HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretranik Pretranik lanstvo lanstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: sub 14 pro 2019, 3:31. Pogledaj neodgovorene postove
Karizmatski pokreti, zajednice, osobe...
Zaponi novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedea tema
Autor Poruka
Daniel

Spol: muko
PostanoPostano: uto 20 tra 2004, 22:56
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ariadnne ako proèitaš moj prethodni post vidjeti æeš da sam o tome nešto pisao. Ja sam osobno bio na nekoliko Liniæevih seminara i bili su mi odlièni, ali nemam potrebu visiti na svakom seminaru jer to prelazi u ovisnost, a i sam Liniæ upozorava na negativne posljedice ovisnosti pojedinca o seminarima. Nažalost takvih je puno i èesto se vole gurati u prve redove, valjda misle da æe time dobiti više milosti, pa si možda zato stekla takav dojam o Liniæevom seminaru. Meni seminari duhovne obnove služe da "napunim baterije", ali za to mi je dovoljan jedan eventualno dva seminara godišnje.
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mail [Vrh]
jzekic

Spol: neodreen
PostanoPostano: sri 21 tra 2004, 9:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Tumaèenje je relativno, a vjeène istine su jasne i nepromjenjive, u svakome od nas te su Istine usaðene, bitno je samo koliko ih mi vidimo u sebi.

Doista iz ljubavi smo stvoreni, i ne stvori nas Bog da budemo dionici tuge žalosti, nego dionici vjeène sreæe koju nam jedino On kao Stvoritelj neba i zemlje može dati.

Krist je svima ostavio zadatak: Idite po svoj zemlji i navještajte radosnu vijest i spasenje svim narodima!

Svatko je od nas dobio taj zadatak i tko ga bude vršio, biti æemu ubrojeno u pravednost!

Ja sam glasnik Velikoga Kralja poslan na raskršæa života, gozbi da vjeènoj dovodim goste, da svijetu kažem što je ljepota.
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web stranice [Vrh]
Sanders

PostanoPostano: pon 10 svi 2004, 10:04
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Meni je daleko najbolji Tomislav Ivancic sa svojom emisijom na HKR-u utorkom u 8.30. "Gospodine, nauci nas moliti"

Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvaljujte njemu, služite njemu, svi u poniznosti velikoj!
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
jzekic

PostanoPostano: pon 10 svi 2004, 10:24
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Jel naveèer u 8:30?

Ja sam glasnik Velikoga Kralja poslan na raskršæa života, gozbi da vjeènoj dovodim goste, da svijetu kažem što je ljepota.
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web stranice [Vrh]
i.v.a.n.a.

PostanoPostano: pon 10 svi 2004, 20:16
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

da naveèer! ok je èovjek!

"mala"
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
zole

PostanoPostano: sri 02 ou 2005, 20:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

hehhe... svidja mi se sto izvlacimo neke (davno zaboravljene) teme iz naftalina...

pogotovo zato sto bi "duhovni akumulator" trebao biti najposjeceniji forum ovdje...

Mislim da sam se o karizmaticima izjasnio i ranije, al evo ukratko:
karizmatski pokret (koliko sam ja upoznat s njime) donosi mnogo dobroga, no isto tako pridonosi i losemu. Ljudi se cesto izgube nakon kojeg posjeta nekom takvom susretu i nakon toga vise ne znaju jesu li ljudi ili sveci!? Pomalo djeluje smjesno, koliko je mala granica da covjek iz jedne zdrave duhovnosti prijedje u nesto sto je sve samo ne zdravo... a sve skupa pod zanimljivom izlikom kako cine dobro!

Karizmatici su cesto skloni "odletjeti u nepoznato" sto u vecini slucajeva zavrsava prilcno lose i po te osobe i po ljude oko njih!

No, opet, mislim da ce osoba koje je izgradjena u vjeri, pa kao takva dosla u karizmatski te nece podleci kusnjama, moci napraviti pozitivan zaokret u svome zivotu!

Za zaokruzim - mislim da je najveci problem karizmatika njihova uvjerenost u vlastitu svetost i izdvajanje iz mnostva "jadnika" koji ne shvacaju da molitva u jezicima ide diretno Bogu, a nase (obicne) molitve idu preko nekog 16.-og (tako sam nesto cuo od nekg pa sam mu se odvalio smijat u facu)... ako izbacimo one ekstreme, nadje se i dobrih karizmatika... hehe

ps. bas sam bio kratak Embarassed

Srebra i zlata nema u mene, ali što imam - to ti dajem: u ime Isusa Krista Nazareæanina hodaj! [Dj 3,6] Po njihovim æete ih plodovima prepoznati. [Mt 7,16]
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
merkat

PostanoPostano: et 10 ou 2005, 21:14
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Neki dan je na radiu bio pt. Nikic i nije bas s odusevljenjem priao o tome.
Moje skromno misljenje je da ljudima je najlakse otici nekim supersvecima koji ce vam rijeiti probleme u nekoj ekstazi i samo tako.
Ipak je zivot vrlo kompleksan i treba pomalo, umjereno bit u zivotnoj ekstazi u kojoj nam vjera sve vise prozimlje dusu i odvodi k Njemu !

Što æe mi život bez vjere ?
Što æe mi vjera bez života ?
jelena

PostanoPostano: et 17 ou 2005, 22:57
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mislim da postoji razlika izmeðu pravih karizmatika i tzv. karizmatika. A prepoznju se po plodovima.
Èovjek se èesto uspava u vjeri ili je èak skroz odbaci. Èesto vjera prerasta u puki tradicionalizam. Mislim da tada karizmatski pokreti, seminari i sl. mogu pomoæi. No problem je u tome što se za karizmatike zapravo lijepe ljudi sa preteškim problemima, kao davljenici za slamku i onda zaglibe u drugu krajnost.
Da skratim, karizmatski pokreti su ok ako im je svrha uèvršæivanje vjere, a ne rješavanje osobnih problema. A za ovo prvo, dovoljan je jedan seminar, a ne visiti na seminarima.
klara

Spol: ensko
PostanoPostano: et 17 ou 2005, 23:47
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Karizmatski seminari su oèito hit tema. Narod hrli, slavi Boga, obraæa se. A sveæenstvo pomalo zbunjeno: ili se utapa u tu pobožnu masu, pada u trans (a nemojte sad baš doslovno shvatit) - zaboravljajuæi svu teologiju i poslanje da razborito luèi pojmove. Ili je pak, posve nezaineresirano, apriori odbacujuæi svaku vrijednost seminara. Ko po nekom pravilu - "zlatna sredina" je vrlo, vrlo rijetka...

O seminarima patera Liniæa ne mogu govoriti, jer nisam bila ni na jednom.

Ali mogu dati svoje viðenje jednog takvog seminara koje je vodio vlè. James Manjackal (prisustvovah, trajao je 4 ili 5 dana, prije 3 godine, svaki dan od 16 do 23 h) - svrstala bih ga u duhovne spektakle prilagoðene masama, koji pale srca, probuðuju zanimanje za sveto. No, pitanje je - koliko ta zapaljenost i probuðenost u ljudima traje i nakon završetka jednog takvog seminara?

I upravo stoga jer se žele postiæi snažni kontrasti, život ocrtati u crno-bijeloj tehnici, suoèiti sudionike s dramatiènom borbom svjetla i mraka; želi se ljude preneraziti: prestrašiti pa oduševiti - na ovakvim seminarima mnoge teme iz duhovnosti se karikiraju. Spretnim odabirom naglasaka na specifiène teme, uz prešuæivanje tema koje bi mogle otupiti oštricu argumentacije; puštanje maha mašti u temama gdje su stvari u teologiji nedoreèene... itd. - postiže se efekt talasanja masa (ko što lijepo jednom reèe jedan pater). Što, u cjelini govoreæi, može biti korisno. No, uravnotežen i ustrajan rast u duhovnom životu je nešto posve drugo.

Seminari tog tipa (Manjackal) za veæinu ljudi koji na njih dolaze su nešto kao one reklame: "engleski bez muke"... "nauèi njemaèki za mjesec dana". Ljudi pohrle, što je dobro - ali uèenje jezika, baš kao i duhovni život, druga je stvar. Tu je manje ushita, a više dubokog truda i gole vjere. No, bilo ovako ili onako, kaže Pavao, važno je da se "na svaki naèin, bilo himbeno, bilo istinito, Krist navješæuje. I tome se radujem, a i radovat æu se. (Fil 1.18 )

Slijedeæe pitanje koje se meni nameæe su tzv. seminari za ozdravljenje ili èak ni ne moraju biti zasebni. Što je sa svim onim seminarima na kojima se izmeðu recimo 10 000 ljudi poimenice proziva ljude i oni odmah, s te molitve, doma idu zdravi? Mislim, normalno je da se vjernik (a to je prisutno kroz cijelu povijest crkve) Bogu obraæa moleæi za zdravlje ne samo duše, nego i tijela. No, èini mi se da je takvim molitvama po dvoranama, stadionima došao u pitanje i sam liturgijski oblik takvih molitava. Osim toga, u raznim se sluèajevima (a nije ih mali broj) izjavljuje odmah da su se dogodila ozdravljenja, a to pobuðuje oèekivanja ljudi da æe se ista ponoviti i na ostalim sliènim okupljanjima. Èesto se na takvim "masovnim" seminarima u tijeku molitve podliježe teatralnosti, senzacionalizmu, prijetvornosti, nekad èak i na granici histerije.

Osobno, nemam ništa protiv seminara, ukoliko su organizirani u skladu s "pravilima" što ih je 2000. g. izdao Zbor za nauk vjere. Ne može ih se gledati crno-bijelo i u startu tvrditi da su loši. Ovo što napisah, samo su neke stvari koje sam primijetila...

A o tome - zašto neki ljudi hrle od seminara do seminara ... drugom prilikom... i ovo je previše za èitati u komadu... Wink

uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ...
merkat

PostanoPostano: pet 18 ou 2005, 20:06
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Zaista nemam nista protiv toga no podsjeca me na express dijetu kad netko zeli ta dva tjedna skinuti 20 kg umjesto da promijene prehrambene navike za cijeli zivot.

Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: Rainy
DANA

PostanoPostano: sub 19 ou 2005, 21:21
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ja mislim da svaki seminar donosi nekom dobro ,a nekom ne...ovisi zašto je netko pošao na seminar...iz potrebe,iz znatiželje ili zbog neèeg treæeg...

I otkud ideja da svatko mora imati dar jezika kako bi bio karizmatik?

Živa je Rijeè,kada život govori. - Sv.Antun Padovanski
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
klara

PostanoPostano: et 19 sij 2006, 21:56
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

prenosim nešto vezano uz ovu temu:

na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu
održan je simpozij na temu "Vjera i zdravlje".
Na simpoziju su sudjelovali poznati struènjaci razlièitih disciplina s tog podruèja.
Simpozij je bio meðunarodnog i meðureligijskog karaktera.

iz predavanja isusovca Mije Nikiæa na temu Sugestija i snaga vjere:

"Ovdje treba spomenuti i pojedina takozvana èudesna ozdravljenja koja se dogaðaju na karizmatskim seminarima koje vode domaæi i strani karizmatièari. ....... Poznati su primjeri osoba koje su se javile na tim seminarima da su ozdravile i treba im vjerovati jer su one tada bile stvarno osloboðene simptoma svoje bolesti, meðutim, vrlo brzo nakon nekoliko dana ili mjeseci isti simptomi stare bolesti kod nekih su se osoba opet vratili. Takva osoba dakle nije èudesno izlijeèena, nego samo privremeno zalijeèena, odnosno osloboðena privremeno simptoma neke bolesti.........Na spomenutim karizmatskim seminarima stvori se atmosfera pogodna za vjeru , ali takoðer pogodna i za sugestiju i autosugestiju. U prvi plan dolaze emocije: puno se pjeva, pleše, daje se oduška molitvama u jezicima, kako bi što više progovorila èovjekova sputana podsvijest u kojoj se nalaze sputani konflikti, ukliješteni afekti, zamrznuti strahovi, drugim rijeèima bolne psihotraume. U ambijentu u kojem se mogu i smiju spontano izraziti emocije kroz molitvu, pjevanje, plesanje, držanje za ruke i slièno, otvaraju se moguænosti trenutaènog rastereæenja potisnutih bolnih emocija, a samim tim dolazi i do uklanjanja simptoma koji su povezani s potisnutim psihotraumama. Meðutim to nije definitivno rješenje. Ako se osoba bitno ne promijeni, te i dalje nastavi rješavati svoje probleme tako da ih potiskuje, simptomi psihosomatskih bolesti opet æe se javiti i osoba æe ponovno biti bolesna. "

uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ...
krkica

PostanoPostano: pet 20 sij 2006, 15:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Moje iskustvo u svemu tome je dvojako: Prvo me mama poslala Liniæu u Tabor na jedno ''obraæenje'' od mojih izleta u istoènjaèke duhovnosti, što je upalilo i ja sam postala karizmatsko-fanatièni vjernik (vjeèno sretan, stalno misleæi o Bogu, vjerujuæi da æu postati èasna, život se okrenuo naglavaèke, itd, itd).U isto vrijeme sam krenula na framu.

Nakon godinu i pol dana takvog života upala sam u prvu krizetinu i na neki naèin još se nisam iskobeljala iz nje, ali nešto sam nauèila: da fanatizam nije za mene. Danas ne podnosim ''karizmatike'', karizmatske susrete, i opæenito sva takva preuvelièavanja koja proizlaze iz fanatizma a koji je jako prisutan u karizmatskom pokretu.

Sad više cijenim jedan sporiji, temeljitiji, ''normalniji'' put koji sam, Bogu hvala, našla u frami, jer mislim da bih inaèe izgubila svaki kompas...danas kad slušam majku i njezinu prijateljicu o èemu govore, pa proroèanstva, pa oni duhovi, pa ovi duhovi, pa neèiji problemi, pa molitve izljeèenja, pa grijesi predaka, pa sve to skupa nema veze s vezom. A kad nije na nekom seminaru ili u kontaktu s takvim ljudima je sasvim normalan, stabilan vjernik bez paranoiènih strahova od zloga na svakom koraku.
Da, u tu skupinu spada i teorija o ''lošim proizvodima'' po kojoj nitko ne bi smio kupovati nikakve šalove ili majce iz Nepala jer navlaèi na sebe zlo...

Samo se srcem dobro vidi. Ono bitno je oèima nevidljivo. (Mali princ)
sike

PostanoPostano: pet 20 sij 2006, 15:22
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ljudi!nemojmo zaboraviti da smo svi mi karizmatici,jer svakome od nas je na krštenju Duh Sveti dao neke darove koje imamo.
Karizmatiène sveæenike,duhovne obnove i zajednice gledam kao jedan Božji dar nama,ovom vremenu jer prije samo nekoliko godina za njih se gotovo i nije èulo ni znalo
Ali kao što sve ima svoje krajnosti ima i karizmatièan pokret o kojem je krkica govorila ali moramo biti oprezni s izjavama o nekim stvarima vezanim uz njega jer sve je super dok to ne ode u krajnost, u ovom sluèaju fanatizam i to da kao jedna meni poznata osoba zapostavimo svoju obitelj kako bi se posvetili seminarima i sl.

U svemu je potrebna mjera pa tako i u ovome ali ne možemo zanijekati da karizmatièan pokret nije donio plodove.Vidim to samo po svojoj bivšoj župi gdje su prije živjeli samo partizani a danas ima itekako puno vjernika koji zdravo gledaju na vjeru i život

Gospodine,kome da idemo?Ti imaš rijeèi života vjeènoga!
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
heartsong

PostanoPostano: pet 20 sij 2006, 21:34
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

prije godinu dana prvi put sa došla u kontakt sa tim famoznim karizmaticima... i oduševili su me! bilo mi je predivno što netko njeguje i tu vrstu duhovnosti.
ali koliko god pokušavala, nisam se u potpunosti mogla pronaæi u tome. Naime, kod karizmatika sve je nekako iskljuèivo, uzroèno posljediène veze su previše naglašene. A ja volim jednostavnu duhovnost srca.

i shvaæam jako dobro stajalište krkice. Taj intenzitet te jako lako, ako si nespreman, može dovesti u fanatizam, koji je sam po sebi uvijek loš. Sama sam bila u jednoj fanatiènoj fazi i to je razdoblje u koje se ne bih nikada vratila...
stvar je kod fanatizma da se osjeæaš veoma jak... Boriš se za Božju stvar! I onda najednom doðe mala krizica i ti padaš dublje nego ikada. a neki se nikad ni ne vrate iz te krize.

i dan danas jako poštujem karizmatski pokret, mislim da je istinsko osvježenje Crkvi današnjice po Duhu Svetom, osobito respektiram neke karizmatike kao što su Zvjezdan Liniæ i Zlatko Sudac, ali tome treba jako oprezno pristupati i ne smije se zanositi izvanjskim pokazateljima tih karizmi kao što su razni darovi. Oni su preèesto preintenzivni za obiènog vjernika, koji uz te vidljive znakove èesto zaboravlja na ono bitno u srcu- one neke jednostavne istine koje te zapravo uèvršæuju u vjeri.
potrebno je prvo puzati da bi znao hodati, a vjernici bi èesto odmah htjeli preskakati ili èak pomicati brda. a za to treba biti izuzetno duhovno jak i potkovan...

Ispraznost cijelog svijeta
je kao snijeg usred ljeta,
a dijete po njem trèi boso.
Zar svejedno je?

Samo u Bogu je mir, dušo moja,
Samo u njemu je sva nada srca mog.
Samo On je moja stijena, ufanje.
Bog mi je utjeha, hridina silna,
Utoèište.
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
krkica

PostanoPostano: sub 21 sij 2006, 8:41
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Odlièno Heartsong, jako si dobro to sve opisala i rekla!
Ja sam se malo previše (oksimoron Rolling Eyes ) opekla da bih si mogla priznati i ono pozitivno u tom pokretu, ali objektivno pristupajuæi, pozitivnog ima nedvojbeno.

Samo se srcem dobro vidi. Ono bitno je oèima nevidljivo. (Mali princ)
Mara

PostanoPostano: sub 21 sij 2006, 8:49
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Cure, slažem se. Moja iskustva, osobna, s karizmaticima su poprilièno negativna - puno senzacije, ništa iskrene pomoæi u situaciji kad me život jako teško lupio.
Davno, kad sam se s time susrela, bilo mi je vrlo simpatièno, danas više ne. Mogu to prihvatiti kao prvi navještaj vjere, ali mislim da živjeti vjeru nije ploviti na oblacima, preprièavati intimne doživljaje s Bogom, nego u svakodnevnici, bez senzacija, nositi svoj križ kako èovjek najbolje zna i umije - èiniti dobro.
Žan
mod team leader

PostanoPostano: sub 21 sij 2006, 9:05
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

merkat napisa:
Zaista nemam nista protiv toga no podsjeca me na express dijetu kad netko zeli ta dva tjedna skinuti 20 kg umjesto da promijene prehrambene navike za cijeli zivot.

Jedan je sveæenik to ovako rekao: Ti karizmatski susreti - nije to hrana za svaèiji želudac. Netko æe to dobro probaviti, a netko neæe...

Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
merkat

PostanoPostano: sub 21 sij 2006, 12:40
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

poštujem ih jel ih je i papa priznao ali možda i više jel su kao neka protuteža pentakostalcima-protestantima koji napreduju jel ljudima je to zanimljivo kao i sve što preko noæi mijenja stvari, od dobitka na lutriji pa do okretanja života naglavaæke što je najteže jel se navike najteže mijenjaju.
dobro je to kao neki okidaè no pitanje je jel se odjednom može to pratiti, što najèešæe rezultira naglim razoèaranjem ili padom pošto Bog ne nudi moæi i nadljudsku snagu, nego milost trpljenja najgorega, tu se oèituje snaga u invalidu koji siromašan hvali Boga svaki dan ne tražeæ ništa više, njihovo je kraljevstvo veæ na zemlji oèitovano, sam Krist u srcu i duši !

nekako primjeèujem da mnogi kilavi vjernici da ih tako nazovem ili nevjernici odjednom krenu u te vode i za tili èas se naðu uèiti sve oko sebe, podsjeæa me to na '90 kada su novopeæeni krštenici poèeli bivati najveæim vjernicima... Rolling Eyes
naravno da vjerujem kako ima i iskrenih vjernika koji tu pronalaze mjesto pod duhovnim suncem no opet držim , a to je samo moje skromno mišljenje da za èvrstu i pravu vjeru nije potrebno paradiranje nego djelovanje. ne moram ja galamiti nekome stalno nešto, nit u zanosu pjevati i skakati, fantazirati ovo ili ono, uvjeren sam da je Bogu milije kad svu tu potencijalnu silinu usmjerim na èinjenje dobra, potiho i samozatajno, ne praveæ show od toga i ne tražeæi hvale.
kako bi klarin sig rekao " uèini dobro i odi bez buke "
a to je toliko silna snaga i moæ da nadmašuje svu buku onih koji misle da su povlašteni u darovima Duha Svetoga.

logica

PostanoPostano: ned 22 sij 2006, 16:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Bila sam na dva karizmatska seminara. Pomogli su mi da shvatim neke stvari. Inaèe ne volim masovna okupljanja, bilo ona vezana uz Crkvu ili nešto drugo. Kasnije smo u župi imali petkom susrete, molitve za izlijeèenje. Dolazila sam, svirala... Kroz to sam vidjela kako postoji ono duhovno (dobro i zlo) i da to nisu stvari s kojima se šali. Bog je snažan, silan, jak, najjaèi! Nekad ljudima treba doæi s takvom hranom jer inaèe neæe ni okusit kako je dobar Gospodin.
Znala sam otiæ kod fra Smiljana na klanjanje.
Sad mi to izgleda pomalo kiè. Smeta me kad poène molit u jezicima. Prije mi je to bilo simpatièno.
Ok, shvaæam da i taj dar postoji. Samo ja nisam osjetila plodove toga. Ustvari samo me dekoncetriralo i razmišljala sam šta se dogaða i kako to izgleda, a zaboravila zašto sam tu.

Èula sam da neki sveæenici zamjeraju Liniæu jer se kod ljudi nešto zapoène. Ljudi krenu, shvate da su krivo hodali ali sad se naðu na vjetrometini i ne znaju kako dalje. Treba im vodstvo, a onda ili krenu za tim sveæenikom i prate ga svugdje, ili ostanu sami. Rijetko prepoznaju bogatstvo u svojoj župi, župniku, župljanima.

Ti me rukom svojom nosiš, o Bože moj.
Gledam, ime moje piše na dlanu tvom.
merkat

PostanoPostano: ned 22 sij 2006, 19:42
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

S ovim zadnjim se jako slažem.
Ljudi misle da je vjera projekcija svjetovnih dobara gdje se slijedi nešto veliko ali opipljivo.
Netko karizmatièan, na neki naèin kao Isus.
No za pravu vjeru je potrebno izgraðivanje i rast neprestani gdje se nakon mnogih uspona i padova, suše i truda dolazi do spoznaje o kojoj nam je Isus govorio. Naæi æe te me meðu najmanjima od vas.
Znam da nije privlaèno ali tako je.

kršæanin

PostanoPostano: ned 22 sij 2006, 20:24
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Citat:
as ne podnosim ''karizmatike'', karizmatske susrete, i opæenito sva takva preuvelièavanja koja proizlaze iz fanatizma

Ma nije to nikakav fanatizam, ako ih vode pravi karizmatici poput Liniæa. Nije kriv karizmatik nego ljudi koji takve susrete krivo shvaæaju. Nakon karizmatskih seminara moraš nastavit živjet u Isusovom duhu a ne mislit da si svet zato jer si bio na jednom seminaru.

Pa nisu li apostoli bili karizmatici?

Citat:
ali mislim da živjeti vjeru nije ploviti na oblacima, preprièavati intimne doživljaje s Bogom, nego u svakodnevnici, bez senzacija, nositi svoj križ

Pa nitko nije rekao da karizmatski susreti služe da bi plovio u oblacima. Oni ti upravo daju poticaj za borbu i nošenje križa u svakodnevici. Liniæ je rekao da je seminar samo impuls da kreneš, a dalje moraš iæi sam(naravno uz Božju pomoæ). Ljudi krivo shvaæaju te susrete, misle da mogu cjelu godinu živjeti u vjeri od jednog seminara. Za takva razmišljanja nisu krivi karizmatici nego oni koji tako razmišljaju.
Ycteris

Lokacija: tamo gdje sunce sije, kiša pada i ljubav Božja vlada
PostanoPostano: ned 22 sij 2006, 20:56
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Sad kad je logica rekla ovo kako èesto ljudi nakon takvih spoznaja poènu slijediti tog sveæenika koji je vodio taj susret i sve rade kako on radi, sjetio sam se jednog citata koji Beo stavio na pano nedavno: "Svi se ljudi rode kao originali, ali ih veæina umre kao kopija." Lakše je ljudima slijediti ono što netko radi nego se pomuèiti i napraviti sam nešto, tako da æe uvijek veæina umijesto da se potrudi naæi nekakav svoj put i naèin na koji nešto rade, pobrat to od nekog i samo dalje imitirat. Kao što mi se èini da se èesto èini u takvim situacijama na tim susretima. I svi èesto zaboravljamo da Isus nije rekao "Èinite ono što sam ja èinio" nego nam na konkretnim primjerima pokazuje kako bi trebali postupati i što bi nas trebalo voditi. A sad koji naèin æe svaki od nas odabrati ostaje na nama...

Veæe ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. (Iv 15,13)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailMSNMICQ [Vrh]
Mara

PostanoPostano: ned 22 sij 2006, 21:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

kršæanin napisa:
Pa nitko nije rekao da karizmatski susreti služe da bi plovio u oblacima. Oni ti upravo daju poticaj za borbu i nošenje križa u svakodnevici. Liniæ je rekao da je seminar samo impuls da kreneš, a dalje moraš iæi sam(naravno uz Božju pomoæ). Ljudi krivo shvaæaju te susrete, misle da mogu cjelu godinu živjeti u vjeri od jednog seminara. Za takva razmišljanja nisu krivi karizmatici nego oni koji tako razmišljaju.

E, pa ono što sam vidjela i doživjela na svoje oèi i uši i iskustvo ima mi veze s kojeèim. Od toga što si ti napisao do trèanja od seminara do seminara, navodno izljeèenih koji sam mjesec dana umru i vrlo viðenih osoba iz tog milje-a koji okrenu leða kad nekome treba kokretno pomoæi. Sva sreæa da su postojali rubni kršæani, (sveæenik s doživotnom suspenzijom i osoba u necrkvenom braku) koji su puno èinili, malo govorili.

Ljubi i èini što hoæeš
merkat

PostanoPostano: ned 22 sij 2006, 22:25
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Dobro sad mara pišeš kao i kad postoje ljudi koji puše pola stoljeæa i dožive stotu !
Zar je to onda znak da treba pušiti ili da je važnije od zdravoga života, recimo genetika ?
U tom sluèaju je ali opæenito ne.
Sam Bog zna zašto ima ljudi koji su ateisti i dobri su, njegova milost i tajna, kao i kod umrle djece koja se nisu uspjela nièime dokazati.
To što ima onih koji nisu u uzornom vjernièkom krugu ne znaèi da su nužno lošiji ali svakako imaju lošije vozilo prema dobru.
Druga je stvar što oni koji imaju i najbolja vozila, nikada ih se ne nauèe voziti.

Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Zaponi novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne moe otvarati nove teme.
Ne moe odgovarati na postove.
Ne moe ureivati svoje postove.
Ne moe izbrisati svoje postove.
Ne moe glasovati u anketama.