Autor |
Poruka |
Natty

Spol: 
|
Postano: sub 05 stu 2005, 21:57
Naslov : |
|
|
I ja sam vrlo slièno razmiŔljala o SZ dok mi nije u ruke dopao sv. Ivan od Križa. Odjednom kao da su mi se oèi otvorile. Naèin na koji on tumaèi SZ je od mene, obiènog smrtnika, asoplutno neopisiv. Ali ostavlja bez daha, ostavlja te u ushitu i odjednom vidiŔ !!!
I zato opet velim da se ne slažem s tobom... |
|
Bog je milosrdan, spor na srdžbu i pun dobrote. |
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: sri 09 stu 2005, 9:20
|
|
naravno da sz možeŔ tumaèiti i da bude primjeren krŔæanskoj stvarnosti, ali to je ona negiranje njegove primarne funkcije: knjige u kojoj židovi opisuju svoju povijest. zaŔto židove liŔti njihove mitologije zbog naŔih želja?
ali udaljili smo se ode teme... |
|
I am a Jew. Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? |
|
|
 |
Daniel

Spol: 
|
Postano: sri 09 stu 2005, 11:52
|
|
Stari Zavjet nije židovska povijesna knjiga iako je povijest židovskog naroda utkana u nju i èini njegovu okosnicu, i primarna funkcija nije mu povijesna nego religiozna, kao Ŕto je to i s Kuranom, Egipatskom knjigom mrtvih i nekim drugim dijelima iz starije povijesti. Takva dijela prvenstveno su nastala za religiozne potrebe a danas predstavljaju i izvrstan povijesni izvor. |
|
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: sri 09 stu 2005, 22:57
|
|
da, da, sz ili njegovi djelovi nisu najtoèniji opis povijesti, ali ne zaboravimo Ŕto je herodot rekao: povijest se dogodi dok je nitko ne vidi pa je zadaæa svakog povjenièara da nadopuni djelove koji su se trebali dogoditi ili su se dogodili pogreŔno  |
|
I am a Jew. Hath not a Jew eyes? hath not a Jew hands, organs, dimensions, senses, affections, passions? |
|
|
 |
Daniel

Spol: 
|
Postano: čet 10 stu 2005, 9:42
|
|
Naravno, ako za to postoje relevantni izvori koji bi samu stvar prikazivali drugaĆØije ili je nadopunjavali. |
|
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: čet 10 stu 2005, 10:26
|
|
nope, i te relevantne izvore su pisali povjesniĆØari
egipatska knjiga mrtvih ima veæu umjetnièku nego religijsku funkciju |
|
|
|
 |
Dibidus

Spol: 
|
Postano: čet 10 stu 2005, 12:09
|
|
zanimljivo je kako mi vjerujemo da je povijest egzaktna znanost koja se uvijek temelji na provjerljivim i pouzdanim podacima ...
onak, naivno, krŔæanski. |
|
|
|
|
 |
Daniel

Spol: 
|
Postano: čet 10 stu 2005, 12:09
|
|
Relevantni izvor uopæe ne treba biti dokument, spis ili djelo koje je napisao povjesnièar, nego izvor koji svjedoèi o odreðenom vremenu. Egipatska knjiga mrtvih nastala je prvenstveno za religijske potrebe, dok danas viŔe do izraðaja dolazi njezina umjetnièka vrijednost, ali to ne pobija èinjenicu da je njezina prvotna namjena bila religijska. |
|
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: čet 10 stu 2005, 20:00
|
|
isto tako možeŔ reæi i za stari zavjet. ima sekularnih tekstova, ljubavne lirike, èak i rodoslovlje, genezu plemena, uopæe nema nekih opisa obreda.
danas je religijski tekst, a neki ga uzimaju i kao znanstvenio. no oni su u americi i jadni |
|
|
|
 |
Daniel

Spol: 
|
Postano: čet 10 stu 2005, 20:13
|
|
Ne svodi se sve na obrednu praksu. |
|
|
|
|
 |
Coje

Spol: 
|
Postano: pet 11 stu 2005, 2:35
|
|
A tema su vjeŔtice???
Je li se netko sjetio one babe vraèare koja je prizivala duhove mrtvih - kojoj je doŔao Šaul pozivajuæi pokojnog Samuela?  |
|
http://www.kumi.hr |
|
|
 |
Natty

Spol: 
|
Postano: pet 11 stu 2005, 7:37
|
|
joj,joj, nismo se toga dosjetili
Ali ne znam zaŔto sjetih se prije nekih 15-tak godina je ispred tunela Uèka stjala neka žena-avet koja je stopirala i onima koji su ju pokupila prièala je nekakva proroèanstva i jednostavno nestajala iz auta... Bile su je pune novine
Nemam pojma zaŔto mi je to palo napamet, al eto  |
|
|
|
 |
Daniel

Spol: 
|
Postano: pet 11 stu 2005, 7:49
|
|
Da, sjeèam se toga duh iz tunela Uèka. Svojevremeno su kružile po Rijeci prièe da se u mojem Muzeju (ex Guvernerova palaèa) pojavljuju duhovi. Ja u dvije godine nisam vidio niti jednoga. Možda me koji zaskoèi kada se budem najmanje nadao.  |
|
|
|
|
 |
Natty

Spol: 
|
Postano: pet 11 stu 2005, 8:01
|
|
Eh,eh,eh.... Tko zna tko iza tvojih leưe hoda, hm lebdi... Buahahaha !
E, aj recite mi kad smo veƦ potegli te duhove, a tema je srodna da li mislite da postoje duhovi ? |
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: pet 11 stu 2005, 15:37
|
|
pa ima onaj sveti... duhovi koji opsjedaju kuæe, nose plahte i buuu ne postoje. kakva egzoplazma ili gluposti, naopako snimljene poruke na kazetofonu i naglo otvoreni prozori. to je koliko shvaæam protivno i krŔæanskom uèenju, jer svaka duŔa negdje ide (raj, pakao, èiŔtiliŔte, mekrantone) a ne da ostaje na zemlji i plaŔi napaljene tinejðere |
|
|
|
 |
Daniel

Spol: 
|
Postano: ned 13 stu 2005, 12:50
|
|
Ako vidim kojega Natty javim ti, ako budem živ.  |
|
|
|
|
 |
jzekic

Spol: 
|
Postano: pon 14 stu 2005, 9:05
|
|
--- |
Zadnja promjena: jzekic; uto 15 stu 2005, 21:28; ukupno mijenjano 1 put. |
Ja sam glasnik Velikoga Kralja poslan na raskrŔæa života, gozbi da vjeènoj dovodim goste, da svijetu kažem Ŕto je ljepota. |
|
|
 |
Natty

Spol: 
|
Postano: pon 14 stu 2005, 19:34
|
|
Duhovi svakako postoje, spiritizam takoưer. |
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: pon 14 stu 2005, 20:27
|
|
ja sam se izjasnio
to Ŕto je tema opæenita: duhovi ja nisam kriv
jesu li to skubi du duhovi ili duhovi izgubljenih duŔa prokletih mornara prokletog broda nije precizirano pa se suzdržavam od nekih komentara
jzekic rulz!!! |
|
|
|
 |
jzekic

Spol: 
|
Postano: uto 15 stu 2005, 21:30
|
|
Neka bude...
Jesenji su ovi dani puni liŔæa koje pada,
I baÅ” tada,
Vidim...
Ko da netko neznan poljima koraca! |
|
Ja sam glasnik Velikoga Kralja poslan na raskrŔæa života, gozbi da vjeènoj dovodim goste, da svijetu kažem Ŕto je ljepota. |
|
|
 |
fratar

Spol: 
|
Postano: sub 19 stu 2005, 12:23
|
|
Hej! Gledao sam seriju Ćarobnice, to vam je ona serija o tri vjeÅ”tice za one koji neznaju, i lik Leo predstavlja anưela koji ĆØuca i vodi vjeÅ”tice u njihovom "poslanju" (da se tak izrazim).
Mene zanima da li vjeŔtice(moram priznati da vjerujem da postoje ali ne u tom obliku kakve ih prikazuju, s nekim Ŕtatijaznam èarolijama i glupostima) imaju svojeg anðela èuvara? I na koji naèin bi on pomagao vjeŔtici? Sumnjam da bi joj pomagao u magiji? |
|
"A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav
- to troje -
ali najveƦa je meưu njima ljubav." 1 kor 13,13
 |
|
|
 |
Dibidus

Spol: 
|
Postano: sub 19 stu 2005, 13:32
|
|
Jako zanimljivo pitanje fratar.
Bilo bi ga zgodno zamotati u toalet papir i za njim pustiti vodu.
Naime, stvarno je zanimljivo znati da li vjeŔtice imaju svoje anðele èuvare ... shame on you ... fratar. |
|
|
|
|
 |
Gogi

Spol: 
|
Postano: sub 19 stu 2005, 20:48
|
|
Dibidus, zasto si takav? Zamisli da si ti anưeo i dopadne te neka vjestica.
Mene isto zanima koliko nas anưeo cuvar utjece na nase ponasanje. Ja prije spavanja obavezno izmolim Anưele ĆØuvaru. I nemogu se pozalit, dapace sasvim sam zadovoljan sa svojim Anưelom Ćuvarem. |
|
|
|
|
 |
fat drummer

Spol: 
|
Postano: sub 19 stu 2005, 21:03
|
|
da, dibiduse... Ŕto bernard (bernard se zove, zar ne) misli o tvom omalovažavanju posla nekog od njegovih kolega?
ali pustimo to, o tome æe dibidus razmiŔljat u paklu (novom bircu u trnskom)
fratre, ne se zamarat holivudskim serijama. jedna od njih može zamrznut vrijeme. to je zato jer ima omanju singularnost u torbici. istom takvom romulanci pokreæu svoje brodove |
|
|
|
 |
fratar

Spol: 
|
Postano: sub 19 stu 2005, 22:27
|
|
Ćuj dibidus, ja mislim da je pitanje na mjestu, ta i vjeÅ”te cu su ljudi, naime odmetnuti ljudi, ali ipak ljudi, zaÅ”to nebi imali anưele, mislim ok, znam jada je to samo serija s glumcima, ali kadkada mi padnu napamet takva pitanja, a ĆØesto bez odgovora, a baÅ” bi bilo dobro znati imaju li vjeÅ”tice svoje anưele ili su iz zbog svog neprijateljstva zbogom izgubile (pod predpostavkom da postoje) |
|
"A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav
- to troje -
ali najveƦa je meưu njima ljubav." 1 kor 13,13
 |
|
|
 |
|