djecu i slièno.. ali ja sam tek 2. godina faxa i ne namjervam se udati prije nego završim fax, pa nekao ne želim baš previše planirati unaprijed jer ipak su još duge godine veze pred nama..

Žan napisa:
a zašto bi sad otišla k njemu spavati (bez navodnika), tj. prenoæiti?

nije da ja k njemu doðem samo doslovno spavati i odma ujutro doma, nego veæinom doðem popodne i ostanem noæiti tamo, i još se sljedeæi dan tamo kod njega.. vjerojatno ide k njemu i dalje kad mi je to navika od prije, a i volim provoditi puno vremena s njim..

Žan napisa:
Mislim da je jedina prava radost u predbraènoj vezi živjeti u èistoæi i nevinosti, s velikim poštovanjem prema sebi i njemu/njoj, i na duhovnoj i na tjelesnoj razini, jer par se tako usmjerava na jedinstvo i svetost braka i posvješæuje si izvanrednost i velièinu tog Božjeg dara i blagoslova jako sretan Oni koji tako gledaju na brak, sigurno æe prije braka živjeti u velikoj radosti išèekivanja, èuvajuæi tako svetu èistoæu duše i tijela jako sretan I siguran sam da Bog obilato blagoslivlja takve parove i vodi po svojoj volji prema ostvarenju jako sretan

hvala ti na ovim rijeèima, to me definitvo ohrabljuje i daje mi snage da se i dalje pokušavam nekako tome oduprijeti, mada mi je teško, posebice mom deèku.. i velika mi je potpora da bog takve parpove blagoslivlja kasnije (mada ne znam na koji naèin toèno, al neka, nek me to vodi...) Smile
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Sarah
Spol: ensko
Postovi: 46
Lokacija: Dalmacija
PostanoPostano: uto 27 lis 2009, 16:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Kao prvo, fax nije prepreka za brak. Ne kažem da se treba ili je poželjno ili štogod ženiti se za vrijeme faksa, ali unaprijed odluèiti : još par godina neæemo razmišljati o braku... To je neprirodno i vrši nasilje nad vezom.

Veza bi trebala kao svoju primarnu (usudila bih se reæi i jedinu) svrhu imati upoznavanje i pripravu za brak, ako brak unaprijed (makar i na neko vrijeme) izbaciš iz razmišljanja, što ostaje?

što se tièe prespavljivanja. To po mom mišljenju nije dobro iz veæ navedenih razloga ili i zbog slijdeæeg. Na takav naèin se vrši privid. Želja zaljubljenih je biti stalno zajedno i normalno se to ostvaruje u braku. Ako ti kod njega stojiš dva dana onda stvaraš privid zajednièkog života i potreba za pravim zajednièkim životom se potiskuje.

@Dubravko:

Radost èistoæe i proizlazi iz žrtve, ali i iz slobode. A da bisnmo mogli osjetiti radost u žrtvi i križu, nužno je biti što bliže sjedinjen s Kristom. Vjerujem da možeš sebi olakšati. Pokušaj biti bliži Kristu: kroz molitvu, sakramente. Može ti pomoæi i neka zajednica...

"Gospodin je moja snaga i moja pjesma."
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web stranice [Vrh]
Bepo
Spol: muko
Postovi: 69
Lokacija: split
PostanoPostano: pon 02 stu 2009, 9:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Hodao sam sa ženom oko 2,5 godine prije braka , a veæ smo u braku 7,5 godina, Nismo imali odnose priej braka iako smo mogli kad smo htjeli jer sam imao stan i nitko nas ne bi uznemiravao. Meðutim, odluèili smo tako a jedan od razloga bio je AKO SLUÈAJNO OSTANE TRUDNA NE ŽELIM DA MI TO BUDE RAZLOG ZA BRAK, NITI ŽELIM DA ME DJETE IZNENADI PA DA MI BUDE TERET. Znao sam da æe kasnije u braku biti problema i trzavica i ne bi sebi dozvoli da mi se u glavi pojavljuju sumje kako bi bilo dobro da nije bila trudna jer je ne bi oženio, ili kako su me djeca prisilila na brak, želio sam da kada se dogode problemi budem siguran i da to tada sebi mogu reæi da sam u brak ušao sto posto slobodno bez prisile i da je to bi moj izbor.
I vjerujte evo vam ispovjedi moje osobne, strašno mi to pomaže svakodnevno.

Svi kažu da su od 7-10 godine braka vrlo krizne godine. Moram priznati da osjeæam taj tert i da se èeto dogode razne trzavice i da mi je ponekad puna kapa. Brak je vrlo složen i na njemu treba raditi, predbraèna veza može biti zabavna, ali mislm da vrijem faksa ili srednje škole zahtjeva da se posvetimo neèemu drugome, a ne ozbiljnoj vezi, zbog toga prioriteti onome èemu i odgovara vrijem, fakultet je bitan i obrazovanje, a to nije period kada si možemo priuštiti vrlo ozbiljne veze na kojim treba puno raditi i uložiti veliki trud. Veza može biti usputna, ali priznati æete da se vrlo èesto nije ozbiljna, a to vidit iz osobnih iskustava kako èesto te veze završavaju. Problem se nameæe što sa mojim tijelom nakon puknute veze, e dobro je ako je bila jedna, ali ako ih se dogodiulo više, èije je bilo moje tijelo, kome sam se sve dao, što me to onda razlikuje od unosnog biznisa prostitucije, po meni se èini samo jedna stvar, NIŠTA NISAM USPIO ZARADITI, A DOBRO SAM SE NUDIO.

Nadam se da shvaæate moje izlaganje i još jedna stvar.
Iako nism imao predbraène odnose, èesto sam prièao s drugima koji su mi govorili o svojim iskustvima:

- PREDBRAÈNI ODNOS može biti zabavan, može završiti na kraju i kao braèni, ali nitko ti to ne garantira, èeto je vrlo neodgovoran, èesto i preèesto je razlog prekida jer se dogaða da veza ide ka ozbilnijoj, a još nije vrijem za to, uglavnom ne ispunja osobu koja ga konzumira, pa se zbilja svodi èeto na samo puko zadovoljavanje nagona.
- BRAÈNI ODNOS je sakrament u kojemu Bog daje poseben milosti mužu i ženi jer æe NJIH dvoje POSTATI JEDNO TIJELO. Ja osobno mogu posvjedoèiti da se poslije odnosa, ali i veæ za vrijem njega, naša dva svijeta spajaju u jedno, nestaju trzavice, nestaju kule i bedemi, a dolaze zelene livade zadovoljstav i jedinstva. Braèni odnos popravlja sve ono što se prije njega srušilo.

Èesto su me ljudi pitali kako si se mogao oženiti, a da prije nisi provao da li ti žena odgovara u krevetu, i što da niste odgovarli jedno drugome, koko bi onda izašli na kraj, da li bi ti onda Boga spasio brak, uz loš sex.

Bio bi ponosan da mogu na to odgovoriti i ovo je uvijek bio moj odgovor:
Dok su drugi tražili svoju idealnu ženu i isproibavali sve što se na tržištu nudi ja sam odmah naleti na pravu, naš odnos je jedinstven i od svih žena koje sam mogao imati ova mi je najbolja, ne osjeæam se zakinut nizašto jer sve što poželim u sobi to i uradim, sve ono što me ne omalovažava radim i ne sramim se nièega jer je to moja žena. Od poèetka smo se dogovorili da æemo biti otvoreni i da neæemo skrivati svoje osjeæaje, sada to i radimo.

Osim toga poanta je da sam slobodan i da mogu svoju ženu ostaviti kad god želim, mogu naæi drugu, koja bi možda mogla biti bolja, mogu otiæi od djece ja sve mogu jer sam slobodan, nitko me nikada nije držao za roba i nikada se nikome nebi toliko ptlaèio. Što god zaželim ja mogu, ali
ja sam OZRAÈEN ljubavlju Isusovom koja se za mene uzdigla na križ, on me svakodnevno pogleda sa osmjehom i pita me SVIÐALI SE TEBI MOJ KRIŽ, a ja èesto kroz suze odgovaram

Gospodine nism dostojan niti tvoga pogleda niti tvojih rijeèi, ali ako hoæeš, ti možeš mene uzdignuti na križ. Ja sam slobodan i u slobodi koju mi je dao LJUBITELJ KRIŽA izabirem ovo što jesam , izabirem SLOBODU KRIŽA LJUBAVI.

Velièa duša moja Gospodina
i klièe duh moju u Bogu Spasitelju mome
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: Sarah, Patrisha, 5rich, lucija
Sarah
Spol: ensko
Postovi: 46
Lokacija: Dalmacija
PostanoPostano: pon 02 stu 2009, 17:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Divna razmišljanja... Osobito zadnje reèenice su me se dojmile. Za tebe nema zime i nema šanse za veæe probleme ni u braku jer oèito ste utemeljeni na Stijeni koja je Krist. A to je jedina garancija za Život. Very Happy

Jedino muèi me stalno to poimanje da je faks pretpostavljen braku... Ne želim reæi da nije bitan, ali smatram da je u životu daleko najvažniji fakultet obitelji... Naæi pravu osobu jer uz takvu je sve moguæe premostiti. Ako naðeš osobu koja je spremna biti jedno s tobom i da je to Jedno na Bogu utemeljeno, onda zaista vjerujem da nema te prepreke koja nas može zaustaviti.

I što biste napravili da svoju pravu osobu susretnete na faksu? Biste je stavili na èekanje jer nije vrijeme za ozbiljnu vezu? Može li se život staviti na èekanje?

"Gospodin je moja snaga i moja pjesma."
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web stranice [Vrh]
Dubravko
Spol: muko
Postovi: 125
PostanoPostano: uto 03 stu 2009, 9:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Sarah napisa:
Divna razmišljanja... Osobito zadnje reèenice su me se dojmile. Za tebe nema zime i nema šanse za veæe probleme ni u braku jer oèito ste utemeljeni na Stijeni koja je Krist. A to je jedina garancija za Život. Very Happy

Jedino muèi me stalno to poimanje da je faks pretpostavljen braku... Ne želim reæi da nije bitan, ali smatram da je u životu daleko najvažniji fakultet obitelji... Naæi pravu osobu jer uz takvu je sve moguæe premostiti. Ako naðeš osobu koja je spremna biti jedno s tobom i da je to Jedno na Bogu utemeljeno, onda zaista vjerujem da nema te prepreke koja nas može zaustaviti.

I što biste napravili da svoju pravu osobu susretnete na faksu? Biste je stavili na èekanje jer nije vrijeme za ozbiljnu vezu? Može li se život staviti na èekanje?


Ma lijepo zvuèi, i lijepo je kad se može ostvariti. Ali...ako se ne varam, brak pretpostavlja odreðenu samostalnost barem muža ili žene, a danas je èesta situacija da se ni jedno ni drugo (kao studenti) ne mogu samostalno ni financijki ni ikako drugaèije brinuti o sebi, a kamoli kao studenti ovisni o svojim roditeljima, stipendijama itd. uspostaviti zajednièki život u braku. Lijepo zvuèi, super ako se može, ali nije sve tako crno-bijelo. Dapaèe, vrlo èesto je nemoguæe.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Jopica
Spol: ensko
Postovi: 199
Lokacija: Poreè
PostanoPostano: uto 03 stu 2009, 15:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Da, Bepo je napisao prekrasno svjedoèanstvo.

Ja mislim da ta prièa oko isprobavanja prije braka ne drži vodu, jer se veæ na poèetku veze privuèemo i mirisom i feromonima, poljubac je isto vrlo dobar indikator ...
Sumnjam da je korak kao što je odluka za brak tako olako donesen i na podsvjesnoj i svjesnoj razini da veæ ne znaš da li ti se sviða ta osoba.
Uostalom milost Božja je èudotvorna, ne znam što nam sve On daje i što nam je sve spreman dati, zašto bi sumnjali u to da ako nas veæ poziva na brak da nam neæe dati
i seksualnost i uživanje u braènoj ljubavi.

"Molitva" je poniznost èovjeka, koji priznaje svoju duboku bijedu i velièinu Boga kojemu se obraæa i kojemu se klanja na naèin da sve oèekuje od Njega, ništa od sebe.
Sv. Josemaria Escriva
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mail [Vrh]
Dubravko
Spol: muko
Postovi: 125
PostanoPostano: et 19 stu 2009, 10:16
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Jopica napisa:
Da, Bepo je napisao prekrasno svjedoèanstvo.

Ja mislim da ta prièa oko isprobavanja prije braka ne drži vodu, jer se veæ na poèetku veze privuèemo i mirisom i feromonima, poljubac je isto vrlo dobar indikator ...


Ne kužim ovaj dio posta. Ako æemo biti dosljedni, neæemo se pozivati na mirise, feromone i poljupce...jer feromoni vode tjelesnoj privlaènosti - a ona potièe spolni nagon. Opet smo na nekoj kemiji i biologiji. Koju oèito stalno nastojimo potisnuti...ne znam, èini mi se kao da si svako malo skaèemo u usta. Uzimamo, što nam u kojem trenutku odgovara.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Zaponi novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne moe otvarati nove teme.
Ne moe odgovarati na postove.
Ne moe ureivati svoje postove.
Ne moe izbrisati svoje postove.
Ne moe glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group