|
 |
Pitanje : Traba li RH zakonski regulirati rad nedjeljom? |
a) da |
|
51% |
[ 21 ] |
b) da, ali samo nekima |
|
21% |
[ 9 ] |
c) ne |
|
21% |
[ 9 ] |
d) to je privatna stvar pojedinca |
|
4% |
[ 2 ] |
|
Ukupno glasova : 41 |
|
Autor |
Poruka |
Natty

Spol: 
|
Postano: čet 12 lis 2006, 20:38
Naslov : |
|
|
Joxer napisa: |
A gdje je krŔæanima ustrajnost, želja za borbom? To mi je najmoænije kad mislimo da æe se sve na tacni dat... "hoæemo bit doma nedjeljom" - "ok, evo vam"... kako da ne Kad æe se u krŔæanima javit taj osjeæaj da se bore za dobro, da budu ustrajni u onome Ŕto je dobro? Mlaki smo, katastrofa... Bože, u pomoæ nam priteci  |
To je neŔto o èemu najviŔe razmiŔljam u zadnje vrijeme. Potrebno je VIKATI ! |
|
Bog je milosrdan, spor na srdžbu i pun dobrote. |
|
|
 |
little_angel

Spol: 
|
Postano: uto 17 lis 2006, 19:52
|
|
BaŔ sam sad malo gledala neku emisiju na HRT-u. I ono po èemu sam shvatila da su zagovornici rada nedjeljom stvarno malo.. (ma ne znam koju bi rijeè upotrijebila) je jedna od njihovih tvrdnji. A to je da Crkva najviŔe profitira upravo nedjeljom Nemam komentara. |
|
I zato križat rane neæu ja
jer postat one niz Ʀe zlatnika
a svi Tvoji Bože teŔki križevi
prvi znaci su pobjedi |
|
|
 |
Natty

Spol: 
|
Postano: sri 18 lis 2006, 7:11
|
|
Ma ono Ŕto ja mislim o radu nedjeljom je potpuno u suprotnosti s onim Ŕto je u medijima. Nisam ni na jednoj strani. Mislim da bi se crkva trebala boriti za prava radnika u svakom pogledu. Kljuèan problem nije rad nedjeljom veæ neplaæenost za taj rad, izrabljivanje ljudi. Voljela bih da se stvar rijeŔi kako je rijeŔena u Sloveniji. 100% viŔe plaæen sat za rad nedjeljom, 200% viŔe plaæen sat za rad blagdanom i to je to. Pa ko voli nek izvoli. Ovako gledajuæi sa strane doista ispada da crkva iz sebiènih razloga zagovara rad nedjeljom Ŕto je opet glupo jer onaj tko ide u crkvu iæi æe radio ili ne radio.
Ne volim Ŕto se u ovoj zemlji nikako ne može ukazati na stvarni problem veæ svi Ŕeæu kao maèka oko vruæe kaŔe  |
|
Bog je milosrdan, spor na srdžbu i pun dobrote. |
|
|
 |
sike

Spol: 
|
Postano: ned 12 stu 2006, 16:42
|
|
Prema novostima,ovako bi trebalo izgledati to:
"Trgovine æe nedjeljom u cijeloj zemlji raditi samo tijekom turistièke sezone, Ŕto znaèi u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu, te u prosincu i to od 8 do 13 sati, Ŕto æe biti velik udarac megatrgovaèkim centrima Mercatoru, Konzumu, Getrou i ostalima.
Meðu iznimkama koje æe zbog nužne opskrbe stanovniŔtva raditi cijele godine, nalaze se specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i peciva u kojima æe se smjeti prodavati iskljuèivo kruh i pecivo, ali ne sokovi, mlijeko i slièno.
U sklopu tržnica nedjeljom æe raditi iskljuèivo prodavaonice s prehranom, poput mesnica i ribarnica, ali ne i one, primjerice, s kozmetikom." |
|
Gospodine,kome da idemo?Ti imaŔ rijeèi života vjeènoga! |
|
|
 |
yochanan

Spol: 
|
Postano: pet 05 sij 2007, 13:58
|
|
Zalaganje Crkve za neradnu nedjelju je vrlo važno pitanje.
U potroŔaèkom druŔtvu vrijeme nema zapravo nikakvu vrijednost, jer takvo druŔtvo ne dopuŔta predah u kojem bi èovjek imao vremena da ponizno klekne i da zahvali na ljubavi Božjoj ili da preispita svoje osjeæaje i postupke, veæ se u svakom trenu nastoji stvoriti nova potreba. Na taj
naèin je ujedno i lakŔe manipulirati èovjekom. A i Ŕto se može oèekivati od druŔtva u kojemu je zgrtanje novca i njegovo troŔenje glavna vrednota? |
|
tutio fidei et obsequium pauperum |
|
|
 |
ILE

Spol: 
|
Postano: sub 06 sij 2007, 12:20
|
|
Ja sam osobno jako bio sretan Ŕto sam pronaŔao na badnjak trgovinu koja je radila . naime baŔ i nisam bio pri novcima , a onda sam na badnjak dobio neke novce , pa sam tako kupio poklone najmilijima.
Tako da se ponekad baÅ” zapitam trba li rad nedjeljom i blagdanima ili ne .
Mislim da bih bio jako tužan da nisam pronaŔao trgovinu i kupio neŔto tek toliko da pokažem pažnju svojima.
Ali mi je naravno isto tako i jako žao Ŕto djelatnici tih trgovina ne mogu badnjak provesti sa svojima najmilijima.  |
|
 |
|
|
 |
Jole

Spol: 
|
Postano: sub 06 sij 2007, 18:10
|
|
problem je u tome sto mi nedjeljom i na blagdane zelimo biti sa svojima, a kad nam nesto zatreba, drugi moraju biti tu za nas kako bi mi to ostvarili odnosno trgovine moraju raditi...a ljudi koji rade u trgovinama nedjeljom i blagdanom, oni isto to vrijeme zele provest sa svojom obitelji, ali ne mogu jer im je poslodavac odredio takvo radno vrijeme..
mi smo se svi vec navikli na to da su ducani otvoreni nedjeljom i da si uvijek mozemo nesto kupit kad nam zatreba i sad bi to svima bio sok kad bi to nestalo...
al ajmo gledat realno na to, nama nebi bio problem kupiti u subotu kruh i najpotrebnije stvari koje ce nam trebat za nedjelju, zar ne? ne moramo nedjeljom ic svi zajedno u soping i ostavljat lovu u trgovinama...nedjelja nije za to!
trebalo bi vremena da se ljudi naviknu na promjenu (ukoliko se ona dogodi), ali navikli bi se...i to je najmanji problem...a trgovine nece propast ako ce imat manje prometa sto nisu radile u nedjelju...
zakonom to treba odrediti lijepo, pa nek se ljudi tako privikavaju na to! zelimo biti kao druge drzave, evo, i to nam je primjer...u njemackoj ducani ne rade nedjeljom i svi su se navikli na to...ako se njih 80 milijuna moglo naviknut, mozemo i mi... |
|
"Gdje ti je blago, ondje Ʀe ti biti i srce" (Mt 6,21). |
|
|
 |
Žan
mod team leader

Spol: 
|
Postano: čet 21 vel 2008, 20:49
|
|
NeŔto sam èuo da æe bit nekih pomaka Ŕto se tièe rada nedjeljom... Zna netko viŔe? |
|
Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge! (Iv 13, 35) |
|
|
 |
Neokatekumen
Spol: 
|
Postano: čet 21 vel 2008, 22:02
|
|
Može nek se radi Nedjeljom, ali nek se ne radi Sridom!!!
Ne briga te bolesnike ni za Boga ni za Uskrs ni za Nedilju,
nego kako æe jadan narod i onoga radnika na bauŔteli Ŕto bolje ocidit,
da bi svoje bolesti lijeèili na tuðoj muci i patnji!!!
Stoka!!!!
Mojsije se protiv takvih borio ima tri tisuæe godina i pobjedio ispruženom miŔicom gospodnjom, a izgleda da i nama nema druge nego u ljutu borbu!!!
 |
|
|
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: pet 22 vel 2008, 14:28
|
|
Ćuo sam neÅ”to da Ʀe radit samo male trgovine i to do 5 zaposlenika. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
Luka7

Spol: 
|
Postano: pet 22 vel 2008, 19:13
|
|
Nedjelja æe izvan sezone bit neradna, osim za bolnice, benz.pumpe, bolnice i sliène stvari za koje država smatra da su nužne. |
|
|
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: sri 05 ou 2008, 7:43
|
|
Nekima sezona traje 365 dana u godini, nije ovo dobro jer niŔta nije rjeŔeno. |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: čet 06 ou 2008, 6:37
|
|
El Pepe napisa: |
Nekima sezona traje 365 dana u godini, nije ovo dobro jer niŔta nije rjeŔeno. |
Slažem se sa ovim.
RijeŔenje bi bilo da i bolnice uvedu vikendom smjenski rad, a ne da lijeènici vikendom kada su dežurni u nekim bolnicama rade i po 24 sata do èak 48 sati, dok medicinsko osoblje radi u nekim bolnicama po 12 do 14 sati.
Svako od nas ima pravo na odmor nedjeljom i praznikom.
Ne znam kako je u prometu, ali kako znam ni oni ne zaostaju sa ostalima. Treba se donjet zakon po kojem bi svi pa ĆØak i vikendom rade po 8 sati. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
Neokatekumen
Spol: 
|
Postano: pet 07 ou 2008, 11:29
|
|
Imam nekoliko misli od svetog župnika ArŔkog pa bi ih podijelio s vama:
"Braæo moja, vi radite, vi radite, ali sve Ŕto zaradite, uniŔtava vaŔu duŔu i vaŔe tijelo. Kad bi se zapitalo one, koji rade nedjeljom: "Što to èinite?", oni bi mogli odgovoriti: "Prodajemo svoju duŔu sotoni. Razapinjemo Isusa i odrièemo se svoga krŔtenja. Na putu smo za pakao." Takvi æe plakati i trpjeti kroz svu vjeènost, a nizaŔto."
"Kad gledam nedjeljom kako se voze u poje, mislim da svoju duŔu voze u pakao."
"Poznam dva naèina, da osiromaŔite, a to su: Nedjeljom raditi i krasti." |
|
|
|
|
 |
robert

Spol: 
|
Postano: pon 24 ou 2008, 18:58
|
|
Za mene je ovo vrlo diskutabilno pitanje.
Ako gledam na njega kao vjernik i katolik onda je jednostavno. Nema rada nedjeljom i to se odnosi na naslov teme.
No ako gledamo na državni aparat, a to se odnosi na anketno pitanje
Citat: |
Traba li RH zakonski regulirati rad nedjeljom? |
u državi koja: em Ŕto mora funkcionirati i nedjeljom (mislim na službe koje rade 24h, 365 dana godiŔnje) em Ŕto je ne èine samo vjernici i katolici, mislim da se po tko zna koji put ide linijom manjeg otpora.
Odnosno, ne kontrolira se stanje zakonom , nego se zakon prilagoưava stanju.
Ako je netko odluèio svoju duŔu prodati vragu, to je njegov slobodan izbor... mi ga možemo savjetovati protiv, nagovoriti da ne radi, da æe mu Bog nadoknaditi, ali ga ne možemo na to prisiliti.
Oni koji rade za druge, ne uzima im se za grijeh, jer rade mimo svoje slobodne volje.
A država donosi zakon jer ne može rad nedjeljom kontrolirati, odnosno naplatiti. Dakle motiv države i zakonodavca nije ni blizu motiva s naŔe toèke glediŔta. Državni aparat nije u stanju kontrolirati prekovremeni rad,rad nedjeljom i praznikom, noæni rad itd. To bi znaèilo da bi inspekcije službe koje plaèamo od naŔih plaæa neŔto morale i raditi  
No, lakŔe je njih i dalje plaæati za nerad, a uvesti zabranu rada nedjeljom, jer tako neæe imati nekontrolirani prekovremeni rad tj, rad praznicima, a u narodu æe pokupiti simpatije izrabljivanih najèeŔæe radnica i krŔæana, kojima vjera to svakako propisuje.
SlijedeƦi potez Ʀe biti zabrana prekovremenog i noƦnog rada
Oprostite mi na relativno poltièkom objaŔnjenju, ali ja jednostavno na to gledam baŔ tako.
To je kao da država donese zakon da se u nedjelju mora prisustvovati Sv. Misi. |
|
"Ljudi danas žive kao da Boga nema" |
|
|
 |
Magali
mod team

Spol: 
|
Postano: uto 02 pro 2008, 22:46
|
|
Ćula sam da Ʀe opet ukinuti rad nedjeljom.
Moja sestra se tome veseli od 1.1.
Imate li vi kakvih iskustva i novosti vezano za ovo? |
|
Ovo je upisano u knjizi života: Pod mojim nogama ocean buci. Vjetar puse oko mene, na Kristu, stijeni, temelj je moje nade, i moje sve. Usred bure da li si naŔao ovaj zaklon. Uhvati ovu mocnu ruku Isusa koji me je spasio... |
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: pet 05 pro 2008, 11:35
|
|
Navelio se o tome priĆØa.
NiŔta neæe radit iza 14 sati nedjeljom.
To poĆØinje 1.1. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
ja
Spol: 
|
Postano: pet 05 pro 2008, 14:15
|
|
davorseljan napisa: |
Navelio se o tome priĆØa.
NiŔta neæe radit iza 14 sati nedjeljom.
To poĆØinje 1.1. |
A tko sada, osim kafiƦa, nedjeljom radi poslije 14? Pretpostavljam da se na televiziju, hitnu, policiju i vatrogasce ta odredba ne bi odnosila. |
|
Ljubiti nekog ĆØovjeka znaĆØi vidjeti ga onakvim kakvim ga je Bog zamislio. (F. M. Dostojevski) |
|
|
 |
Dubravko

Spol: 
|
Postano: sri 10 pro 2008, 10:07
|
|
Najveæa zabluda je na naŔu zemlju gledati ko na katolièku. Pustimo deklariranih 80-90%. Da smo zaista katolièka država, nedjeljom bi bile pune crkve a ne Ŕoping centri. Mi smo ti koji nedjeljom pravimo promet trgovaèkim centrima, a èiji bismo rad zakonom htjeli regulirati. Osim toga, postoje ljudi koji radom nedjeljom poboljŔavaju svoje prihode i na taj naèin osiguravaju egzistenciju obiteljima...stoga sam protiv zabrana, ali za strogu kontrolu plaæanja rada nedjeljom. |
|
|
|
|
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: |
vicky, Amistad |
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: uto 10 vel 2009, 20:12
|
|
nedjeljom se ne radi... al se može u zatvorenim marketima preslagati police i èistiti... tako da radnici opet rade.... SRAMOTA! |
|
ne ubij, ni maĆØem, ni traĆØem! |
|
|
 |
robert

Spol: 
|
Postano: sri 11 vel 2009, 15:08
|
|
Upravo to je ono o èemu sam veæ pisao. Ovakav naèin zabrane rada neæe i ne može pomoæi nikome. PovrŔne odluke naŔih zakonodavaca ne predviðaju izbjegavanja zakonskih odredbi koristeæi tzv "rupe" u zakonu.
Institucije za nadzor odnosno inspekcije ne rade svoj posao, pa tako iako na vratima piŔe "Zatvoreno" radnici rade i opet za istu plaæu, bez uredno plaæenih naknada za rad nedjeljom i blagadanom, prekovremeni rad i td. Znam da su te naknade preikazane kroz plaæu na platnim listama, ali su ukalkulirane tako da se neto iznos plaæa ne mijenja.
Takoðer ne vjerujem da se to ne može rijeŔiti i mislim da je to jedini naèin da se problem rada nedjeljom rijeŔi. Tada bi poslodavcima troŔak plaæa nedjeljom i blagdanima bio prilièno veæi, pa ako bi se i odluèili na takav rad, radnici bi barem bili pravedno plaæeni, a ne izrabljivani. |
|
"Ljudi danas žive kao da Boga nema" |
|
|
 |
Magali
mod team

Spol: 
|
Postano: čet 12 vel 2009, 8:44
|
|
Trebala bi postojati dobra inspekcijska kontrola i dobre kazne za sve one koji krŔe zakon. |
|
Ovo je upisano u knjizi života: Pod mojim nogama ocean buci. Vjetar puse oko mene, na Kristu, stijeni, temelj je moje nade, i moje sve. Usred bure da li si naŔao ovaj zaklon. Uhvati ovu mocnu ruku Isusa koji me je spasio... |
|
|
 |
davorseljan

Spol: 
|
Postano: čet 12 vel 2009, 11:41
|
|
Rupu u zakonu koriste neke trgovaĆØke tvrtke.
Tako npr Konzum na prvom peronu glavnog kolodvora u Zagrebu radi nedjeljom do 20 sati.
Dione na tržnicama rade do 14 sati.
Isto tako radnici u trgovaĆØkim centrima rade nedjeljom i preslaguju police. |
|
U radu je spas. |
|
|
 |
Jopica

Spol: 
|
Postano: čet 12 vel 2009, 12:11
|
|
a postoje sad neke trgovine koje imaju dozvole za rad nedjeljom, pa ih je i lakŔe kontrolirati, tj. inspektori se mogu baviti sa tih nekolicinu trgovinica i benzinskih.
mi možemo prijaviti ako primjetimo da se police preslaguju u mraku, stvarno, ja znam odvjetnika koji ponekad prijavljuje nepropisno parkirane aute policiji i kaže da vrlo brzo interveniraju.
mene takve stvari ljute i ja imam potrebu to zaustaviti nekako, da ne kažem guŔtam se.
mislim kombi parkiran na zebri, malo dijete koje trèi iz kombija i auto koje se kreæe po cesti-nije baŔ lijepo. i zbog èega on tu uopæe stoji-da bi kupio žvake u kiosku. e sori braco, jesi mislio na druge?
isto tak i ovi kaj ucjenjuju radnike da im peru duƦane neradnim danima a za to nisu ili su upitno plaƦeni.
ma prijavit Ʀu to svakako valjda savezu sindikata, ne znam. |
|
"Molitva" je poniznost èovjeka, koji priznaje svoju duboku bijedu i velièinu Boga kojemu se obraæa i kojemu se klanja na naèin da sve oèekuje od Njega, niŔta od sebe.
Sv. Josemaria Escriva |
|
|
 |
Dubravko

Spol: 
|
Postano: sub 23 svi 2009, 8:50
|
|
Borba oko neradne nedjelje joŔ traje, ali treba razmiŔljati kako se Crkva odnosi prema svojim zaposlenicima. Jesu li sva prava radnika zajamèena zaposlenima u, primjerice, crkvenim medijima, u uredima nadbiskupija, župama, ima li i tamo ljudi koji su plaæeni "na crno", ili plaæeni ispod cijene rada? Siguran sam da bi se dalo razmisliti o tome, pa bi zalaganje za neradnu nedjelju bilo puno snažnije i vjerodostojnije. |
|
|
|
|
Zahvalu i podrku autoru ovog posta dali su: |
sv.Franjo legenda, ja, davorseljan, Amistad |
 |
|
|
Ne moe otvarati nove teme. Ne moe odgovarati na postove. Ne moe urešivati svoje postove. Ne moe izbrisati svoje postove. Ne moe glasovati u anketama.
|
|