HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretranik Pretranik lanstvo lanstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: uto 14 srp 2020, 7:28. Pogledaj neodgovorene postove
[ostale teme] Islamske zemlje protjeruju 250miliona kršæana
Zaponi novu temuOva tema je zakljuana: ne moe ureivati postove niti odgovarati.
Prethodna tema Sljedea tema
Pitanje : Treba li Crkva i Vatikan javno osuditi ovaj progon kršæana?

a)Da to su naša braæa koju treba zaštiti i progone osuditi 
100%
 100%  [ 4 ]
b)Ne treba osudivati nego samo izbjeglice zbrinuti 
0%
 0%  [ 0 ]

Ukupno glasova : 4

Autor Poruka
andeli apokalipse
Spol: neodreen
Postovi: 150
PostanoPostano: uto 14 kol 2007, 23:13
PostNaslov : [ostale teme] Islamske zemlje protjeruju 250miliona kršæana
Citiraj i odgovori

U ovoj 2007. godini, 250 milijuna osoba podnijet æe progonstva radi ispovijedanja kršæanske vjere. Mišljenje je to organizacije “Release International” sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koje je objavila katolièka informativna agencija ZENIT.

Organizacija “Release International” promatra sluèajeve vjerskih progona u svijetu, te otkriva kako se progonstva osoba samo zato jer slijede Isusa Krista vrlo brzo poveæavaju osobito u islamskom svijetu. Osim toga navode se još tri zone: komunistièka, hinduistièka i budistièka u kojima se dogaðaju progoni kršæana.

Prema “Release International”, zloporabe koje podnose kršæanski vjernici manifestiraju se na razlièite naèine, kako što su prisilna obraæenja, pustošenja crkava, torture, nasilja, zapljena dobara, zatvaranja i smaknuæa. Èak i vlade umjerenih muslimanskih zemalja èesto ne uspijevaju obraniti prava kršæanske manjine, navodi isti izvor.


Ubojstva u Turskoj
U kontekstu netom spomenutog, najdrastièniji primjeri koji su šokirali svjetsku javnost su ubojstva koja su se dogodila u Turskoj. Jedno se zbilo prošle godine kad je ispred crkve u Trabzonu ubijen rimski sveæenik don Andrea Santoro.

Drugo se dogodilo prije nekoliko dana kad je u središtu Istanbula na ulici ispred redakcije ubijen poznati novinar Hrant Dink. U oba sluèaja ubojice su bili adolescenti zadojeni islamskim fanatizmom, koji za zloèine nisu iskazali niti trunku kajanja.

Dink je bio kršæanin armenskog porijekla i urednik dvojeziènog tursko-armenskog tjednika “Agosa”. Turski nacionalisti, ukljuèujuæi politièare, èesto su ga kritizirali zbog toga što je masovne pokolje Amenaca tijekom Prvog svjetskog rata nazivao genocidom.

Oni koji su protiv njega vodili kampanju, oni koji su ga proglasili neprijateljem Turske i oznaèili ga kao metu , oni su odgovorni za njegovu smrt - rekao je turski nobelovac Orhan Pamuk.

Za razliku od Turske koja se smatra umjerenom muslimanskom zemljom, Saudijska Arabija, koja èuva povijesna islamska mjesta Meku i Medinu, registrira se kao jedna od zemalja s najviše zloporaba vjerske slobode. Saudijska Arabija zabranjuje sve druge religije osim islamske. Musliman koji je proglašen “krivim” za obraæenje može dobiti smrtnu kaznu, a tko privede muslimana Kristu, izložen je zatvoru, progonu ili smaknuæu.

“Postoji urota šutnje oko Saudijaca,” ustvrdio je Andy Dipper, ravnatelj “Release International,” “vjerojatno zato jer Zapad želi njihovu naftu i novac. No, radi se o vladi koja primjenjuje kaznu smrti za svoje graðane koji žele slobodu izbora vlastite vjere. S jedne strane Saudijci zabranjuju svu kršæansku literaturu, a s druge troše milijarde dolara na širenje islama u svijetu.”

O progonim kršæana u Saudijskoj Arabiji govorio je za Radio Vatikan Attilio Tamburrini, talijanski ravnatelj organizacije “Pomoæ crkvi u nevolji,” koja takoðer prikuplja podatke o stanju vjerskih sloboda u svijetu. Po Tamburrinijiu, u Saudijskoj Arabiji ima oko 800 tisuæa kršæana, uglavnom radnika doseljenih s Filipina, kojima se brani svaki oblik izražavanja vlastite vjere.

Suzavac u crkvama
Sliène stvari dogaðaju se i u Africi, u zemljama u kojima su muslimani veæina. U Nigeriji su militanti protjerali kršæane iz njihovih kuæa kako bi eliminirali politièku opoziciju i pripremili put za šerijatski zakon. U mnogim veæinski islamskim zemljama postoji pokret nametanja šerijatskog zakona i to je najveæa opasnost za kršæane. Tijekom mise lani na Silvestrovo, u katolièku katedralu u Khartumu, glavnom gradu Sudana, policija je bacila granate sa suzavcem, pri èemu je ozlijeðeno šest osoba.

Organizacija “Pomoæ crkvi u nevolji” upozorava i na probleme koji rastu u Indiji zbog razvoja hinduistièkog fundamentalizma. U Vijetnamu, prijam u sjemeništa podvrgnut je nadzoru vladina povjerenstva koje odluèuje tko može uæi u sjemenište.

Od komunistièkih zemalja apostrofira se Sjeverna Koreja, gdje se zna da je stanje krajnje dramatièno, ali se niti ne uspijeva dobiti prave informacije.

Posebna su prièa progoni kršæana u Kini. Iz te daleke komunistièke zemlje svako malo stižu vijesti o uhiæenju sveæenika i biskupa Katolièke “podzemne” crkve, koja je u jedinstvu s Rimom. Prije godinu dana zatvoren je bio biskup Julius Jia Zhigu s kojim je policija razgovarala o prelasku u režimski priznato Kinesko katolièko patriotsko udruženje, osnovano 1957. godine. Zhigu je na èelu biskupije Zhengding koja se s gotovo dva milijuna katolika smatra jednom od najaktivnijih u provinciji Hebei.

Isto se dogaða protestantskim kršæanima, pripadnicima tajne od države nepriznate protestantske Crkve, koje èesto hapse za vrijeme bogoslužja, a uhiæenike šalju na “preodoj” u radni logor.

Kineska kontrola
Unatoè represiji, broj kršæana u Kini porastao je u posljednjih trideset godina sa dva na 50 milijuna. Od toga deset milijuna protestanata i èetiri milijuna katolika pripada pod državno priznate i kontrolirane Crkve, dok su ostali pripadnici tajnih Crkvi. Broj tajnih kršæana posebno je velik u selima, gdje se bogoslužja održavaju u privatnim kuæama.

Prije desetak dana u Vatikanu je održan sastanak na poticaj pape Benedikta XVI., koji je uz sudjelovanje èlanova nadležnih kongregacija i ustanova s kineskim biskupima predvodio državni tajnik, kardinal Tarsicio Bertone. U priopæenju se navodi kako Sveti Otac namjerava uputiti kineskim katolicima posebno pismo. Dodaje se kako æe Sveta Stolica nastojati uspostaviti diplomatske odnose s Pekingom, a zna se da Kina zamjera Vatikanu što održava veze s Tajvanom koji Peking smatra svojom pobunjenom provincijom.

Unatoè svemu, “rast kršæanskih zajednica potièe Crkvu da s nadom nastavlja s naviještanjem Evanðelja u kineskom društvu koje se suoèava s novim izazovima,” poruèuje se u priopæenju Svete Stolice nakon sastanka o Crkvi u Kini.

Kad je svojedobno papa Benedikt XVI., citirajuæi bizantskog cara, koji je u lošem kontekstu spominjao proroka Muhameda, muslimani su se digli na noge.

Postoji li s druge strane, prije svega u islamskom svijetu, razumijevanje za one koji nisu isti, odnosno, za osobe èiji je jedini krimen to što slijede Isusa Krista, i hoæe li podatak o 250 milijuna kršæana progonjenih u ovoj godini nekoga od odgovornih u muslimanskim zemljama zabrinuti, pitanje je, na koje je odgovor, nažalost, veæ sada poznat.

- Raste broj ekstremistièkih interpretacija pojmova poput “džihad”, kao jedan vid poziva na nasilje. Smatraju svojom vjerskom dužnošæu prisiljavati kršæane da prijeðu na islam. Oni koji to odbiju, trebaju biti protjerani ili ubijeni - zakljuèuju u “Release International.”c/p Mi njima po europi gradimo džamije i vjerske škole a oni naše kršæane ubijaju i protjeruju toliko o toleranciji i suživotu sa muslimanima.
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Zaponi novu temuOva tema je zakljuana: ne moe ureivati postove niti odgovarati.

Izaberi forum:   

Ne moe otvarati nove teme.
Ne moe odgovarati na postove.
Ne moe ureivati svoje postove.
Ne moe izbrisati svoje postove.
Ne moe glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group