HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: uto 22 ruj 2020, 5:30. Pogledaj neodgovorene postove
EU osudila komunizam kao zloĆØin a kakav stav ima crkva?
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Pitanje : Da li crkva po uzoru na EU treba javno osuditi komunizam kao zloĆØinaĆØki totalitarni sistem?

a)Da to je crkva trebala napraviti davno prije EU-a 
0%
 0%  [ 0 ]
b)Ne komunizam treba joÅ” prije preispitati i tek onda donjeti odluku 
0%
 0%  [ 0 ]

Ukupno glasova : 0

Autor Poruka
andeli apokalipse
Spol: neodrešen
Postovi: 150
PostanoPostano: ned 01 stu 2009, 20:05
PostNaslov : EU osudila komunizam kao zloĆØin a kakav stav ima crkva?
Citiraj i odgovori

REZOLUCIJA VIJEƆA EUROPE O OSUDI KOMUNISTIƈKIH ZLOƈINA

Strassbourg, 25. I. 2006.
SKUPÅ TINA EUROPSKOG PARLAMENTA
Potreba za meĆ°unarodnom osudom zloĆØina totalitaristiĆØkih komunistiĆØkih režima Rezolucija 1481 (2006)

1. SkupÅ”tina Europskog parlamenta poziva se na svoju Rezoluciju 1096 (1996) o mjerama za razbijanje ostavÅ”tine bivÅ”ih komunistiĆØkih totalitarnih sustava. 2. Totalitarni komunistiĆØki režimi koji su vladali u Srednjoj i IstoĆØnoj Europi u proÅ”lom stoljeƦu, a koji su joÅ” na vlasti u nekoliko zemalja svijeta, bili su, bez iznimke, oznaĆØeni masovnim povredama ljudskih prava. Povrede (ljudskih prava op.p.) su se razlikovale ovisno o kulturi, zemlji i povijesnom periodu i ukljuĆØivale su pojedinaĆØna i kolektivna ubojstva i smaknuƦa, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacije, muĆØenja, prisilni rad i druge oblike masovnog fiziĆØkog terora; progone na etniĆØkoj i vjerskoj bazi, povredu slobode savjesti, misli i izražavanja, slobode tiska i takoĆ°er nedostatak politiĆØkog pluralizma.
3. ZloĆØini su opravdavani u ime teorije klasne borbe i principa diktature ploretarijata. 4. ZloĆØini su opravdavani u ime teorije klasne borbe i principa diktature ploretarijata. Interpretacija oba principa ozakonila je ā€želiminacijuā€œ ljudi koji su smatrani opasnima za izgradnju novog druÅ”tva i, kao takvih, neprijateljima totalitarnog komunistiĆØkog režima. Velik broj žrtava u svakoj zemlji su bili državljani te zemlje. To je posebno bio sluĆØaj sa ljudima iz bivÅ”eg SSSR-a koji su u smislu broja žrtava daleko nadmaÅ”ili ljude ostalih zemalja.
5. SkupÅ”tina priznaje da su, unatoĆØ zloĆØinima totalitarnih komunistiĆØkih režima, neke Europske komunistiĆØke partije pridonijele postignuƦu demokracije.
6. Pad totalitaristiĆØkih komunistiĆØkih režima u Srednjoj i IstoĆØnoj Europi nije bio u svim sluĆØajevima popraƦen meĆ°unarodnom istragom zloĆØina koje su ti režimi poĆØinili. DapaĆØe, poĆØinitelji tih zloĆØina nisu izvedeni pred sud meĆ°unarodne zajednice, kao Å”to je bio sluĆØaj sa straviĆØnim zloĆØinima koje je poĆØinio Nacionalsocijalizam (nacizam).
7. Kao posljedica toga vrlo je niska svjesnost javnosti o zloĆØinima poĆØinjenima od strane totalitarnih komunistiĆØkih režima. KomunistiĆØke partije su legalne i aktivne u nekim zemljama, iako se u nekim sluĆØajevima nisu distancirale od zloĆØina koje su poĆØinili totalitarni komunistiĆØki režimi u proÅ”losti.
8. SkupÅ”tina je uvjerena da je svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu sliĆØni zloĆØini u buduƦnosti. DapaĆØe, moralna procjena i osuda poĆØinjenih zloĆØina igraju važnu ulogu u edukaciji mladih naraÅ”taja. Jasan stav meĆ°unarodne zajednice prema proÅ”losti može biti smjernica za njihove buduƦe akcije.
9. TakoĆ°er, SkupÅ”tina vjeruje da žrtve zloĆØina totalitarnih komunistiĆØkih režima koje su joÅ” žive ili njihove obitelji, zaslužuju suƦut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje.
10. Totalitarni komunistiĆØki režimi su joÅ” uvijek aktivni u nekim zemljama svijeta i zloĆØini se i dalje dogaĆ°aju. Percepcija nacionalnih interesa ne bi smjela sprijeĆØiti zemlje u adekvatnom kritiziranju postojeƦih totalitarnih komunistiĆØkih režima. SkupÅ”tina snažno osuĆ°uje sve te povrede ljudskih prava.
11. Rasprave i osude koje su se dosad izvrÅ”ile na nacionalnom nivou nekih država ĆØlanica VijeƦa Europe ne mogu osloboditi meĆ°unarodnu zajednicu od zauzimanja jasne pozicije prema zloĆØinima poĆØinjenima od strane totalitarnih komunistiĆØkih režima. Ona ima moralnu obavezu da to uĆØini bez daljnjeg odgaĆ°anja.
12. VijeƦe Europe je dobro pozicionirano za takvu raspravu na meĆ°unarodnom nivou. Sve bivÅ”e Europske komunistiĆØke zemlje, sa iznimkom Bjelorusije, su sada njene ĆØlanice i zaÅ”tita ljudskih prava i vladavina prava su osnovne vrijednosti za koje se zauzimaju.
13. Zbog toga, Parlamentarna SkupÅ”tina snažno osuĆ°uje masovno krÅ”enje ljudskih prava od strane totalitarnih komunistiĆØkih režima i izražava suƦut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zloĆØina.
14.TakoĆ°er, poziva sve komunistiĆØke ili post-komunistiĆØke partije da u svojim zemljama, ako to dosad nisu uĆØinile, ponovo procjene povijest komunizma i svoju vlastitu proÅ”lost, jasno se distanciraju od zloĆØina poĆØinjenih od strane totalitarnih komunistiĆØkih režima i da ih osude bez ikakvih nejasnoƦa.
15. SkupÅ”tina vjeruje da Ʀe ova jasna pozicija meĆ°unarodne zajednice omoguƦiti daljnje pomirenje. DapaĆØe, da Ʀe moguƦe ohrabriti povjesniĆØare Å”irom svijeta da nastave svoja istraživanja usmjerena prema odreĆ°ivanju i objektivnoj provjeri toga Å”to se dogodilo. Rasprava skupÅ”tine 25. sijeĆØnja 2006. (5. zasjedanje) (vidi Doc.10765, izvjeÅ”taj Povjerenstva za politiĆØka pitanja, report of the Political Affairs Committee, rapporteur: Mr Lindblad ). Tekst usvojen od strane SkupÅ”tine 25. sijeĆØnja 2006. (5. zasjedanje). http://gospic.hbk.hr/content/view/358/65/ Link na Rezoluciju (engleski) na web stranici VijeƦa Europe: http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta06/Eres1481.htm
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group