HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: pet 07 kol 2020, 8:57. Pogledaj neodgovorene postove
blagdan sv. Dujma
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Autor Poruka
Mara
Spol: žensko
Postovi: 966
Lokacija: sjever i jug; Podravina, BraĆØ
PostanoPostano: sri 07 svi 2008, 9:31
PostNaslov : blagdan sv. Dujma
Citiraj i odgovori

Svim SpliƦanima - Na dobro vam doÅ”la Sudamja! Neka vam sveti Duje, muĆØenik, zaÅ”titnik Splita grada izmoli vjernost Gospodinu u svim protivÅ”tinama i zamamnostima Å”to ih nudi svijet!

Ljubi i ĆØini Å”to hoƦeÅ”
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
sv.Franjo legenda
Spol: muško
Postovi: 2541
Lokacija: hercegovina
PostanoPostano: sri 07 svi 2008, 9:39
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Svima Sretan Blagdan svetog Duje!

ne ubij, ni maĆØem, ni traĆØem!
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
davorseljan
Spol: muško
Postovi: 2572
Lokacija: sv. Petar Apostol Zagreb
PostanoPostano: sri 07 svi 2008, 12:10
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Svima koji slave ovaj u Dalmaciji veliki blagdan sretan sv. Duje.
Evo malo o tome Ŕto se slavi:
Sveti Dujam
Izvor: Wikipedija

Sveti DujamSveti Dujam (lat. Domnius; Salona, muĆØen i pogubljen 10. travnja 304.), svetac RimokatoliĆØke crkve, solinski biskup i muĆØenik, zaÅ”titnik grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

RoĆ°en je u Siriji, obrazovao se na ĆØuvenom uĆØiliÅ”tu u Antiohiji. Kao ugledni krÅ”Ć¦anin u Saloni , glavnom gradu rimske provincije Dalmacije, postao je sveƦenik i prvi solinski biskup od 284. do 304. Namjesnik provincije Dalmacije, Marko Aurelije Junije po naredbi cara Dioklecijana, dao je pogubiti Dujma, 10. travnja 304. g., u gradskom amfiteatru, kao i druge muĆØenike. Dujma su pokopali vojnici izvan gradskih zidina, na sjevernom groblju, koje se danas poznato pod nazivom Manastirine. Naslijedio ga je njegov neƦak Primo u biskupskoj službi i kasnije pokopan uz Dujmov grob. Ulomak nadgrobne ploĆØe sv. Dujma, ĆØuva se u ArheoloÅ”kom muzeju u Splitu.

Milanskim ediktom 313. g., Crkva dobila je slobodu ispovijedanja vjere, zavrÅ”ili su progoni. KrÅ”Ć¦ani su javno Å”tovali sv. Dujma kao sveca i muĆØenika. Nad grobom je sagraĆ°ena kapelica, kasnije crkva, a u 5. stoljeƦu velika bazilika, koju su barbari sruÅ”ili 614. g.

Papa Ivan IV. roĆ°en u Dalmaciji, poslao je opata Martina, da otkupi krÅ”Ć¦ane koji su postali roblje i da pronaĆ°e relikvije solinskih i istarskih muĆØenika. Bilo je nesigurno, ostaviti relikvije u Dalmaciji, zbog barbarskih pohoda pa su preneÅ”ene u Rim, u kapelicu unutar Lateranske bazilike. U njoj je glasoviti mozaik, na kojem je i sv. Dujam. Dio sveĆØevih relikvija, nalazi se i u splitskoj katedrali.

Papa Siksto V. (otac mu je bio Hrvat), dao je naslikati slike sv. Dujma u crkvi sv. Jeronima u Rimu. SveĆØeve slike postoje i u Sankt Petersburgu i u viÅ”e mjesta u okolici Splita.

Sv. Dujam, spominje se u popisima svetaca muĆØenika- martirologijima pa tako i u najnovijem "Martyrologium Romanum" iz 2001.

Julije Bajamonti, skladao je oratorij "Prijenos sv. Dujma" 1770., u prigodi prijenosa relikvija sv. Dujma u novi sveĆØev oltar u splitskoj katedrali.

Lik sv. Dujma, nalazio se na kovanom srebrnom novcu od 1327. do 1357. Hrvoje VukĆØiƦ HrvatiniƦ, kovao je svoj novac s likom sv. Dujma na poĆØetku 15. stoljeƦa.

U Splitu se stoljeƦima sveĆØano slavi sveĆØev spomendan 7. svibnja (dan grada), kada se održavaju liturgijske sveĆØanosti, kulturne, gospodarske, sportske i zabavne manifestacije.

ZaŔtitnik je grada Splita i nalazi se na grbu grada.

Godine 2004. slavilo se 1700 godina od njegove muĆØeniĆØke smrti, ujedno i 17 stoljeƦa od gradnje Dioklecijanove palaĆØe i razvitka grada Splita.

Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Dujam"

U radu je spas.
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web stranice [Vrh]
lucija
Spol: žensko
Postovi: 305
Lokacija: tu...pa tamo...al uvik se vraƦa u Isusov zagrljaj;)
PostanoPostano: sri 07 svi 2008, 12:34
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Sv. Duje je, a ja nisan u st tuzan ...
Al hvala na ĆØestitkama Wink , i svima ostalima sritan blagdan sv. Duje! (a slavljenika imendana mislin da nemamo...) !

Nemojmo zaboraviti: ispunjajuƦi Volju Božju prolazi se iznad poteÅ”koƦa... ili ispod njih... ili sa strane. Ali se... prolazi! (Escriva)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuMSNM [Vrh]
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group