|
 |
Autor |
Poruka |
klara

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 9:37
Naslov : |
|
|
Sarah napisa: |
Dolazi do razdora unutarnjih tkiva i nekih vrsta fistula (ovo baš ne znam detaljno objasniti) |
zbog nezrelosti maternice kod mladih djevojka
dolazi do rupture maternice prilikom poroda
(naravno, ne kod svake) ...
razdor meðice je nešto sasvim drugo
(a pisali ste upravo o tome) ...
toliko o razdorima ...
zbog nedovršenog razvoja zdjelice
dolazi do zastoja djeteta u poroðajnom kanalu
(što u konaènici rezultira asfiksijom ploda
- posljedice po dijete su trajne
te dovršenju poroda carskim rezom) ...
El Pepe napisa: |
èuj ovo je nauèeno no probaj praktièno i jednostavno objasniti |
koji dio ti je prenauèeno objašnjen i nerazumljiv? |
|
uèiniti dobro, a zatim otiæi bez buke ... |
|
|
 |
Natty

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 10:16
|
|
El Pepe, prièaš kao da živimo u idealnom društvu u kojem sasvim sigurno ne živimo. Nema nas baš puno koji možemo materijalno skrbiti za dvoje, troje i više djece. Nije baš to lagan zadatak. Èesto se dogodi da osobe, zbog materijalne strke, bolje reèeno strke za egzistencijom zanemare psihološku dimenziju odgoja koja je prevažna. Ne zanemare ju svjesno nego prisilno, no o svemu tome treba itekako voditi raèuna.
A DJECA od 18 godina (namjerno pisano velikim slovima) bi mogla studirati i izgraðivati vlastitu osobnost dok ne naiðe osoba s kojom žele provesti život, za koju znaju da s njom žele provesti život, jer zalijetanje ko muha u staklo obièno završi loše. Ne govorim ovo hipotetski.
Što se tièe raðanja djece èim dobiju menstruaciju (što je netoèno da su dovoljno zrele za to), proèitaj literaturu, Klara ti je lijepo objasnila sve, a dodatno u struènoj literaturi o moguæim i vjerojatnim komplikacijama. |
|
Bog je milosrdan, spor na srdžbu i pun dobrote. |
|
|
 |
Sarah

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 10:58
|
|
Natty napisa: |
El Pepe, prièaš kao da živimo u idealnom društvu u kojem sasvim sigurno ne živimo. Nema nas baš puno koji možemo materijalno skrbiti za dvoje, troje i više djece. Nije baš to lagan zadatak. Èesto se dogodi da osobe, zbog materijalne strke, bolje reèeno strke za egzistencijom zanemare psihološku dimenziju odgoja koja je prevažna. Ne zanemare ju svjesno nego prisilno, no o svemu tome treba itekako voditi raèuna.
|
A koliko bi to financijskih sredstava trebalo za dvoje, troje i više djece? Ako smo u stanju biti skromni, dvije prosjeène plaæe mogu hraniti sigurno dvoje djece, a vjerujem i troje.
Treba biti odgovoran roditelj. I ako nemaš naèina da radiš i zaraðuješ, naravno da ti neæe djeca od zraka živjeti, pogotovo njih devetero. Ali mislim da je izraz "odgovorno roditeljstvo" èesto azil za strah i nespremnost. Ja još nisam srela nijednu obitelj koja ima više djece, predana je Bogu i živi po Njegovim zakonima, a da ta djeca umiru od gladi. Dapaèe! Mislim da Gospodin blagoslivlja takvu spremnost na žrtvu. Jer roditeljstvo nije jednostavno, teško je i zahtjevno (iako puno radosti i blagoslova), ali nije nemoguæe ni preteško. Potrebno je samo imati spremnost zaboraviti na sebe i predati se potpuno. A nije li to ono na što Krist poziva svakoga? |
|
|
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 11:00
|
|
klara napisa: |
koji dio ti je prenauèeno objašnjen i nerazumljiv? |
Pa ovaj:
klara napisa: |
....
uèenje Crkve nije da ako par stvarno vjeruje u providnost,
nikad neæe tražiti da odgode roðenje djeteta...
planiranje obitelji u odreðenim okolnostima može biti dopušteno
ili èak obaveza ...
isprazni razlozi za izbjegavanje trudnoæe (èitaj:sebiènost) ne prolaze...
no, prilikom planiranja obitelji
svakako treba voditi raèuna i o materijalnom, a još više o
duhovnom stanju cjelokupne obitelji ...
... |
|
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
Natty

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 11:13
|
|
A koliko bi to financijskih sredstava trebalo za dvoje, troje i više djece? Ako smo u stanju biti skromni, dvije prosjeène plaæe mogu hraniti sigurno dvoje djece, a vjerujem i troje.
|
A koliko iznose te prosjeène plaæe? 4500 kn? I da li treba imati jedno dijete i pružiti mu kvalitetan život ili troje djece i živjeti na rubu gladi i živaca? Živimo u materijalnom svijetu, koliko god materijalno bilo nebitno, ono je neophodno.
I koliko ima samohranih roditelja, i koliko nezaposlenih? I onih koji su veæ sada takvi a postat æe roditelji? Nema ideale, to ne postoji. Život je više manje surov. |
|
Bog je milosrdan, spor na srdžbu i pun dobrote. |
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 11:31
|
|
A koliko iznose te prosjeène plaæe? 4500 kn? I da li treba imati jedno dijete i pružiti mu kvalitetan život ili troje djece i živjeti na rubu gladi i živaca? Živimo u materijalnom svijetu, koliko god materijalno bilo nebitno, ono je neophodno.
I koliko ima samohranih roditelja, i koliko nezaposlenih? I onih koji su veæ sada takvi a postat æe roditelji? Nema ideale, to ne postoji. Život je više manje surov. |
Žalosno je kad katolik tako razmišlja.
katolièanstvo je vjera nade a ne depre, uostalom kad bi sve bilo idealno što bi nam drugo i trebalo.
Poruka cijele Biblije je pak da èovjek Boga treba i da je bez Njega sve ništa. |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
Sarah

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 12:36
|
|
El Pepe Potpisujem.
Natty, smatram da je bolje imati troje djece kojima æeš podariti život, nego jedno kojemu æeš podariti luksuzan (ili makar samo komodan) život.
Siromaštvo je zdravo ako ga se prihvati. Znaš onu: Nije bogat onaj koji puno ima, nego onaj kojem malo treba. Vjeruj mi znam o èemu prièam. Prošla sam cijelu skalu. I znam da se može živjeti jako skromno i biti sretan.
Mislim da je presudno podariti djetetu ljubav, vjeru i nadu. Ne novac. Ne patike s potpisom, ljetovanja i sl. I dobro je ne imati puno. Dobro je nauèiti da ti malo treba. Uostalom, u brizi za djecu nikada nisi sam. Ta djeca su prvenstveno Božja djeca. I dok god se ti trudiš najbolje što možeš, nema šanse da propadnu. "Ne budite zabrinuti za sutra. Otac vaš Nebeski zna što Vam je potrebno"
Život uz Boga nije surov. Težak je, to da. Izazov koji ti ne da mira, da. Ali je predivan u toj težini. Surov je jedino ako zaboravimo da imamo više nego što se može "imati".
Tu smo da se hrabrimo, zar ne?  |
|
|
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 13:22
|
|
Zar nije pisano Moje je breme lako a moj jaram lagan.
Samo neki neæe, nikad im dosta konfora i sve bi na tacni.
Pa ko im je kriv kad se sjete u 40 god imati djecu i onda navrat nanos ništa ne pitaju.
 |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
robert

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 21:37
|
|
El Pepe Potpisujem.
Natty, smatram da je bolje imati troje djece kojima æeš podariti život, nego jedno kojemu æeš podariti luksuzan (ili makar samo komodan) život.
Siromaštvo je zdravo ako ga se prihvati. Znaš onu: Nije bogat onaj koji puno ima, nego onaj kojem malo treba. Vjeruj mi znam o èemu prièam. Prošla sam cijelu skalu. I znam da se može živjeti jako skromno i biti sretan.
|
Misliš život ili luksuz.
Ja svakako svojoj dijeci želim podariti komodan život. Pri tome ih uèim cijeniti ono što imaju i dijeliti s drugima to što imaju. Pomagati siromašne , odvajati za potrebite od svoga dijela, odvajati za crkvu, raditi za opæu korist.
Je li zbog toga griješim jer bi možda mogao imati èetvoro umjesto dvoje djece, ali na rubu egzistencije? Je li griješim što mi svako dijete spava u svom krevetu ( mada nemaju djeèju sobu) , pa bi možda bolje bilo za djecu da poneki spavaju na podu ili po dvoje u krevetu? Je li griješim što im uplaèujem stambenu štednju da im kad odrastu bude lakše osnovati svoju obitelj? Je li griješim ili sam objestan što radim dva posla da bi sve to mogao namiriti, jer je moja osnovna plaèa upola prosjeène?
Ili sam samo savjestan i odgovorno obavljam svoju Božju zadaæu kako najbolje znam i mogu...
Tu smo da se hrabrimo, zar ne?  |
Naravno, ali ne i da mladima prièamo bajke o laganom životu s vjerom u Boga. S vjerom da ali uz puno truda, muke i odgovornosti. Zagovaranje na siromaštvo nije poruka nama koji živimo ovako kako živimo, jer taj život i pored svega teško da je dostojan èovjeka, veæ poruka tajkunima i politièarima koji ne znaju što od bogatstva imaju. Moj æe sin zadnju ušteðenu kunu dati u lemozinu na Nedjeljnoj misi i nikad zbog toga neæe žaliti, a mnogi æe dati 10 kuna mada im ni stostruko ne bi ništa znaèilo i što mislite tko je dao više
Mislim da je presudno podariti djetetu ljubav, vjeru i nadu. Ne novac. Ne patike s potpisom, ljetovanja i sl. I dobro je ne imati puno. Dobro je nauèiti da ti malo treba. Uostalom, u brizi za djecu nikada nisi sam. Ta djeca su prvenstveno Božja djeca. I dok god se ti trudiš najbolje što možeš, nema šanse da propadnu. "Ne budite zabrinuti za sutra. Otac vaš Nebeski zna što Vam je potrebno" |
Vidiš Sarah po ovome je zakljuèujem da baš i nemaš pravu viziju stvarnog života, života kojeg veæina ljudi živi, od 15.og do 15.og. Kakve tenisice , marke i ljetovanja. Pa mi smo se odluèili da æemo za dvije tri godine otiæi na kampiranje kad za to uštedimo potreban novac (ako ? ).
Po tvom i Elpepeovom naèinu razmišljanja ja nalazim da nisam neki roditelj koji pravilno živi i odluèuje, jer s onim što privreðujem, mogu i imati više djece i radosti, doduše možda s rupom na guzici, rasparanim bjeèvama, krpenim pelenama umjesto pumpersa, ali bi po vama tek tada bio ovca Pastira našeg
Ali možda ipak griješite u definicijama i postavljenim okvirima što i kako treba. Ja definitivno nisam pesimista i imam puno vjere u BOGA I NJEGOVU LJUBAV. Ali treba imati mjeru u raèunici, kod planiranja obitelji kod planiranja buduænosti, jer kako danas siješ tako æeš sutra požnjeti. |
|
"Ljudi danas žive kao da Boga nema" |
|
|
 |
Sarah

Spol: 
|
Postano: pet 12 lis 2007, 22:28
|
|
Moje razmišljanje nije prozivanje. Nikoga. Ja sam uistinu htjela poslati pozitivnu poruku (koja je itekako realna), jer mislim da mladi negativnih èuju i previše. Ja nisam prièala o laganom životu. Dapaèe, rekla sam da je život težak. Par postova poviše sam rekla i da je roditeljstvo teško. Ono što odgovorno tvrdim jest da život uz Boga nije pretežak. Zašto? Zato što nas pomaže. Kad ne možemo, nosi nas. To nije bajka, to je vjera.
Pomalo olako govoriš o tome koliko ja znam o realnom životu. Možda i više od tebe. Predobro mi je poznato spajanje kraja s krajem i u manjim intervalima od jednog mjeseca. Jer ako spajaš 15 i 15 onda znaèi da imaš sigurnu mjeseènu plaæu. Živila sam u boljim i lošijim okolnostima i zato mislim da imam pravo reæi da novac u životu nije presudan. Ne kažem da je nebitan, ali nije presudan za sreæu.
Moja pozitivna poruka utemeljena je na mom iskustvu. A to je: Bog me nikada nije ostavio na cjedilu. Ne vidim ništa loše u tome da to pozitivno iskustvo i poruku koju me ono nauèilo, podijelim s drugima.
Ako ti se ne sviða što kao primjer navodim jednu krajnost, nemoj ni ti drugu. Moje financijsko stanje bi se veæini èinilo nepogodno i za dvoje djece, ali moja djeca nisu ni gola ni bosa. Nemaju nikakve rupe, a ni pelene im nisu krpene (iako, znaš, one su sada i skuplje ). Ne uplaæujem doduše stambenu štednju (i možda sam zato neodgovoran roditelj ), ali vjerujem da mi djeca ipak neæe biti beskuænici. Vjerujem da æe se Gospodin pobrinuti za njih. Držim se one stare gdje ima za dvoje ima i za troje. I ja sam odrastala uz malo novca, ali jako puno ljubavi i vjere. I nikad mi ništa nije nedostajalo.
Ovo su samo moja razmišljanja. Moje viðenje Božjeg poziva. Nemoj ti po mojim razmišljanjima procjenjivati kakav si ti roditelj. Nisam ja Sveto Pismo. Niti su moja razmišljanja tu da nekoga kritiziraju. Svi mi živimo po svojoj savjesti, zar ne? Bog zove, mi se odazivamo. Ne zove svakoga na istu zadaæu. A na što poziva zna samo onaj kojega zove.
Bog te blagoslovio i cijelu tvoju obitelj! |
|
|
|
|
 |
robert

Spol: 
|
Postano: sub 13 lis 2007, 11:14
|
|
Oprosti ako si se našla uvrijeðenom, nije mi to bila namjera.
Èisto sam ti prikazao da tvoje iskustvo ( ni usnu nisam mislio da ga nemaš) nije ono što najèešæe sreæeš u životu.
Zašto sam ja sebe usporedio...pa upravo zato ako hoèu nekog shvatiti i razumijeti najlakše se staviti u njegovu situaciju. Usporeðujuæi crte koje ste podvukli ti i Elpepe ja nisam primjer onog što ti smatraš roditeljem od Boga pozvanim.
Da imam uvjete (prije svega stambeni prostor) vjeruj mi da bi odgajao i više djece.
Ja po mom iskustvu mogu nekom mirne savjesti dati savjet, ali nikako postavljati teze ili definicije.
Veæ sam prije rekao, mi koji smo se odazvali roditeljskom pozivu , to smo prihvatili s radošæu i veseljem svjesni u što se upuštamo. Ali mnogi nisu niti æe prihvatiti na taj naèin, nego kao teret i probleme.
To je na žalost realnost i zato nam je takva i demografska slika, ma koliko mi bili sretni , veseli i odgovorni roditelji. A budimo iskreni ne pada mi napamet da ja prisilno podižem natalitet u obitelji, da bi popravio prosjek Domovine u ime kukavica, lijenèina ili kako veæ definirali one koji ne žele roditeljstvo.
Možda sam ja vidio previše nedaæa i obitelji koje su se našle i bezizlaznim situacijama, na ulici i sl. Nisam rekao da im Bog nije izašao u sesret, da su djeca bila gladna ili da su spavali baš pod zvajezdama, ali sigurno to nije dostojanstveni život kakvog ga svi želimo svojoj djeci.
Nedavno je bio jedan fantastièan primjer jedne obitelji, mislim u Zagrebu nisam siguran da lije 4 ili više djece. Imaju mali stan, ali nemaju TV, DVD, Playstation , PC itd. Iskljuèivo slobodno vrijeme provode u razgovoru, razmatranjima, muziciranju ( svi sviraju neki instrument) prelijepo. Ali da li svi imamo snage i da li smo spremni slijediti takav primjer?
BTB |
|
|
|
 |
Sarah

Spol: 
|
Postano: sub 13 lis 2007, 13:13
|
|
Robert, nisam se našla nimalo uvrijeðena. Samo sam ti htjela pokazati da ne prièam bajke. Poznajem realni život. Poznajem i tamnu stranu, ali nju svi previše naglašavaju, pa volim držati balans.
Možda ja imam tu milost da poznajem jako puno obitelji sa više djece. Šokirao bi se. Nisu to obitelji sa èetvero djece nego puno više (jedna obitelj èeka deveto, jedna sedmo, znam još dvije obitelji sa šestero djece i jako puno ovih sa èetvero). Svi su oni poèeli skromno, ali što su više djece imali, više im je Gospodin davao.
Ne kažem da svatko mora imati šestero djece da bi bio pravi Bogu predani roditelj. Nije svatko na to pozvan. Samo želim reæi da je moguæe. Jako moguæe. I mislim da svatko treba neprestano osluškivati što mu Bog o tome želi reæi. I uvijek ostaviti Gospodinu nešto prostora za manevar.
 |
|
"Gospodin je moja snaga i moja pjesma." |
|
|
 |
teta Jeja
mod team

Spol: 
|
Postano: ned 14 lis 2007, 10:29
|
|
katolièanstvo je vjera nade a ne depre, uostalom kad bi sve bilo idealno što bi nam drugo i trebalo.
Poruka cijele Biblije je pak da èovjek Boga treba i da je bez Njega sve ništa. |
koja je razlika izmeðu žalosnog i realnog??
istina je da je srž kršæanstva nada (ta i jedna je od temeljnih - ulivenih - kreposti), ali ne može ni jedna krepost uvijek biti dovoljno jaka ped problemima u materijanom svijetu (zato trebaju jedna drugu, da se meðusobno podržajaju i jaèaju èovjeka).
mislim da ste oboje u pravu, pa ne razumijem zašto joj kontriraš. NE MOŽEŠ reæi da život nije surov i težak, ali Natty nije napisala da u današnjem svijetu i životu NE postoji nada u bolje sutra.
btw. ne znam toèno kolika je prosjeèna plaæa, ali minimalac iznosi 1.700,00 (ili 1.800,00? ). bankama je životni minimum (garancija za dobivanje kredita) 2.400,00 kn, dakle veæa od one koju država smatra potrebnom za normalan život. realno? ako primaš plaæu veæu od najmanje dovoljne za život, onda možeš dobiti i kredit pa æeš imati i još nešto više nego ti je potrebno za život. ako imaš ono namjanje što ti je potrebno (što država misli da ti je potrebno), premalo ti je da dobiješ kredit (dakle, nije dovoljno za život). ako u cijeloj toj situaciji imaš više od jednog djeteta, hrvatska æe populacijska politika jedva doèekati da se potrudi pomoæi ti da jedva spojiš kraj s krajem . |
|
Svevišnji, dièni Bože, rasvijetli tamu moga srca
i daj mi pravu vjeru, èvrstu nadu i savršenu ljubav, osjet i spoznaju,
o Gospodine, da izvršim tvoju svetu i istinitu zapovijed. |
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: ned 14 lis 2007, 13:45
|
|
Leli napisa: |
koja je razlika izmeðu žalosnog i realnog??
istina je da je srž kršæanstva nada (ta i jedna je od temeljnih - ulivenih - kreposti), ali ne može ni jedna krepost uvijek biti dovoljno jaka ped problemima u materijanom svijetu (zato trebaju jedna drugu, da se meðusobno podržajaju i jaèaju èovjeka).
mislim da ste oboje u pravu, pa ne razumijem zašto joj kontriraš. NE MOŽEŠ reæi da život nije surov i težak, ali Natty nije napisala da u današnjem svijetu i životu NE postoji nada u bolje sutra.
btw. ne znam toèno kolika je prosjeèna plaæa, ali minimalac iznosi 1.700,00 (ili 1.800,00? ). bankama je životni minimum (garancija za dobivanje kredita) 2.400,00 kn, dakle veæa od one koju država smatra potrebnom za normalan život. realno? ako primaš plaæu veæu od najmanje dovoljne za život, onda možeš dobiti i kredit pa æeš imati i još nešto više nego ti je potrebno za život. ako imaš ono namjanje što ti je potrebno (što država misli da ti je potrebno), premalo ti je da dobiješ kredit (dakle, nije dovoljno za život). ako u cijeloj toj situaciji imaš više od jednog djeteta, hrvatska æe populacijska politika jedva doèekati da se potrudi pomoæi ti da jedva spojiš kraj s krajem . |
Žalosno je kad netko sve gleda kroz kunu ali da sad upitam znate li nekog tko je istinski okrenut Bogu a da je u oskudici i bijedi zbog velikog broja djece?
Mislim da takve nitko ne zna. Bog se pobrine za svako novo dijete i to je istina. Neki neæe nikada povjerovati i ostat æe na stanici bez da krenu èekajuæi sva zelena svjetla koja se nikada neæe upaliti.
A kad im vrijeme prejde puce buju se v glavu tukle a deèki stari iz demižonke natezali.  |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
robert

Spol: 
|
Postano: ned 14 lis 2007, 20:06
|
|
O èijem stavu ti stalno prièaš?
Po meni je zreliji stav ljudi koji žele biti spremni na roditeljstvo, nego stav èovjeka koji kaže da je cura spremna raðati s prvom menstruacijom
A evo ti video koji baš i ne dokazuje tvoju teoriju. Istina, ovdje nedostaje ljubavi, ali je vrlo žalosno jer netko tko nije spreman biti roditelj zdravom djetetu, kakav æe biti roditelj hendikepiranom?
http://video.google.com/videoplay?docid=-9176914173325307126
Video je šokantan i ne bi ga preporuèio onima slabog stomaka.
Ako netko želi pomoæi toj djeci, neka zapoène potpisivanjem peticije
http://www.bgpetition.com/izostaveni_deca/index.html
Bog je velik i milostiv i gdje ima ljubavi sigurno æe biti obilje Milosti i Blagoslova. |
|
|
|
 |
Sarah

Spol: 
|
Postano: pon 15 lis 2007, 8:08
|
|
Mislim, El pepe da si prekritièan prema ljudima. Jedno je izražavati stav, a drugo prozivati nekoga koga ne poznaš.
U ovoj se diskusiji brkaju kruške i jabuke. Jedna stvar je spremnost na roditeljstvo, a posve druga spremnost na više djece. Ja se slažem da oni koji nisu spremni, ne trebaju biti roditelji. Ima previše napuštene, zlostavljane i traumatizirane djece zato što mnogi djecu dobiju "sluèajno". Zato što mnogi ne razmišljaju o roditeljstvu kao o pozivu. O pozivu za koji se treba pripremati i duhovno i fizièki. Za koji se treba oboružati i konkretnim znanjem. Za koji treba biti i voljom spreman.
E, ali posve druga stvar je razmišljati o broju djece. I o uvjetima koji su za to potrebni. Ako je netko svojevoljno i spremno odluèio imati djecu i dobio jedno dijete o kojemu se normalno skrbi, ne vidim kako ne bi mogao imati ih i više. I ne vidim zašto ne bi imao bar drugo.
Ponovno kažem, koliko æe tko imati djece stvar je osobne savjesti i jako je nekršæanski kritizirati bilo koga u tom pogledu jer ne možemo znati nièije okolnosti u potpunosti. Uostalom, nije li nas i sam Krist pozivao: Ne sudite!
Drugo, što je mislim jako bitno, jest primjetiti da se mi veæinom oslanjamo na vlastite snage ili na društvo (ili se bar na to pozivamo). Kao da smo zaboravili da je Bog gospodar života. Da je On onaj koji nas ljubi. Onaj koji našu djecu ljubi neizmjerno više nego bi ih mi ikada mogli ljubiti. Naravno, ne govorim o preuzetnosti, ali o pouzdanju da. Bezgraniènom. A to znaèi: uèinit æu, Bože, sve što mogu i više od toga ako treba, a Ti vodi moje puteve. Zato se koristimo prirodnim planiranjem obitelji. I zato mislim da nikaga ne smijemo iæi na 100 % sigurno. Treba ostaviti prostora za Boga i Njegovu osobnu intervenciju u našem životu.
Još nešto, da ne bude zabune. Ne mislim da svatko tko ima dvoje djece treba imati i troje itd. Mislim samo da dobro treba promisliti o onome što smatramo uvjetima da bismo imali više djece. |
|
|
|
 |
El Pepe

Spol: 
|
Postano: uto 16 lis 2007, 12:49
|
|
roditeljstvo je jedna od najljepših èovjekovih moguænosti.
Suradnja u stvaranju novog života.
Brojna djeca blagoslov su svakoj obitelji. |
|
Tak si ja to mislim |
|
|
 |
Sarah

Spol: 
|
Postano: uto 16 lis 2007, 17:36
|
|
Upravo to.
U tom svjetlu padaju mnogi "razlozi". Koliki treba biti razlog da bismo Bogu rekli na toliku privilegiju!?  |
|
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: et 18 lis 2007, 12:22
|
|
poslužit æu se jednom reèenicom koju proèitah:
raðanje nije stvar kvantiteta i ideologije, ono je pitanje ljubavi ...
istina je da su u veæini sluèajeva obitelji s brojnom djecom
plod i primjer roditeljske nesebiènosti, ljubavi i požrtvovnosti ...
ali to nije nešto što se mjeri brojkama kao taksimetar
jer netko može roditi i sedmero djece pa ih prepustiti ulici ili neimaštini,
a netko može jedno, dvoje ili troje odgojiti kao èasne ljude ...
netko ih može odgojiti svih sedmero ...
mislim da bi jedino mjerilo trebalo biti to
koliko djece smo sposobni u ljubavi odgojiti,
da rastu kao sretne i psihièki zdrave osobe ...
Koliki treba biti razlog da bismo Bogu rekli na toliku privilegiju!?  |
koji je bio razlog i Djevici Mariji i Elizabeti i Sari Abrahamovoj?  |
|
|
|
 |
Sarah

Spol: 
|
Postano: et 18 lis 2007, 19:37
|
|
Mislim da sam ja rekla isto samo drugim rijeèima.
A onaj dio zadnji ne kužim? Kako su to Marija, Elizabeta i Sara rekle ne Bogu? |
|
|
|
 |
klara

Spol: 
|
Postano: sub 20 lis 2007, 12:01
|
|
Mislim da sam ja rekla isto samo drugim rijeèima.
|
pa bijah prozvana od el pepea da pišem prenauèeno i nerazumljivo...
to je bilo moje pojašnjenje njemu ...
kad napisah svoje mišljenje nekim razumljivim jezikom ,
sad pak ispada da plagiram tebe ...
Kako su to Marija, Elizabeta i Sara rekle ne Bogu? |
po onom što si napisala u prethodnom postu
ispada da svi oni koji nemaju brojno potomstvo
- kažu Bogu "ne" na tu privilegiju ...
pa to ja tebe pitam ...  |
|
|
|
 |
Sarah

Spol: 
|
Postano: sub 20 lis 2007, 20:47
|
|
Koliko znam ove tri nisu mogle imati više djece. Marija je bila djevica i živjela je u èistoæi,
a Sara i Elizabeta su bile prestare. Nemoj se ljutiti, ali nisi izabrala dobre primjere.
A što se tièe razloga, aludirala sam na novce. Ne mislim da svi koji imaju
manje djece kažu Bogu "ne". To sam veæ rekla.
Citat: |
Još nešto, da ne bude zabune. Ne mislim da svatko tko ima dvoje
djece treba imati i troje itd. Mislim samo da dobro treba promisliti o onome
što smatramo uvjetima da bismo imali više djece. |
Eh, i još nešto. Nisam mislila da me plagiraš. Zar nas više ne može imati
isto mišljenje? Naglasila sam da govorimo isto jer mi se èinilo da se
nastavljaš na moj prethodni post i da me ispravljaš. Krivo shvatila
 |
|
|
|
 |
cassie-10

Spol: 
|
Postano: uto 23 lis 2007, 9:18
|
|
Rado æu svoje iskustvo podijeliti sa vama.Pitanje kako odgajati dijete u današnjem svijetu.Reæi æu vam svoj primjer.Imam sina od 21 godinu(koji je isto èlan ovog foruma).Samohrana sam majka i sama sam ga odgajala.Krivo.Ne sama.Dok mi je još bio u utrobi predala sam ga Bogu i zamolila ga :"Ti ga Bože vodi, Tebi ga povjeravam a mene prosvijetli da te slušam i po Tvojem vodim kroz život." Zavjetovala sam se da æu ga vjerski odgajati (iako sama nisam bila tako odgajana).Rezultat: dijete koje je uvijek razumjelo Bibliju,jednostavno njemu nije bila nikakva zagonetka a i prva "knjiga" koju je proèitao otkako je svladao abecedu,uvijek odlièan uèenik od prvog osnovne da zadnjeg gimnazije,sada super student,nikada nije bio povodljiv(nije se dao zavesti od društva veæ argumentirao i držao se svojih stavova i za to je dobio nagradu ravnatelja gimn.koju je pohaðao kao prvi u svojoj generaciji ,nisam ga prisiljavala iæi u crkvu iako je pohaðao vjeronauk.Kada je u osmom bio krizman i primio Duha Sv. odjednom se promijenio i poèeo prakticirati kršèanski život.I ne samo to .Na mene je djelovao i ja sam poèela iæi u crkvu i na kraju se obratila,prešla na Katolièanstvo(bila sam krštena kao Protestant, on je kršten kao Katolik) i nekako smo istodobno poèeli lagano rasti u vjeri.Dok je bio mali vodila sam ga po kazalištima,izložbama,uèila ga bon-tonu.Danas je velik ljubitelj umjetnosti,crta,svira gitaru (samouk) i svega što je lijepo.Ne voli diskaèe,partije i sl. uvijek æe radije pogledati kakvu dobru priredbu.Živjeli smo skromno i uvijek sam ga uèila da marke nisu važne da je to otimanje love onima ispranih mozgova i da pristojno i uredno odijelo te èisto srce èini èovjeka a ne da mu na majici ili tenisicama piše Boss ili Nike.Kada uveèer izaðe ja mirno zaspim jer znam da je Isus uz njega i da ga èuva.Naka svakog od Vas Dragi Bog èuva kao i Vašu djecu onu koju veæ imate i koju æete imati.Predajte svoje djete Bogu i nema straha.Amen. |
|
Ne zanima me koga poznaješ i kako si dospio ovamo.Želim znati hoæeš li i dalje sa mnom stajati u žaru vatre i ne posustajati. |
|
|
 |
robert

Spol: 
|
Postano: uto 23 lis 2007, 11:50
|
|
Rasplaka me ženo zamalo
 |
|
|
|
 |
cassie-10

Spol: 
|
Postano: uto 23 lis 2007, 12:36
|
|
Hvala Robert,ali kažem nisam ja zaslužna za ovakvo divnog sina koji mi je ponos veæ Bog njemu plješèite i molite ga (kad molite za sebe)samo za Mudrost jer ako æete biti blagoslovljeni mudrošæu nema ni straha ,ako æete slušati neæete biti ni bosi ni goli i u svakoj situaciji izaæi æete kao pobjednik.Mudrost je izabrao i kralj Solomon pokraj sveg bogatstva koje mu je Bog nudio i sve mu se dalo. |
|
Ne zanima me koga poznaješ i kako si dospio ovamo.Želim znati hoæeš li i dalje sa mnom stajati u žaru vatre i ne posustajati. |
|
|
 |
|
|
Ne moe otvarati nove teme. Ne moe odgovarati na postove. Ne moe ureivati svoje postove. Ne moe izbrisati svoje postove. Ne moe glasovati u anketama.
|
|