|
 |
Pitanje : Da li ćete izaći na izbore? |
Da! |
|
85% |
[ 6 ] |
Ne! |
|
14% |
[ 1 ] |
Ne znam! |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Ukupno glasova : 7 |
|
Autor |
Poruka |
5rich
mod team

Spol: 
|
Postano: pon 25 sij 2010, 23:16
Naslov : |
|
|
angelous napisa: |
Citat: |
daklem poslovna sposobnost između ostalog,omogućava sklapanje pravnih poslova,a vjerovali ili ne,i glasanje je pravni posao
... |
omogućava, ne obavezuje nekog na pravne poslove
 |
nemoj izvlačit riječi iz konteskta
neizvršavanje određenih pravnih poslova,tj nepoštivanje pravnih normi, se sankcionira,što je opisano u 2. djelu postića,oliti o tome kak je Ustav lex imperfectae,i prema pravnim subjektima= građanima on ima pravni karakter,tj postoji mogućnost da se naknadno odredi kazna za nepoštivanje norme/neizvršavanje pravnog posla...kapiraš? |
|
K suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka,
tak i k tebi, Majka Božja, srce siromaha.
Milostiva vsakom ti si, vse ti vračiš boli,
odbila još nikog nisi, koji za pomoć moli. |
|
|
 |
Žan
mod team leader

Spol: 
|
Postano: uto 26 sij 2010, 0:01
|
|
Previše pravnih igri riječi da bih se trudio pohvatati Ma vrtimo se zapravo oko toga je li glasanje pravni posao iz čega proizlaze sve ove lijepe zavisne rečenice prošarane zanimljivim riječima Meni jednostavno nije logično da je biračko pravo dužnost i obveza i to je to
Pravo na nekaj u samom korijenu riječi govori da se radi o ostvarivoj mogućnosti, a ne o nužnom izvršavanju. Imam pravo učiniti nešto ili ne. Ostvariti svoje biračko pravo ili ne. Ako je to dužnost i obveza, zakaj onda nisu napisali jasno i glasno isto kak je to napisano koji članak niže: "Vojna obveza i obrana Republike Hrvatske dužnost je svih za to sposobnih državljana."? Il koja je razlika između prava da čovjek može na glasanje i ovog da: "Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor."? Ima pravo, al ne mora, stvar izbora, dakle nije dužnost i obveza, nema sankcija, isto ko i kad ne izađeš na izbore. Ako je pravna država i organi rade po svojoj dužnosti, onda je normalno da se neizlazak na glasanje, koje se smatra nekom normom i dužnošću, ne sankcionira jer bi bilo previše posla? U pravnoj državi? Osim ako biračko pravo nije dužnost i obveza Ah kak ja volim pravo
5rich, ja uopće ne velim da sam u pravu tj. da je moje točno, samo mi ovo nije logično.. al u pravu ima previše toga isprepletenoga, svaka riječ ima svoju definiciju koja koristi pak druge riječi koje povlače treće pojmove itd itd tak da bi lako moglo biti da se neki deseti pojam poveže s biračkim pravom pa da to zapravo i povlači tu neku dužnost, hahah Možda si to i navela, al previše mi Slušal sam par takvih predmeta na faxu pa znam kak to otprilike ide Bože sačuvaj
No dobro, dosta od mene za ovu temu. |
|
Po ovom će svi znati da ste moji učenici:
ako budete imali ljubavi jedni za druge! (Iv 13, 35) |
|
|
 |
little_angel

Spol: 
|
Postano: uto 26 sij 2010, 11:19
|
|
Ja bi to nazvala građansko-moralna obveza  |
|
I zato križat rane neću ja
jer postat one niz će zlatnika
a svi Tvoji Bože teški križevi
prvi znaci su pobjedi |
|
|
 |
angelous

Spol: 
|
Postano: uto 26 sij 2010, 14:33
|
|
5rich napisa: |
angelous napisa: |
daklem poslovna sposobnost između ostalog,omogućava sklapanje pravnih poslova,a vjerovali ili ne,i glasanje je pravni posao
... |
omogućava, ne obavezuje nekog na pravne poslove
 |
nemoj izvlačit riječi iz konteskta
neizvršavanje određenih pravnih poslova,tj nepoštivanje pravnih normi, se sankcionira,što je opisano u 2. djelu postića,oliti o tome kak je Ustav lex imperfectae,i prema pravnim subjektima= građanima on ima pravni karakter,tj postoji mogućnost da se naknadno odredi kazna za nepoštivanje norme/neizvršavanje pravnog posla...kapiraš? |
je, možda izvlačim iz konteksta, al jedno je omogućiti nekome nešto a drugo je obvezati koga na nešto
Al ja još nisam čuo da negdje u zakonu piše da se mora izić na izbore
Mada, po ovom lex imperfectae ispada doista tako...
No opet, gdje je tu slobodna volja (izuzev naravno odabira kandidata) ako te netko tjera na nešto što se nigdje striktno ne navodi da se mora?
Ja bi to nazvala građansko-moralna obveza |
otprilike također
 |
|
''I vidjeh: nebo otvoreno- i gle,konj bijelac, a na nj sjeo On, zvani Vjerni i Istiniti, a sudi i vojuje po pravdi... ...prate ga na bijelcima Vojske nebeske, odjevene u lan tanan, bijel i čist.''
Otk 19, 11,14 |
|
|
 |
sv.Franjo legenda

Spol: 
|
Postano: sri 27 sij 2010, 21:08
|
|
5rich napisa: |
objektivno pravo je ono što okuplja postojeće pravne norme,tj pravo da biraš je u objektivnom pravu je pravo,ali ono se ispoljuje kroz subjektivno pravo,i tako postaje pravo i obveza Very Happy i poslovna sposobnost koja omogućuje pravo glasa da se tako jel izrazim,donosi određena prava i obveze,a jedno od njih je glasačko pravo |
obično teoretiziranje koje ništa ne govori....
složio bi se sa LA koja u dijelu posta kaže da je to moralna obveza.
Kada govorimo u ovom smislu obvezi onda se obveza koristi kao laički a ne kao stručni (termin) naziv.
Ne postoji nikakva sankcija za ne glasanje.
Pogotovo se ne može nazvati pravnim poslom.... to nema nikakve veze s vezom..... |
|
ne ubij, ni mačem, ni tračem! |
|
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|