HBK forum
Pravilnik FAQ FAQ Pretražnik Pretražnik Članstvo Članstvo Profil Profil Privatne poruke Privatne poruke Registracija Registracija Login Login
Sada je: pet 25 ruj 2020, 1:36. Pogledaj neodgovorene postove
KuŔnja?
Započni novu temuOdgovori na temu
Prethodna tema Sljedeęa tema
Autor Poruka
WildFox
Spol: muško
Postovi: 8
PostanoPostano: ned 25 lis 2009, 11:03
PostNaslov : KuÅ”nja?
Citiraj i odgovori

Nisam siguran bih li trebao ovdje stavljati ovu temu ali, novi sam, a trebam pomoƦ. Prije viÅ”e od osam godina, nakon krizme, ja sam povjerovao u punom smislu rijeĆØi, prihvatio sam Krista. Od tada je moj duhovni put bio pun uspona i padova Å”to je svima poznato. Mnoge moje nesigurnosti, strahovi i problemi koje sam imao sa sobom i svijetom su nestali. Od razdoblja proÅ”log BožiƦa pa sve do Uskrsa ĆØinilo mi se da je sve odliĆØno. IÅ”ao sam na župni vjeronauk, Å”to mi je mnogo znaĆØilo, posebno kad se uzme u obzir da sam nekad zazirao od novih poznanstava i ljudi. Molio sam vrlo ĆØesto, ĆØitao Bibliju, iÅ”ao na mise i zornice, a na fakultetu mi nikad nije iÅ”lo bolje.
MeĆ°utim, ĆØim je Uskrs zavrÅ”io sve je to prestalo, odjednom, naglo. ViÅ”e nije bilo niĆØeg u mojoj molitvi, izgubio sam volju. PoĆØeo sam popuÅ”tati u gotovo svim napastima za koje sam mislio da ssam ih savladao. Zatim sam se opet povukao iz druÅ”tva izgubivÅ”i volju za njim. Nisam ni u jednom trenutku prestao vjerovati iako sam imao, i imam, osjeƦaj da sam miljama udaljen od Isusa ĆØiju ljubav toliko neizmjerno trebam i tražim. Tjeskoba i strah, zabrinutost zbog mene, mojih bližnjih i svijeta, postale su svakodnevne, a sebe sam poĆØeo doživljavati kao jedno niÅ”tavno stvorenje nevrijedno Božje ljubavi iako znam da to nije toĆØno, da nas Isus voli sa svim naÅ”im slabostima.
Bio sam na duhovnoj obnovi, bio sam na seminaru fra Zvjezdana LiniƦa u domu sportova i nisam osjetio niÅ”ta osim spoznanja vlastite niÅ”tavnosti naspram jedne neizmjerne Božje ljubavi koja mi se ĆØini toliko velikom.

OsjeƦam se tako odvojeno, a ne znam zaÅ”to. Istina, nekad sam bio pun osude prema ljudim i bijesa prema svijetu, tog viÅ”e nema. Mogu reƦi da ljude sad volim viÅ”e nego prije ali me viÅ”e ne ''vesele'' toliko tj., ne vežem se onako jako kao nekad. Spoznaja prolaznosti svega na ovom svijetu me ostavila u Å”oku i sada znam da je samo Bog taj u kojem možemo naƦi ispunjenje ali mene je to uplaÅ”ilo, bojim se prepustiti, bojim se nedostojnosti i svoje nepostojanosti. Gotovo da ne molim jer u molitvi osjeƦam samo muku, idem na misu, ne osjeƦam niÅ”ta, idem na ispovjed, a imam osjeƦaj da me ne mijenja i da mi je suĆ°eo ostati istim - greÅ”nim, malim i neznatnim ĆØovjekom.

Dakle, Å”to da radim? Kako da se nosim sa ovom situacijom obilježenom duhovnom, emotivnom pa ĆØak i fiziĆØkom boli?
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
hilarije
Spol: muško
Postovi: 80
PostanoPostano: ned 25 lis 2009, 12:21
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Trebas svaki dan redovito moliti krunicu, bez obzira da li ti se da ili ne da, bez obzira da li osjecas zadovoljstvo i mir ili kusnje, rastresenost ili nista. To je najvaznije!

Nemoj zanemariti misu i redovitu ispovijed.

Sto se tice drugih ljudi, pokusaj uciniti zrtvu i nasmijesiti se onima koje susreces bez obzira sto osjecas u sebi.

Mozda ne bi bilo lose da uzmes citati po malo neku duhovnu knjigu, moze biti Nasljeduj Krista od Tome Kempenca ili Dodji, budi moje svjetlo od Majke Terezije ili nesto drugo. Po desetak minuta dnevno.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
mala_ive21
Spol: žensko
Postovi: 31
Lokacija: Split
PostanoPostano: ned 25 lis 2009, 18:01
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mir ti i dobro!

Tko je god okusio zanos obraƦenja,prvotni žar,lakoƦu molitve,radost Krista može ti posvjedoĆØiti da iza toga slijedi jedan malo teži put jer put do Krista i do vjeĆØnog života nije poploĆØan baÅ” zvijezdama nego trnjem.
SliĆØno sam proživljavala i proživljavam svakodnevno tako da mislim da te razumijem.
Sve su to kuŔnje,koje moraŔ podnijeti onako kako ih je i Krist podnio za nas.ImaŔ veliku milost spoznanja svoje slabosti i niŔtavnosti i Bogu hvala da si to spoznao.
Ovaj naÅ” život i svaki dan moramo nositi sa strpljivosti srca,podnoseƦi sami sebe najviÅ”e... i u ogromnoj poniznosti i zahvaljivanju.

PokuÅ”aj sve te poteÅ”koƦe i kuÅ”nje prikazivati svakodnevno Njegovom srcu da bi ih On pridružio svojoj Presvetoj Muci.

neƦu ti puno pametovat no savjetovala bi ti (neznam dali imaÅ” svog duhovnika ili...) da s tim odeÅ” sveƦeniku na duhovni razgovor,ne na ispovijed veƦ na razgovor da mu sve kažeÅ” ovako kako si tu nama ispriĆØao.On je namjesnik Krista i najbolje Ʀe ti znati reƦi.Jer kroz sveƦenika kao ispoviejdnika i duhovnika progovara sam Krist!

*(PreporuĆØam nekog sveƦenika isusovca ako si u doticaju s njima).*

.....I nemoj se pokolebati u molitvi,Sotona sve ĆØini da nas odvoji od nje jer mu ona jako smeta.
U tome je veliĆØina kad unatoĆØ svim napastima uspijemo oĆØuvati molitvu.ƈuvaj je kao dragocijeno blago.
I ĆØitaj spise svetaca pa ƦeÅ” vidjeti Å”to je duhovna tama,patnja i borba za Krista i za duÅ”e.
PreporuĆØam Ivana od Križa i bl.Majku TerezijuEvo ti za kraj jedna misao sv.Franje SaleŔkoga :
Znaj da Bog mrzi mir onih kojima je odredio borbu.

Želim ti puno Božjeg blagoslova!
Neka Majka Marija uvijek bude na tvom putu

Btb

.. kako bismo mogli uživati u nekoj stvari, ako je ne bismo ljubili? Ljubav prethodi i nadi. Jer nadamo se samo onome Ŕto ljubimo. Ljubav prethodi i mržnji. Jer mi mrzimo zlo samo za volju ljubavi koju gajimo prema dobru. (Franjo SaleŔki, Teotim)
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mailPosjeti Web straniceMSNM [Vrh]
WildFox
Spol: muško
Postovi: 8
PostanoPostano: ned 25 lis 2009, 23:27
PostNaslov : Puno hvala
Citiraj i odgovori

Joj, baÅ” vam hvala na ovim postovima, ipak mi je malo lakÅ”ekad me netko razumije jer su mi neki ljudi rekli da, ako nisam sretan, s mojom vjerom neÅ”to ne valja. Mislim da sreƦa i bol nisu suprotne stvari i mislim da jedno ne iskljuƦuje drugo - sreƦa je biti s Isusom, a biti s Njime znaĆØi biti i u Petak i u Nedjelju... iako treba imati na umu da je Veliki petak bio sam jednom, a Uskrs je vjeĆØan.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Specijalac
Spol: muško
Postovi: 208
Lokacija: Sesvete
PostanoPostano: pon 26 lis 2009, 0:07
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

Mogu te u potpunosti razumjeti. I ja sam proÅ”ao nekaj sliĆØno ovome kaj si opisao (a i joÅ” prolazim). Isto kao i kod tebe ja sam se oduÅ”evio za Isusa te sam shvatio da mnoge stvari u životu moram promjeniti ako želim iƦi Njegovim putem, ako želim s Njim hodati. Te sam uz njegovu pomoƦ mnoge stvari i promjenio. PoĆØeo sam redovito moliti, iƦi na misu, priĆØeÅ”Ć¦ivati se, sve u svemu pokuÅ”avao sam i trudio sam se živjeti sakramentalni život. Meni je to razdoblje trajalo nekih dvije godine u tom razdoblju osjeĆØao sam da sam barem malo bliži Bogu i to me je joÅ” viÅ”e poticalo. Ali u jednom tremutku naglo sam izgubio snagu, stvari za koje sam mislio da sam ih se rijeÅ”io ponovo su se poĆØele pojavljivati. PoĆØeo sam se udaljavati od Boga. Ali kako nas Bog nikada ne napuÅ”ta tako je i meni dao snagu da hodam tim putom (kakav god on bio), a tu snagu mi je dao u jednoj molitvenoj zajednici i u sakramentu pokore. Odlazio sam na ispovjed svaki tjedan max dva i to mi je dalo snagu da nikad ne posustanem skroz. S vremenom sam shvatio (i shvaƦam) da je to jedna kuÅ”nja kojoj je cilj da me ojaĆØa i uĆØvrsti u vjeri. ZaÅ”to sam sve ovo napisao? Želim ti reĆØi da mnogi prolaze sliĆØne stvari, mnogi sveci piÅ”u o tome, pa i sam Isus je bio podvrgnut svakakvim kuÅ”njama.

Moj je savjet da nastaviÅ” redovito iĆØi na Sv. Misu (ako stigneÅ” i ĆØeÅ”Ć¦e od nedjelje), priĆØest a to povlaĆØi i ispovijed (makar morao iƦi tjedno ili ĆØeÅ”Ć¦e) i molitvu. Ali savjetujem ti da nikako ne napustiÅ” svoju zajednicu, ili da kreneÅ” u zajednicu (nije bitno koju, odi tamo gdje te srce vuĆØe i gdje te Duh Sveti Å”alje), jer u zajedniÅ”tvu smo jaĆØi. U zajedniÅ”tvu je i naÅ”a molitva jaĆØa ("je gdje su dvojica ili trojica skupljeni u moje ime tu sam ja"). U zajedniÅ”tvu Ʀe se uvjek naĆØi neko ko Ʀe nam pomoƦi hodati kroz život.

P.S. takoĆ°er se slažem i sa ranije napisanim postovima, ovo je samo moje iskustvo

Ko zna (ah, niko, niko niŔta ne zna. Krhko je znanje!)

BVB
Korisnički profilPošalji privatnu porukuPošalji e-mail [Vrh]
WildFox
Spol: muško
Postovi: 8
PostanoPostano: pon 26 lis 2009, 0:32
PostNaslov : Re
Citiraj i odgovori

Zbilja hvala... da, idem na FRAMU i to me drži, a i ispovjed, tek sad u potpunosti shvaƦam snagu tog sakramenta.
Mislim, teÅ”ko je kad jednom shvatimo da Isusa slijediti nije samo nekakav usputni životni ukras, neÅ”to Å”to se uzima i odbacuje po želji nego naĆØin života. Kad sam shvatio da Ʀu morati razmiÅ”ljati na drugaĆØiji naĆØin, da Ʀu morati ustrajati i to u ovom svijetu koji Isusovim ne daje priznanja i lovorike, jako sam se prestraÅ”io. Ne možemo biti selektivni i govoriti: ovog Ʀu ĆØovjeka voljeti, a ovog neƦu voljeti; ako me hvale, tu Ʀu biti, ako ne, idem i sl... a kako iƦi tim putom?

Sad kada ĆØitam vaÅ”e odgovore, veƦ sada, osjeƦam kako iz tog stanja mogu, svi možemo, crpiti snagu! Ako u tome svemu shvatimo koliko smo potrebiti Boga, to otvara mjesto poniznosti, a u poniznosti nema viÅ”e osude prema ljudima.

Shvatio sam da je moje krÅ”ĆØanstvo bilo teorijsko, možda ĆØak i praktiĆØno (u smislu djelovanja, iako rijeĆ°e) ali nije bilo promjene srca. Nije uopƦe bitno ako znam umovati o svojoj vjeri, a nekada mi je to bilo najvažnije. Sad samo molim Boga da me nauĆØi ljubiti i da mi da ĆØisto srce.
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Bepo
Spol: muško
Postovi: 69
Lokacija: split
PostanoPostano: sri 18 stu 2009, 9:27
PostNaslov : 
Citiraj i odgovori

meni je svaki dan pun kuÅ”nji, ali osjeƦam se takoĆ°er ĆØesto umoran i nemam snage dalje, meĆ°utim kod mene je situacija neÅ”to drugaĆØija.
ja sam se rodio u krÅ”Ć¦anskoj obitelji, iÅ”ao sam odmalena i na vjeronauk i na misu i bio ministrant i dalje sam potpuno praktiĆØni vjernik u svakom pogledu.
imao sam svojih uspona i padova, ponekad mi se ĆØinilo da sam i ekstaze doživljavao, a onda teÅ”ke pustinje i suÅ”e.
ponekad mi se ĆØini da sam u crkvi samo iz navike i da jednostavno to sve skupa nema smisla, ponekada filozofiram i sam sa sobom pa se pitam ĆØemu sve to.
uĆØini mi se da oko mene svi žive drugaĆØije, a da sam ja u kamenom dobu.
ponekada zaželim da sam nevjernik, jer bi mi bilo puno lakŔe, ali, uvijek ima neki ali.

zbog nekoliko izvanrednih iskustava u mome životu, zbog kojih mogu posvjedoĆØiti da me se dotakla, pa i ako hoƦete neka viÅ”a sila, svjestan sam da IPAK Bog postoji, i zbog toga moja vjera nije samo nasljedna, ona je osobna i proživljena.
U tim trenutcima uĆØinilo mi se da mi Bog na kapaljku daje samo mrvicu ljepote suživota s Bogom, a ja svo preostalo vrijeme žudim za novim kapljicama. I ponovno upadam u krize i pitanja ĆØemu sve to, ali teže je biti indiferentan, samo zbog onih nekoliko nevjerojatnih iskustava Božje blizine. Ne boij se on reĆØe: Eto Ja sam s Vama do svrÅ”etka svjeta.
Vjeruj Mu, moli ga da ti ponudi kapljice, da ti otvori srce i uĆ°i tamo bez straha, vjeruj mi , tamo je nevjerojatno , to se ne može opisati.

VeliĆØa duÅ”a moja Gospodina
i kliĆØe duh moju u Bogu Spasitelju mome
Korisnički profilPošalji privatnu poruku [Vrh]
Zahvalu i podršku autoru ovog posta dali su: lucija
Prethodni postovi:    
Prethodna tema Prethodna tema
Započni novu temuOdgovori na temu

Izaberi forum:   

Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš urešivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group