HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: ned 23 ruj 2018, 2:56. Pogledaj neodgovorene postove
[ostale teme] Alojzije Stepinac
Započni novu temuOva tema je zaključana: ne možeš uređivati postove niti odgovarati.
Prethodna tema Sljedeća tema
Autor Poruka
Otkrivenje
Spol: muško
Postovi: 30
PostanoPostano: ned 18 stu 2007, 23:56
PostNaslov : [ostale teme] Alojzije Stepinac
Citiraj i odgovori

Blaženi Alojzije Stepinac je u svijetu priznati moralni autoritet. Zbog svog kreposnog života, pravednosti i spremnosti na žrtvu uzdignut je na čast oltara u Katoličkoj crkvi. Proglašen je blaženikom, pa mu se mnogi mole za zagovor pred Bogom. Iako se za vrijeme ovozamaljskog života nije djelatno bavio politikom,politika ga nije mogla mimoiči. Ona se je bavila njime,a on je pozorno pratio politička zbivanja i o njima je zauzimao stajališta. U tome, kao ni bilo koji drugi čovjek, nije bio bezgrešan. Podlijegao je zabludama sredine u kojoj je živio. No,on je i odbacivao te zablude, kada ih je kao takve spoznao i kada je uvidio, da one škode moralno opravdanim probitcima hrvatskoga naroda,kojemu je pripadao. Nije,dakle,tvrdokorno ostajao kod određenoga političkog stajališta,kada se uvjerio,da je ono neispravno. Pri tome je uvijek osluškivao volju hrvatskog naroda.
Za položaj hrvatskoga naroda u Jugoslaviji zanimali su se i inozemni politički čimbenici,pa su se u tu svrhu obračali Stepincu Na večer 30.7.1934. došao je k njemu Robert Schumann,član odbora za vanjske poslove francuskog parlamenta. Stepinac mu je rekao, da nije političar, ali da če mu reći ono što svi Hrvati ćute i što Hrvate boli. Pravednosti nema nikakve u Jugoslaviji. Od 140 generala nema nijednog Hrvata,u konzularnoj i dilomatskoj službi sve Srbi, na svim istaknutijim položajima Srbi pa kako se može govoriti o ravnopravnosti. Nasilja se čine na sve strane. Crkva katolička puno trpi. Znajuči da je stabilnost Jugoslavije od političke koristi za Francusku, koja može utjecati na sređivanje političkih prilika u njoj, i da nema stabilne Jugoslavije, ako u njoj nisu zadovoljni Hrvati, Stepinac je kazao Schumannu: Ako vi Francuzi hoćete da vam Hrvati budu prijatelji onda je zadnje vrijeme da nešto učinite jer će se u zdvojnosti okrenuti i vašem najljućem neprijatelju. Na žalost,ove proročanske riječi nisu utjecale na Francusku. Ona nije htjela pomagati opravdane težnje hrvatskoga naroda, pa se je ovaj u Drugom svjetskom ratu morao okrenuti njezinu zaista najljućem neprijatelju.
Crkva je uvijek cijenila ulogu žene u ljudskoj povijesti, visoko uzdižući njezinu čast i dostojanstvo. U svojim propovjedima Stepinac je često navodio primjere takvih žena. Partizanstvo je,međutim, po njegovu mišljenu, ponizilio ženu, namečući joj ulogu, koja ne odgovara njezinoj naravi, pa je on u više navrata kritizirao tu pojavu. U govoru djevojkama Domačinske škole u Zagrebu 11. siječnja 1942., na dan sv.Obitelji, iznoseči svojstva plemenite žene, rekao je,da su te oznake dijamentralno oprečne onima,"kakove si zamišljaju razni sistemi, koji bi htjeli zamjeniti kršćanstvo, kao što recimo kominizam, a koji smatraju za ideal ženu onu, koja je prezrela Boga,prezrela svoje poštenje i prezrela pošteni i ustrajni rad". Takova žena je"specijalni tip komunističke žene, ali ujedno i tip nakaze od žene". Ona je odvratna "Bogu ali je odvratna i poštenim ljudima". Što je mislio pod "nakazom od žene", Stepinac je obrazložio u govoru akademičarkama na blagdan sv.Katarine u Zagrebu 25.studenog 1942., kada je izjavio:"Ali turnuti joj pušku u ruke,bilo pod naslovom "drugarice" ili kojim drugim,znači od nje stvoriti nakazu, a nažalost ne rijetko i divlju zvijer, čiji je svršetak redovito tragičani bolan".
Takvu poraznu ocjenu partizanki dao je i u govoru učenicama Domačinske škole u Zagrebu 1943.,opet na blagdan sv.Obitelji. Tada je kazao, da je"ne samo komično, nego postaje i tragično, kad vidimo danas s kakvom lakoumnošću žena odbacuje poziv revne domačice, majke ili odgojateljice djece, pa stavlja pušku na rame bilo pod titulom"drugarice"ili kojim drugim, da vojuje u šumi tobože za slobodu naroda". Po njegovim riječima,"bilo bi svakako zanimljivo znati, koliki je procenat od tih došao onamo zato, što su pazile na svoju čast i poštenje "On misli, da je takovih bilo malo.
Prema Stepinčevim tvrdnjama, partizani su činili strahovite zločine od početka rata nad hrvatskim narodom. Razarali su narodnu imovinu i ubijali iz zasjede mirno građansko pučanstvo i svečenstvo. Protiv takvoj njihovoj djelatnosti hrvatske su državne vlasti morale i bili dužne pružati odpor. Zbog toga je nadbiskup Stepinac i upozorio članove Akademskog križarskog bratstva "Mahnić" 25.siječnja 1942.,da moraju imati na umu, da u središtu svih problema hrvatskog državnog života stoji i "radi ona crvena neman svim snagama, da nas uništi". Ta crvena neman je komunizam, partizanstvo. On sam osobno je u propovjedi u Marije Bistrici, prigodom zagrebačkoga zavjetnog hodočašća,početkom srpnja 1942. pozvao vjernike, da se mole"Majci Božjoj za one koji u neznanu razaraju narodnu imovinu,da im Bog otvori oči i da se raskajana srca vrate k Bogu".Jasno je,da je pri tomu mislio na partizane.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOva tema je zaključana: ne možeš uređivati postove niti odgovarati.

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group