HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretranik Pretranik lanstvo lanstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: sub 14 pro 2019, 3:34. Pogledaj neodgovorene postove
Richard Dawkins
Zaponi novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedea tema
Autor Poruka
Lalaith

Spol: ensko
PostanoPostano: ned 07 lip 2009, 18:59
PostNaslov : Richard Dawkins
Citiraj i odgovori

Dakle, zanima ne je li netko od vas èitao Dawkinsove knjige, posebno Iluziju o bogu, kakvi su vaši stavovi i mišljenja o takvim pojavama. Jeste li ikada bili u situaciji da ste trebali raspravljati i braniti svoju vjeru od takvih argumenata. Mislite li da smo mi(opæenito prosjeèni katolici) dovoljno spremni i jaki (obrazovani na svim podruèijma, i pogotovo na podruèju svoje vjere) da se znamo jasno i argumentirano braniti od takvih napada?

Voli jer samo hrabri vole, a kukavice èekaju da budu voljene Smile
Korisniki profilPoalji privatnu poruku [Vrh]
Kristijan

Spol: muko
PostanoPostano: sub 13 lip 2009, 17:56
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Richard Dawkins se u svojoj knjizi "Iluzija o Bogu" aktivno posvetio dokazivanju da Boga nema. Naravno, umjesto da se osvrnuo na božanstva opæenito (pri tom mislim na pojam "bog" u svim religijama), usredotoèio je svoju paljbu na Katolièku crkvu. Nisam proèitao cijelu knjigu, samo izvatke ni ti mi se da èitati jer me nerviraju takve stvari. On je znanstvenik i smatra da znanost iskljuèuje vjeru tj. religiju. I ja sam znanstvenik pa mislim suprotno. Nažalost, teško se je braniti protiv napada poduprtim znanstvenim èinjenicama jer su to.... èinjenice! Možemo reæi "da, pa nešto mora postojati, Bog mora postojati" ali nitko ti to neæe prihvatiti jer ti (ja, Benedikt, Bozaniæ, èasna sestra u Graèacu) to tako osjeæaš... Onaj koji te napada ne traži da ga uvjeriš da Bog postoji, cilj mu je samo proglasiti tebe ludim što vjeruješ u nešto što ne možeš 100% potvrditi dokazima (barem su takva moja iskustva s "napadima"). A Richard Dawkins je, po mom mišljenju, duboko nesretan èovjek koji se oèito nije snašao u svojoj vjeri, razoèarao se i sada nastoji svima aktivno dokazati da Boga nema. Možda jednom i proèitam tu knjigu, ako skupim dovoljno živaca. Ali ima on i jednu drugu knjigu, "Sebièni gen". Ta je veæ malo lakša za èitati jer ne blati KC na svakoj stranici. Zanimljiva je ako voliš molekularnu biologiju i genetiku. Smile

"Pulsate et aperietur vobis!" (Mt 7,7)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
Lalaith

PostanoPostano: sub 13 lip 2009, 20:39
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Citat:
Onaj koji te napada ne traži da ga uvjeriš da Bog postoji, cilj mu je samo proglasiti tebe ludim što vjeruješ u nešto što ne možeš 100% potvrditi dokazima

Ja sam isto imala slièna iskustva i drago mi je èuti da nisam sama Smile To su najèešæe beskrajne rasprave koje oduzimaju jako puno energije i iz kojih sam najèešæe izvukla kraæi kraj :S
A za sebièni gen hvala Smile proèitat æu ga èim ulovim malo vremena Smile

Specijalac

PostanoPostano: ned 14 lip 2009, 12:31
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Kristijan napisa:
Možemo reæi "da, pa nešto mora postojati, Bog mora postojati" ali nitko ti to neæe prihvatiti jer ti (ja, Benedikt, Bozaniæ, èasna sestra u Graèacu) to tako osjeæaš... Onaj koji te napada ne traži da ga uvjeriš da Bog postoji, cilj mu je samo proglasiti tebe ludim što vjeruješ u nešto što ne možeš 100% potvrditi dokazima (barem su takva moja iskustva s "napadima").

Možeš pokušati drugaèiju taktiku. Postoji jako puno znanstvenika koji su takoðer vjernici, i to poznatih i priznatih znanstvenika. (npr. V. Paar, i još neki hrv. akademici, a od stranih je jedan od poznatijih Albert Einstein). Pa ko oèe neka i te ljude proglašava ludim (a ima ih puno).

Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!)

BVB
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPoalji e-mail [Vrh]
lucija

Lokacija: tu...pa tamo...al uvik se vraæa u Isusov zagrljaj;)
PostanoPostano: ned 14 lip 2009, 15:13
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Kristijan napisa:
Možemo reæi "da, pa nešto mora postojati, Bog mora postojati" ali nitko ti to neæe prihvatiti jer ti (ja, Benedikt, Bozaniæ, èasna sestra u Graèacu) to tako osjeæaš... Onaj koji te napada ne traži da ga uvjeriš da Bog postoji, cilj mu je samo proglasiti tebe ludim što vjeruješ u nešto što ne možeš 100% potvrditi dokazima (barem su takva moja iskustva s "napadima").

Ne znan za ovog tipa, pa æu samo kratko na ovo (nadam se da ne offtopièarim jako Embarassed )... Mislim da je jako razlièito raspravljat o tome da li postoji Bog (za što možda nema nekih direktnih emprijskih dokaza, al zato ima puno filozofskih Wink ) i o tome da li neko vjeruje u Boga... Do tog sam ja došla na temelju rasprava s drugima i sama sa sobom Wink

Nemojmo zaboraviti: ispunjajuæi Volju Božju prolazi se iznad poteškoæa... ili ispod njih... ili sa strane. Ali se... prolazi! (Escriva)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuMSNM [Vrh]
Žan
mod team leader

PostanoPostano: pet 17 srp 2009, 0:15
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Progledah odlièan dokumentarni film Bena Steina 'Expelled: No Intelligence Allowed' (trailer) o napadima darwinista na kreacioniste, tj. one koji zastupaju inteligentni dizajn, postojanje inteligentnog (D)dizajnera. U filmu Stein razgovara s mnogim znanstvenicima i jedne i druge strane, a meðu ostalima tu je i taj Richard Dawkins. Naðoh isjeèak iz filma s tim razgovorom pa pogledajte Smile

Da bi dobili širu sliku teme, preporuèam spomenuti film Smile Mislim da je zanimljiv, pouèan, koristan, ali i objektivan (unatoè tome što je autor osobno na strani kreacionista) jer su iznešeni stavovi, ideje i argumenti obje strane Smile Ovaj razgovor s Dawkinsom nalazi se na samom kraju filma kao svojevrsna završna debata tako da je zakljuèak vrlo zanimljiv, koliko neoèekivan, toliko ipak i oèekivan...

Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Lalaith

PostanoPostano: pet 17 srp 2009, 14:02
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Gdje bi mogla nabaviti taj film da ga pogledam?

Žan
mod team leader

PostanoPostano: sub 18 srp 2009, 12:09
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Lalaith napisa:
Gdje bi mogla nabaviti taj film da ga pogledam?

Film nažalost nije baš proširen i dostupan, tražio sam bezuspješno po nekim videotekama, ali uvijek postoje alternativni i brži naèini, npr. google Wink

Po ovom æe svi znati da ste moji uèenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge!
(Iv 13, 35)
Korisniki profilPoalji privatnu porukuPosjeti Web straniceICQ [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Zaponi novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne moe otvarati nove teme.
Ne moe odgovarati na postove.
Ne moe ureivati svoje postove.
Ne moe izbrisati svoje postove.
Ne moe glasovati u anketama.