HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: pet 24 stu 2017, 1:41. Pogledaj neodgovorene postove
Recepti
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeća tema
Autor Poruka
Zita




Spol: žensko
Postovi: 512
PostanoPostano: pet 03 stu 2006, 22:32
PostNaslov : Recepti
Citiraj i odgovori

Davno ili ne tako davno na forumu je postojala tema na kojoj su forumaši pisali recepte koje su htjeli podijeliti sa drugima...tražili savjete u kuhanju itd... Ali izgleda da je tema netragom nestala.. Rolling Eyes Pa evo... napisat ću vam jedan recept za sok od limuna, koji je suupeeer (provjereno!)! Laughing Wink A i vi svi ostali ako imate kakav dobar recept pišite....


SOK OD LIMUNA

1 kg limuna
7 l vode
7 kg šećera
10 dkg kiseline

Limuni se operu i samelju sa korom.
Pomiješaju se sa vodom i kiselinom i ostavi stajati 24h.
Zatim se procijede (mi koristimo cjedilo i gazu) i doda šećer.

Hm, mislim da se dobije oko 10 litara sirupa za razrjeđivanje (da ne bi netko pomislio da je to gotov sok za piti Wink ). Naravno vi si možete recept prilagoditi... Wink
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
dodododoprecjednik




Spol: muško
Postovi: 313
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sub 04 stu 2006, 10:58
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

meni bi dobro dosao neki recept za neku cokoladnu tortu,al neku ful laganu...
znaci,bez puno margarina...
al to je onak...poprilicno hitno...

Hvaljen budi, Gospodine moj....
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNMICQ [Vrh]
Zvijezda




Spol: žensko
Postovi: 185
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: sub 04 stu 2006, 14:02
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Budući da mi je sad internet najbliže "pri ruci" probaj potražiti na ovom mjestu nešto od onoga što ti je potrebno!

www.coolinarika.com/recepti/sastojci/cokolada-dzem-i-med

alaj sam kuharica

Mi smo želje Boga spuštene do zemlje. (A.B.Šimić)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Zvijezda




Spol: žensko
Postovi: 185
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: ned 12 stu 2006, 8:49
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pohane palačinke s piletinom

Potrebno je 12 palačinki.

Nadjev:
2 komada bijelog mesa
250 g graška
120 g majoneze
2 dl kiselog vrhnja
2 manja kisela krastavca
1 mrkva
malo mljevene crvene paprike
sol
papar
krušne mrvice
začin od povrća

Paniranje:
2 jaja
brašno
krušne mrvice
ulje

Razmutiti i ispeći palačinke. Piletinu skuhati, odvojiti je od kostiju i nasjeckati na kockice. Obariti grašak i mrkvu pa dodati začine. Piletinu pomiješati s povrćem, majonezom, nasjeckanim krastavcima i kiselim vrhnjem. Dobivenim nadjevom nadijevati palačinke i uvijati ih kao sarmice. Zatim ih uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice pa pržiti na vrućem ulju.

alaj sam kuharica

Palačinke s nasjeckanom čokoladom

Potrebno je:
2 jaja
5 dl mlijeka
300 g brašna
100 g čokolade za kuhanje
½ dl ulja
100 g šlaga ili 1 dl slatkog vrhnja

Narezati čokoladu na kocke veličine oko 5 mm (može i malo krupnije). Napraviti smjesu za palačinke od jaja, mlijeka i brašna pa u nju dodati ulje i nasjeckanu čokoladu. Plačinke peći deblje, tako da smjesa prekrije kocke čokolade. Peći ih dok se čokolada ne počne topiti. Pričekati da se malo ohlade pa ih ukrasiti šlagom ili razmućenim slatkim vrhnjem. Poslužiti kao desert.

Mi smo želje Boga spuštene do zemlje. (A.B.Šimić)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Čokolada
isključen



Spol: muško
Postovi: 416
Lokacija: Split
PostanoPostano: uto 19 pro 2006, 16:12
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Seljačko pecivo Laughing

Sastojci
0.5 kg brašna
žličica soli
vrećica suhog kvasca
2 jaja
10 dag sira, npr. ementalera
10 dag šunke ili mesnate slanine
šaka zelenih maslina
2 žlice maslinovog ulja
žličica kumina
1 jaje za mazanje
maslac i brašno za pekač

Priprema
Priredite kvasac prema naputku na vrećici. Umijesite tijesto od brašna, mlake vode, malo soli, ulja, jaja i kvasca, i na kraju dodajte na kocke narezani sir i šunku i masline očišćene od koštica i nasjeckane. Ostavite pokriveno na toplom mjestu da se diže jedan sat.
Od tijesta oblikujte valjak, pa ga narežite na komade kao za knedle. Od svakog komada oblikujte kuglu, stavite je na podlogu, prstom utisnite rupu i zavrtite tako da pecivo sliči na prsten. Peciva kuhajte 1-2 minute u kipućoj vodi. Vadite šupljom žlicom, dobro ocijedite i slažite na namazani i pobrašnjeni pekač. Svaki prsten namažite tučenim jajem i posipajte kuminom pa pecite u vrućoj pećnici oko 20 minuta.


Zadnja promjena: Čokolada; uto 19 pro 2006, 16:53; ukupno mijenjano 2 put/a.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Čokolada
isključen



Spol: muško
Postovi: 416
Lokacija: Split
PostanoPostano: uto 19 pro 2006, 16:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Pizza sendvič

Sastojci za jedan sendvič
1 kriška tosta ili dio raspolovljenog francuskog kruha
2 kriške sira
2 kriške šunke
2 lista zelene salate
1 žlica umaka za pizzu (rajčica, maslinovo ulje, origano
1 žlica parmezana

Priprema
Na kruh namazati umak za pizzu, staviti sir, šunku, posipati parmezanom i zapeći pod gornjim grijačem u pećnici. njam
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Čokolada
isključen



Spol: muško
Postovi: 416
Lokacija: Split
PostanoPostano: pet 23 vel 2007, 23:23
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Peneti u đavoljem umaku
Sastojci
40 dag tjestenine "peneti"
50 dag zrelih rajčica
50 dag paprika
4 češnja češnjaka
2 žlice crnih maslina
2 očišćene slane srdele
0.5 čaše svijetlog piva
žličica kapara
malo crvene paprike u prahu
3 žlice maslinovog ulja
bosiljak
sol
Priprema
U tavu ulijte ulje, dodajte češnjak i nakon minutu-dvije dodajte na tanke rezance rezanu papriku, rajčicu, masline, kapare, listiće bosiljka, slane ribe, sol i crvenu papriku. Nakon par minuta ulijte pivo i kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Gotov umak prelijte preko kuhane tjestenine i odmah poslužite.
njam
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Amistad




Spol: muško
Postovi: 119
PostanoPostano: sub 24 vel 2007, 15:24
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Evo za pocetak najbolji milanesse:

U veliku tavu ulijete maslinovo ulje tako da prekrije dno. Dodate luk i za minutu sitno nasjeckanu (jos bolje naribanu) mrkvu (3,4 mrkve srednje velicine). Lagano mijesati dok mrkva ne upije ulje i promijeni bolju. Na to dodati pelati (ili oguljene svijeze rajcice). Dodati malo secera (obavezno) i soli. Kuhati oko 45 min.

Dodaci:
sir narezan na kockice (kad je vec gotovo)
panceta ili spek
origano
bosiljak
masline


Ovdje mozete nac puno dobrih recepata, a ovo mi je nadrazi.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Zita




Spol: žensko
Postovi: 512
PostanoPostano: sri 25 tra 2007, 14:54
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Ledeni vjetar s voćem


Sastojci:
# KORE:9 bjelanaca
# 30 dag šećera
# žlica octa
# 2 žlice oštrog brašna
# KREMA: 9 žumanaca
# 4 žlice šećera
# 4 žlice oštrog brašna
# 2,5 dl mlijeka
# 3 vanilin šećera
# 1 margarin
# 1 l slatkog vrhnja
# banane,
# jagode,
# kivi

Priprema:
Za koru istući čvrst snijeg od bjelanjaka sa šećerom uz dodatak octa i brašna. Ispeći u velikom limu od pečnice, obloženim papirom za pečenje i premazano s margarinom. Peći 1 sat na 150 stupnjeva. Prerezati na tri trake.
Za kremu tući žumance sa šećerom,dodati brašno, mlijeko i vanilin šećer. Skuhati u kremu i ohladiti. U ohlađeno dodati margarin.
Istući vrhnje u šlag.
Slagati na dno duguljaste tacne jednu koru, premazati trečinom kreme, složiti banane na kolutove i premazati šlagom. Drugu koru, kremu, izrezane jagode i šlag. Staviti treću koru, ostatak kreme, kivi na kolutove i šlag namazati gore i okolo.
Dobro ohladiti.
Izvrstan kolač za vruće ljetne dane, osvježava kao sladoled!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
teta Jeja
mod team



Spol: žensko
Postovi: 1297
Lokacija: Zg DD
PostanoPostano: sri 09 svi 2007, 5:46
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

VOĆNE KUGLICE

prva (ili originalna) verzija
............mjera ~ za 1 osobu


Mikserom usitnite 8 suhih šljiva, dodajte narezanu naranču i 1 žlicu mljevenih oraha (ili lješnjaka). Od mase oblikujte kuglice. Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno.

druga (ili moja zeleni) verzija
............mjera ~ od oka


Mikserom usitniti suhe smokve. Izribati nekoliko jabuka. Sve dobro rukom izmjesiti. Dodavati mljevene orahe ili lješnjake (ili oboje miješano zeleni). Dok više ne bude gnjecavo, oblikovati kuglice. Uvaljati ih u ostatak mjevenih oraha-lješnjaka.

Svevišnji, dični Bože, rasvijetli tamu moga srca
i daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu i savršenu ljubav, osjet i spoznaju,
o Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinitu zapovijed.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
teta Jeja
mod team



Spol: žensko
Postovi: 1297
Lokacija: Zg DD
PostanoPostano: ned 13 svi 2007, 8:13
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Talijanska torta od lješnjaka

Za 8 osoba:
200 g mljevenih lješnjaka (ili oraha)
5 jaja
175 g šećera u prahu (kao i u svakom drugom receptu, za šećer vrijedi pravilo: manje nego što piše)
100 g maslaca
1 žl ekstrakta od vanilije

Pećnicu zagrijte na 180°C. U kalup za tortu promjera 20 cm stavite papir za pečenje. Sameljite lješnjake u što sitnije mrvice. Ako su malo vlažni, istresite ih na papir za pečenje i ostavite oko pola sata da se osuše; u međuvremenu ih povremeno promiješajte. U zdjelu stavite žumanjke, dodajte šećer i mješajte električnim mikserom oko 3 min kako biste dobili gustu kremu (poznatu kao šato – ne znam francuski, pa pišem ''po Vuku''). Kad podignete metlice na kremi se mora vidjeti trag.

Postupno dodajite rastopljeni (i rashlađeni!) maslac, a zatim umješajte lješnjake i vaniliju. Oprezno dodajte bjeljanjke koje ste istukli u čvrsti snijeg. Smjesu istresite u pripremljeni pekač i pecite 50 do 60 min, odn. sve dok torta ne postane elastična na lagani dodir.

Nakon završetka pečenja tortu još otprilike 10 min ostavite u pekaču kako bi se malo ohladila, a zatim je preokrenite na metalnu mrežicu, odstranite papir i ostavite da se ohladi. Možete ju poolužiti sa slatkim vrhnjem, prelivenu vrućom rastopljenom čokoladom.

Svevišnji, dični Bože, rasvijetli tamu moga srca
i daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu i savršenu ljubav, osjet i spoznaju,
o Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinitu zapovijed.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
klara




Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: pet 17 kol 2007, 18:14
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

izvrstan nadomjestak za ferrerov raffaello ...
danas radila i suuuuuuuuuuuuuper je ...


Raffaello kuglice

sastojci:
2 dl vode
250 g maslaca
300 g šećera u prahu
100 g kokosovog brašna (+ još 100 g)
400 g mlijeka u prahu
1 pakiranje blanširanih badema


Vodu, maslac i šećer u prahu staviti za štednjak da uzavre.
Maknuti s vatre i dodati 100 g kokosovog brašna i mlijeko u prahu.
Promiješati kuhačom, a zatim miješati električnom mješalicom
dok ne nestanu sve grudvice.
Ostaviti sat-sat i pol u zamrzivaču.
(hm ... a nije baš zdravo stavljat nešto vruće u zamrzivač, al ...)

Oblikovati kuglice, u sredinu svake utisnuti blanširani badem.
Svaku kuglicu uvaljati u kokosovo brašno (to je onih još 100 g Wink ).



od smjese ispadnu dva puna ovakva pladnja ...


heh, amistad, nek ti bu krivo kaj nisi tu ... čak tri vrste u dva dana ... Laughing

učiniti dobro, a zatim otići bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
5rich
mod team



Spol: žensko
Postovi: 1965
Lokacija: među knjigama
PostanoPostano: uto 18 ruj 2007, 14:30
PostNaslov : Male tajne velikih majstora
Citiraj i odgovori

Sigurna sam da među nama ima forumašica i forumaša koji se savršeno snalaze s kuhačom, ali narafski da ima i onih kao ja kojima kuhača beži iz ruke. Ali mislim da svi volimo papati i isprobavati nove recepte, nova jela, nove kombinacije,...Pa vas pozivam sve da podijelite s nama najbolje recepte, savjetujete nas,...Pišite recepte za slana jela, predjela,juhe, kolače (one kaj se zliju i ne zliju)...

Evo da ja prva počnem s jedinim od rijetkih recepata koje sam svladala(sve osim dijela pečenja palačinki)

kuhar(ica) alaj sam kuharica POHANE PALAČINKE kuhar(ica) alaj sam kuharica

Sastojci (za 4 osobe)

8 palačinki
200 g sira (nekog lako topljivog - ja najčešće koristim Podravca)
250 g puretine ili piletine
1 žličica Vegete
40 g maslaca
1 kiseli krastavac
sol
papar
100 ml kiselog vrhnja
ulje za prženje




Isprecite palačinke (normalna smjesa, samo stavite više soli od šećera)
PRIJE NADJEVANJA PALAČINKE PUSTITE DA SE OHLADE JER ĆE SE INAČE TRGATI.
Puretinu ili piletinu narežite na kockice, pospite Vegetom, malo posolite, promiješajte pa pirjajte na maslacu ili ulju.Kada je meso gotovo mekano, dodajte sitno nasjeckane krastavce i papriku.
Sir(po mogućnosti lako topljiv) pred karaj pirajanja narežirte na kockice i ubacite u purtetinu i ostavite na vatri uz miješanje dok se sir ne počne otapati. MAknite s vatre.
Na svaku palačinku stavite po žlicu nadjeva, preklopite ih s obiju strana prema sredini, a zatim savijte.
Nadjevene palačinke uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u mrvice te ih pržite u ulju sa svih strana do zlatnožute boje.


NAjbolje ih je poslužiti tople s tartar umakom i nekom svježom mješanom salatom

btw..ovo je najbolje jesti dok ste jakoo gladni jer je jakoo zasitno veseo

K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka,
tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaha.
Milostiva vsakom ti si, vse ti vračiš boli,
odbila još nikog nisi, koji za pomoć moli.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
braslav




Spol: muško
Postovi: 177
Lokacija: Zagreb
PostanoPostano: uto 18 ruj 2007, 17:28
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Domace bajadere

Sastojici: 500g secera
250g mljevenog oraha
250g mljevenog nekog keksa
sok od 2 narance
200g cokolade
50g putra

Recept: U veliku posudu staviti 6 zlica vode i 500g secera sto treba kuhati na laganoj vatri da se secer sto vise rastopi, dodati soka od 2 narance i u to staviti 250g keksa i 250g oraha i sve mjesati da se smjesa ujednaci. U to dodati 50g putra i dobro promjesati te nakon toga podijeliti smjesu na pola te polovicu negdje ostaviti dok u drugu polovicu dodati 100g cokolade i mjesati dok se smjesa ne ujednaci. Tepsiju obloziti metalnom folijom te uliti prvo tamnu (zbog cokolade) smjesu, i preko nje svijetlu koju smo negde ostavili sastrane da ceka. Rastopiti 100g cokolade sa malo mlijeka i preliti kolac. Ostaviti preko noci da se skrutne.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
teta Jeja
mod team



Spol: žensko
Postovi: 1297
Lokacija: Zg DD
PostanoPostano: sub 29 ruj 2007, 10:56
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

TROKUTIĆI SA SIROM

tijesto:
1 kg glatkog brašna, 1 svježi kvasac, 1 dcl ulja, 3 dcl mlijeka, 1 dcl mlijeka, 3 dcl vode, 1 žličica dupkom-puna šećera (za kvasac), 1 žličica soli
fila:
dobro izraditi ½ kg sira, 12 dag margarina, 3 žumanjka, 1 poravnata žlica soli

izrada:
Zamijesiti tijesto i podijeliti u tri dijela. Svaki dio tanko razvaljati i premazati filom, zarolati i narezati na trokute.
Svaki trokut stavljati u namašten pleh i ostaviti da se diže. Mora se dignuti na dvostruku veličinu.
Premazati zasoljenim žumanjcem u kojega je dodano par kapi mlijeka i, po želji, posipati sezamom, kimlom... Peći da bude zlatno-žuto

Svevišnji, dični Bože, rasvijetli tamu moga srca
i daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu i savršenu ljubav, osjet i spoznaju,
o Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinitu zapovijed.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
sv.Franjo legenda




Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: sub 29 ruj 2007, 12:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Kupite rezance... i skuhajte dovoljno za 2 osobe. Dodajte 2 clasic Dukata i rio mare (mali).... Malo masliđana ne škodi...
I na kraju u tanjir naribaš parmezana !
Mljac, za polizat prste! Wink

ne ubij, ni mačem, ni tračem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
klara




Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: ned 30 ruj 2007, 19:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

sir i vrhnje s bučinim uljem

svježi kravlji sir
vrhnje
bučino ulje
malo senfa
sol
češanj češnjaka


izmiješati sir i vrhnje, posoliti,
dodati po želji malo senfa
sitno, sitno isjeckan češanj češnjaka
politi bučinim uljem (3-4 žlice na pakiranje sira i vrhnja)
i sve izmiksati ...
dobro ohladiti.



po želi se mogu dodati i isjeckane
koštice buče (oljuštene Laughing ) ...

učiniti dobro, a zatim otići bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
teta Jeja
mod team



Spol: žensko
Postovi: 1297
Lokacija: Zg DD
PostanoPostano: sub 13 lis 2007, 12:52
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Voćni desert familijarno nazvan Kaleta-kolač

1 paket piškota (po mogućnosti neušećerene, ali ovisi o ukusu)
2 voćna kompota (istih ili različitih – po želji)
5 kiselih vrhnja
5 vanilin šećera

Vrhnja otvoriti i staviti u posudu za miksanje. U vrhnja usipati vanilin šećer. Umutiti ručnim ili električnim miskerom da se šećer potpuno usitni.
Pripremiti jednu dublju posudu u koju će se slagati desert.
Na dno poslagati pola paketa piškota. Preko poredati voće iz jedne pikse kompota (ako je riječ o većim komadima voća, npr. breskvama narezati prethodno na kockice veličine 1-2 cm, ili jagode na pola, itd...). Zaliti sokom iz kompota i premazati sa pola količine vrhnja sa šećerom.
Ponovo redati: 1/2 paketa piškota, voće iz drugog kompota, sok iz drugog kompota. Na kraju premazati s ostatkom vrhnja.
Neka odstoji u hladnjaku najmanje pola sata. Poslužiti u zdjelicama za puding ili velikim šalicama.

Svevišnji, dični Bože, rasvijetli tamu moga srca
i daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu i savršenu ljubav, osjet i spoznaju,
o Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinitu zapovijed.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Mara




Spol: žensko
Postovi: 966
Lokacija: sjever i jug; Podravina, Brač
PostanoPostano: sub 13 lis 2007, 19:26
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

A zašto kiselo vrhnje, a ne slatko?

Ljubi i čini što hoćeš
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
teta Jeja
mod team



Spol: žensko
Postovi: 1297
Lokacija: Zg DD
PostanoPostano: ned 14 lis 2007, 7:37
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mara napisa:
A zašto kiselo vrhnje, a ne slatko?
zato što je s kiselim osvježavajuće!
ne znam, probaj oboje pa odluči kako ti je finije veseo
ja se držim originalnog recepta (koji je, zaboravih napomenuti, stigao iz Slovačke) i skroz sam zadovoljna i ne bih mijenjala Razz

Svevišnji, dični Bože, rasvijetli tamu moga srca
i daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu i savršenu ljubav, osjet i spoznaju,
o Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinitu zapovijed.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
klara




Spol: žensko
Postovi: 4617
Lokacija: somewhere ... over the rainbow
PostanoPostano: ned 08 ožu 2009, 14:58
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

kaj nitko niš' ne kuha i ne peče?!?! Shocked Laughing Laughing Laughing


ovo je prefiiiino , a nije komplicirano,
čak i meni uspije ... zeleni



Torta od sira

Tijesto:
250 g albert keksa - mljevenih
200 g margarina
2-3 štange čokolade za kuhanje

a sad po želji: može se dodat cca 100g mljevenih oraha ili
badema ili lješnjaka

U mljevene kekse (može bilo koja vrsta - samo da su suhi, bez fila), dodaj rastopljeni margarin i čokoladu te po želji orahe (bademe ili lješnjake) - po potrebi dodaj još margarina (zbog dodatka oraha ili,...). Dobije se jako gusta smjesa, koja se poravna po okruglom kalupu za tortu (rukom, žlicom) i peče se cca 5 min na 200 stupnjeva.

Za to vrijeme pripremi KREMU:

1. krema:
0,5 kg sira (najbolji je pasiran - philadelphia, al može i svježi posni sir)
4 žutanjka
100 - 150 g šećera
2 žlice soka od naranče (svježi)
2 žlice soka od limuna (svježi)
snijeg od 4 bjelanjka

Ručno promješaj sir, dodaj šećer, žutanjke i sok od naranče i limuna i na kraju lagano dodaj snijeg. Kremu naliti na tijesto i peći 25-30 minuta na 170 stupnjeva.

Izvadi tortu i prelij preko nje pripremljenu

2. kremu:
2 kisela vrhnja (2 x 2 dl)
10 dag šećera u prahu šećera
3 vanilin šećera (može i više - po želji)
i ponovo peći cca 10 min na 150 - 160 stupnjeva.

Zadnja krema ne smije porumeniti, nego mora ostati bijela - mora biti čvrsta.

Preko noći nek torta odstoji u frižideru!



ja koristim kekse i čokoladu za dijabetičare, a umjesto šećera - sorbitol
(sorbitol jedini od umjetnih zaslađivača ne djeluje štetno na bubrege) ...
jednako je ukusno, a znatno manje kalorično (i zdravije) ... Wink

učiniti dobro, a zatim otići bez buke ...
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: Jopica
5rich
mod team



Spol: žensko
Postovi: 1965
Lokacija: među knjigama
PostanoPostano: uto 10 ožu 2009, 20:42
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

slično tortu od sira radi i moja mama,tj ponekad ja..
i zbilja je jednostavno ak i meni dobro ispadne..

za kalup promjera 24-26 cm (ak je veći,stavite svega mali više):

17 komada Petit keksa
4 dkg šećera
10 dkg margarina
1 vanilin šećer

To sve skupa izmiksat u multipraktiku,ili kekse razmrvite štapnim mikserom,pa ostalo običnim(a ima i onih kupovnih mljevenih keksi,i to pali,ali ne znam koliko količinski), i rasporedite i natiskajte u kalup za torte ...

500 g svježeg kravljeg sira
200g šećera
1 vanilin šećer

Skupa zmiksati dok se šećer ne rastopi i nakon koga dodavati 5 jaja(jedno po jedno)..Preliti peko keksi i peći na 150 stupnjeva 40 minuta....<Izvaditi iz pećnice da se malo ohladi,
za vrijeme pećenja zmiksajte:

3 plava kisela vrhnja (mislim, kiselo vrhnje plavog poklopca)
2 crvena kisela vrhnja(kiselo vrhnje crvenog poklopca?
120 g šećera

preliti preko torte i staviti u ugašenu pećnicu još 10-ak minuta...
tortu dobro oihladiti,dobro je kad i odstoji noć ..

K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka,
tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaha.
Milostiva vsakom ti si, vse ti vračiš boli,
odbila još nikog nisi, koji za pomoć moli.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: Jopica
sv.Franjo legenda




Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: sri 11 ožu 2009, 9:11
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

ej kada ja vidim sve ove podatke ništa mi nije jasno... meni bi trebalo ovako objasnit...
npr: ŠAMPITA ima malo tjesta na dnu i mnogo šlaga na njoj koji je jako sladak. Na vrh šlaga dolazi tanki sloj čokolade jako sretan
vrlo je ukusna al ti dođe muka ako pojedeš više od 2 komada!

ne ubij, ni mačem, ni tračem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Jopica




Spol: žensko
Postovi: 199
Lokacija: Poreč
PostanoPostano: sri 11 ožu 2009, 10:51
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

to nije šlag na šampiti (šaumpita), to je šaum.
to je bjelanjak mikan na šećerom i malo limunova soka,
a šlag je od kravljeg mlijeka od vrhnja se dobiva kada ga se brzo tuče i unj uđe zrak ion bude pjenast.
dobar tek

"Molitva" je poniznost čovjeka, koji priznaje svoju duboku bijedu i veličinu Boga kojemu se obraća i kojemu se klanja na način da sve očekuje od Njega, ništa od sebe.
Sv. Josemaria Escriva
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
antea




Spol: žensko
Postovi: 61
Lokacija: Varaždin
PostanoPostano: sri 11 ožu 2009, 17:35
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

e nisam uopće vidla ovu temu. obožavam radit kolače, pa evo meni jedan od najdražih

MUFFINI

3 jaja (žumanjke i bjelanjke posebno)
10 dkg šećera
25 dkg brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
1/2 dcl ulja
1,5 dcl mlijeka
10 dkg sjeckane čokolade za kuhanje
1 cijela naranča (naribana korica i iscijeđeni sok)

priprema:
3 žumanjka i šećer izmuti dok na dobiješ svijetlu glatku kremu, zatim dodaj vanilin šećer, naribanu koricu od naranče i iscijeđeni sok, sjeckanu čokoladu, ulje te polagano i postepeno brašno sa praškom i mlijekom.na kraju lagano umiješaj čvrsto izrađen snijeg od bjelanjaka.
Peći u kalupu za muffine ili ako nemaš stavi dvije papirnate košarice.

PS: probajte da ih ne pojedete prije nego se ohlade....ja ne izdržim, meni su najbolji vrući :-p Very Happy

Mi sami moramo postati promjenom koju želimo vidjeti.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuMSNM [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: 5rich
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group