HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: čet 05 pro 2019, 18:35. Pogledaj neodgovorene postove
Liturgija i Papa Benedikt
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Autor Poruka
bodul

Spol: muško
PostanoPostano: sri 17 svi 2006, 17:47
PostNaslov : Liturgija i Papa Benedikt
Citiraj i odgovori

U zadnje vrijeme se neŔto piŔe po novinama da Papa želi da se vratu neki obièaji iz Tridentskog obreda mise npr. gledanje prema istoku tj. okrenutost narodu leðima kao Ŕto je to bilo do II. Vatikanskog koncila, te da kaže da je to ispravnije. Ja se osobno s time slažem(a to potvrðuje i moj avatar). Zanima me Ŕto forumaŔi misle o tome Question Question Shocked Question
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Daniel

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 11:28
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

To nisam èuo, ali sam èuo da papa želi reforimirati liturgiju vraèajuæi neke predkoncilske odredbe o liturgiji koje se nisu smjele dirati. U razdoblju nakon koncila mnogo toga je u liturgiju uvedeno Ŕto nema veze s liturgijom, ako i sami primjetite liturgija se veæ unazad deset godina stalno reformira, mnoge stvari se sreðuju i ureðuju7, mislim da se želi uèiniti kraj proizvoljnosti, a to je svakako dobro. ja osobno nemam niŔta protiv starog naèina služenja Mise, ali veæ je proŔlo viŔe od 40 godina od kada je taj naèin izaŔao iz upotrebe, tko zna kako æe to prihvatiti generacije stasale nakon koncila.

Bog moj i sve moje.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Mara

Spol: žensko
PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 12:40
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

A nije li negdje veæ slièna tema bila?
Malo prerano sva ova buka. Papa je napisao predgovor jednoj knjizi koja je, donekle, pledirala za neŔto iz pretkoncilske liturgije i u svojoj knjizi Duh liturgije tumaèio okrenutost sveæenika, skupa s pukom prema istoku. Daleko je neki ozbiljniji zahvat u liturgiju, naprosto postoje procedure kod takvih stvari. Svakako se uvuklo malo previŔe proizvoljnosti pa se dogaða svaŔta. Meni baŔ to i nije važno. Nauèena sam gledati patenu i kalež prigodom posvete, lakŔe mi je i sluŔati gledajuæ, ali ako se promijeni dobro.

Ljubi i èini Ŕto hoæeŔ
Coje

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 13:36
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Stariji ljudi, pa tako i stariji kardinali - imaju potrebu vraæati se na staro - na ono Ŕto se njima èinilo posebno lijepo i vrijedno!

Ipak, vjerujem da duh drugog vatikanskog sabora tek treba buknuti, jer se provelo samo malo od svih moguƦih smjernica.
Koje potrebe ima biti okrenut prema istoku, kad danaŔnjem èovjeku taj istok viŔe niŔta ne znaèi (osim mnogima spomen na krvoproliæe izmeðu Židova, muslimana i krŔæana)?!
Kojeg smisla ima svirati staru koralnu glazbu ako ona viŔe ljudske duŔe ne uznosi prema Bogu, nego su ljudi prema takvoj glazbi ravnoduŔni? (èast izuzecima).
Kojeg smisla ima to da sveƦenik skriva Krista od ljudi (dok im je okrenut leưima) - kad je Krist tu zbog svih nas a ne samo zbog sveƦenika?
Kojeg smisla ima izdvajati sveƦenika u liturgiji - kad je liturgija "djelo naroda"???

Mogao bih nastaviti s ovim pitanjima joŔ prilièno dugo. Meðutim, ne strahujem da æe Crkva napraviti korake u nazad - jer ona polako, ali sigurno koraèa naprijed. Cool jako sretan

http://www.kumi.hr
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceYIMMSNMICQ [Vrh]
Mara

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 14:02
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Hm, a znaŔ li koliko je bogatstva uniŔteno kad se radila liturgijska reforma? Postoje stvari koje su neprolaznih vrijednosti. Pravilno odgojen èovjek i te kako shvaæa vrijednosti tih stvari. Mladi i djeca i te kako rado, punim srcem pjevaju stare glagoljaŔke napjeve tamo gdje su saèuvani i gdje ih se pravilno uvodilo u to. Osim toga vrlo malo noe glazbe je kvalitetom glazbe, a joŔ viŔe teksta prikladno za liturgiju. Uz to nije pitanje samo kvalitete veæ i liturgiènosti. To se tako lijepo vidi kad se umjesto Slave pjevaju kojekakvi pjesmuljci èiji je tekst posve neprikladan.
Euharistija jest djelo sveæenika i naroda, ne može se reæi naŔa žrtva, nego moja i vaŔa, naèin sudjelovanja sveæenika i puka nije isti.

Ljubi i èini Ŕto hoæeŔ
Coje

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 14:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ne znam koliko je bogatstva uniŔteno u strogo liturgijskom smislu (ne govorim o izmjenama na crkvama - gdje su neki pretjerano revni nagrdili prekrasne crkve). Mislim da je danaŔnja liturgija jednostavna i prekrasna, te da je ostavljeno dovoljno porstora kako bi se ona mogla prilagoditi sredinama u kojima se slavi.
Sveæenik je onaj koji predvodi misu i sigurno je da on na svoj naèin drugaèije sudjeluje u misi nego puk. Ali, ne smije se zaboraviti da smo svi mi krŔæani dio opæeg sveæenstva i da snagom opæeg sveæenstva zajednièki prinosimo Žrtvu Gospodnju. Narod to ne može bez sveæenika, ali kad ih sveæenik predvodi tad su i svi koji sudjeluju na misi važni jer tu misu svi prinosimo. Inaèe bi sveæenici misili bez naroda - a narod bi doma molio krunicu ili obavljao neke druge puèke pobožnosti. Cool

Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceYIMMSNMICQ [Vrh]
Daniel

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 20:35
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Èitajuæi vaŔe postove Coje i maro mislim da bih se ja naŔao nagdje na pola puta, prvenstveno po pitanju glazbe. Ja jako volim mise za mlade jer mislim da su poticajne za mlade i da su stvarno ispunjene duhom, pogotovo volim glazbu koja se svira, ali tu izbija problem Ŕto je Mara odlièno uoèila pjesme koje se pjevaju u liturgiji nisu uvijek prikladne i nisu baŔ uvijek prigodne, pogotovo Ŕto veèina mladih ne kuži u potpunosti djelove mise i Ŕto se na njima treba pjevati. Propusta u liturgiji je puno, mi smo naŔim framaŔima morali posvjestiti da se kod pjesama na pojedinim djelovima mise ne smije pljeskati, prihvatili su to. Mislim da je i edukacija veliki problem. S druge strane apsolutni sam protivnik mise u kojoj sveæenik vodi misu a zbor pjeva napjeve koje ne može pratiti puk. Tu se slažem s Cojetom, miŔljenja sam da svi vjernici trebaju pjevati tiijekom mise jer je to dio aktivnog sudjelovanja u liturgijskom slavlju. GlagoljaŔko pjevanje i koralni napjevi su mi prekrasni i stvarno me ispunjavaju ali velika veæina vjernika ih ne može pratiti i uostalom ne zna ih. To mi se osobito zamjerilo tijekom vazmenog vremena, pogotovo na uskrŔnjem bdijenju i misi kada sam od desetak pjesama koje je pjevao naŔ zbor znao samo "Kraljice neba." jako dobro poznajem puèku, tradicionalnu liturgijsku glazbu i podržavam da se ona održava u liturgiji ali nema smisla da se pjevaju pjesme koje ostatak vjernika ne zna pjevati. Ovo je samo o liturgijskoj glazbi, o drugome se joŔ može pisati.

Bog moj i sve moje.
Mara

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 20:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Kada se èuva i na pravi naèin prezentira ono vrijedno, puk prihvaæa. Mislim da danas vlada velika opasnost povrŔnosti koja se uvlaèi u glazbu za liturgiju. A liturgiji to nikako ne pripada.

Ljubi i èini Ŕto hoæeŔ
Daniel

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 20:59
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Tradicija puèkog i koralnog pjevanja je dio naŔe baŔtine i kao Ŕto kažeŔ teba je znati i prezentirati, iako veèinom idem na mise koje animiraju mladi jednako volim i mise gdje se pjevaju tradicionalni puèki napjevi. Protivim se odbacivanju tradicije i nekih oblika puèke pobožnosti, ali i zagovaram osuvremenjivanje liturgije. Traba znati naæi mjeru u tome Ŕto je od staroga totalno krivo i zastarjelo i Ŕto novoga ubaciti. nekada se na "Pomolimo se" nije ustajalo, od nedavno se ustaje, Ŕto smatram da je ispravno, neki sveæenici èak ne preferiraju da se kleèi kod pretvorbe i podizanja, ja to redovito èinim, to je za mene jedan oblik skruŔenosti i poniznosti pred Gospodinom koji nam je doŔao u obliku kruha i vina, i ne vidim niŔta loŔega u tome, ali eto nekima to smeta.

Bog moj i sve moje.
Coje

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 21:08
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Liturgijska glazba je liturgijska po svojoj definiciji onda kad duŔe vjernika diže k Bogu. Svakako vjerujem da je koralna glazba nekoæ to mogla.

Dapaèe, koralna glazba to može i danas - ali u daleko manjoj mjeri nego nekad. Nije to pitanje povrŔnosti. Tko æe me uvjeriti da je moja pokojna èukunbaka znala o glazbi viŔe od prosjeèno obrazovane danaŔnje žene?!

Nije ni koralna glazba nastala preko noæi. Oblikovala se kroz stoljeæa. Ne znam zaŔto tako kritièki gledamo prema glazbi danaŔnjice? Ima mnogo krasnih pjesama s fenomenalnim rijeèima koje se pjevaju na naŔim misama. Nadam se da æe sve te pjesme kad-tad naæi svoje mjesto u propisanoj liturgijskoj glazbi i liturgijskim pjesmaricama. Tad æe se uvesti red na tom podruèju. Ipak, dok se ne uvede red - treba nam mnogo strpljivosti i ljubavi u podnoŔenju razlièitih ukusa.

Veæ ovaj trenutak možete vidjeti da se pod liturgijskom glazbom u Africi ne uziumaju korali nego mjesni naèin pjevanja, sviranja i plesa. To se zove inkulturacija. Èini mi se da se i naŔa kultura mijenja, pa æe se i u liturgijskoj glazbi trebati dogoditi inkulturacija u sadaŔnji naèin života Crkve u Hrvata. Cool

Daniel

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 21:16
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Sada sam vidio da u podforumu Glazba postoji tema "Liturgijsko pjevanje", pa da ne piŔemo onda o tome ovdje možemo nastaviti raspravu pod tom temom ili pisati i o drugim stvarima unutra liturgije, a njih barem ima. Glazba je iznimno važan dio liturgije ali nije jedini dio. Wink

Ja osobno volim posluŔati i misu na latinskom, latinski mi je prekrasan jezik i ima jaku sakralnu notu, znam da ga danas ne bi razumjelo ni 2% vjernika koji dolaze na misu ali meni se sviða.

Bog moj i sve moje.
Živac

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 22:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ZaŔto je to ispravnije?

Èisto sumnjam da je Isus na posljednjoj veèeri okrenuo leða apostolima dok je lomio kruh. Laughing

Tražite najprije Božje kraljevstvo i pravdu njegovu, a sve drugo æe vam se nadodati.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuICQ [Vrh]
Daniel

PostanoPostano: čet 18 svi 2006, 22:53
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Meni ne smeta ni jedan ni drugi naĆØin.

Možda je kod leða okrenutih puku viŔe do izražaja dolazila uloga sveæenika kao predvodnika stada Gospodnjeg, ovako viŔe dolazi do izražaja uloga sveæenika kao onoga koji donosi živog Krista u prilikama kruha i vina, a i nekako je intimnija atmosfera i veæa prisnost izmeðu oltara i puka. U mnogim starim i malim crkvicama i kapelicama nema oltara koji gledaju prema puku tako da i sveæenik kada jednom ili dva puta godiŔnje tamo služi misu isto je okrenut leðima. Iako se to sve rijeðe viða.

Bog moj i sve moje.
sike

PostanoPostano: pet 19 svi 2006, 21:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Primjerice u u kripti velebne bazilike sv.Franje u Asizu misi se na jedinom olatu okrenuto leưama prema puku pa tko shvaƦa liturgiju ne bi trebalo biti problema s time..
Naprotiv,kako je veæ reèeno,to je danas prava rijetkost pa bi možda kod podizanja hostije puk viŔe biop usmjeren na hostiju nego na sveæenika

Gospodine,kome da idemo?Ti imaŔ rijeèi života vjeènoga!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
Daniel

PostanoPostano: pet 19 svi 2006, 21:58
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Da, možda i bi, mislim da se u svakom sluèaju treba istaknuti hostija, ipak je Isus u svemu tome najvažniji. Èinjenica je da na danaŔnjim misama, gdje je oltar okrenut prema puku, viŔe do izražaja dolazi sveæenik.

Bog moj i sve moje.
Maki

PostanoPostano: sub 20 svi 2006, 0:56
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Daniel napisa:
Meni ne smeta ni jedan ni drugi naĆØin.

Možda je kod leða okrenutih puku viŔe do izražaja dolazila uloga sveæenika kao predvodnika stada Gospodnjeg, ovako viŔe dolazi do izražaja uloga sveæenika kao onoga koji donosi živog Krista u prilikama kruha i vina, a i nekako je intimnija atmosfera i veæa prisnost izmeðu oltara i puka. U mnogim starim i malim crkvicama i kapelicama nema oltara koji gledaju prema puku tako da i sveæenik kada jednom ili dva puta godiŔnje tamo služi misu isto je okrenut leðima. Iako se to sve rijeðe viða.

Meni je u svejedno Å”to se tiče služenja, dali će svečenik biti okrenut leđima ili će biti okrenut prema narodu. Slažem se sa Danielom Å”to je napisao o prinosu darova. Možda bi mi nekako prisnije srcu bilo kada bi svećenik bio okrenut leđima jer ipak su oni naÅ”i pastiri,a mi njihovo stado.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailICQ [Vrh]
Daniel

PostanoPostano: sub 20 svi 2006, 10:31
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Citat:
Možda bi mi nekako prisnije srcu bilo kada bi sveæenik bio okrenut leðima jer ipak su oni naŔi pastiri,a mi njihovo stado.

Vidim da slièno gledamo na neke stvari. Laughing Ne znam, ja imam osjeèaj kada nam je sveæenik okrenut leðima kao da je on pastir koji vodi i predstavlja stado, svoj vjernièki puk, pa joŔ kada podiže hostiju kao da svi mi zajedno s njime slijedimo Živog Krista, on je naŔ predvodnik koji namjedini može donijeti Živog Boga Isusa Krista u prilikama kruha i vina. Razz To je barem moj pogled na simboliku mise koju sveæenik služi leðima okrenut puku.

Bog moj i sve moje.
logica

PostanoPostano: ned 21 svi 2006, 12:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ZaŔto sveæenik poljubi oltar prije poèetka euharistije? Što on to ljubi ili koga? I meni se èini da smo se izgubili u tome Ŕto znaèe pojedine stvari. Ako to ne znamo, teŔko æemo razumjeti zaŔto se neke stvari mijenjaju, zaŔto se rade...

Dakle ljudi, imate li za preporuĆØit kakvu literaturu vezanu uz liturgiju?

Ti me rukom svojom nosiŔ, o Bože moj.
Gledam, ime moje piŔe na dlanu tvom.
sike

PostanoPostano: ned 21 svi 2006, 12:58
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Å to se tiĆØe liturgije sv.mise,na ovoj stranici ima dosta toga pouĆØnog:

http://www.ffdi.hr/lzj/sveta-misa2.htm

Gospodine,kome da idemo?Ti imaŔ rijeèi života vjeènoga!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
sneni
iskljuĆØen

PostanoPostano: ned 21 svi 2006, 13:50
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

logica napisa:
ZaŔto sveæenik poljubi oltar prije poèetka euharistije? Što on to ljubi ili koga? I meni se èini da smo se izgubili u tome Ŕto znaèe pojedine stvari. Ako to ne znamo, teŔko æemo razumjeti zaŔto se neke stvari mijenjaju, zaŔto se rade...

Dakle ljudi, imate li za preporuĆØit kakvu literaturu vezanu uz liturgiju?

Doista liturgijski govor je govor znakova, a mi smo taj govor zaboravili (iako je kompjutorski govor takoðer govor znakova) ali crkveni govor - to jest litrurgijski govor postaje sve otuðeniji od života.
To opažam kod svojih župljana, i onih koji su vrlo povezani sa Misom, oltarom i crkvom. I zato sam poèeo tumaèiti u župskom listu svaki pokret i obred.. ako netko želi te materijale dobivati rado æu poslati samo neka mi se obrati -i mailom ili privatnom porukom.

Sada evo odgovora na postavljeno pitanje :

oltar je za vrijeme mise srediŔte- bilo da je shvaæen kao žrtvenik ili kao stol- u jednom i drugom sluèaju predstavlja Krista. I njega sveæenik na poseban naèin pozdravlja poljupcem, ali to ne èini samo u svoje ime, nego to èini i u ime okupljene zajednice. Pa kad vidimo kako sveæenik ljubi oltar na poèetku i na kraju mise onda i mi u duhu trebamo pozdraviti Krista prisutnog i žrtvovanog na oltaru.
Nadalje u fiksnim oltarima (redovito kamenim) ugraðene su i moæi - relikvije nekog sveca. Nekada su u prvo krŔæansko vrijeme služene mise na grobovima muèenika pa je eto kao uspomena na to ostalo da se ugraðuju moæi, relikvije muèenika u oltar. Pa je i to dodatni (ali ne glavni) razlog da se oltar ljubi. Poljubac je uvijek bio znak posebnog poŔtovanja i ljubavi (danas je poljubac izgubio na vrijednosti i dostojanstvu).
Uz poljubac se u sveèanim misama oltar joŔ i kadi (incensira) to je poseban naèin Ŕtovanja koji se iskazuje samo Bogu. Šteta Ŕto su mnogi sveæenici - posebno mlaði - potpuno ispustili ovaj vid iskazivanja poèasti oltaru. Nekada, prije obnove nakon II. vat sabora sveæenik je mnogo viŔe puta ljubio oltar.
Isto poŔtovanje se iskazuje i evanðelistaru - knjizi evanðelja- prije i poslije evanðelja. U prvom redu iskazuje se èast samoj Rijeèi Božjoj a onda i knjizi koja sadrži tu rijeè
Isto tako na kraju mise prije odlaska s oltara sveæenik mu iskazuje poŔtovanje poljupcem. Bilo bi dobro da svaki vjernik kad doðe u crkvu nakon Ŕto se pokloni pred svetohraniŔtem makar u mislima pozdravi i oltar na kojem se slavi sv. misa.
U pravoslavnoj liturgiji sveæenik na oltaru ljubi oltar i govori od prilike: Pozdravljam te sveti oltaru i veselim se èasu kad æu ti se klanjati u nebeskoj slavi.
Volio bih ako ima neki pravoslavac ili grkokatolik koji zna tu molitvu da je ovdje iznese. A takvim mislima bi i svaki katolik trebao pozdraviti oltar pri izlasku iz crkve.

Što da uzvratim Gospodinu za sve Ŕto mi je uèinio?
ÈaŔu spasenja uzet æu i Ime Gospodnje prizvat æu.
bodul

PostanoPostano: ned 21 svi 2006, 18:30
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mislim da je takoðer jedan od postkoncilskih problema liturgije to Ŕto su dosta stvar stavljene na volju npr. kleèanje dok sveæenik govori "Evo Jaganjca Božjeg", Crna se misnica može nositi na pokojnièkim misama(ali ne mora, kad sam nedavno bio u Rimu u sakralnoj trgovini"Euroclero" sa jednim mlaðim sveæenikom on se èudio i na neki naèin sablaznio kad je vidio da ima kupiti crna misnica a meni 16- godiŔnjaku je to bilo potpuno normalno) Sve se stavlja na volju odnosno može se ali i ne mora pa u veæini sluèajeva kod danaŔnjih mlaðih sveæenika predvlada ono"ne mora se" i Martin Luther je govorio ne treba ovo ne treba ono pa Ŕto je napravio???iako je u nekim tezama bio u pravu(ali nekim) . 2. Odgovorio bi Cojetu Ŕto se tièe liturgijskog pjevanja neŔto kao laik.Neka uzme OURM(opæu uredbu rimskog misala najnovije izdanje pa æe vidjeti da piŔe da se mora pjevati"Jganèe Božji" a ne "to je mir kao rijeka". Istina, ove nove mise za mlade privlaèe u crkvu mlade(kako gdje) ali glavno je pitanje to : ako je njima do Boga dolazili bi oni i na ove druge mise. pitanje je dali njih ta glazba uzdiže ili im je zabavna zbog svoga ritma koji je ponekad a toènije uvjek slièan svjetovnoj glazbi a to se može vidjeti kad se neki užive u pljeskanje . Za mene je ideal kombinacija i koralnog i suvremenog i meni tako dragog glagoljaŔkog puèkog pjevanja. mene smeta kad neki sveæenici dopuŔtaju pjevati zadnju crnaèku duhovnu pjesmu a ne dopuŔtaju odnosno ukidaju satiru tradicijske napjeve koji su stoljeæima ustaljeni u naŔim dalmatinskim krajevima a pogotovo kod nas na otocima. misa okrenuta leðima: mislim da je misa otajstvo i misterij kao Ŕto je transubstancijacija(pretvorba) takoðer, pa nemora narod sve vidjeti , sadaŔnji oblik mise nekako gubi tu otajstvenu narav i pretvara se u predstavu. Što narodu koristi ako gleda kako sveæenik lista misal?!
Mara

PostanoPostano: ned 21 svi 2006, 18:45
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Što je za tebe otajstvo, neŔto tajanstveno ili neŔto drugo? Daj objasni.

Ljubi i èini Ŕto hoæeŔ
bodul

PostanoPostano: ned 21 svi 2006, 19:16
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Otajstvo(Mysterion) je za mene neŔto skriveno,izvan ljudskog dosega, Ŕto se može doznati samo ako otkrije Bog. I sveæenik kaže "mysterium fidei" tajna vjere. i zato kažem da je misa otajstvena jer se pretvorba nemože objasniti,to ti je kao dogma moraŔ vjerovati iako nemaŔ dokaza da je ta dogma toèna.
MatejD

PostanoPostano: sri 19 srp 2006, 19:48
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ovdje je link na stranicu na kojoj je primjer jednog od obreda prije koncila. Malo prouĆØite pa onda komentirajte liturgiju.

http://www.veritas.com.hr/duhovnost/red_mise_po_dominikanskom_obredu.php

VjeĆØna je ljubav Njegova!
bodul

PostanoPostano: sri 02 kol 2006, 20:51
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ja se veæ dugo vremena bavim laièkim prouèavanjem Tridentinske liturgije i znam dosta stvari o njoj i èak da je sveæenik mogao 26 puta napraviti veliki grijeh kad neŔto pogrijeŔi.(ovaj podatak mi je rekao magistar liturgike) ovaj je obred koji možemo vidjeti na linku dominikanskog podrijetla i nije isti ali je dosta slièan onom standardnom predkoncilskom obredu. NiŔa nije savrŔeno osim Boga ni predkoncilska ni poslikoncilska misa sve su one jednako svete jer niti jedna nije napravljena da se Boga spusti nego na ljepŔi naèin uzvisi. Predkoncilska liturgija je imala mnogo nedostataka ali i ova nova. PogreŔno je vraæati se na proŔlo i staro. Ali zar danas nije moguæe ponovno okretanje prema istoku zajedno naroda i sveæenika, prema nadolazeæem Gospodinu ususret te gledati u križ a ne jedan drugoga u lice? Question Question Question
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.