HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: ned 27 ruj 2020, 3:32. Pogledaj neodgovorene postove
Idolopoklonstvo
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Autor Poruka
klara
Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: čet 13 tra 2006, 14:37
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

rijeĆØ, evo pa prouĆØavaj ... Wink
dugaĆØko je, no ako ti ni nakon toga neƦe biti jasnije ...

Vjernici katolici ĆØesto se susreƦu s pripadnicima nekih krÅ”Ć¦anskih sljedbi (sekti) koji ne samo da osuĆ°uju Å”tovanje svetih slika i kipova, nego osporavaju i njihovo pravljenje i postavljanje u crkve i drugdje. Govore da je to idolopoklonstvo i da se protivi Božjoj zapovijedi. A katolici i dalje Å”tuju svete slike i kipove, pravoslavci slike-ikone; protestanti ne Å”tuju ni slike ni kipove. Promotrimo, stoga, ovaj problem s biblijskog i s povijesnog glediÅ”ta.

Na prvi pogled izgleda kao da protivnici slika i kipova imaju pravo. Naime, u prvoj Božjoj zapovijedi piÅ”e: "Ne pravi sebi lika ni obliĆØja bilo ĆØega Å”to je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi." (Izl 20, 4-5a) U Knjizi Ponovljenog zakona stoji zaÅ”to se Boga ne može prikazivati u nekom liku: "Onoga dana kad vam je Jahve, Bog vaÅ”, govorio isred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika." (4, 15) Pod likom se podrazumijevaju kipovi i slike. U Svetom pismu, posebno Starog zavjeta, na mnogo mjesta doista se zabranjuje idolopoklonstvo, klanjanje onome Å”to nije Bog, izraĆ°enim likovima, koji se hebrejski nazivaju sĆ©lĆ©m, asabbim, sĆ©mĆ©l, massĆØkah, nĆ©sĆ©k, pĆ©sĆ©l, Ć©bĆ©n, maskith, tabnith; a grĆØki eĆ­dolon, Ć”galma, eikĆ³n. Proroci su žestoko nastupali protiv izraĆ°ivanja i protiv klanjanja likovima. Kod izabarnog naroda u Starom zavjetu postojala je velika opasnost od klanjanja idolima, kojima su se klanjali okolni narodi. I ĆØim im se pružila prilika, Izraelci su se iznevjeravali objavljenom Bogu, Jahvi, i klanjali se krivim bogovima.

* * *

MeĆ°utim, ni u Starom zavjetu nije bilo potpuno zabranjeno prikazivanje likova, to jest kipova i slika. Tako sĆ¢m Bog, Jahve, nareĆ°uje Mojsiju da u pomiriliÅ”tu napravi dva kerubina (anĆ°ela), Å”to ovaj i ĆØini (usp. Izl 25, 1Cool. Jahve takoĆ°er zapovijeda Mojsiju da u pustinji napravi zmiju od mjedi i tako zaÅ”titi ljude od smrtonosnog ujeda tih otrovnica (usp. Br 21, Cool. Kad je kralj Salomon sagradio hram u Jeruzalemu, ne samo da je u pomiriliÅ”te stavio kerubine, nego je "po svim zidovima hrama unaokolo, iznutra i izvana urezao likove kerubina, palma i rastvorenih cvjetova" (1 Kr 6, 29). Osim toga mjedeno more kod hrama "poĆØivalo je na dvanaest volova" (1 Kr 7, 25). Salomon je na podnožjima za umivaonike dao izraditi lavove, volove i kerubine (usp. 1 Kr 7,29). Prorok Ezekijel vidi u buduƦem hramu, iznutra i izvana, likove kerubina, a svaki kerubin opet ima lice ĆØovjeka i lava (usp. Ez 41, 18-19).

>>>
Dokle god navedeni likovi nisu bili predmet klanjanja, nisu se protivili prvoj Božjoj zapovijedi. No, kad je zmija od mjedi, koja je bila postavljena u hram, postala predmetom klanjanja, kralj Ezekija je razbija (usp. 2 Kr 18,4). Sv. Toma Akvinski lijepo zakljuĆØuje da prva Božja zapovijed ne zabranjuje pravljenje svakog lika, nego ona zabranjuje pravljenje lika za klanjanje.
>>>

Zanimljivo je da se na grobovima u viÅ”e židovskih katakomba u Rimu iz prvih stoljeƦa poslije Krista, a posebno u Vigna Randanini, nalaze i crteži živih biƦa: pijetla, piliƦa, kokoÅ”iju, glave ovna i vola. U viÅ”e židovskih sinagoga i prije 3. stoljeƦa poslije Krista nalaze se na zidovima, osim uobiĆØajenih ukrasnih elemenata, i figure orlova, lavova, dupina, kentaura... U pogledu slika najglasovitija je sinagoga u Doura-Europos na rijeci Eufratu, iz 245. godine. U njoj se nalazi ĆØak 15 ĆØitavih freski s raznim prizorima iz Staroga zavjeta: slika Abrahama u želji da žrtvuje sina Izaka, te ciklusi: Mojsija, zavjetnog kovĆØega, proroka Ilije i proroka Ezekijela. Oslikanih sinagoga ima i u Africi, Å panjolskoj, pa ĆØak i u Palestini. Unuk rabina Gamalijela II., patrijarh Juda I., koji je živio u II. stoljeƦu poslije Krista, ĆØak izjavljuje da likovi lažnih božanstava nisu zabranjeni kad im se ne iskazuje nikakav kult.

No, koncem V. i u VI. stoljeƦu nastaje u Palestini vrlo jaki židovski pokret protiv likova koji prikazuju životinje i ljude. U mnogim sinagogama, ali i drugdje, uniÅ”tene su slike, kao u Kafarnaumu i u Noarhu.

Prema nekima, ikonoklazam (borba protiv slika i kipova) na krÅ”Ć¦anskom istoku potaknut je upravo ovim židovskim ikonoklazmom. Ta bespoÅ”tedna borba nastala je s bizantskim carem Leonom III. Izaurijskim, 725. godine, a zavrÅ”ila s caricom Teodorom, 843. godine. U predahu te borbe održan je 787. godine II. nicejski sabor, koji je osudio ikonoklazam i dopustio Å”tovanje svetih slika. Spomenutu borbu predvodili su carevi. Glave su padale, bilo je mnogo krvi, progona i biĆØevanja onih koji su Å”tovali svete slike, ikone; po crkvama i drugdje uniÅ”tavane su svete slike, freske, mozaici. I ikonoklasti su se u svojoj borbi pozivali na prvu Božju zapovijed.

Ipak, u cijeloj toj borbi križ Kristov ostao je poÅ”teĆ°en, za razliku od kalvina (dio protestanata), koji u borbi protiv slika i kipova nisu trpjeli ni križ Kristov. Luterani i anglikanci spasili su ipak mnoga remek-djela srednjovjekovne umjetnosti. Izgleda da je prvi ikonoklast bio biskup Marseilla, po imenu Serenus. On je uniÅ”tio sve slike u svojoj crkvi. Sv. Grgur, papa, uputio mu je opomenu: "ZabranjujuƦi klanjanje slikama zaslužujete pohvalu, a uniÅ”tavajuƦi ih zaslužujete prijekor. Jedna je stvar klanjati se slici, a drugo je shvatiti preko slike kome ide naÅ”e klanjanje. Ono Å”to je Sveto pismo za one koji znaju ĆØitati, to su slike za one koji ne znaju ĆØitati."

* * *

S pravom mnogi sveti oci istiĆØu da se Boga može prikazivati u liku otkada se Sin Božji utjelovio u Isusu Kristu. Naime, Bog je postao ĆØovjekom i imamo ga pravo prikazivati u liku ĆØovjeka. Katekizam KatoliĆØke crkve iz 1994. godine uĆØi: "KrÅ”Ć¦ansko Å”tovanje slika nije suprotno prvoj zapovijedi, koja zabranjuje kumire. Doista, ĆØast iskazati slici odnosi se na onoga koji je slikom prikazan, i tko Å”tuje sliku, Å”tuje osobu koja je na njoj prikazana. ƈast iskazana svetim slikama jest ĆØaÅ”Ć¦enje puno poÅ”tovanja a nipoÅ”to klanjanje, koje pripada samo Bogu."

Iz svega prikazanoga jasno je da Å”tovanje Boga i svetaca preko slika i kipova koji njih prikazuju nije grijeh niti idolopoklonstvo, nego ĆØovjeku može pomoƦi da stupi u Å”to prisniju vezu s Bogom ili sa svecima. Dakako, nikada i nipoÅ”to ne smije se klanjati tim likovima kao božanstvu, nego samo Bogu preko njih.

********************
rijeĆØ, nije mi jasno da su tebi mjerodavnija tumaĆØenja Oswalda J. Smitha
od neĆØega Å”to traje veƦ viÅ”e od dvije tisuƦe godina ... Wink

uĆØiniti dobro, a zatim otiƦi bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
fat drummer
Spol: muško
Postovi: 862
PostanoPostano: čet 13 tra 2006, 15:33
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

bio jednom na Ć°eriju springeru tip koji je mislio da je njegov bog hrĆØak. kolko sam shvatio hrĆØak nije imao niÅ”ta protiv svojih kipova...

idolopoklonstvo je klanjanje idolu, kumiru kipu jer misliÅ” da taj kip ima neke kul moƦi. npr. jedan oblik idolopoklonstva je ĆØest u varijanti budizma.

rijeĆØ fakat voli doslovno tumaĆØit tu bibliju. zaÅ”to viÅ”e nema zmija koje govore... place

I am a Jew. Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions?
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
rijeĆØ
iskljuĆØenSpol: neodrešen
Postovi: 269
PostanoPostano: pet 14 tra 2006, 11:20
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

prvi dio si izvrsno napisala Smile
ako imaÅ” kip i pridonosiÅ” mu važnost taj kip ili lutka mogu pokazivati odreĆ°ene stvari Å”to nisu od Boga
Bog kaže ne pravi, a ako kaže to i misli, a ako on misli ,ja nemam pravo misliti jer on zna bolje Smile
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
sike
Spol: muško
Postovi: 3435
Lokacija: SuŔak-Trsat
PostanoPostano: pet 14 tra 2006, 11:30
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ok,mislim da ni ovu raspravu ne valja nastavljati u ovom jednosmjernom pravcu kojem je krenula,pogotovo nakon Å”to stranica napiÅ”e ovdje knjigu a rijeĆØ i dalje tupi po svom..Mislim da nema smisla dalje..

Gospodine,kome da idemo?Ti imaÅ” rijeĆØi života vjeĆØnoga!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
rijeĆØ
iskljuĆØenSpol: neodrešen
Postovi: 269
PostanoPostano: pet 14 tra 2006, 11:38
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

sike napisa:
Ok,mislim da ni ovu raspravu ne valja nastavljati u ovom jednosmjernom pravcu kojem je krenula,pogotovo nakon Å”to stranica napiÅ”e ovdje knjigu a rijeĆØ i dalje tupi po svom..Mislim da nema smisla dalje..


ja nemoslim tako mislim da se ja i Klara kužimo , i izmjenjujemo stavove
i dobro je poduĆØena u nauku KC i Å”ire. Smile
zato je nekima možda i dosadno
Wink
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
MrOnline
Spol: neodrešen
Postovi: 45
Lokacija: Arendal
PostanoPostano: pet 14 tra 2006, 12:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

rijeĆØ napisa:

Bog kaže ne pravi, a ako kaže to i misli, a ako on misli ,ja nemam pravo misliti jer on zna bolje Smile


Ja neznam...al mislim da ti imas problema u shvacanju ocitih i jednostavnih argumenata. Pa uopce nisi skontao sta ti Klara pokusava reci! De da ti ja onda nacrtam.
Jest istina je...Bog kaze ne pravi...al isto tako kaze P R A V I (Izl 25, 1). Dakle bit je da li se kipu ili slici klanja kao Bozanstvu ili su oni jednostavno pokazala ili putokazi prema onome Visem. Ja STVARNO neznam kako jos jednostavnije ovo objasnit.... razmislja

"DoĆ°i, Gospodine Isuse! Milost Gospodina Isusa sa svima!"
Korisnički profilPošalji privatnu porukuMSNM [Vrh]
Mala Truba
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zlatna Dolina... and Purgerland
PostanoPostano: pet 14 tra 2006, 13:29
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

rijeĆØ napisa:
prvi dio si izvrsno napisala Smile
ako imaÅ” kip i pridonosiÅ” mu važnost taj kip ili lutka mogu pokazivati odreĆ°ene stvari Å”to nisu od Boga
Bog kaže ne pravi, a ako kaže to i misli, a ako on misli ,ja nemam pravo misliti jer on zna bolje SmileProblem svih sekti, zastranjenja,... i da ne nabrajam je upravo u tome Å”to si napisao. Vjera traži razumjevanje i razum traži vjeru! To ti je temelj vjere kod nas katolika! Bog naprosto jest, naÅ”e biƦe ga osjeƦa i teži mu. Svoreno osjeƦa Stvoritelja, jer on ima dijela u nama! Vjera koju ne razumijevaÅ” nije vjera veƦ slijepilo, zavedenost, obožavanje, idolopoklonstvo... koje vodi do fanatizma!!! Svi ljudi znaju da Bog jest, svima je darovana besmrtna duÅ”a, duh života, savrÅ”eni mehanizam koji nam govori Å”to je dobro a Å”to ne. Malo dijete savrÅ”eno zna da Bog jest, osjeƦa ga! (Prema istraživnjima prof. IvanĆØiƦa) Da li Ʀemo mi kroz život prihvatiti Boga ili ga odbaciti i postaviti sebi bogove ili se sami postaviti za njih drugo je pitanje, no prihvaƦati vjeru bez kriticizma nije dobro niti to jest vjera! ƈovjek je stvoren od Stvoritelja, mi smo dio njega i naravno je da ga možemo spoznati, dokuĆØiti,... otvoriti mu se, prihvatiti ga,... to je veƦ drugo pitanje, no vjera ne iskljuĆØije razum, baÅ” suprotno podrazumjava ga!

Mala Truba svira dalje...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
Bernard
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sub 15 tra 2006, 7:13
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

To s kipovima je, naravno, tek dio cijele priĆØe koju rijeĆØ ovdje naĆØinje. Mislim da mu ipak viÅ”e smetaju Marija i sveci te Å”tovanje i ĆØaÅ”Ć¦enje njima iskazano. KlasiĆØno miÅ”ljenje svih protestanata.
RijeĆØ, iskreno-Å”to misliÅ”, može li ijedan katolik biti spaÅ”en zato Å”to je katolik?

Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Bernard
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sub 15 tra 2006, 7:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Za Majku Terezu si sigurno ĆØuo. Vjerujem i za sv. Maksimilijana Kolbea, koji se u Auschwitzu dragovoljno predao na smrt da bi spasio oca jedne obitelji. I oni su se "klanjali kipovima".
Prema tvojoj teologiji, jesu li oni zbog toga u paklu? Da ili ne?

Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
MrOnline
Spol: neodrešen
Postovi: 45
Lokacija: Arendal
PostanoPostano: sub 15 tra 2006, 9:31
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Upravu si Bernarde...al mislim da ima jos jedna stvar, a to je spasenje/opravdanje. Da li smo spaseni samo po milosti Bozijoj ili mozemo li si mi nekako pomoci dobrim djelima?

"DoĆ°i, Gospodine Isuse! Milost Gospodina Isusa sa svima!"
Korisnički profilPošalji privatnu porukuMSNM [Vrh]
Bernard
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sub 15 tra 2006, 14:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Jednim i drugim istovremeno.
U Jakovljevoj poslanici to je vrlo jasno naglaŔeno.
Martinu Lutheru se ta poslanica nije svidjela jer je naglaÅ”avala važnost ĆØinjenja djela i izriĆØito je Jakov napisao da se ĆØovjek spaÅ”ava po djelima, a ne samo po vjeri (naravno, odmah je pojasnio da je vjera djelovala zajedno s djelima). Zato ju je Luther najozbiljnije htio izbaciti iz protestantskog kanona Novoga zavjeta. Na sreƦu, ipak se predomislio.

Ja bih to interpretirao na svoj naĆØin ovako:
a) gdje je autentiĆØno ĆØovjekoljublje koje ide do krajnje požrtvovnosti za ĆØovjeka, tamo je i autentiĆØno bogoljublje, jer je ĆØovjek stvoren na Božju sliku.
b) autentiĆØno bogoljublje ne može bez ĆØovjekoljublja
Priznajem da bismo tu stvar mogli joÅ” produbiti. U konaĆØnici, sve je milost, jer je Bog stvorio svijet iz ljubavi, održava ga iz ljubavi, nije ga dosad uniÅ”tio iz ljubavi, a nama omoguƦava da ĆØinimo dobro i da nas sotona ne zablokira u tome iz ĆØiste ljubavi. U poĆØetku bijaÅ”e milost, sve dobro Å”to postoji proizlazi iz nje. Da nije tako, veƦ bi se veƦina ĆØovjeĆØanstva koja pripada nekrÅ”Ć¦anskim religijama i nema pojma o Isusu, milosti, vjeri i djelima, poklala u pandemoniju ĆØiste mržnje, ako se milost na neki neizravan naĆØin ne bi odnosila i na taj dio ljudi (time nimalo ne zagovaram jednaku spasenjsku moguƦnost svih religija, niti da sve religije vode k Bogu).

Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
rijeĆØ
iskljuĆØenSpol: neodrešen
Postovi: 269
PostanoPostano: sub 15 tra 2006, 19:53
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Bernard napisa:
Za Majku Terezu si sigurno ĆØuo. Vjerujem i za sv. Maksimilijana Kolbea, koji se u Auschwitzu dragovoljno predao na smrt da bi spasio oca jedne obitelji. I oni su se "klanjali kipovima".
Prema tvojoj teologiji, jesu li oni zbog toga u paklu? Da ili ne?


ĆØovjeka spaÅ”ava vjera a ne djela , a dali su u paklu ili raju to prepuÅ”tam Bogu jer svi idemo pred njegov sud po istini i milosti Smile

ĆØovijeka spaÅ”ava vjera u isusa a ne odreĆ°ena crkva Wink
Ito nije klasiĆØno miÅ”ljenje pentekostalaca, nego Boga i njegove rijaĆØi Wink
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Natty
Spol: žensko
Postovi: 1001
Lokacija: Rijeka
PostanoPostano: sub 15 tra 2006, 21:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Vjera bez djela je mrtva.

Bog je milosrdan, spor na srdžbu i pun dobrote.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Bernard
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 5:52
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

rijeĆØ napisa:

ĆØovjeka spaÅ”ava vjera a ne djela , a dali su u paklu ili raju to prepuÅ”tam Bogu jer svi idemo pred njegov sud po istini i milosti Smile


Dakle, ipak se katolici mogu spasiti iako se "klanjaju kipovima"? PriznajeÅ” li to barem kao teoretsku moguƦnost?

Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
rijeĆØ
iskljuĆØenSpol: neodrešen
Postovi: 269
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 9:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Natty napisa:
Vjera bez djela je mrtva.


da vjera bez djela je mrtva Wink
ako vidiÅ” golog neĆØeÅ” li ga obuĆØi ,ako vidiÅ” gladnog neĆØeÅ” li ga nahranit,ako vidiÅ” bolesna neĆØeÅ” li mu priĆØati o Isusu koji ozdravlja danas i molit za njega.
to su djela koja su po volji Bogu Smile
jedno je vjerovati a niŔta ne napravit, to je mrtva vjera.

Ali, ako neko ĆØini pokore na koljenima ,ako se neko lupa po glavi do krvi,i kleĆØi pred rukotvorinom koji ima usta a nepriĆØa ,uÅ”i a neĆØuje ,oĆØi a nevidi,itd To su mrtva djela ,
miloÅ”ĆØu ste spaÅ”eni po vjeri ,to nije od djela da se ko nebi hvalisao Smile
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
rijeĆØ
iskljuĆØenSpol: neodrešen
Postovi: 269
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 9:17
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Bernard napisa:
rijeĆØ napisa:

ĆØovjeka spaÅ”ava vjera a ne djela , a dali su u paklu ili raju to prepuÅ”tam Bogu jer svi idemo pred njegov sud po istini i milosti Smile


Dakle, ipak se katolici mogu spasiti iako se "klanjaju kipovima"? PriznajeÅ” li to barem kao teoretsku moguƦnost?

katolik se može spasiti samo vjerom ,a ne klanjanjem kipu Wink
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Mala Truba
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zlatna Dolina... and Purgerland
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 10:57
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Prijatelju, tko govori o klanjaju kipu? I tko se od nas klanja kipu, kumiru,...???

Spasenje samo po vjeri? Ovisi Ŕto podrazumijevaŔ pod pojam "vjera". Samo puko vjerovanje da Bog jest, da postoji,... ili pak živjeti svoju vjeru sakramentalno svaki dan i iznova??

Mala Truba svira dalje...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
rijeĆØ
iskljuĆØenSpol: neodrešen
Postovi: 269
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 13:32
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mala Truba napisa:
Prijatelju, tko govori o klanjaju kipu? I tko se od nas klanja kipu, kumiru,...???

Spasenje samo po vjeri? Ovisi Ŕto podrazumijevaŔ pod pojam "vjera". Samo puko vjerovanje da Bog jest, da postoji,... ili pak živjeti svoju vjeru sakramentalno svaki dan i iznova??


nekad sam bio katolik pa valjda znam kako to ide u KC Wink
vjerovanje da Bog postoji i da bez njega nemožeŔ niŔta,
VIJERA JE JAMSTVO STVARI KOJIMA SE NADAMO DOKAZ STVARI KOJE NEVIDIMO Wink
ILI Å ARIƆ HEBR11:1 A VJERA JE TVRDO POUZDANJE U ONO, ƈEMU SE NADAMO,OSVEDOƈENJE O ONOM Å TO NE VIDIMO Smile
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Mala Truba
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zlatna Dolina... and Purgerland
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 14:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

rijeĆØ napisa:
Mala Truba napisa:
Prijatelju, tko govori o klanjaju kipu? I tko se od nas klanja kipu, kumiru,...???

Spasenje samo po vjeri? Ovisi Ŕto podrazumijevaŔ pod pojam "vjera". Samo puko vjerovanje da Bog jest, da postoji,... ili pak živjeti svoju vjeru sakramentalno svaki dan i iznova??


nekad sam bio katolik pa valjda znam kako to ide u KC Wink
vjerovanje da Bog postoji i da bez njega nemožeŔ niŔta,
VIJERA JE JAMSTVO STVARI KOJIMA SE NADAMO DOKAZ STVARI KOJE NEVIDIMO Wink
ILI Å ARIƆ HEBR11:1 A VJERA JE TVRDO POUZDANJE U ONO, ƈEMU SE NADAMO,OSVEDOƈENJE O ONOM Å TO NE VIDIMO SmileKao prvo ponuĆ°eni prijevod HEB 11,1 baÅ” i nije najsretniji, pogledaj izvornik!!!! Kontekst, ostatak teksta, o ĆØemu zapravo govori, kome je pisan,...

Kao drugo "...nekad sam bio katolik pa valjda znam kako to ide u KC..."
Hajde molim te reci mi kako to ide! Evo ja sam obiÅ”ao gotovo sve hrvatske gradove, radim veƦ godinama iz dana u dan s ljudima i nisam primjetio ono Å”to pokuÅ”avaÅ” podmetnuti!!! KažeÅ” nekad si bio katolik, ( pa nije Crkva Å”oping plac pa si kupim Å”to mi se sviĆ°a, sutra kad mi se viÅ”e to ne nosi kupim neÅ”to drugo, za staro,... ma koga briga)! Ili ako si veƦ bio katolik (krÅ”ten u KatoliĆØkoj Crkvi u vjeri obitelji, zajednice,...)
Å”to si (su ti) to uĆØinili(o) da to krÅ”enje danas viÅ”e ne vrijedi?

Mala Truba svira dalje...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
fat drummer
Spol: muško
Postovi: 862
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 15:34
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Citat:
Ili ako si veƦ bio katolik (krÅ”ten u KatoliĆØkoj Crkvi u vjeri obitelji, zajednice,...)
Å”to si (su ti) to uĆØinili(o) da to krÅ”enje danas viÅ”e ne vrijedi?


vazektomiju? jako sretan

I am a Jew. Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions?
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
AnĆ°elina
Spol: žensko
Postovi: 127
Lokacija: KC
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 16:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Bernarde, dobro si spomenuo to za klasiĆØno protenstantsko miÅ”ljenje (klanjenje kipovima itd.). Stvar je tu tome Å”to ti kipovi ne upristunjuju dotiĆØnog sveca, BDM, Krista itd. naĆØinjeni su prvenstveno s namjerom da budu dio krÅ”Ć¦anske ikonografije. ViĆ°am ljude koji u crkvama kleĆØe pred kipovima i mole i mole, a pred tabernakulom nema nikog. To je za mene pomalo Å”teta, jer ljudi Boga vide u kipovima, a u Tijelu ga jako rijetko prepoznajemo. Å teta. tuzan

Mir svima !
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
Bernard
Spol: muško
Postovi: 192
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 18:20
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

rijeĆØ napisa:
katolik se može spasiti samo vjerom ,a ne klanjanjem kipu Wink


To je proturjeĆØno. Ako istodobno ima vjeru i "klanja se kipu" (u biti zaziva Mariju ili svece za pomoƦ ili zagovor kod Boga, to ti je bitna stvar, a kipovi su nebitna-ĆØemu su se klanjali katolici u Auschwitzu gdje nije bilo kipova, ili u nekim muslimanskim zemljama?), kako se istodobno može spasiti? Å to sa svetim Franjom AsiÅ”kim, kojeg ĆØak i protestantski povjesniĆØar Broadbent (Jedna povijest Crkve) navodi kao uzornog vjernika (po protestantskoj matrici)? A "klanjao se kipovima"?

Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
rijeĆØ
iskljuĆØenSpol: neodrešen
Postovi: 269
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 18:39
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

AnĆ°elina napisa:
Bernarde, dobro si spomenuo to za klasiĆØno protenstantsko miÅ”ljenje (klanjenje kipovima itd.). Stvar je tu tome Å”to ti kipovi ne upristunjuju dotiĆØnog sveca, BDM, Krista itd. naĆØinjeni su prvenstveno s namjerom da budu dio krÅ”Ć¦anske ikonografije. ViĆ°am ljude koji u crkvama kleĆØe pred kipovima i mole i mole, a pred tabernakulom nema nikog. To je za mene pomalo Å”teta, jer ljudi Boga vide u kipovima, a u Tijelu ga jako rijetko prepoznajemo. Å teta. tuzan


barem neko ko vidi Wink
o tome cjelo vrjeme priĆØam Wink
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
rijeĆØ
iskljuĆØenSpol: neodrešen
Postovi: 269
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 19:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Trubo to je rijeĆØ Božja i ostavljena je nama u nasljeĆ°e i pisana je za sva pokoljenja do kraja svjeta.

kao drugo niÅ”ta ne želim podmetnuti, nego sam vidio isto Å”to i anĆ°elina
Wink

kao treĆØe nisam krÅ”ten u katoliĆØkoj crkvi jer nisam mogao biti, moja mama s obzirom da je bila siroĆØe nije imala odreĆ°ene papire da me može krstiti Wink

i dobro da nije jer mene niko nije niÅ”ta pitao, jer u hrvatskoj djete ĆØim se rodi mora biti katolik Smile
zato sam danas miloÅ”ĆØu krÅ”ten duhom svetim i vodom,krstio me Bog kojem netrebaju papiri Wink
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Chico
Spol: muško
Postovi: 590
Lokacija: Tchechenia
PostanoPostano: ned 16 tra 2006, 19:06
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

mislio sam se držet sa po strani na ovim temama ali eto proradio je moj borbeni duh

govorim u svoje ime ali vjerojatno i puno katolika tako misli

to Å”to zovete idolopoklonstvo,klanjanje je u stvari samo pogreÅ”an izraz,adoracija bi bila pravi izraz,mi se ne klanjamo slikama,križevima ikonama već onome Å”to one predstavljaju,ljubavi tih ljudi prema isusu kristu,količinu ljubavi koju većina nas nikad neće postići,to je u stvari divljenje njihovoj vjeri,poÅ”tovanje prema njima, i mi se ne molimo njima već za njihov zagovor kod Gospodina

sam isus je rekao ljubite jedni druge kao Å”to sam ja ljubio vas,po tome, kako bi protumačio te riječi,jel bi on htio da se mi sad svagjamo oko toga ko ga pravilnije tumači,ili bi bio sretan Å”to ga svi ljube na svoj način???????????nije on gledao tko je galilejac a tko iÅ”kariot....svi su mu bili jednaki

tvoj prijatelj je odgovor na sve tvoje molitve
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group