HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: čet 16 srp 2020, 0:05. Pogledaj neodgovorene postove
[ostale teme] Alojzije Stepinac
Započni novu temuOva tema je zaključana: ne možeš urešivati postove niti odgovarati.
Prethodna tema Sljedeęa tema
Autor Poruka
Otkrivenje
Spol: muško
Postovi: 30
PostanoPostano: ned 18 stu 2007, 23:56
PostNaslov : [ostale teme] Alojzije Stepinac
Citiraj i odgovori

Blaženi Alojzije Stepinac je u svijetu priznati moralni autoritet. Zbog svog kreposnog života, pravednosti i spremnosti na žrtvu uzdignut je na ĆØast oltara u KatoliĆØkoj crkvi. ProglaÅ”en je blaženikom, pa mu se mnogi mole za zagovor pred Bogom. Iako se za vrijeme ovozamaljskog života nije djelatno bavio politikom,politika ga nije mogla mimoiĆØi. Ona se je bavila njime,a on je pozorno pratio politiĆØka zbivanja i o njima je zauzimao stajaliÅ”ta. U tome, kao ni bilo koji drugi ĆØovjek, nije bio bezgreÅ”an. Podlijegao je zabludama sredine u kojoj je živio. No,on je i odbacivao te zablude, kada ih je kao takve spoznao i kada je uvidio, da one Å”kode moralno opravdanim probitcima hrvatskoga naroda,kojemu je pripadao. Nije,dakle,tvrdokorno ostajao kod odreĆ°enoga politiĆØkog stajaliÅ”ta,kada se uvjerio,da je ono neispravno. Pri tome je uvijek osluÅ”kivao volju hrvatskog naroda.
Za položaj hrvatskoga naroda u Jugoslaviji zanimali su se i inozemni politiĆØki ĆØimbenici,pa su se u tu svrhu obraĆØali Stepincu Na veĆØer 30.7.1934. doÅ”ao je k njemu Robert Schumann,ĆØlan odbora za vanjske poslove francuskog parlamenta. Stepinac mu je rekao, da nije politiĆØar, ali da ĆØe mu reƦi ono Å”to svi Hrvati Ʀute i Å”to Hrvate boli. Pravednosti nema nikakve u Jugoslaviji. Od 140 generala nema nijednog Hrvata,u konzularnoj i dilomatskoj službi sve Srbi, na svim istaknutijim položajima Srbi pa kako se može govoriti o ravnopravnosti. Nasilja se ĆØine na sve strane. Crkva katoliĆØka puno trpi. ZnajuĆØi da je stabilnost Jugoslavije od politiĆØke koristi za Francusku, koja može utjecati na sreĆ°ivanje politiĆØkih prilika u njoj, i da nema stabilne Jugoslavije, ako u njoj nisu zadovoljni Hrvati, Stepinac je kazao Schumannu: Ako vi Francuzi hoƦete da vam Hrvati budu prijatelji onda je zadnje vrijeme da neÅ”to uĆØinite jer Ʀe se u zdvojnosti okrenuti i vaÅ”em najljuƦem neprijatelju. Na žalost,ove proroĆØanske rijeĆØi nisu utjecale na Francusku. Ona nije htjela pomagati opravdane težnje hrvatskoga naroda, pa se je ovaj u Drugom svjetskom ratu morao okrenuti njezinu zaista najljuƦem neprijatelju.
Crkva je uvijek cijenila ulogu žene u ljudskoj povijesti, visoko uzdižuƦi njezinu ĆØast i dostojanstvo. U svojim propovjedima Stepinac je ĆØesto navodio primjere takvih žena. Partizanstvo je,meĆ°utim, po njegovu miÅ”ljenu, ponizilio ženu, nameĆØuƦi joj ulogu, koja ne odgovara njezinoj naravi, pa je on u viÅ”e navrata kritizirao tu pojavu. U govoru djevojkama DomaĆØinske Å”kole u Zagrebu 11. sijeĆØnja 1942., na dan sv.Obitelji, iznoseĆØi svojstva plemenite žene, rekao je,da su te oznake dijamentralno opreĆØne onima,"kakove si zamiÅ”ljaju razni sistemi, koji bi htjeli zamjeniti krÅ”Ć¦anstvo, kao Å”to recimo kominizam, a koji smatraju za ideal ženu onu, koja je prezrela Boga,prezrela svoje poÅ”tenje i prezrela poÅ”teni i ustrajni rad". Takova žena je"specijalni tip komunistiĆØke žene, ali ujedno i tip nakaze od žene". Ona je odvratna "Bogu ali je odvratna i poÅ”tenim ljudima". Å to je mislio pod "nakazom od žene", Stepinac je obrazložio u govoru akademiĆØarkama na blagdan sv.Katarine u Zagrebu 25.studenog 1942., kada je izjavio:"Ali turnuti joj puÅ”ku u ruke,bilo pod naslovom "drugarice" ili kojim drugim,znaĆØi od nje stvoriti nakazu, a nažalost ne rijetko i divlju zvijer, ĆØiji je svrÅ”etak redovito tragiĆØani bolan".
Takvu poraznu ocjenu partizanki dao je i u govoru uĆØenicama DomaĆØinske Å”kole u Zagrebu 1943.,opet na blagdan sv.Obitelji. Tada je kazao, da je"ne samo komiĆØno, nego postaje i tragiĆØno, kad vidimo danas s kakvom lakoumnoÅ”Ć¦u žena odbacuje poziv revne domaĆØice, majke ili odgojateljice djece, pa stavlja puÅ”ku na rame bilo pod titulom"drugarice"ili kojim drugim, da vojuje u Å”umi tobože za slobodu naroda". Po njegovim rijeĆØima,"bilo bi svakako zanimljivo znati, koliki je procenat od tih doÅ”ao onamo zato, Å”to su pazile na svoju ĆØast i poÅ”tenje "On misli, da je takovih bilo malo.
Prema StepinĆØevim tvrdnjama, partizani su ĆØinili strahovite zloĆØine od poĆØetka rata nad hrvatskim narodom. Razarali su narodnu imovinu i ubijali iz zasjede mirno graĆ°ansko puĆØanstvo i sveĆØenstvo. Protiv takvoj njihovoj djelatnosti hrvatske su državne vlasti morale i bili dužne pružati odpor. Zbog toga je nadbiskup Stepinac i upozorio ĆØlanove Akademskog križarskog bratstva "MahniƦ" 25.sijeĆØnja 1942.,da moraju imati na umu, da u srediÅ”tu svih problema hrvatskog državnog života stoji i "radi ona crvena neman svim snagama, da nas uniÅ”ti". Ta crvena neman je komunizam, partizanstvo. On sam osobno je u propovjedi u Marije Bistrici, prigodom zagrebaĆØkoga zavjetnog hodoĆØaÅ”Ć¦a,poĆØetkom srpnja 1942. pozvao vjernike, da se mole"Majci Božjoj za one koji u neznanu razaraju narodnu imovinu,da im Bog otvori oĆØi i da se raskajana srca vrate k Bogu".Jasno je,da je pri tomu mislio na partizane.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOva tema je zaključana: ne možeš urešivati postove niti odgovarati.

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group