HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: pon 21 ruj 2020, 15:53. Pogledaj neodgovorene postove
Jehovini svjedoci
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Pitanje : Jesu li Jehovini svjedoci krÅ”Ć¦ani?

Da 
5%
 5%  [ 4 ]
Ne 
81%
 81%  [ 56 ]
Ne znam 
13%
 13%  [ 9 ]

Ukupno glasova : 69

Autor Poruka
ioannes corvus
Spol: muško
Postovi: 23
Lokacija: Dubrovnik
PostanoPostano: sub 21 stu 2009, 13:20
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Imao sam nekoliko susreta s Jehovinim svjedocima. Jednom prilikom sam Å”etao s bratom i proÅ”li smo kraj jednog njihovog ĆØlana. Ja ga nisam primjetio, ali ga je moj brat uoĆØio i upozorio me da smo upravo proÅ”li ''kraj nekoga koji drži neki ĆØasopis 'Satražarska kula''' (to im je novi naziv, u duhu hrvatskog jezika). Rekoh mu da se vratimo, Å”to smo i uĆØinili. PriÅ”ao sam mu s pitanjem: ''Kakav je to ĆØasopis u VaÅ”im rukama'' na Å”to je on zapoĆØeo: ''VidiÅ”, jesi li ikada ĆØuo za Bibliju?'' Rekoh da sam ĆØuo. Upitao me je jesam li ikada ĆØitao Bibliju7, a ja njemu da baÅ” i nisam, ali da poneÅ”to znam. Tada je on poĆØeo: ''To ti je ĆØasopis koji ti tumaĆØi Bibliju...itd'' da ne nabrajam. Bitno je da sam se ja pravio glup jedno vrijeme, Å”to je njemu jako godilo. Ali sam onda uzeo stvar u svoje ruke i poĆØeo ga ispitivati o Å”kakljivim temama, npr.: Marijino djeviĆØanstvo, Kristovo bogoĆØovjeÅ”tvo, Trojstvo,... Odjednom je doÅ”ao joÅ” jedan JS (time sam bio poĆØaÅ”Ć¦en jer oni se udružuju kada jedan pripadnik ne može sam iziƦi na kraj sa ''žrtvom'')... Razgovarali smo oko 40 minuta. Želio sam privesti razgovor kraju jer nam se žurilo. Tada sam ih upitao: ''Dobro, smatrate li vi da su vam Jehovini svjedoci isprali mozak?'' a njih dvojica u isti tren odgovoriÅ”e: prvi ''DA!'' a drugi ''NE!'' Iskreno sam se poĆØeo smijati i nisam mogao a da ih ne upitam zaÅ”to su tako kontradiktorno odgovorili. PoĆØeli su neÅ”to muljati da je to igra rijeĆØi... nije mi se viÅ”e dalo sluÅ”ati njihove isprike i izvlaĆØenja pa sam im rekao da mi je bilo drago Å”to smo razgovarali. Njima je takoĆ°er bilo drago, dok nisam rekao: ''Ja idem za sveƦenika.'' problijedili su...

Suvremeni ĆØovjek radije sluÅ”a svjedoke negoli uĆØitelje ili ako sluÅ”a uĆØitelje, sluÅ”a ih zato Å”to su svjedoci!
Pavao VI (Evangeli Nuntiandi)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: klara, sv.Franjo legenda
ioannes corvus
Spol: muško
Postovi: 23
Lokacija: Dubrovnik
PostanoPostano: sub 21 stu 2009, 14:05
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Željka Znatiželjka je dala nekoliko nekoliko vjerovanja Jehovinih svjedoka.
Evo joŔ nekoliko (možda se neke stvari budu ponavljale):

1. Biblija - Imaju vlastiti prijevod Biblije koji je prilagoĆ°en njihovom nauku (npr. križ zamjenjuju pojmom stup, Crkvu kongregacijom,...). Oni NE POZNAJU Bibliju. Upravni odbor u New Yorku piÅ”e ''propovijedi'' koje oni uĆØe napamet. Tko na svoju ruku prouĆØava Bibliju je sumnjivac.

2. Bog - Kažu da je pravo ime za Boga Jehovah (odnosno Jehova). Razlog tome je Å”to nisu upuƦeni u kulturu i jezik semitskih naroda. Dakle, kao Å”to je krÅ”Ć¦anima sveti monogram XP (od geĆØ. Hristos), tako je kod Židova JHWH (''JA SAM KOJI JESAM'' - ime objavljeno Mojsiju). Ako bi tetragramu JHWH dodali vokale a, o te a (od Adonai) dobili bi rijeĆØ Jehovah, tj. Jehova. Po njima, Bog ima tijelo,a li nije kao naÅ”e, veƦ je duh. Bog je svemoguƦ.

3. Duh Sveti - nije Bog, nego Božja djelotvorna sila. Jednom prilikom sam sa prijateljima govorio s njima. Na pitanje vjeruju li da je Isus zaĆØet po Duhu Svetom, odgovorili su da vjeruju, ali da ne vjeruju da je Marija po Duhu Svetom ostala Djevica nakon poroda. Dakle, kažu da je Duh Sveti Božja djelotvorna sila, a ne vjeruju da je ta ''sila'' moƦna uĆØiniti da Marija ostane Djevicom nakon poroda. Iz toga proizlazi da Bog, zapravo, nije svemoguƦ.

4. Isus Krist - nije Bog nego samo savrÅ”eni ĆØovjek. Prije nego se pojavio u ljudskom obliku živio je kao duhovna osoba na Nebu. DoÅ”ao je na Zemlju kako bi objavio Jehovino Kraljevstvo. Krist je, po njima, osvetnik, krvnik i vojskovoĆ°a koji Ʀe predvoditi Jehovine svjedoke u bitci kod Harmagedona gdje Ʀe biti uniÅ”teni svi ''nevjernici'' (posebno katolici).

5. Trojstvo - kažu da ne postoji jer da u Bibliji nigdje ne stoji da Trojstvo postoji, a Krist lijepo kaže: PoĆ°ite dakle i uĆØinite mojim uĆØenicima sve narode krsteƦi ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! (Mt 28, 19)

6. ƈovjek - Jehovini svjedoci tvrde da ĆØovjek nema besmrtnu duÅ”u. Kad umre tijelo umire i duÅ”a s tijelom. Vjeruju da je ĆØovjekova duÅ”a u krvi te stoga zabranjuju transfuziju krvi.

7. Ɛavao- je neprijatelj Jehove i on napastuje ljude na mnoge naĆØine: preko krivih religija (posebno se misli na katolike), politiĆØkih organizacija (odatle odbijanje služenja u vojsci te sudjelovanje u politiĆØkim aktivnostima). Svoje sljedbenike upravo straÅ”e Sotonom. Stoga, kada netko pokuÅ”a argumentirano dokazati JS da je u zabludi, onda oni to interpretiraju kao Sotonin pokuÅ”aj da ga odvede od Jehove.

8. Križ - za njih je križ ''seksualni simbol krivih religija'' i Isus nije umro na križu nego na stupu.

9. Raj - Ʀe biti na Zemlji (negdje oko danaÅ”nje Kalifornije) i to nakon bitke kod Harmagedona. Tada Ʀe nastupiti tisuƦu godina vladanja Krista s joÅ” 144 000 odabranih Jehovinih svjedoka (to je broj iz Ivanova Otkrivenja), a ostali Ʀe Jehovci uživati blagostanje.

10. Pakao - ne vjeruju da postoji jer oni koji ne povjeruju Jehovi, bit Ʀe jednostavno uniÅ”teni.

11. ƈistiliÅ”te BuduƦi da Ʀe svi ''nevjernici'' biti uniÅ”teni, za njih nema nade. Ne postoji ĆØistiliÅ”te.


Jehovini svjedoci NISU KRÅ Ć†ANI (premda se smatraju krÅ”Ć¦anima) jer nijeĆØu glavne istine krÅ”Ć¦anstva: Kristovo bogoĆØovjeÅ”tvo i Trojstvo.

Eto, i oprostite zbog ovog poduljeg pisanja. Nadam se da Ʀe netko proĆØitati.

Suvremeni ĆØovjek radije sluÅ”a svjedoke negoli uĆØitelje ili ako sluÅ”a uĆØitelje, sluÅ”a ih zato Å”to su svjedoci!
Pavao VI (Evangeli Nuntiandi)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: klara, Željka Znatiželjka, Specijalac, Magali, davorseljan
Željka Znatiželjka
Spol: žensko
Postovi: 4
PostanoPostano: sri 21 tra 2010, 9:06
PostNaslov : Jedan Jehovin svjedok je jedan heretik previÅ”e!
Citiraj i odgovori

"Navode Bibliju, ali njihov prijevod Novi svijet je netoĆØan, nikad ga nisu prihvatili ovlaÅ”teni teolozi i struĆØnjaci za Sveto pismo.
Russell je tvrdio kako je pouzdani struĆØnjak za grĆØki jezik, te su, po njmu svi dosadaÅ”nji prijevodi Biblije nepouzdani. Dokazano je meĆ°utim na sudu u Kanadi da on uopƦe nije znao ĆØitati grĆØki, premda se na sudu zakleo da znade.
Godine 1947. Vrhovni sud u Kanadi proglasio je Jehovine svjedoke 'nereligijskim tijelom"
Ivoo, možeÅ” li mi reƦi odakle ti ove informacije, pogotovo o ovim sudskim procesima u Kanadi?
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: sv.Franjo legenda
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group