|
 |
Pitanje : Jesu li mediji u Hrvatskoj neprijateljski nastrojeni prema Crkvi? |
a) nisu |
|
2% |
[ 1 ] |
b) samo neki |
|
25% |
[ 9 ] |
c) jesu |
|
61% |
[ 22 ] |
d) samo ponekad |
|
11% |
[ 4 ] |
|
Ukupno glasova : 36 |
|
Autor |
Poruka |
Helena
Spol: 
|
Postano: uto 10 vel 2004, 14:41
Naslov : Crkva pod "medijskim nožem" |
|
|
Vjerojatno ste primjetili sve uèestalije napade medija na izjave biskupa, Mislite li kako Crkva treba reagirati na svaku izjavu koja se protivi krŔæanskoj vjeri? Konkretno, to su sluèajevi kada se na parlamentarnim izborima pozivalo biraèe da ne glasuju za stranku koja podupire pobaèaj, eutanaziju..., pa novi sluèaj kada se Crkva stavlja pod nož zbog svojih izjava o neprimjerenom naèinu edukacije mladih o AIDS-u... Budite otvoreni i recite Ŕto mislite! |
|
Helena |
|
|
 |
petrica
Spol: 
|
Postano: uto 10 vel 2004, 15:25
Naslov : |
|
|
ma katastrofa...posebno izjave i peticije Iskoraka i slicnih u kojima se navodi da Crkva vrsi pritisak na drzavu i time diskriminira i krsi ljudska prava...svasta!!! I to u zemlji u kojoj je vecina stanovnistva katolicko.
Crkva je pozvana biti savjest drustva i brinuti se za dobro svojih vjernika pa i medijskim isticanjem stvari koje nisu u redu. Zalosno je sto se to pokusava protumaciti kao nazadno i stetno - sve su potpuno naopako okrenuli.
A o eticnosti i savjesti tih novinara koji neargumentirano pljuju po Crkvi, a time i gradjanima ove zemlje koji su katolici necu ni govoriti... |
|
|
|
|
 |
petrica
Spol: 
|
Postano: uto 10 vel 2004, 15:26
|
|
komentar Zvonimira Despota u Vecernjem listu 08.02.
ZaŔto je Crkva na udaru medija?
S pravom je protekli tjedan kardinal Josip Bozaniæ poruèio kako bi se druŔtvo i svi odgovorni ozbiljno trebali pozabaviti "etiènoŔæu naŔih medija". "Nameæe se vrlo ozbiljno pitanje pred sve strukture civilnoga druŔtva - koliko su graðani u naŔem druŔtvu zaŔtiæeni od novinara i medija", rekao je kardinal. Kardinalova reakcija, koja je proizaŔla nakon upita kolege iz Hine o razlozima èestih medijskih nasrtaja na pojedince i skupine, sasvim je oèekivana.
Katolièka crkva u Hrvatskoj, naime, u zadnje vrijeme na sve je žeŔæem udaru pojedinih medija koji o njoj i njezinim službenicima, ali time i samim vjernicima, ne samo da objavljuju netoène i tendenciozne izvjeŔtaje nego se pojedinci služe èak i neshvatljivo uvredljivim rjeènikom, primjerice, na raèun hrvatskih biskupa. Dok se istovremeno ti isti pojedinci prikazuju velikim demokratima, naprednjacima, slobodoumnicima i zagovarateljima ljudskih prava, Katolièkoj crkvi i njezinim èlanovima uskraæuju ono najosnovnije pravo koje ima svaki èovjek - pravo na miŔljenje. Ako sam katolik, zar to pravo nemam i ja ili mi je umanjeno?
Sve se zapravo svodi na vrlo jednostavnu jednadžbu. Sva relevantna socioloŔka i medijska istraživanja pokazuju kako Katolièka crkva uživa najveæe povjerenje hrvatskih graðana, veæe povjerenje od bilo koje državne ili druŔtvene institucije. Dakako da ta èinjenica i te kako bode u oèi one kojima je katolièki svjetonazor smetnja za njihove anarholiberalne stavove koji ne poznaju tradicionalne vrijednosti po kojima se prepoznaje Crkva.
Protivnici Crkve idu tako daleko da mirno pred kamerama i fotoaparatima, recimo kao prije neki dan, poruĆØuju kako Ʀe protiv hrvatskih biskupa podiƦi ĆØak i kaznenu prijavu! Možete li vjerovati zaÅ”to? Zato Å”to biskupi iznose drugaĆØije miÅ”ljenje! Ćak prijete i internacionalizacijom tog "problema" ako valjda država ne sankcionira biskupe. Da apsurd bude veƦi, u tome ih podržava i donedavno vladajuƦa stranka!
Bilo bi joŔ razumljivo da se ti pojedinci i te skupine bore za svoje stavove koji su za njih legitimni, ali na legitiman naèin. Pogubno je, meðutim, da se medijski prostor zloupotrebljava tako Ŕto se te tzv. napredne favorizira, a ove katolièke se blati. Narod se pak straŔi da æe zavrŔiti u srednjem vijeku ako æe sluŔati Crkvu.
Neshvatljivi napadi uèestali su nakon biskupske poruke uoèi parlamentarnih izbora, joŔ su se žeŔæe nastavili nakon Ŕto je Crkva podržala kampanju za ogranièavanje rada trgovina nedjeljom, a kulminacija je nastala nakon Ŕto su biskupi izrekli svoj stav o seksualnom odgoju u Ŕkolama i upotrebi prezervativa. Dobiva se dojam kako pojedinim medijima i pojedincima u njima nije uopæe stalo do istine i dijaloga, do istinitog izvjeŔæivanja javnosti, nego se koristi svaka prilika kako bi se oblatila Crkva. Ali na temelju èega? Na temelju izjava izvuèenih iz konteksta, na temelju iskonstruiranih podataka, na temelju potpunog nepoznavanja Crkve, teologije, crkveno-druŔtvenih i državnih odnosa...
Iako se i one suèeljavaju s problemima neprimjerena informiranja javnosti, u razvijenim demokratskim zemljama strogo su normirana pravila ponaŔanja novinara te namjerno krŔenje etièkih naèela podliježe sankcijama, èak i takvima da novinar može izgubiti radno mjesto ako je teŔko prekrŔio etièke norme. U Hrvatskoj to nije uobièajeno. ŠtoviŔe, pojedini mediji upravo njeguju takvo huŔkaèko novinarstvo koje se zapravo i ne može nazvati novinarstvom. U nas su se pojedinci u medijima pretvorili i u tužitelje i u suce. Postavljaju se kao nedodirljive velièine, ne uzimaju uopæe u obzir koliko može njihova napisana ili izgovorena rijeè biti pogubna.
Njemaèki sociolog Max Weber napominjao je kako je "kod svakog èasnog novinara osjeæaj odgovornosti u prosjeku izražen onako duboko kao i kod uèenjaka" jer u suprotnom novinarstvo "ostaje u sjeæanju po svom užasnom uèinku". Etika odgovornosti, koju je Weber zastupao, "nalaže èovjeku da vodi raèuna o posljedicama svojih moralnih stavova i èina". U ovom naŔem sluèaju ta je odgovornost posve izostala. |
|
|
|
|
 |
Jo

Spol: 
|
Postano: uto 10 vel 2004, 15:45
|
|
petrica napisa: |
Crkva je pozvana biti savjest drustva i brinuti se za dobro svojih vjernika pa i medijskim isticanjem stvari koje nisu u redu. Zalosno je sto se to pokusava protumaciti kao nazadno i stetno - sve su potpuno naopako okrenuli.
A o eticnosti i savjesti tih novinara koji neargumentirano pljuju po Crkvi, a time i gradjanima ove zemlje koji su katolici necu ni govoriti... |
u potpunosti se slazem!!!!
Slazem se s biskupima i mislim da je to totalno krivi nacin edukacije mladih o toj bolesti i zastiti od nje! Da je to edukacija bracnih parova u kojima je netko obolio od aidsa jos bih svatila cilj edukacije, ali ovako educirati mladez... bez rijeci kako netko tko iole zdravo razmislja moze misliti da je to dobro i ne raditi na necem boljem! |
|
Lav je u zraku |
|
|
 |
zole

Spol: 
|
Postano: uto 10 vel 2004, 15:56
|
|
Evo jedan dio razgovora sa zadnjeg susreta sa biskupom. Tema je bila o osnivanju koordinacijskog odbora kojega bi cinile laicke zajednice.
Jedna od poteba osnivanja takvog odbora i jedna od najvecih zadaca jest upravo pravovremeno reagiranje! Tj. Postoji mnogo "strucnih" katolickih udruga (npr. HKD prosvjetniha djelatnika, lijeĆØnika, medicinskih sestara...) i svatko od tih ljudi je strucan u svome poslu. Stoga smo svi pozvani da reagiramo na "antikatolicke" dogadjaje na nasem podrucju. Da se ne dogodi da npr. biskup koji nema pojma o medicini prica o kojekakvim bioloskim procesima i sl. Stoga se i dobije u javnost dojam kako se oni petljaju "di im nije mjesto". Ali, kada jedan predstvanik HKD lijecnika da svoje misljenje o nekoj temi sa podrucja medicine, a biskupi ga podrze, tada ce to potpuno drugacije odjeknuti u javnosti, jer to je onda misljenje strucnjaka (znanstvenika) odredjenog podrucja.
Zato, pozivam sve vas koji imate afiniteta prema odredjenom podrucju da se pridruzite nekoj zajendici koja se bavi upravo tim podrucjem te time ojacamo laicki dio nase Crkve! |
|
Srebra i zlata nema u mene, ali Ŕto imam - to ti dajem: u ime Isusa Krista Nazareæanina hodaj! [Dj 3,6] Po njihovim æete ih plodovima prepoznati. [Mt 7,16] |
|
|
 |
spavanko

Spol: 
|
Postano: uto 10 vel 2004, 16:16
|
|
neki dan me sestra, koja se inace ne bavi ovdje spomenutim temama, pitala a zas se oni tu prepiru i ne puste Crkvi da izjasni svoje misljenje i to misljenje tako ostave, da akceptiraju da drugi drugacije razmisljaju.
smatram da bi se naravno trebalo ispravljati krive intepretacije i napadi na Crkvu. sve to argumentirano. ono sto nazalost ide u ruku tim neeticnim novinarima je ljudska zelja za senzacijama. mozda bi se dalo sa strane samih novinara te neeticne novinare kazniti. |
|
make love, no war |
|
|
 |
nata
Spol: 
|
Postano: uto 10 vel 2004, 20:45
|
|
Sjeæate se kako je Isus porazbacao stolove trgovaca u hramu Božjem?
Ne komentirati, nego VIKATI ponekad treba!!! |
|
|
|
|
 |
Helena
Spol: 
|
Postano: pet 13 vel 2004, 11:33
|
|
U potpunosti se slažem sa svima. Šutnja jeste zlato, ali i zlato izgubi sjaj ako ga se ne èisti! Stoga, treba glas dignuti kada je potrebno!  |
|
Helena |
|
|
 |
sike

Spol: 
|
Postano: uto 17 vel 2004, 13:32
|
|
Htio sam rijeci samo par rijeci na ovu temu kao predstavnik jednog jaceg dnevnog lista u drzavi(zna Helena o cemu se radi),koji se ne razlikuje od ostalih koji npadaju biskupe i stavove Crkve. zelim reci da se kao krscanin borim protiv toga na nacin da to ne mogu sprijeciti(jer mene nitko ne pita za misljenje),ali nastojim progurati svaku reakciju Crkve ili onih koji djele misljenje Crkve kako bi se cuo i "nas" glas.
Zelim reci slijedece:misljenja sam da jos uvijek nema dovoljno pojedinaca,grupa,institucija koje ce dignuti glas u obranu stajalista Crkve.Mislis da bi se vise trebali cuti laici.Evo,nedavno sam progurao jedan tekst udruge roditelja s Krka koji su se pobunili protiv programa "MEMOAIDS".O tome se jos puno poslije govorilo,jer ipak je netko,a da nije biskup,reagirao na to.Sigurno ce neki od vas reci,a sto se onda ja prvi protiv toga ne pobunim.Ja sam odabrao ovu borbu "iznutra" i probat smanjit napade na sto je mogucu manju razinu ili,kao ovaj put,progurati neko reagiranje.Mislim da svatko ima svoje mjesto u toj borbi.Neki nece vjerovat,ali tu nema cenzure.Tj.svako reagiranje koje potpisete imenom i prezimenom(a ne anonimno)bit ce objavljeno.
Eto,toliko od mene,mozda s eopet cujemo.
Pozdrav svim fighterima! |
|
|
|
|
 |
Jo

Spol: 
|
Postano: uto 17 vel 2004, 15:28
|
|
Mislim da mi neces zamjeriti sto sam znatizeljna (ipak sam zensko ) kad me zanima u ojim novinama radis, no razumijem zasto to drzis u tajnosti! Po tvojim rijeĆØima se vidi da si u vucjem gnijezdu, zato ti zelim reci da dobro cuvas svoju vjeru! Sto sigurno i cinis! Molit cu za tebe jer treba nas biti svuda!
Neki dan sam pricala sa isto nekim visoko pozicioniranim ljudima o tome kako bi bilo dobro, a i radi se na tome da se otvori katolicko sveuciliste u Zagrebu! Gdje bi se dobio jedan broj katolika koji bi mogli uci u drustvo, rekla bih "glasno" i uciniti nesto! Mislim da bi to mogli svi mi kad bi bili odvazniji!
Mislim da je taj protest roditelja super stvar! U potpunosti se slazem da bi mi laici trebali glasnije reagirati!
 |
|
Lav je u zraku |
|
|
 |
sike

Spol: 
|
Postano: sri 18 vel 2004, 13:53
|
|
Draga Jo!
Hvala ti na molitvi i podrsci,puno mi znaci i treba.I ja se molim za tebe i sve mlade koji se ovdje vrte i opcenito u Crkvi.Treba nam u danasnjem svijetu molitva i podrska.
Rado bih ti sapnuo gdje radim,samo ne znam kako,ali bit ce prilike.
Cini mi se da smo kolege,ako si na Teologiji u Zg,jer ja sam na istom faksu(s istim indeksom)samo u Ri.
BTB! |
|
|
|
|
 |
jedna od ludih
Spol: 
|
Postano: sri 18 vel 2004, 20:38
|
|
Hajka na Katolièku crkvu je sve veæa.
Zanimljivo je kako se nameƦu neki stavovi protiv nje.
Npr. u am. (i inim) filmovima i serijama su vjernici èesto prikazani kao fanatici koji æe zbog vjere ubiti i vlastito djete, a zbog abortusa lijeènika koji ga izvodi. Naravno, ateisti su fini i poŔteni ljudi koji se ne mogu naèuditi takvom pretjerivanju.
U isto vrijeme se nameæe miŔljenje kako je crkva s jedne strane zajednica fanatika, a s druge hijerarhije, moæi i pedofila.
U Hr. je situacija sve sliènija onoj vani i da nismo to Ŕto jesmo, vjernici zaista bi sve djelovalo grozno.
No, znam da da Ʀe laưa (Crkva) sretno doploviti do kraja pa se ne brinem.
Mi zato moramo biti "svjetlo svijeta", prepoznatljivi i vidljivi, no ipak "lukavi kao lisice".
Zato, bravo Sike, znam da ti uvijek uspijeŔ zasvijetliti i baŔ mi se sviða tvoj naèin. |
|
Lude svijeta izabra Bog.. |
|
|
 |
Helena
Spol: 
|
Postano: pet 20 vel 2004, 12:53
|
|
Drago mi je Ŕto si se ukljuèio u debatu, SiniŔa! Moram priznati, kako me je tvoj tekst, a nije rijeè o ovome o kojem govoriŔ, potaknuo da pokrenem ovu temu. Mislim da znaŔ o èemu je rijeè. Istina, ukoliko djelujemo javno i pozitivno, etiketirani smo od strane "ljevice" i sl., ali kada znamo da glas dopre do nekoga.... javni istup se isplati!
I sam znaŔ da je ideja o "projektu" na kojemu radimo, izrodila upravo iz neskrivenoga slavljenja Gospodina, i reagiranja na pojavu indiferentnosti naŔe generacije. Neka nam Gospodin da snagu da ustrajemo u naumu! |
|
Helena |
|
|
 |
jedna od ludih
Spol: 
|
Postano: pet 20 vel 2004, 13:20
|
|
Å to to znaĆØi etiketirani smo od strane "ljevice"? |
|
|
|
 |
Helena
Spol: 
|
Postano: pet 20 vel 2004, 13:29
|
|
Pa, ukoliko studiraŔ na mom fakultetu ( Filozofskom ), i ukoliko si vjernik, i to ne krijeŔ, dapaèe djelujeŔ, utoliko te smatraju fanatikom. Nadam se da sam ti uspjela približiti odgovor na upit o "etiketiranju". U molitvi sa vama! |
|
Helena |
|
|
 |
zole

Spol: 
|
Postano: pet 20 vel 2004, 22:28
|
|
Ma ljudi moji, to etiketiranje se moze lako neutralizirati. Nazalost etziketiranje ne dolazi samo od ljevice, nego od neukog puka! Ono sto je bitno jest da ljudi stjecu stavove o nasoj vjeri preko nas! Stoga, ako vec krive Crkvu radi necega, krive ju radi nas. Ako mi promjenimo pristup (i poradimo na organiziranosti i vecem medjusobnom zajednistvu), onda ce i sira javnost promjeniti misljenje o nasoj Crkvi... Mi smi to u stanju promjeniti. Ne ja, ne ti, ne on, ne ona, nego mi (dakle i ja i ti i on i ona...) |
|
Srebra i zlata nema u mene, ali Ŕto imam - to ti dajem: u ime Isusa Krista Nazareæanina hodaj! [Dj 3,6] Po njihovim æete ih plodovima prepoznati. [Mt 7,16] |
|
|
 |
jedna od ludih
Spol: 
|
Postano: pet 20 vel 2004, 22:46
|
|
I ja sam s filozofskog, uz to sam ljevièar (ne prema strankama, veæ po miŔljenju), uz to sam i vjernica i ne bih baŔ rekla da me ljevièari etiketiraju. ŠtoviŔe, najgore sam osude èula od tradicionalnih vjernika (koji su u crkvi eventualno jednom godiŔnje) za njih sam fanatik. Na faksu èesto misle kako smo mi, neŔto praktièniji vjernici "guba" jer imamo svoju "briju", no naravno ne vole samu instituciju Crkve jer ne vole institucije opæenito. |
|
|
|
 |
Jo

Spol: 
|
Postano: ned 22 vel 2004, 20:26
|
|
Slazem se s onim sto je napisao Zole. Mislim da se ne bi trebali previse osvrtati na etiketiranja nego biti svjedoci!!! Bitno je da mi znamo tko smo i ciji smo! Sv. Pavao to isto kaze (...nije bitno jesam li Pavlov, Petraov, Ivanov, nego da sam Kristov... nekako tako!!!)  |
|
Lav je u zraku |
|
|
 |
Helena
Spol: 
|
Postano: pet 27 vel 2004, 13:04
|
|
Sike, evo ti malo argumenata!
SDP se oglasio povodom prikazivanja filma NIJEMI KRIK u III.razredu IX.gimnazije u Zagrebu. Zgražavaju se nad èinjenicom da je mladima toga uzrasta prikazana ISTINA o pobaèaju, istina koju odreðene grupacije nikako ne žele priznati niti dopustiti drugima da je upoznaju.
Socijaldemokrati Hrvatske se ne zgražavaju nad prizorima nasilja kojima su mladi izloženi u mnogobrojnim filmovima, a koje izazivaju sve èeŔæu pojavu nasilja u Ŕkolama i ulicama. Ne smetaju im prizori mladih ljudi koji umiru od droge, ali u otvorenom pismu ministru Primorcu izražavaju svoje zgražanja nad "eksplicitno prikazanim pobaèajem" u filmu kojeg "apsolutno ne smatraju primjerenim".
ZaŔto je SDP-u takav film neprimjeran?
Zato Ŕto je rijeè o "uèenicima u osjetljivoj dobi u kojoj se formiraju stavovi prema tim pitanjima i stjeèu prva iskustva". dakle, izražena je bojazan da bi mladi toga uzrasta mogli shvatiti da je kod pobaèaja diosta rijeè o UBOJSTVU èovjeka u njegovoj najranijoj dobi, a ne o nekakvom "èiŔæenju" ili "odsranjivanju stranoga tijela" kako se to èesto zna reæi. U otvorenom pismu SDP se boji da bi film mogao "trajno negativno i iznimno neugodno djelovati na formiranje stava mladih ljudi o prikazanom sadržaju."
U ovom otvorenom pismu, krajnje neukusno i licemjerno zvuèi pozivanje SDP-a na "opæe moralne norme". koje to moralne norme zastupa Partija koja se boji istine i koja ubojstvo èovjeka želi prikazati u nekom prihvatljivom svjetlu?
PokuŔaj zabranjivanja prikazivanja filma o pobaèaju oèito je samo dio sustavne kampanje koja za cilj ima stvaranja lažnoga morala u kojem se gubi vrijednost ljudske osobe. Ne zaboravimo da je upravo proŔla vlada pod vodstvom SDP-a uvela program MEMOAIDS kojima se želi promovirati seksualnost bez granica, bez odgovornosti i istinske ljubavi. Za tako neŔto- po miŔljenju SDP-a- srednjoŔkolci nisu premladi, ali za pravu istinu o ljubavi, spolnosti i pobaèaju, jesu.
NIJEMI KRIK vjerno prikazuje pobaèaj, prizori su doista straŔni, kao Ŕto je i èinjenica da se pobaèajem ubija èovjek. Nameæe se pitanje zaŔto je SDP upravo sada problematizira taj film kada se zna da je on samo jedno od didaktièkih pomagala predviðeno Planom i programom vjeronauka koji je versificirala Vlada kojoj je na èelu bio upravo predsjednik SDP-a?
Prava namjera otvorenoga pisma ministru D.Primorcu oèita je iz njegovog drugog dijela. "primjerenosti prisustva u nastavnom programu predmeta vjeronauka u srednjim Ŕkolama" To je poanta èitavog pisma, kao i kampanja koja se u posljednje vrijeme vodi protiv Katolièke crkve.
Otvoreno pismo SDP-a ponovo otvara nikada rijeŔeno problam odnosa prema pobaèaju. Hoæe li hrvatsko druŔtvo koje je- barem brojèano katolièko- osvijestiti i prihvatiti istinu o pobaèaju kao ubojstvu? Postavlja se pitanje Ŕto su sve dosadaŔnje hrvatske vlasti uèinila na buðenje te savjesti i rjeŔavanju toga problama, te hoæe li u hrvatskoj javnosti i dalje biti glasni samo oni koji se zgražaju nad tim da se stvari nazivaju pravim imenima i prikazuju u pravom svjetlu.
Izdvojeno iz pisma Roberta Å retera (glavnog urednika HKR-a) |
|
Helena |
|
|
 |
Helena
Spol: 
|
Postano: uto 02 ou 2004, 17:06
|
|
Ljudi! Samo želim podijeliti s vama situaciju u kojoj sam se nedavno naÅ”la, a vezana je (neposredno) uz ovu temu. Ćuli ste za film Mela Gibsona "Pasija"! Sjedim ja na kavici s ljudima koji su "blagdan-vjernici" (tako ja zovem one koji odu samo na BožiƦ i Uskrs na misu, ali Bogu hvala. Kad god doÅ”li, dobro doÅ”li) i Ʀakulamo mi o svemu i svaĆØemu, kad netko spomenu film! Nemate pojma kakva salva napada se istresla iz njihovih usta: ta, to je preuveliĆØavanje, to ne treba prikazivati jer su scene straÅ”ne i sl. Kao vjernik, osjeƦala sam se obavezna stati u "odbranu" filma. Pa, nije raspeƦe scena koja nas ne treba dirati! Isus je, ZBOG NAS, umro u najstaÅ”nijim mukama i tu ne možemo tražiti neku ljepotu! Pa, Å”to ti ljudi misle, da naÅ” dragi Gospodin nije patio i da se muka treba ublažiti?!
Eto, toliko! |
|
Helena |
|
|
 |
Helena
Spol: 
|
Postano: pet 05 ou 2004, 14:23
|
|
Da, èula sam za knjige i naravno da æu si u biblioteku nadodati taj naslov. Umberto Eco je na izvrstan naèin opisao prilike srednjega vijeka.
Ipak, kad veæ govorimo o naslovima, obožavam MALOG PRINCA ( a tko ne!), a trenutno èitam "Oprosti mi NataŔa"- knjiga o deèku koji se isprièava djevojci NataŔi koju je u vrijeme komunizma maltretirao samo zbog njezine vjere.
Vidimo se sutra na seminaru u Lovranu . |
|
Helena |
|
|
 |
luka
Spol: 
|
Postano: uto 09 ou 2004, 10:26
|
|
mislim da bi predstavnici Crkve uvijek trebali odlucno i jasno iznostiti svoja misljenja o svim dogadjanjima u drustvu, dakle uvijek bi se trebala izjasniti o dogadaju zvan covjek. Ne se zadovoljiti povrmenim oglasavanjem. [/b] |
|
pozdrav svim mladima mladima |
|
|
 |
Daniel

Spol: 
|
Postano: ned 28 ou 2004, 21:30
|
|
Pozdrav svima. Evo i ja se ukljuèujem u vaŔu raspravu o napadima na Crkvu u medijima i prvo Ŕto vam mogu kazati je to da kao vjernik katolik te napade doživljavam kao napade na mene, jer kao dio te Crkve ne mogu ostati indiferentam prem njima. Smatram da je jedan od problema i taj Ŕto premalo vjernika sudjeluje u javnom životu zemlje i Ŕto su oni koji sudjeluju u javnom životu naŔe zemlje i naŔeg druŔtva previŔe tihi ili preplaŔeni. Mislim da se ne bismo trebali bojati izazova da i mi vjernici istupamu u medijima razlièitim putevima, za poèetak je možda najbolje reagirati na pojedine napade putem raznih rubrika u kojima se graðani javljaju pismima, a koje imaju skoro svi dnevni listovi u Hrvatskoj. Ja sam se osobno èesto znao naæi u situaciji kao i moj imenjak od prije nekoliko tisuæa godina kada su ga bacili u lavlju jamu, ali je on vjerom u Boga i samom božjom pomoæi iz te jame izaŔao neozljeðen. Tako da ja smatram, a to sam i sam osjetio, da kad je Bog uz nas ni ti novovijeki lavovi nam niŔta ne mogu i mislim da bi mi vjernici koji smo zaposleni u javnim službama, a pogodovo oni zaposleni u medijima trebali javno i u doticaju sa svojim kolegama svjedoèiti svoju vjeru i argumentirano pobijati napade na Crkvu. Sike svaka ti èast, poznajem tvoj novinarski rad i želim ti sve najbolje u tvome radu, te se molim da i ti budeŔ jedan od onih koji æe putem medija Ŕiriti božju rijeè te da s vremenom doðeŔ u priliku kada æeŔ moæi pobijati medijske napade na naŔu Crkvu. Ja osobno uvijek kada se naðem u situaciji da moram komentirati neki medijski napad na Crkvu kažem svoje stajaliŔte kao vjernik i pokuŔam ga Ŕto bolje argumentirati, a onda sve predam Bogu. Pa onda tko ima uŔi neka èuje. |
|
|
|
|
 |
spavanko

Spol: 
|
Postano: pon 29 ou 2004, 9:48
|
|
jeste citali komentar u glasu koncila o kliku? citat klika: "...pa i svecenici su ljudi od krvi i mesa. nije ni cudo da su pedofili..." |
|
make love, no war |
|
|
 |
sike

Spol: 
|
Postano: pon 29 ou 2004, 12:13
|
|
molimos e za one koji nas napadaju,za nase neprijatelje!Lagat ce onaj koji ce reci da nema neprijatelja u zivotu,jer,kako je Daniel rekao, tko napada Crkvu napada i nas katolike.
i nemojmo im uzvracati oko za oko
Bog nam svima dao snage da znamo posvjedociti da smo Kristovi kad ce i nas kad-tad "baciti u rupu k lavovima" |
|
|
|
|
 |
|
|
Ne moe otvarati nove teme. Ne moe odgovarati na postove. Ne moe urešivati svoje postove. Ne moe izbrisati svoje postove. Ne moe glasovati u anketama.
|
|