Forum Ureda HBK za mlade
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: uto 09 vel 2010, 5:17. Pogledaj neodgovorene postove
[duhovni] Najdraži svetac/ica
Započni novu temuOva tema je zaključana: ne možeš uređivati postove niti odgovarati.
Prethodna tema Sljedeća tema
Autor Poruka
Jo

Spol: žensko
PostanoPostano: čet 26 vel 2004, 18:37
PostNaslov : [duhovni] Najdraži svetac/ica
Citiraj i odgovori

Svi imamo sveca kojem se molimo, ako za nista drugo, onda da prodjemo na ispitu ili nam njegov primjer sluzi u zivotu! Voljela bih znati kome je koji svetac/ica najdrazi i zasto?

Lav je u zraku
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
zole

Spol: muško
PostanoPostano: pet 27 vel 2004, 1:26
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Joj, ako sad krenem nabrajati, tko zna kad cu zavrstiti... hehe

Sv. Anto, Ivo, Ilija, Petar (apostol)...

I nikako ne smijem izostaviti naseg blazenika koji mi je itekako pomogao - IVAN MERZ!

Srebra i zlata nema u mene, ali što imam - to ti dajem: u ime Isusa Krista Nazarećanina hodaj! [Dj 3,6] Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. [Mt 7,16]
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Jo

PostanoPostano: pet 27 vel 2004, 9:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Zasto bas oni? Wink Laughing

Lav je u zraku
jedna od ludih

PostanoPostano: pet 27 vel 2004, 9:27
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Kao franjevka najviše sam vezana uz sv. Franju (naravno) i sv. Klaru, njihove životopise redovito proučavamo i nastojimo ići prema Kristu njihovim stopama.
Uz njih mi je najdraži blaženi papa Ivan XXIII (Dobri), jedno sam vrijeme bila opsjednuta njegovim životom (preporučujem svima knjigu Utopija Ivana XXIII.). Od njega sam naučila kako je poniznost, blagost i otvorenost prema svima putokaz koji će mnoge usmjeriti da lakše dođu do Krista. Uz to njegova nevjerojatna hrabrost i vjera da postupi baš kao "luda svijeta" i pokrene s Isusom lavinu koja je Crkvu potresla do temelja.
No nisam se time udaljila od franjevaštva jer je on bio franjevački trećoredac, baš kao i Ivan Merz, Alojzije Stepinac i mnogi drugi.
Jedan zanimljiv detalj (iz života još jedne franjevke trećoredice) blažene Urlike (ne znam prezime, poč 20.st., Njemačka):
Kada su je ispitivali zašto nije rekla da joj se ukazuju Marija i Isus rekla je: "Pa ja sam mislila da se to događa svima."

Lude svijeta izabra Bog..
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
i.v.a.n.a.

Spol: neodređen
PostanoPostano: pet 27 vel 2004, 13:05
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pa ne znam osobno kojega bih istaknula. Mislim da svi oni imaju svoju veliku vaznost za nas zivot. Meni je osobno drag sv. Augustin ili sv. Franjo.
Zato sto je Augustin od dna dosao do vrhunca. I zato jer mi je jasni pokazatelj da je Bogu sve moguce. I zato jer je primjer kako inteligenicja moze itekeko dobro sluziti Gospodinu...
Sv.Franjo jer je primjer zive i jake svjesnosti Boga. Jer je primjer jednostavnosti molitve, i istodobno primjer tolike dubine. Mislim da je on dohvatio dubine koje ja, ti ni zamisliti ne mozemo.
Primjeri su mi i poticaj.

Ali ja i nemam obicaj molitve svecima. Nisam to nikada bas prakticirala... Vise ih uzimam kao poticaj ili primjer kad vise ne znam kako cu dalje...
sike

PostanoPostano: pet 27 vel 2004, 13:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Sv.Franjo,posebno, i sv.Klara su mi na 1.mjestu.Kad sam njih "upoznao" zavolio sam Crkvu,zivot,ljude..u pravom smislu rijeci!Iz njih zraci LJUBAV koja te razoruza i zarobi
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
zole

PostanoPostano: pet 27 vel 2004, 23:37
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

jedna od ludih napisa:
No nisam se time udaljila od franjevaštva jer je on bio franjevački trećoredac, baš kao i Ivan Merz, Alojzije Stepinac i mnogi drugi.

Zar je Ivan Merz bio trecoredac?!

Srebra i zlata nema u mene, ali što imam - to ti dajem: u ime Isusa Krista Nazarećanina hodaj! [Dj 3,6] Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. [Mt 7,16]
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
jedna od ludih

PostanoPostano: sub 28 vel 2004, 8:14
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Da, svjetovni trećoredac.
Franjevački se redovi dijele na tri:
1. red su fratri (manja braća, konventualci i kapucini)
2. red su klarise
3. red se dijeli na dva ogranka, samostanski i svjetovni. Sve srstre franjevke koje znate (npr. franjevke misionarke, školske sestre, franjevke Marijine misionarke, križarice, ima mnogo kongregacija) i neki muški redovi, no nisam sigurna u njihove nazive.
Franjevački svjetovni red su civilne osobe koje žive franjevački poziv u svijetu (Frama je podmladak svj. reda), no nerijetko se događalo i događa da su se i mnogi klerici koji nisu franjevci zavjetovali u svjetovnom redu, najčešće u mladosti, uglavnom prije svećeničkog ređenja.

Lude svijeta izabra Bog..
Jo

PostanoPostano: ned 29 vel 2004, 20:51
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Evo da se i ja oglasim! Htjedoh to uciniti odmah ali mi je bila stiska s vremenom!Dakle...

Moj najdrazi svetac je Ivan Bosco. Na njega totalno mogu primjeniti onu izreku iz Novog zavjeta:"Lude svijeta izabra Bog..." Jer on je toliko gorio za mlade da su ga samtrali ludim! Sve je dao za njih! Kad bi upoznavao mlade polazio je uvijek od onoga sto oni znaju, pa makar to bilo obicno zvizdanje, (samo da se osjete korisnima) i polako s Isusom i Marijom radio od njih prave krscane i dobre gradjane!
On je toliko volio mlade da kad su ga sami mladi na pocetku pokrali kad im je pruzio sobu za prenociste on nije stao nego se borio za njih jos jace!
Bio je sanjar, i svoje snove ostvarivao je uz pomoc Marijinu.
Kad su vodili proces njegove beatifikacije pitali su "pa dobro don Bosco je toliko radio i bio s mladima, pa kad je molio?" A svjedoci su rekli: "pa kad nije??? Njegov rad bila je molitva!"

Lav je u zraku
Ljuda Baba

PostanoPostano: pon 01 ožu 2004, 15:27
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Sveti Ivan Bosco...Bosco, Bosco, Bosco, Bosco....on je naš otac i učitelj...da bar svi koji rade s mladima tako izgaraju za Boga i mladog čovjeka...a to se odnosi i na mlade - i mi možemo izgarati za svoje vršnjake. Al trebamo se voljeti prije. Don Bosco je rekao: "Volim sve što vole mladi kako bi oni zavoljeli ono što ja volim!" A on je tako volio Isusa i Mariju. Rekao je "Daj mi duše drugo uzmi!"
Da on je duše privodio Onom kog najviše voli...ajmo i mi !!!!

A ti don Bosco POMAGAJ!!!!

A ima tu i jedna mala svetica (umrla s 13 god) LAURA VICUNA isto salezijanska svetica - ona je svoj život dala za obraćenje svoje majke - umrla je da bi joj se mama obratila i prestala grešno živjeti. Njoj možete preporučiti one za koje želite da se obrate.

A i meni je papa Ivan XXIII genijalan - ne znam puno o njemu al nekako mi je stalno tu.
Dado

PostanoPostano: pon 01 ožu 2004, 18:34
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Eto, i ja se prikljucujem onima kojima je "najdrazi" svetac Sv.Franjo. Kao sto je i.v.a.n.a. rekla, nije da mu se bas molim (tek ponekad) - kad se molim, nekako vise volim razgovarati sa Gospodinom osobno, bez posrednika. On mi vise sluzi kao primjer, uzor.

Sa Franjom se osjecam nekako blize nego sa drugim svecima prije svega zato sto o njemu znam nekako najvise. Nedavno sam uzeo njegov zivotopis (kojega je napisao Toma Celanski) i odusevio sam se! To se ne moze opisati - to se mora procitati osobno da se dozivi kako se Franjo jednsotavno predao Gospodinu.

Ja pokusavam staviti Boga na prvo mjesto u svemu sto radim, ali to mi puno puta ne uspije. Franjo je savrsen primjer kako to ciniti. On Mu se jednostavno predao cijelim svojim bicem!

Pax et bonum!
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailICQ [Vrh]
Helena

PostanoPostano: pet 05 ožu 2004, 15:48
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Moj TOP-3 izgleda ovako: 1.Ignacije Lojola 2. Ivan Merz 3. Ante Pustinjak

Prakticiram Ignac. duhovne vježbe koje me vode kroz život. Njegova životna priča je također inspirativna, i u njoj se svatko može pronaći.

Ivan Merz- pročitajte njegove misli... sve će vam biti jasno jako sretan

Ante Pustinjak- ma, volim ja i drugog, mlađeg Antu, ali ovaj stariji me je zaintrigirao Wink

Helena
zole

PostanoPostano: ned 07 ožu 2004, 13:04
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

haha... bas se vidi tko je kako odgajan... hehe...

Bas je fora sto sada jedni druge mozemo obogacivati i nadopunjavati!

jelena

PostanoPostano: pon 08 ožu 2004, 1:29
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Jos jedan glas za sv. Franju! I Sv. Leopolda Mandica! Kakav tip! E da, odusevljava me i blazenica Majka Terezija, mozda cak i najvise, ne znam tocno zasto, jednostavno mi je strasno draga.
sike

PostanoPostano: pon 08 ožu 2004, 13:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Prijedlazem top ljestvicu da se napravi i vec sada vidim da ce vidi gadna borba..Oprostite sto ovako sportskim zargonom baratam.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
Helena

PostanoPostano: pon 08 ožu 2004, 14:57
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ej, ovo ti je Sike odlična ideja. Da razmislim, kolike šanse ima moj tim: Ignacije u "špici", Merz u "vezu", a Ante "stoper", hm....... Question

Pa, obzirom da sam JA izbornik, ili kako Ćiro kaže "Sine, bit ćemo prvaci svijeta ", imama šanse. Moji dečki, o.k. kako-koji, imaju borbenog duha: Ignacije je sudjelovao u ratu- di ćeš više; Merz je pun snage, a Ante...., e, ovdje će iskustvo "na terenu" presuditi!

Tko navija za ovaj tim? jako sretan

Helena
sike

PostanoPostano: pon 08 ožu 2004, 15:09
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Cast tvojoj ekipi Helena,ali nas je Franjo isto bio u ratu,pa cak i u zatvoru.Istina,bio je osjetljiviji pa se razbolio i vratio doma.Ipak sam ja za mirotvorce!Moja strategija je spoj iskustva i mladosti.Evo,Franjo koji ima vec 822 godine i Dominik Savio(slavim imendan na njegov dan)koji je umro mlad.A da ne ispada samo muska ekipa,kao i Jela,u ekipu ulazi Majka Tereza.
Ma kav Milan!Ovo nitko ne moze dobiti!
Helena

PostanoPostano: pon 08 ožu 2004, 15:13
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ajmo mi "repku" sastaviti....

Nego Sike, primila sam fotku, otišla je dalje.... I Irena je "gđica", a ne "gđa"; zamalo mi je to procurilo u javnost. Možda bi se i uvrijedila?

Helena
sike

PostanoPostano: pon 08 ožu 2004, 15:22
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ma tko ce znati!Nego,bolje da je tocno ispalo da nisi saznala njenu reakciju..
Jo

PostanoPostano: pon 08 ožu 2004, 17:11
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Al u ekipu definitivno mora uci i don Bosco, ako nikako drugacije a onda kao trener! Okupljao je mlade, ucio ih moliti i raditi, bio cijelo vrijeme s njima... di ces boljeg tenera????

Lav je u zraku
Helena

PostanoPostano: uto 09 ožu 2004, 13:24
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Jo, u pravu si. U Hrvatskoj čak postoji i malonogometni turnir Don Bosco.

Helena
sike

PostanoPostano: uto 09 ožu 2004, 13:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ja se slazem,znaci,Don Bosco umjesto Ote Barica.
Jela,sto ti mislis o tome?
Sanders

PostanoPostano: uto 09 ožu 2004, 22:32
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Meni je sv. Leopold na 1. mjestu (njegove molitve su pomogle da ja postojim) jer prije mene je mama je imala 2 spontana pobacaja i kad je vec gubila nadu da ce rodit, rodila je i to u 36. godini zivota, a prije toga je hodocastila u Padovu i molila se sv. Leopoldu.
Drago mi je da je upravo nas svetac jedan od molitelja mog postojanja..
Naravno, veliki uzori su mi sv. Franjo i sv. Klara jer oni su za mene ucitelji zivota, poniznosti..pravi primjeri kako covjek treba ljubit Njega!

Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvaljujte njemu, služite njemu, svi u poniznosti velikoj!
sike

PostanoPostano: sri 10 ožu 2004, 14:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

A tako znaci sanders!Na vrijeme smo te ugrabili jer bi brze bolje otisao kapucinima na Zabicu.Blago nama kad te imamo!
Ako zelis vise znat o sv.Leopoldu,njegov pranecak Maks Pec je ziv.Covjek je legenda,pricao sam s njim.ima 90 godina.
Jo

PostanoPostano: sri 10 ožu 2004, 14:51
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pa blago tebi, jer i meni je sv. Leopold faca! Zbog njegovog ophodjenja s ljudima u ispovijedi!

Lav je u zraku
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOva tema je zaključana: ne možeš uređivati postove niti odgovarati.

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.